- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Λαζάνια με κιμά, κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Ποτέ δεν ήμουν καλή στη Γεωγραφία! Για την ακρίβεια, ήταν το χειρότερό μου μάθημα. Κι όταν λέω το χειρότερο, το εννοώ! Τη μισούσα θανάσιμα και πίστευα ακράδαντα ότι όποιος την έβαλε στα σχολεία έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά (τουλάχιστον με απαγχονισμό!) για τα δεινά που βίωναν εξαιτίας του εκατομμύρια αθώοι μαθητές ανά την υφήλιο.

Ακόμη θυμάμαι τα ρίγη που διαπερνούσαν τη ραχοκοκαλιά μου, όποτε άκουγα φράσεις του τύπου “Ανοίξτε τον άτλαντα στη σελίδα…” ή “Ποια είναι η πρωτεύουσα του…”. Κάθε φορά που ο δάσκαλος ζητούσε να του δείξει κάποιος σε ποιο σημείο του χάρτη βρισκόταν η τάδε χώρα ή η δείνα πόλη, κατέβαζα το κεφάλι τόσο χαμηλά, που η μύτη μου σχεδόν ακουμπούσε το θρανίο. Και σ’ αυτή την άβολη στάση της στρουθοκαμήλου, προσευχόμουν με όλη τη δύναμη της παιδικής μου ψυχής να μην διαλέξει εμένα. Εκεί να δεις τάματα και υποσχέσεις να φτάσω στην Τήνο κολυμπώντας… Μόνο που οι προσευχές δεν έπιαναν πάντα… Κι έτσι, συχνά πυκνά ο δάσκαλος διάλεγε εμένα. Τι να έκανα κι εγώ τότε; Σηκωνόμουν, πλησίαζα με τρεμάμενα πόδια στην έδρα και άρχιζα να κοιτάζω το χάρτη με “σπιρτόζικο” βλέμμα βοοειδούς. Τη συνέχεια μπορείτε να τη φανταστείτε…

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά τελικά τα κατάφερα! Βρήκα τον τρόπο για ν’ απομνημονεύω πόλεις, βουνά και λαγκάδια, κι αυτός δεν είναι άλλος απ’ το να τα επισκέπτομαι. Μ’ ένα ταξίδι μπορείς να μάθεις τόπους που δεν θα θυμόσουν ποτέ, όσες φορές κι αν τους έδειχνε ο δάσκαλος στο χάρτη. (Τώρα, το κατά πόσο μας περισσεύουν χρήματα και χρόνος για ταξίδια είναι ένα μεγάλο θέμα που ίσως συζητήσουμε σε άλλη ανάρτηση.)

Κάπως έτσι, που λέτε, έμαθα και τη Φερράρα, μια μικρή πόλη στην βόρεια Ιταλία που έχει ανακηρυχτεί “τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς” από την UNESCO. Είναι μια πόλη με όμορφο ιστορικό κέντρο, άνετους ποδηλατοδρόμους και μπαράκια όπου μπορείς να πιεις το ποτό σου καταναλώνοντας απεριόριστα δωρεάν μεζεδάκια. Στη συγκεκριμένη πόλη είχα την τύχη να δοκιμάσω για πρώτη φορά ζυμαρικά με κίτρινη κολοκύθα και κιμά. Θυμάμαι πώς άνοιξαν διάπλατα τα μάτια μου τη στιγμή που έβαλα στο στόμα μου την πρώτη πιρουνιά. Αχ… Ο παράδεισος σε ένα πιάτο!

Εννοείται ότι όταν επέστρεψα στα πάτρια εδάφη δεν αρκέστηκα στην υπέροχη ανάμνηση, αλλά βάλθηκα να δοκιμάζω τον συγκεκριμένο συνδυασμό ξανά και ξανά. Σιγά-σιγά, τόλμησα να κάνω και παραλλαγές και μία από αυτές σας παρουσιάζω σήμερα. Είναι λαζάνια με κιμά, κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ελπίζω και τα δικά σας μάτια ν’ ανοίξουν διάπλατα όταν τα δοκιμάσετε…

Λαζάνια με κιμά, κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Λαζάνια με κιμά, κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά (για 28 ρολάκια)

  • 14 λαζάνια
  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας τον περάσει 2 φορές απ’ τη μηχανή)
  • 400γρ. κίτρινη κολοκύθα (τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα (γλυκιά)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι/ πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • 150-200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1-2 χούφτες τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας

 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 4-5 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρές ροδέλες)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Αφαιρείτε το σκόρδο πριν σκουρύνει και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε για να σπάσουν οι ίνες.

Μόλις ασπρίσει ο κιμάς, προσθέτετε την τριμμένη κολοκύθα και σβήνετε με το κρασί.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το γάλα, το χυμό ντομάτας, την πάπρικα, το θυμάρι, και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε. (Αν το μίγμα δεν έχει αρκετά υγρά, προσθέτετε λίγο νεράκι.) Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να μαγειρευτεί ο κιμάς και να πιει τα υγρά.

Μέχρι να γίνει ο κιμάς, φτιάχνετε τα λαζάνια βράζοντας τα σε άφθονο αλατισμένο νερό για 4 λεπτά.

Μόλις γίνουν τα λαζάνια, τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα και τα βάζετε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα να κρυώσουν.

 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και χαμηλώνετε τη φωτιά. Ανακατεύετε τακτικά.

Όταν τα κρεμμύδια “μαραθούν”, προσθέτετε το μέλι και το μπαλσάμικο.

Τα αφήνετε μέχρι να “μελώσουν” καλά.

 

Σύνθεση:

Με ένα μαχαίρι, κόβετε το κάθε λαζάνι κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς, ώστε να έχετε 28 μακρόστενα λαζάνια.

Απλώνετε σε κάθε λαζάνι μία λεπτή στρώση κιμά και από πάνω μερικά καραμελωμένα κρεμμύδια.

Τυλίγετε το λαζάνι προσεχτικά, ώστε να σχηματίσετε ένα κοντόχοντρο ρολάκι. Το αφήνετε στην άκρη, με το σημείο της ένωσης προς τα κάτω.

Κάνετε το ίδιο και για τα υπόλοιπα λαζάνια.

Μόλις ετοιμάσετε όλα τα ρολάκια, λαδώνετε ένα ταψάκι και ρίχνετε λίγη κρέμα γάλακτος στην βάση του ταψιού.

Τοποθετείτε τα ρολάκια στο ταψί όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο.

Περιχύνετε τα ρολάκια με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ρίχνετε από πάνω το τριμμένο τυρί.

Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου μισή ώρα.

Μετά το μισάωρο, κλείνετε το φούρνο και αφήνετε τα ρολάκια ξεσκέπαστα εντός του φούρνου για λίγα λεπτά (ώστε να πάρουν χρώμα).

 

Tip1: Το μίγμα του κιμά μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη, αρκεί να το διατηρήσετε στο ψυγείο.

Tip2: Αν σας περισσέψει κιμάς, φυλάξτε τον στην κατάψυξη για επόμενη παρασκευή.

Tip3: Έχω φτιάξει τη συγκεκριμένη συνταγή προσθέτοντας τριμμένο τυρί και μέσα στα λαζάνια. Αν θέλετε, δοκιμάστε και αυτή την εκδοχή.

Λαζάνια με κιμά, κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια