- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα

 

Καλωσορίσατε!

Είναι Κυριακή βράδυ και, αφού έχω πάρει τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσω αυτό το blog, αναρωτιέμαι τι γράφει κανείς στο πρώτο του post. Ιδέα δεν έχω! Αλλά δεν πειράζει. Κάθε αρχή και δύσκολη δεν λένε;

Το sundayspoon γεννήθηκε με έναν και μόνο στόχο: να μοιραστώ μαζί σας συνταγές που θεωρώ τόσο νόστιμες ώστε αξίζει να τις δοκιμάσετε. Είναι φαγητά που μαγειρεύονται στην μικρή ερασιτεχνική μου κουζίνα και φωτογραφίζονται με την ακόμη πιο ερασιτεχνική μου κάμερα. Ελπίζω να σας αρέσουν και να ξυπνήσουν τον σεφ που κρύβεται μέσα στον καθένα από εσάς. Πιστεύω ότι δεν θα σας δυσκολέψουν, αρκεί να τις εκτελείτε με κέφι και διάθεση για δημιουργία.

Τώρα θα μου πείτε, γιατί sundayspoon. Γιατί, καθότι εργαζόμενη και δη στην χαοτική Αθήνα, μονάχα τις Κυριακές προλαβαίνω να blogάρω. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθώ τα σχόλια σας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ορκίζομαι στην προσκοπική μου τιμή να απαντώ σε κάθε απορία σας.Τώρα που ξέρετε τι να περιμένετε από αυτό το blog, εύχομαι να περάσουμε καλά και να μαγειρέψουμε ακόμη καλύτερα! Και για να μην ξεχνιόμαστε, κατά την Οσκαρική συνήθεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη. Χωρίς την υπομονή και τις γνώσεις του, το sundayspoon θα παρέμενε απραγματοποίητο όνειρο.

Δεν θα σας κουράσω άλλο για σήμερα. Πάμε στην πρώτη συνταγή που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Είναι κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι, κιτρινόριζα και φρέσκα μυρωδικά.Για την ιστορία, το ταλαγάνι είναι ένα νοστιμότατο τυρί από τη Μεσσηνία που μοιάζει λίγο με το χαλούμι, αν και προσωπικά το θεωρώ πολύ πιο νόστιμο. Το βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ. Όσο για την κιτρινόριζα (θα τη βρείτε και ως κουρκουμά), είναι ένα μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα που χρησιμοποιείται από τους λαούς της Ανατολής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δίνει υπέροχο χρώμα και άρωμα στο φαγητό αλλά προσέξτε γιατί λεκιάζει εύκολα τα ρούχα…

Και τώρα η συνταγή. Aπολαύστε τη!

 

Κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα

Κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα

Υλικά (για 12 – 15 μεγάλους κεφτέδες)

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 100 γρ. ταλαγάνι
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κιτρινόριζα
  • 1 χούφτα βασιλικό
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβετε τα κολοκύθια, την πατάτα και το ταλαγάνι.

Κόβετε το κρεμμύδι σε πολύ μικρά κυβάκια (όσο πιο μικρά, τόσο καλύτερα).

Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον βασιλικό.

Βάζετε όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από το αλεύρι, σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προσθέτετε το αλεύρι στο μίγμα σιγά-σιγά και παράλληλα ανακατεύετε. Προσθέτετε τόσο αλεύρι ώστε το μίγμα να μην χάσει την υγρασία του αλλά και να μην είναι ρευστό.

Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον μισή ώρα.

Σε ελαιόλαδο που έχει ζεσταθεί πολύ καλά, ρίχνετε, με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας, τους  κεφτέδες και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. (Μην βάζετε πολλούς κεφτέδες ταυτόχρονα στο τηγάνι, γιατί πέφτει η θερμοκρασία και δεν τηγανίζονται καλά.)

Τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.

Τρώγονται ζεστοί, με μπύρα ή ούζο.