- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Πρωτοχρονιάτικο μενού 2012

Τώρα που επιτέλους έφτασαν τα πολυπόθητα Χριστούγεννα και οι γειτονιές λαμποκοπούν από φωτάκια και στολίδια είναι η καλύτερη ευκαιρία να γίνετε τουρίστες! Ναι, το ξέρω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και τα χρήματα δεν επαρκούν για ταξιδάκια αναψυχής. Γι’ αυτό και δεν σας προτείνω μακρινούς προορισμούς μ’ αεροπλάνα και βαπόρια. Το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που σας προτείνω είναι να γίνετε τουρίστες στην ίδια σας την πόλη. Φυσικά, δεν εννοώ να πάρετε τους χάρτες ανά χείρας και να κυκλοφορείτε σαν χαμένοι στους δρόμους, ζητώντας οδηγίες από τους περαστικούς για το πώς θα πάτε στην Ακρόπολη. Ούτε περιμένω να φορτωθείτε τη βαλίτσα σας και να ξεκινήσετε την αναζήτηση του πιο καθαρού bed&breakfast της περιοχής σας. Αυτό που σας προτείνω είναι να βγείτε έξω (αφού φορέσετε γαντάκια και κασκόλ -κρίμα να κρυώσετε χρονιάρες μέρες!) και να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης σας σαν να τους βλέπετε για πρώτη φορά.

Σκεφθείτε το λίγο. Η καθημερινότητα πολλές φορές μας κάνει να χάνουμε πράγματα, γιατί απλά είμαστε πολύ απορροφημένοι στις έγνοιες μας για να τα παρατηρήσουμε. Κι όμως, η ομορφιά είναι εκεί και περιμένει να την ανακαλύψουμε. Όσο καλά κι αν ξέρετε τον τόπο σας, όσες φορές κι αν έχετε σεργιανίσει στις γειτονιές του, κάτι σας έχει ξεφύγει. Κάποιο παγκάκι στο πάρκο, κάποιο μικρό μαγαζάκι με παλιά βιβλία, κάποιο όμορφο κτίριο, κάποιο καφέ με αναπαυτικές καρέκλες, κάποιο μουσείο με ενδιαφέρουσες συλλογές. Βγείτε έξω, ανακαλύψτε τα και -γιατί όχι- φωτογραφίστε τα (όπως κάνουν όλοι οι τουρίστες που σέβονται τον εαυτό τους). Κι ύστερα, χαζέψτε τις φωτογραφίες και αναβιώστε τη βόλτα σας (όπως συνηθίζουμε να κάνουμε μετά από κάθε ταξίδι). Σας εγγυώμαι ότι θα περάσετε υπέροχα και θα αγαπήσετε τον τόπο σας λιγάκι παραπάνω. Άλλωστε, ακόμη κι αν δεν βρείτε τίποτα καινούργιο (που πολύ αμφιβάλλω!), θα έχετε περάσει λίγες ώρες ξεγνοιασιάς περπατώντας σε στολισμένους δρόμους.

Κι επειδή μετά από τόσο περπάτημα δεν πρέπει να κουραστείτε μαγειρεύοντας με τις ώρες, σας έχω μία ολοκληρωμένη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους κάνει να πιστεύουν ότι έχετε αφιερώσει ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα. Ένα πλήρες πρωτοχρονιάτικο μενού με δροσερή σαλάτα, πικάντικο ορεκτικό, λαχταριστό κυρίως και ελαφρύ επιδόρπιο, που θα φτιάξετε πολύ εύκολα (ώστε να είστε ξεκούραστοι για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν…). Να είστε σίγουροι πως θα ακούσετε πολλά συγχαρητήρια από τους μπουκωμένους καλεσμένους σας…

Πρωτοχρονιάτικο μενού 2012


Σαλάτα με κολοκύθα, φυστίκι Αιγίνης και ρόδι

Σαλάτα με κολοκύθα, φυστίκι Αιγίνης και ρόδι

Υλικά

  • 2 ρόδια
  • 300 γρ. ρόκα
  • 200 γρ. κίτρινη κολοκύθα (κομμένη σε μικρά κυβάκια)
  • 3 ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 2 χούφτες φυστίκια Αιγίνης (χοντροκοπανισμένα)
  • χοντρό αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • λίγο ελαιόλαδο για τη σαλάτα

Σαλάτα με κολοκύθα, φυστίκι Αιγίνης και ρόδι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρετε με λίγο λάδι την κολοκύθα, μέχρι να μαλακώσει.

Καθαρίζετε τα ρόδια και κρατάτε στην άκρη τους καρπούς από το ένα ρόδι, ενώ τους υπόλοιπους τους βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τους ζουλάτε με τα χέρια σας για να βγάλουν όλο το χυμό τους. Σουρώνετε ώστε να μείνει σκέτο το ζουμί.

Βάζετε σε μια σαλατιέρα τους καρπούς από το ένα ρόδι, τη ρόκα, την σοταρισμένη κολοκύθα, τα ραπανάκια και τα φυστίκια Αιγίνης.

Αναμιγνύετε τον χυμό από το άλλο ρόδι με λίγο ελαιόλαδο και περιχύνετε τη σαλάτα. Προσθέτετε το χοντρό αλάτι και ανακατεύετε απαλά.

 

Σαλάτα με κολοκύθα, φυστίκι Αιγίνης και ρόδι

Tip: Αν μπορέσετε να βρείτε ολόκληρη κολοκύθα, κόψτε τη κατά μήκος και, αφού την αδειάσετε, χρησιμοποιείστε τη αντί για σαλατιέρα.


Μίνι ταρτάκια με λουκάνικο, μπάρμπεκιου σος και φουντούκι

 

Μίνι ταρτάκια με λουκάνικο, μπάρμπεκιου σος και φουντούκι

Υλικά

 

Μίνι ταρτάκια με λουκάνικο, μπάρμπεκιου σος και φουντούκι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τη μεμβράνη από τα λουκάνικα και τα περνάτε από το μπλέντερ, μέχρι η υφή τους να μοιάζει με κιμά.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί αλλά να μην αποκτήσει χρώμα.

Προσθέτετε τον κιμά του λουκάνικου και το θυμάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5′.

Μόλις σοταριστεί και το λουκάνικο, προσθέτετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου και ανακατεύετε για να ενωθούν οι γεύσεις.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει το μίγμα.

Μόλις κρυώσει, προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε.

Εν τω μεταξύ, κόβετε με ένα μαχαίρι τα φύλλα σφολιάτας σε ισομεγέθη ορθογώνια (κάθε φύλλο θα βγάλει 10 κομμάτια).

Διπλώνετε τις τέσσερις πλευρές του κάθε ορθογώνιου, ώστε να σχηματιστεί γύρω-γύρω κόθρος φάρδους ενός εκατοστού.

Βάζετε στο κέντρο κάθε ορθογώνιου (δηλαδή στο κομμάτι που δεν είναι κόθρος) μπόλικη γέμιση και πασπαλίζετε με τριμμένο φουντούκι.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.

 

Μίνι ταρτάκια με λουκάνικο, μπάρμπεκιου σος και φουντούκι

 

Tip: Επειδή η σος μπάρμπεκιου είναι ήδη πικάντικη, δεν προσθέτουμε αλάτι.

Φιλέτο γαλοπούλας με προσούτο & αρωματικό ρύζι με βερίκοκα και κάσιους

Φιλέτο γαλοπούλας με προσούτο & αρωματικό ρύζι με βερίκοκα και κάσιους

 

Υλικά (για 4 μερίδες)

Για τη γαλοπούλα:

 

Για τη μαρινάδα:

 

Για το ρύζι:

 

Φιλέτο γαλοπούλας με προσούτο & αρωματικό ρύζι με βερίκοκα και κάσιους


Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα:

Από το προηγούμενο βράδυ, βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και ανακατεύετε με ένα κουτάλι για να ενωθούν οι γεύσεις.

Βάζετε τα φιλέτα της γαλοπούλας στη μαρινάδα και φροντίζετε να καλυφθούν καλά. Τα αφήνετε όλο το βράδυ να μαριναριστούν.

Την επόμενη μέρα βγάζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνετε (προσοχή στο αλάτι, γιατί η σόγια σος είναι ήδη αλμυρή) και τα τυλίγετε με τις φέτες από το προσούτο.

Σε ένα ταψί, βάζετε τα τυλιγμένα φιλέτα με την ένωση προς τα κάτω (για να μην ανοίξει το προσούτο κατά το ψήσιμο) και περιχύνετε το κάθε φιλέτο με λίγη μαρινάδα (1 κουτ. γλυκού μαρινάδα σε κάθε φιλέτο).

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδίσουν καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Όταν ροδίσουν, αλείφετε το κάθε φιλέτο με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο και ξαναβάζετε στο φούρνο για 3′ (ώστε να απελευθερωθεί το άρωμα του βερίκοκου).

 

Για το ρύζι:

Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ρύζι, τον σπασμένο φιδέ και τα κάσιους.

Μόλις τα κάσιους και ο φιδές αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτετε το ζεστό ζωμό και αλάτι (αν ο ζωμός είναι ήδη αλατισμένος, προσοχή στο αλάτι). Αφήνετε να βράσει με κλειστό καπάκι μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά (περίπου 5′).

Κατεβάζετε απ’ τη φωτιά και καλύπτετε την κατσαρόλα με μία πετσέτα για λίγα λεπτά (έτσι δεν θα λασπώσει το ρύζι).

Σερβίρετε τη γαλοπούλα με το αρωματικό ρύζι. Τρώγονται ζεστά.

 

Φιλέτο γαλοπούλας με προσούτο & αρωματικό ρύζι με βερίκοκα και κάσιους


Τσιζκέικ κάστανο με cheerios και baileys

 

Τσιζκέικ κάστανο με cheerios και baileys

 

Υλικά (για ταψί 22cm)

Για τη βάση:

 

Για την κρέμα:

 

Για το γαρνίρισμα:

 

 

Τσιζκέικ κάστανο με cheerios και baileys

 

Εκτέλεση

Για τη βάση:

Θρυμματίζετε τα cheerios στο μπλέντερ (μέχρι να έχουν την υφή χοντρής άμμου) και τα ενώνετε με το βούτυρο και το baileys.

Σε καλά βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι, απλώνετε το μίγμα των δημητριακών και πατάτε καλά με ένα κουτάλι για να δημιουργήσετε μία στέρεα βάση.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 8′-9′.

Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά.

 

Για την κρέμα:

Σε ένα μπολ, βάζετε το τυρί κρέμα και την κρέμα κάστανο και τα αναμιγνύετε με ένα κουτάλι.

Χτυπάτε στο μίξερ την άχνη και την κρέμα γάλακτος, μέχρι να κάνει κορυφές (μην τη χτυπήσετε πολύ γιατί θα γίνει σαντιγύ).

Ενώνετε τη χτυπημένη κρέμα με το μίγμα του κάστανου και ανακατεύετε απαλά, με κυκλικές κινήσεις.

Απλώνετε το μίγμα πάνω στην κρύα βάση των cheerios.

Αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 3 ώρες.

 

Για το γαρνίρισμα:

Με τη βοήθεια του μπλέντερ, σπάτε το παστέλι σε μικρά κομματάκια.

Γαρνίρετε με σαντιγύ και το σπασμένο παστέλι.

 

 

Τσιζκέικ κάστανο με cheerios και baileys