- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Γλαύκος με μοσχοφίλερο και δροσερή παντζαροσαλάτα

Σήμερα το πρωί έπαθα ένα μικρό σοκ. Όχι, δεν άκουσα στις ειδήσεις κάποιο καινούργιο αδυσώπητο μέτρο για την καταπολέμηση του ελληνικού χρέους (αυτά μάλλον τα έχω συνηθίσει πια). Απλά ήρθα αντιμέτωπη με το τέρας. Ναι, το τέρας! Αυτό που κάθεται ήσυχο-ήσυχο πίσω απ’ την πόρτα του μπάνιου, προσποιούμενο ότι δεν θα σε πειράξει αν το πλησιάσεις, ενώ στην πραγματικότητα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σε καταρρακώσει… Και για όσους δεν κατάλαβαν, εννοώ τη ζυγαριά! Αυτή την άσπονδη φίλη, που έναν καλό λόγο δεν έχει να πει όποτε της ζητάς τη γνώμη της για τα κιλά σου.

Η αλήθεια είναι ότι είχα αρκετό καιρό να την επισκεφθώ. Για μήνες περνούσα από δίπλα της, σφυρίζοντας τάχα αδιάφορα, και έκανα ότι δεν την έβλεπα. Μα σήμερα το πρωί αποφάσισα να το παίξω θαρραλέα και να κάνω το μεγάλο άλμα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά μπήκαμε πια στο Νοέμβριο, οι γιορτές σύντομα θα είναι προ των πυλών και έπρεπε επιτέλους να μάθω πού βαδίζω. Πήρα λοιπόν βαθιά ανάσα, σταυροκοπήθηκα -μπας και γίνει κανένα θαύμα- και το τόλμησα. Βέβαια, όταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έχεις τιμήσει δεόντως κάθε είδους γλυκό και σαλτσοειδές, τι να σου κάνει και η καημένη η ζυγαριά; Πόσο επιεικής να είναι μαζί σου και τι να πρωτοκρύψει; Όσο και να θέλει να κάνει τα στραβά μάτια, δεν μπορεί… Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, οι αμαρτίες σου θα φανούν. Όπως ακριβώς φάνηκαν και οι δικές μου… Δυστυχώς για όλους τους καλοφαγάδες του κόσμου, οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέμματα!

Αφού λοιπόν το τόλμησα και επιβεβαίωσα αυτό που διαλαλούσε περίτρανα εδώ και πολύ καιρό ο καθρέφτης μου, ορκίστηκα να μην ξαναβάλω στο στόμα μου καμία παχυντική λιχουδιά. Και προκειμένου να δείξω ότι έχω πάρει στα σοβαρά τον όρκο μου, αποφάσισα να φτιάξω κάτι light για μεσημεριανό. Ήταν ο μόνος τρόπος να κάνω τις ενοχλητικές Ερινύες να σωπάσουν (τουλάχιστον για σήμερα, αφού από αύριο πάλι στους ίδιους πειρασμούς θα υποκύψω…).

Ευτυχώς για μένα αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που τρώνε από τα χεράκια μου, το φαγητό μπορεί να ήταν light αλλά βγήκε νοστιμότατο. Κι έτσι, αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Τι έφτιαξα; Φιλέτο γλαύκου με μοσχοφίλερο και δροσερή παντζαροσαλάτα. Είναι ιδανικό φαγητό για όσους προσέχουν τη γραμμή τους αλλά και για εκείνους που δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται με ψαροκόκαλα. Όσο για την παντζαροσαλάτα, είναι δροσιστική και πολύ νόστιμη. Αφήστε που φτιάχνεται και πολύ γρήγορα. Ε, τι άλλο να ζητήσει πια κανείς;

Εννοείται ότι το ψάρι και το κρασί που επέλεξα δεν είναι δεσμευτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλέτο σφυρίδας, πέρκας, σολωμού ή ξιφία, ενώ στη θέση του μοσχοφίλερου μπορείτε να βάλετε όποιο λευκό κρασί σας αρέσει. Η επιλογή είναι δική σας…

Γλαύκος με μοσχοφίλερο και δροσερή παντζαροσαλάτα

Γλαύκος με μοσχοφίλερο και δροσερή παντζαροσαλάτα

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το ψάρι:

  • 4 φιλέτα γλαύκου (ή από όποιο άλλο ψάρι προτιμάτε)
  • 1/2 κούπα μοσχοφίλερο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα (γλυκιά)
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο σε σκόνη
  • πιπέρι / αλάτι

 

Για την παντζαροσαλάτα:

  • 5 βολβούς βρασμένων παντζαριών (μπορείτε να τα αγοράσετε βρασμένα από το σουπερμάρκετ καθόλη τη διάρκεια του χρόνου)
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (συνολικά 400 γρ.)
  • 6 αγγουράκια τουρσί
  • 1-2 κουτ. σούπας αποξηραμένα cranberries
  • 1 χούφτα αμύγδαλα φιλέ
  • 3-4 κουτ. σούπας μηλόξυδο (είναι πιο ελαφρύ και πιο αρωματικό από το απλό ξύδι)
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ψάρι:

Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το μοσχοφίλερο, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, την πάπρικα, τον κόλιανδο και το αλατοπίπερο.

Περιχύνετε με αυτή τη μαρινάδα τα φιλέτα του γλαύκου και τα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (όσο περισσότερο μείνουν στη μαρινάδα, τόσο πιο γευστικά θα γίνουν).

Βάζετε το τηγάνι-γκριλιέρα (τηγάνι με ρίγες) να κάψει πολύ καλά σε δυνατή φωτιά.

Σκουπίζετε ελαφρά με απορροφητικό χαρτί τα ψάρια (για να φύγει η πολλή υγρασία από τη μαρινάδα) και τα τοποθετείτε πάνω στην γκριλιέρα (χρειάζονται μερικά λεπτά από κάθε πλευρά).

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές, τα αποσύρετε. Τρώγονται ζεστά!

 

Tip: Αν δεν έχετε τηγάνι-γκριλιέρα, μπορείτε να ψήσετε τα φιλέτα σας στο γκριλ.

 

Για την παντζαροσαλάτα:

Κόβετε τα παντζάρια σε πολύ μικρά κυβάκια και τα αγγουράκια τουρσί σε ροδέλες.

Ρίχνετε όλα τα υλικά της παντζαροσαλάτας σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Δοκιμάζετε την παντζαροσαλάτα και, αν χρειάζεται, προσθέτετε αλάτι ή ξύδι (ανάλογα με τα γούστα σας).

Βάζετε στο ψυγείο για λίγη ώρα. Την καταναλώνετε δροσερή.

 

Tip: Αν δεν έχετε κράνμπερις, μπορείτε να βάλετε σταφίδες ξανθές.

Γλαύκος με μοσχοφίλερο και δροσερή παντζαροσαλάτα