- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Ατομική σαλάτα σε στυλ τσιζκέικ & Ντοματόπιτα με μπέικον


Πόσες φορές σας έχει τύχει να πείτε ότι θα περάσετε μια ήσυχη εβδομάδα και ξαφνικά να προκύπτουν χίλιες δυο εκκρεμότητες και υποχρεώσεις, που σας κάνουν να τρέχετε πανικόβλητοι για να προλάβετε τα πάντα; Αν μου πείτε ποτέ, προφανώς δεν ζείτε σε πόλη (ούτε καν σε χωριό) αλλά σε κάποιο παραδεισένιο νησί της Καραϊβικής και έχετε την τύχη να απολαμβάνετε πολύχρωμα κοκτέιλ με ομπρελίτσες, ατενίζοντας γαλαζοπράσινα νερά από την αναπαυτική αιώρα σας. Αν ανήκετε στην κατηγορία των εκλεκτών της Καραϊβικής, παρακαλώ βγείτε τώρα απ’ αυτό το blog και μην επιχειρήσετε να ξαναμπείτε. Ζηλεύω τόσο, που αρνούμαι να σας προσφέρω οποιαδήποτε συνταγή. (Εκτός βέβαια κι αν έχετε σκοπό να με καλέσετε στον τροπικό σας παράδεισο για διακοπές διαρκείας. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο έχετε ελευθέρας στο blog αλλά είμαι διατεθειμένη να σας μαγειρεύω για μια ζωή!)

Από την άλλη, αν ανήκετε στους λιγότερο τυχερούς, κατανοώ και συμπάσχω! Ξέρω πολύ καλά τι περνάτε. Ξεκινάτε την Δευτέρα σας με ένα σωρό όνειρα για μια γαλήνια εβδομάδα δίχως απρόοπτα και, πριν ακόμη φτάσει το απόγευμα, τα όνειρά σας έχουν γκρεμιστεί, σαν ετοιμόρροπος πύργος από τραπουλόχαρτα. Καθώς οι μέρες διαδέχονται η μία την άλλη και οι υποχρεώσεις αυξάνονται, νιώθετε σαν δρομείς που τρέχουν μαραθώνιο και η γραμμή του τερματισμού δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Μέχρι να έρθει το πολυπόθητο σαββατοκύριακο, οι δυνάμεις σας σάς έχουν εγκαταλείψει και αναρωτιέστε πόσο αφελείς ήσασταν που θεωρούσατε ότι η εβδομάδα θα κυλούσε ήρεμα. (Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα κάνετε τα ίδια ακριβώς όνειρα και την επόμενη Δευτέρα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε…)

Τώρα, μετά από όλο αυτό το τρέξιμο, δεν σας αδικώ αν δεν έχετε κουράγιο για πολύπλοκες συνταγές. Αρκετά κουραστήκατε όλη την εβδομάδα για να κλειδαμπαρωθείτε στην κουζίνα με τις ώρες. Καλύτερα κάτι εύκολο και γρήγορο. Τι θα λέγατε λοιπόν για μια σαλάτα με οικείες γεύσεις αλλά λίγο πιο ιδιαίτερη παρουσίαση; Πιο συγκεκριμένα, ατομική σαλάτα σε στυλ τσιζκέικ. Έτσι, για να αισθανθείτε ότι προσφέρετε στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας κάτι όμορφο, χωρίς να έχετε φάει τριακόσιες τριάντα τρεις ώρες πάνω απ’ την κουζίνα.

Τα υλικά είναι πολύ απλά και πιθανότατα τα έχετε ήδη στο ψυγείο σας. Τα βήματα είναι εύκολα και μπορούν να εκτελεστούν ακόμη και από έναν αρχάριο. Όσο για τη γεύση, πιστεύω ότι δεν θα σας απογοητεύσει. Μπορεί να φαγωθεί ακόμη και ως πρώτο πιάτο ή ως βραδινό, γιατί είναι αρκετά χορταστική. Χάρη στην εμφάνισή της, σας προτείνω να τη φτιάξετε και σε κάποιο τραπέζι, ώστε ο κάθε καλεσμένος σας να έχει τη δική του σαλατούλα.

Ατομική σαλάτα σε στυλ τσιζκέικ

Ατομική σαλάτα σε στυλ τσιζκέικ

Υλικά (ανά μερίδα)

Για τα κρουτόν:

  • 1 φέτα ψωμί του τοστ
  • λίγο ελαιόλαδο


Για τη σος φέτας:

  • 50 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή)
  • 1 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • Αλάτι–πιπέρι


Για την κορυφή:

  • 3 ντοματίνια
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού μπαλσάμικο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 5 -6 σπόρους κάππαρη
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα κρουτόν:

Με ένα μαχαίρι, κόβετε το ψωμί του τοστ σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια (μέγεθος κρουτόν) και τα λαδώνετε ελαφρά με ένα πινέλο.

Τηγανίζετε τα κομματάκια του ψωμιού σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λάδι). Μη ξεχνάτε να τα γυρίζετε για να μην καούν.

Μόλις πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα, τα βγάζετε από το τηγάνι και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Για τη σος φέτας:

Βάζετε στο μπλέντερ τη φέτα, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το λάδι, λίγο πιπέρι και μια πρέζα αλάτι (προσοχή στο αλάτι αν η φέτα που χρησιμοποιείτε είναι αλμυρή) και αναμειγνύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα σας.

Δοκιμάστε το μίγμα για να δείτε αν χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερο αλάτι ή πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα σας.

Για την κορυφή:

Σε ένα μπολ ρίχνετε το μπαλσάμικο, το λάδι, τη ρίγανη, μία πρέζα αλάτι και μία πρέζα πιπέρι και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι.

Κόβετε τα ντοματίνια στα τέσσερα και τα βάζετε να μαριναριστούν μέσα στο μίγμα του μπαλσάμικο για 3-4 λεπτά.

Σύνθεση:

Σε ένα κοντό ποτήρι με φαρδύ πάτο (βλ. ποτήρι ουίσκι), τοποθετείτε τα κρουτόν, που έχουν κρυώσει.Πάνω από τα κρουτόν, βάζετε τη σος φέτας και στρώνετε την επιφάνεια της με ένα κουτάλι.

Προσθέτετε τα ντοματίνια (χωρίς τη μαρινάδα) και γαρνίρετε με την κάπαρη.

Ατομική σαλάτα σε στυλ τσιζκέικ

Τώρα αν έχετε χρόνο και διάθεση για περισσότερο μαγείρεμα, φτιάξτε και μια ντοματόπιτα με μπέικον. Έτσι για να βρίσκεται βρε παιδί μου… Σας εγγυώμαι ότι δεν θα σας κουράσει καθόλου, γιατί δεν έχει φύλλο (κοινώς ξεχάστε τον πλάστη και το ζύμωμα!).


Ντοματόπιτα με μπέικον

Ντοματόπιτα με μπέικον

Υλικά (για ένα μικρό ταψάκι)

Εκτέλεση

Κόβετε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το σωτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ίσα να γυαλίσει).

 

Τρίβετε στον τρίφτη τις ντομάτες και το έμμενταλ, θρυμματίζετε το ανθότυρο με τα χέρια και ψιλοκόβετε το δεντρολίβανο.

 

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τη φρυγανιά και τη μαργαρίνη. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

 

Προσθέτετε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και παράλληλα ανακατεύετε (ανάλογα το αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω). Το μίγμα θα μοιάζει αρκετά με μείγμα για κέικ.

 

Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψάκι (εγώ χρησιμοποίησα κεραμικό ταψί 20 εκατ.) και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Το κουνάτε λίγο για να πάει το μίγμα παντού και, αν χρειάζεται, στρώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.

 

Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και σκορπίζετε κομματάκια μαργαρίνης σε όλη την επιφάνεια.

 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα (περίπου 45’ -50’).