- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Λοιπόν, είμαι σίγουρη ότι κάθε καλοφαγάς που σέβεται τον εαυτό του έχει στα ντουλάπια της κουζίνας του τουλάχιστον ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού. Και πολύ καλά κάνει!

Τα γλυκά του κουταλιού έχουν υπέροχη γεύση, είναι υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες από άλλες γλυκές αμαρτίες, διατηρούνται πολύ καιρό και ταιριάζουν υπέροχα με γιαούρτι ή παγωτό (αν βέβαια δεν τα φας σκέτα, με κουτάλι κατευθείαν από το βάζο). Άσε τις επιλογές που έχεις: περγαμόντο, συκαλάκι, κίτρο, πορτοκάλι, σταφύλι, βύσσινο, καρυδάκι, μελιτζανάκι, νεράτζι, μήλο, βερίκοκο και τοοόσα άλλα. Μπορείς να τρως κάθε μέρα και διαφορετικό.

Προσωπικά, τα έχω συνδέσει με παλιές καλές εποχές. Τότε που οι ρυθμοί ήταν πιο χαλαροί. Τότε που οι μαμάδες τα έκρυβαν στο πιο ψηλό ράφι της κουζίνας και τα παιδιά σκαρφάλωναν σε καρέκλες για να τα φτάσουν. Τότε που πήγαινες επίσκεψη και, μαζί με το παγωμένο νεράκι, σε τράταραν καρυδάκι ή σταφύλι (ξέρετε, σε κείνο το κλασικό γυάλινο πιατάκι με το μικρό κουταλάκι). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και σήμερα δεν μπορούμε να τα καταναλώνουμε με την ίδια ευχαρίστηση. Μπορεί το κλασικό γυάλινο πιατάκι να σπανίζει πια, αλλά τα γλυκά του κουταλιού παραμένουν σταθερή αξία, αναλλοίωτη στο χρόνο.

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα! Τι κάνεις αφού φας το υπέροχο γλυκό του κουταλιού και στο βάζο δεν έχει μείνει τίποτα άλλο, εκτός από σιρόπι; Πετάς το σιρόπι και πλένεις το βάζο σαν να μην τρέχει τίποτα; Ποτέ! Μη ξεχνιόμαστε, foodrecycling! Το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωραιότατα σε άλλες παρασκευές. Τι, δεν με πιστεύετε; Ε, τότε, διαβάστε παρακάτω…

Σας μαγείρεψα κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο. Η γλύκα από το σιρόπι αναδεικνύει το -συχνά βαρετό- κοτόπουλο και εσείς έχετε σε χρόνο dt ένα νοστιμότατο φαγητό που θα «γλυκάνει» ουρανίσκους. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο που έτυχε να έχω στο ντουλάπι της κουζίνας μου (το γλυκό ήταν μια ευγενική χορηγία της χρυσοχέρας κυρίας Μαρίας). Το έχω δοκιμάσει, όμως, και με σιρόπι από πορτοκάλι, μήλο και βύσσινο, και ήταν εξίσου ωραίο κάθε φορά. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι από όποιο γλυκό έχετε και σας αρέσει (θα δώσει αντίστοιχο άρωμα και γλύκα στο φαγητό σας). Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στην κουζίνα ολοταχώς!

 

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 φιλέτα στήθη κοτόπουλου
  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά (προτιμήστε μικρά σε μέγεθος)
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 πιπεριές πορτοκαλί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 σφηνάκια σιρόπι από γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε το κοτόπουλο και, αφού το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί για να φύγει εντελώς η υγρασία, το κόβετε σε μέτρια, ομοιόμορφα κομμάτια (σαν μεγάλες μπουκιές).

Κόβετε τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια.

Αν έχετε βρει μικρά μανιτάρια, τα αφήνετε ολόκληρα. Διαφορετικά, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Μην τα ψιλοκόψετε, γιατί θα «χαθούν» στο τηγάνι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε λίγο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Αφαιρείτε τη σκελίδα προτού σκουρύνει. Έτσι, θα αρωματίσετε το λάδι σας, χωρίς να βγάλει πικρίλα το σκόρδο.

Αφού βγάλετε τη σκελίδα, σωτάρετε  τις πιπεριές για 2 περίπου λεπτά.

Αφαιρείτε τις πιπεριές και σωτάρετε τα μανιτάρια για 2 λεπτά (αν έχει σωθεί το λάδι, μπορείτε να προσθέσετε λίγο, αρκεί να περιμένετε να ζεσταθεί προτού ρίξετε τα μανιτάρια). Μόλις περάσουν τα 2 λεπτά, τα αφαιρείτε. Δεν θέλουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν πολύ, γιατί θα χάσουν το χρώμα και την τραγανή υφή τους.

Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, σωτάρετε το κοτόπουλο, ώσπου να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε τα λαχανικά στο κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε.

Ρίχνετε το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού και χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία. Το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά (αφήστε λίγη σαλτσούλα για βούτες!).

Μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το συνοδέψετε με λευκό ρύζι μπασμάτι.

Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού