Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Λοιπόν, είμαι σίγουρη ότι κάθε καλοφαγάς που σέβεται τον εαυτό του έχει στα ντουλάπια της κουζίνας του τουλάχιστον ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού. Και πολύ καλά κάνει!

Τα γλυκά του κουταλιού έχουν υπέροχη γεύση, είναι υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες από άλλες γλυκές αμαρτίες, διατηρούνται πολύ καιρό και ταιριάζουν υπέροχα με γιαούρτι ή παγωτό (αν βέβαια δεν τα φας σκέτα, με κουτάλι κατευθείαν από το βάζο). Άσε τις επιλογές που έχεις: περγαμόντο, συκαλάκι, κίτρο, πορτοκάλι, σταφύλι, βύσσινο, καρυδάκι, μελιτζανάκι, νεράτζι, μήλο, βερίκοκο και τοοόσα άλλα. Μπορείς να τρως κάθε μέρα και διαφορετικό.

Προσωπικά, τα έχω συνδέσει με παλιές καλές εποχές. Τότε που οι ρυθμοί ήταν πιο χαλαροί. Τότε που οι μαμάδες τα έκρυβαν στο πιο ψηλό ράφι της κουζίνας και τα παιδιά σκαρφάλωναν σε καρέκλες για να τα φτάσουν. Τότε που πήγαινες επίσκεψη και, μαζί με το παγωμένο νεράκι, σε τράταραν καρυδάκι ή σταφύλι (ξέρετε, σε κείνο το κλασικό γυάλινο πιατάκι με το μικρό κουταλάκι). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και σήμερα δεν μπορούμε να τα καταναλώνουμε με την ίδια ευχαρίστηση. Μπορεί το κλασικό γυάλινο πιατάκι να σπανίζει πια, αλλά τα γλυκά του κουταλιού παραμένουν σταθερή αξία, αναλλοίωτη στο χρόνο.

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα! Τι κάνεις αφού φας το υπέροχο γλυκό του κουταλιού και στο βάζο δεν έχει μείνει τίποτα άλλο, εκτός από σιρόπι; Πετάς το σιρόπι και πλένεις το βάζο σαν να μην τρέχει τίποτα; Ποτέ! Μη ξεχνιόμαστε, foodrecycling! Το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωραιότατα σε άλλες παρασκευές. Τι, δεν με πιστεύετε; Ε, τότε, διαβάστε παρακάτω…

Σας μαγείρεψα κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο. Η γλύκα από το σιρόπι αναδεικνύει το -συχνά βαρετό- κοτόπουλο και εσείς έχετε σε χρόνο dt ένα νοστιμότατο φαγητό που θα «γλυκάνει» ουρανίσκους. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο που έτυχε να έχω στο ντουλάπι της κουζίνας μου (το γλυκό ήταν μια ευγενική χορηγία της χρυσοχέρας κυρίας Μαρίας). Το έχω δοκιμάσει, όμως, και με σιρόπι από πορτοκάλι, μήλο και βύσσινο, και ήταν εξίσου ωραίο κάθε φορά. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι από όποιο γλυκό έχετε και σας αρέσει (θα δώσει αντίστοιχο άρωμα και γλύκα στο φαγητό σας). Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στην κουζίνα ολοταχώς!

 

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 φιλέτα στήθη κοτόπουλου
  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά (προτιμήστε μικρά σε μέγεθος)
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 πιπεριές πορτοκαλί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 σφηνάκια σιρόπι από γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε το κοτόπουλο και, αφού το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί για να φύγει εντελώς η υγρασία, το κόβετε σε μέτρια, ομοιόμορφα κομμάτια (σαν μεγάλες μπουκιές).

Κόβετε τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια.

Αν έχετε βρει μικρά μανιτάρια, τα αφήνετε ολόκληρα. Διαφορετικά, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Μην τα ψιλοκόψετε, γιατί θα «χαθούν» στο τηγάνι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε λίγο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Αφαιρείτε τη σκελίδα προτού σκουρύνει. Έτσι, θα αρωματίσετε το λάδι σας, χωρίς να βγάλει πικρίλα το σκόρδο.

Αφού βγάλετε τη σκελίδα, σωτάρετε  τις πιπεριές για 2 περίπου λεπτά.

Αφαιρείτε τις πιπεριές και σωτάρετε τα μανιτάρια για 2 λεπτά (αν έχει σωθεί το λάδι, μπορείτε να προσθέσετε λίγο, αρκεί να περιμένετε να ζεσταθεί προτού ρίξετε τα μανιτάρια). Μόλις περάσουν τα 2 λεπτά, τα αφαιρείτε. Δεν θέλουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν πολύ, γιατί θα χάσουν το χρώμα και την τραγανή υφή τους.

Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, σωτάρετε το κοτόπουλο, ώσπου να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε τα λαχανικά στο κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε.

Ρίχνετε το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού και χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία. Το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά (αφήστε λίγη σαλτσούλα για βούτες!).

Μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το συνοδέψετε με λευκό ρύζι μπασμάτι.

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

 

28 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Tante Kiki (πριν από 4166 ημέρες)

Καλημέρα…γεια στα χέρια σου πολύ ωραίο το κοτόπουλο κι έχεις δίκιο… έτσι αποκτά προσωπικότητα..
Καλή εβδομάδα!

    sundayspoon (πριν από 4166 ημέρες)

    Καλημέρα Κική μου και καλή εβδομάδα! Τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω μαγειρέψει αρκετές φορές και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ! Πάντα ζητάνε και δεύτερη μερίδα…

Beauty Follower (πριν από 4166 ημέρες)

Μμμμ πολυ νοστιμο μου φιανεται!

Καη εβδομαδα :)

    sundayspoon (πριν από 4166 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ Beauty Follower! Είναι όντως νόστιμη και πολύ εύκολη συνταγή. Στη συστήνω ανεπιφύλακτα! Καλή εβδομάδα κι από μένα!

The Dark Chef (πριν από 4166 ημέρες)

Ωραία ιδέα! Εξάλλου βάζουμε μέλι σε κοτόπουλο, γαρίδες και τέτοιου τύπου φαγητά.
Είμαι υπέρ της ανακύκλωσης στην κουζίνα και δε χρειάζεται να πετάμε ποτέ τίποτα φυσικά.
Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα!

    sundayspoon (πριν από 4166 ημέρες)

    Καλή εβδομάδα Dark Chef! Πολύ χαίρομαι που είσαι κι εσύ υπέρ του food-recycling! Είναι κρίμα να πετάμε οτιδήποτε. Στην κουζίνα δεν υπάρχει τίποτα άχρηστο (μένει μόνο να βρούμε έξυπνους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε ό,τι περισσεύει).
    Όσο για τη συνταγή, δοκίμασέ τη και θα με θυμηθείς… Αξίζει!

Kitchen Stories (πριν από 4165 ημέρες)

Να μια ωραία -και νόστιμη- πρόταση γα το σιρόπι από τα γλυκά μας.
Το κοτοπουλάκι αποκτά το γλυκό του τατς και του πηγαίνει πολύ!
Γιατί δηλαδή. Οι Κινέζοι που μας έχουν τρελάνει με το γλυκόξινο κοτόπουλο?

Καλό σου απόγευμα!
Z.

    sundayspoon (πριν από 4165 ημέρες)

    Χαίρομαι που σου αρέσει η ιδέα μου! Περιμένω περισσότερες εντυπώσεις όταν τη δοκιμάσεις!!! :-)

ΕΛΕΝΗ (πριν από 4165 ημέρες)

Καλως σε βρήκα!
Πολύ ωραία πρόταση!!!

    sundayspoon (πριν από 4165 ημέρες)

    Καλωσόρισες στην παρέα του sundayspoon Ελένη μου! Αν έχεις κανένα σιροπάκι από γλυκό του κουταλιού εύκαιρο, μη διστάσεις να μαγειρέψεις το κοτόπουλο με αυτόν τον τρόπο. Θα σε ενθουσιάσει!

Maria Papafragkou (πριν από 4165 ημέρες)

Μιαμ Μιαμ!!

    sundayspoon (πριν από 4165 ημέρες)

    Κι εγώ έτσι κάνω κάθε φορά που το μαγειρεύω Μαράκι…

Στέλλας Κουζινομπερδέματα (πριν από 4165 ημέρες)

Εύκολο μου φαίνεται και πολύ πολύ νόστιμο.
Λες να το φάνε τα μικρά μου;;!!
Φιλάκια.

    sundayspoon (πριν από 4165 ημέρες)

    Νομίζω ότι τα δύο ζουζουνάκια σου θα το ευχαριστηθούν. Ειδικά αν τους αρέσουν οι γλυκές γεύσεις. Και με τόσες βιταμίνες από τα λαχανικά, θα είσαι κι εσύ μια ικανοποιημένη μανούλα! :-)
    Φιλάκια κι από μένα!

mia maria (πριν από 4165 ημέρες)

Να και ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει, χαχα! Πολύ ωραίο το κοτόπουλο σου, ευτυχώς εγώ τους έχω εκπαιδεύσει τους δικούς μου και ξετρελαίνονται για τέτοιες νοστιμιές. Καλώς σε βρήκα:)

sundayspoon (πριν από 4165 ημέρες)

Τότε, να το δοκιμάσετε οικογενειακώς το κοτοπουλάκι έτσι! Είναι σούπερ!
Καλωσόρισες Μαρία μου και ελπίζω να τα λέμε συχνά! Φιλιά!

Penelope (πριν από 4165 ημέρες)

Τόσα και τόσα κατά καιρούς έχω “σκαρφιστεί” αλλά να βάλω σιρόπι από γλυκό κουταλιού σε φαγητό, δεν το είχα ποτέ σκεφτεί Αναστασία. Αλλά πάντα όλα παίζουν…και όσο διαβάζω τους φίλους bloggers, όλο και μαθαίνω :-)))
Καλημέρες πολλές.

sundayspoon (πριν από 4165 ημέρες)

Καλημέρα Πηνελόπη μου! Η αλήθεια είναι πως τρελαίνομαι για πειραματισμούς στην κουζίνα και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το αποτέλεσμα. Ελπίζω να συνεχίσω να σε εκπλήσσω ευχάριστα. :-)

Ροδανθη (πριν από 4163 ημέρες)

Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα, πολύ ωραίο το κοτοπουλάκι σου και φαντάζομαι ιδιαίτερο με το σιρόπι θα ήθελα να το δοκιμάσω οπότε θα μπει στα προσεχώς.
Να είσαι καλά καλό βράδυ!!!!

    sundayspoon (πριν από 4163 ημέρες)

    Καλησπέρα Ροδάνθη μου (καλέ τι ωραίο όνομα είναι αυτό!) και καλωσόρισες στη μπλογκογειτονιά του sundayspoon! Να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε το κοτοπουλάκι και να μου πεις τη γνώμη σου! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει αν αγαπάς τις γλυκές γεύσεις. Καλό βράδυ και πολλά φιλιά!

Martha (πριν από 4162 ημέρες)

Μπαίνω κι εγώ στην κουζίνα σου, Αναστασία μου, και τη βρίσκω μοσχοβολιστή και πολύ ελκυστική. Καλώς όρισες λοιπόν, κι όπως διαβάζω στο προφίλ σου πως έχουμε κι οι δυο την ίδια αγάπη για το γράψιμο και την κουζίνα, χαίρομαι. Καλή αρχή , καλά ψησίματα και καλό κουβεντολόϊ!

    sundayspoon (πριν από 4161 ημέρες)

    Καλωσήρθες Μάρθα μου κι ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λογάκια! Ελπίζω, τώρα που μπήκες στην παρέα του sundayspoon, να γίνεις μόνιμος θαμώνας… Αλλιώς θα σου κρεμάσω το κουτάλι…! :-)
    Φιλιά πολλά!

Ξανθή (πριν από 4160 ημέρες)

Καλώς σε βρήκα.
Μου έδωσες ιδέα τι να κάνω τα σιρόπια που έχω από γλυκά του κουταλιού μιας και κάποιες φορές μου περισσεύει σιρόπι από την παρασκευή γλυκών.
Καλή συνέχεια.

    sundayspoon (πριν από 4159 ημέρες)

    Αυτό ακριβώς είναι το food-recycling! Τα πάντα χρησιμοποιούνται Ξανθή μου! Χαίρομαι πολύ που τα σιρόπια σου δεν θα καταλήξουν ξανά στα σκουπίδια!
    Καλωσόρισες στο sundayspoon και καλή εβδομάδα!

Anonymous (πριν από 4138 ημέρες)

Christina Serrouka:Καλησπέρα Σάντυ μου ,επειδή ξετρελάθηκα με το θαυμάσιο φαγητό σου θα το φτιάξω λίαν συντόμως…….Γειά στα χέρια σου !!!!!!!!!

    sundayspoon (πριν από 4137 ημέρες)

    Να είσαι καλά Χριστίνα μου! Θα χαρώ πολύ να ακούσω τα σχόλιά σου όταν το φτιάξεις!
    Καλημέρα!

Anonymous (πριν από 4124 ημέρες)

Καλημέρα!
Έφτιαξα την συνταγή σου και τη δοκιμάσαμε με πολύ πάθος εγώ, με πολύ φόβο ο άντρας μου και ξετρελαθήκαμε.Το μόνο που αφαίρεσα ήταν το σκόρδο γιατί ο άντρας μου είναι σούπερ αλλεργικός και για την σπιρτάδα έβαλα λίγο τζίντζερ και καλά έκανα όπως έδειξε το αποτέλεσμα.Έβαλα σιρόπι απο γλυκό βύσσινο της μαμάς μου, έχω την εντύπωση ότι τα σπιτικά γλυκά δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί το έτοιμα σιρόπια έχουν νομίζω όλα την ίδια γεύση.
Μπράβο για την συνταγή σου!
Νίκη

    sundayspoon (πριν από 4124 ημέρες)

    Σ’ ευχαριστώ πολύ Νίκη μου! Πολύ χαίρομαι που τη δοκιμάσατε (παρά τους αρχικούς δισταγμούς) και σας άρεσε! Ωραία και η ιδέα του τζίντζερ! Θα το δοκιμάσω κι εγώ την επόμενη φορά!
    Πολλά φιλιά!

Υποβολή Σχολίου