- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Burger με γεμιστό μπιφτέκι, πικάντικα μανιτάρια και ρόκα

 

Πριν ξεκινήσω την συνηθισμένη ανάρτηση της Κυριακής, θα ήθελα να κάνω ένα μικρό πρόλογο και να ευχαριστήσω θερμά δύο φίλες bloggers για τα βραβεία που μου χάρισαν μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε!

Το πρώτο βραβείο το έλαβα από το Τετράδιο Συνταγών, ένα προσεγμένο blog που ανανεώνεται πολύ συχνά και μας μεταφέρει σε παλιότερες εποχές με τις όμορφες συνταγές του αλλά και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες του για ήθη και έθιμα του τόπου μας. “Ξεφυλλίστε” αυτό το τετράδιο και θα γεμίσει η οθόνη σας αρώματα και γεύσεις…
Το δεύτερο βραβείο ήταν από την Selcouth του Moon Faces. Στο ατμοσφαιρικό και καλοφτιαγμένο blog της Sel, εκεί στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, θα βρείτε τις σκέψεις της για τα ευτράπελα (και οχι μόνο) που της συμβαίνουν. Ο τρόπος που τα περιγράφει απλά απολαυστικός! Αξίζει να την ακολουθήσετε και να εισχωρήσετε στα άδυτα του ημερολογίου της…

Τώρα, εγώ πρέπει να αφιερώσω το συγκεκριμένο βραβείο σε 5 άλλους bloggers (με λιγότερους από 200 φίλους). Αλλά επειδή καμιά φορά δεν πειράζει να “σπάμε” τους κανόνες, θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλους τους νέους bloggers (γιατί είναι όμορφο να σε στηρίζουν στο ξεκίνημά σου) αλλά και σε όλους αυτούς που σκέφτονται να φτιάξουν blog και δεν το έχουν ακόμη τολμήσει (κάντε το!!!!).

Και τώρα, ας προχωρήσουμε στην συνηθισμένη κυριακάτικη ανάρτηση…

Λατρεύω τις βραδιές κινηματογράφου! Ή μάλλον, για να γίνω πιο σαφής, λατρεύω τις “σπιτικές” βραδιές κινηματογράφου. Γιατί, δεν λέω, το να ντύνεσαι, να στολίζεσαι, να στέκεσαι στην ουρά για να βγάλεις εισιτήριο και να απολαμβάνεις το πολυαναμενόμενο blockbuster καθισμένος πίσω από μια κυρία με μαλλί-λάχανο έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Το έχω κάνει πολλάκις και θα το ξανακάνω με μεγάλη προθυμία στο μέλλον. Όμως, το να διοργανώνεις μια βραδιά κινηματογράφου στο σπίτι σου έχει τη δική του χάρη. Είναι μια ιεροτελεστία που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλοι θα πρέπει να δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Μα, σαν όλες τις ιεροτελεστίες, θέλει την προετοιμασία της.

Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη συμβουλή μου και να οργανώσετε μια βραδιά κινηματογράφου στο σπίτι σας, θα πρέπει να φροντίσετε για τα παρακάτω:

1. Να καλέσετε τους σωστούς ανθρώπους. Εννοείται ότι μπορείτε να απολαύσετε την ταινία και μόνοι σας. Αν, ωστόσο, αποφασίσετε ότι θέλετε και παρέα, μην ανοίξετε την ατζέντα σας και ξεκινήσετε να καλείτε αλφαβητικά όποιο όνομα βρείτε εκεί μέσα. Σκεφθείτε συνετά και απορρίψτε εκ των προτέρων:

– εκείνο τον φίλο σας που συνηθίζει να αστειεύεται με το μπούστο της πρωταγωνίστριας πάνω στην πιο ρομαντική σκηνή της ταινίας

– εκείνη τη φίλη σας που παθαίνει λογοδιάρροια τη στιγμή που ξεκινά η ταινία και δεν σταματά να μιλά παρά μόνο όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους (εννοείται ότι ο μονόλογός της αφορά πάντα εντελώς άσχετα θέματα…)

– εκείνο τον γνωστό σας που κάνει ερωτήσεις καθόλη τη διάρκεια της προβολής (όσες φορές κι αν του εξηγήσετε την υπόθεση, εκείνος θα συνεχίσει να ρωτάει ποιοι και γιατί κυνηγάνε τον πρωταγωνιστή!)

– εκείνη την παλιά συμμαθήτρια με το διαπεραστικό γέλιο (άντε να απολαύσεις κωμωδία με σπασμένο τύμπανο…)

2. Να διαλέξετε την κατάλληλη ταινία. Κι όταν λέω κατάλληλη, εννοώ μια ταινία που θα ενδιαφέρει τόσο εσάς όσο και τους καλεσμένους σας. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να παρακολουθήσετε το φιλμ εν μέσω ροχαλητών ή/και έντονων αποδοκιμασιών για το γούστο σας.

3. Να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός. (Όχι, τα θρίλερ δεν βλέπονται με ανοιχτά τα φώτα…)

4. Να εξαλείψετε τυχόν παρεμβολές. Κοινώς, βάλτε τα κινητά στο αθόρυβο (χωρίς δόνηση!) και επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν ξεκινήσει η προβολή. (Αν κάποιος από τους φίλους σας έχει μικρή κύστη, μην του δώσετε να πιει 1lt coca cola.)

5. Να έχετε το ανάλογο φαγητό (ταινία με στομάχι που γουργουρίζει δεν βλέπεις!). Όχι, δεν θα παραγγείλετε απ’ έξω. Ή θα κάνετε την ιεροτελεστία σωστά ή δεν θα την κάνετε καθόλου! Αφήστε, λοιπόν, τα φυλλάδια των delivery από το χέρι και ετοιμάστε κάτι που θα εκπλήξει ευχάριστα τους καλεσμένους σας. Σας προτείνω burger με γεμιστό μπιφτέκι, πικάντικα μανιτάρια και ρόκα.

Καλή σινεθέαση…

 

Burger με γεμιστό μπιφτέκι, πικάντικα μανιτάρια και ρόκα

Burger με γεμιστό μπιφτέκι, πικάντικα μανιτάρια και ρόκα

Υλικά (για 7 burgers)

  • 14 λεπτές ροδέλες ντομάτας (η ντομάτα πρέπει να είναι ώριμη αλλά σφιχτή)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200γρ.)
  • λίγη ρόκα


Για τα ψωμάκια
:

  • 7 ψωμάκια για burger
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη


Για τα μπιφτέκια:

  • 800γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο)
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. γλυκού μπαλσάμικο
  • 7 μικρά κομμάτια κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
  • αλάτι/πιπέρι


Για τα μανιτάρια:

  • 6-7 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 4 κουτ. σούπας γλυκιά σάλτσα τσίλι (sweet chilli sauce – θα τη βρείτε στα σουπερ μάρκετ)
  • λίγο λάδι γαι το σοτάρισμα
  • αλάτι/πιπέρι


Για τις πατάτες:

  • 6-7 πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες (εγώ τις έκοψα με τον τρίφτη για το λάχανο)
    λίγο ελαιόλαδο

 

Burger με γεμιστό μπιφτέκι, πικάντικα μανιτάρια και ρόκα

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια:

Βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από το τυρί) σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνετε πάρα πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψει το μίγμα.

Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες, ώστε να σφίξει. Μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη και να το αφήσετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο θα αναμιχθούν καλύτερα οι γεύσεις και τα αρώματα.

Βγάζετε από το ψυγείο και, αφού χωρίσετε το μίγμα σε 7 ίσα μέρη, πλάθετε τα μπιφτέκια σας, τοποθετώντας ένα κομμάτι τυρί στο κέντρο τους.

Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείτε τα μπιφτέκια επάνω στη λαδόκολλα.

Ψήνετε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές. (Εναλλακτικά, τα ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά.) Μην τα παραψήσετε, γιατί δεν θα είναι ζουμερά.

 

Για τα μανιτάρια:

Σοτάρετε τα μανιτάρια σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά και αλατοπιπερώνετε ελαφρά (θυμηθείτε ότι τα μπιφτέκια έχουν ήδη αλάτι και η σάλτσα τσίλι είναι πικάντικη).

Προσθέτετε τη γλυκιά σάλτσα τσίλι, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.

 

Για τα ψωμάκια:

Σε ένα μπολ ρίχνετε το σκόρδο και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.

Βουτάτε ένα πινέλο στο σκορδόλαδο και περνάτε ελαφρά την εσωτερική πλευρά από τα ψωμάκια.

Ζεσταίνετε τα ψωμάκια σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη τοστιέρα.

 

Για τις πατάτες:

Ρίχνετε το ελαιόλαδο στα χέρια σας και πιάνετε καλά όλες τις πατάτες, ώστε να λαδωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αραδιάζετε τις ροδέλες από τις πατάτες (προσπαθήστε να μην καλύπτει η μία την άλλη).

Ψήνετε σε αέρα στους 200°C, μέχρι να γίνουν τραγανές (αν κάποιες γίνουν νωρίτερα, τις αφαιρείτε για να μην καούν).

 

Σύνθεση:

Στο κάτω μέρος από το ψωμάκι αλείφετε μια καλή ποσότητα από το γιαούρτι. Από πάνω βάζετε λίγη ρόκα, 2 ροδέλες ντομάτας (ώστε να “πιάσουν” όλο το ψωμάκι), ένα μπιφτέκι, λίγα μανιτάρια και το πάνω μέρος από το ψωμάκι (με αυτή τη σειρά). Συνοδεύετε με τις πατάτες και απολαμβάνετε…

Tip1: Όσο καλύτερα ψιλοκόψετε το κρεμμύδι, τόσο λιγότερο θα το καταλαβαίνετε μέσα στο μπιφτέκι.
Tip2: Όσο περισσότερο ζυμώσετε τον κιμά, τόσο πιο αφράτο θα είναι το μπιφτέκι σας.
Tip3: To μπιφτέκι του burger, δεν έχει ψωμί. Μη ξεχνάτε ότι θέλουμε έντονη τη γεύση του κρέατος.
Tip4: Μπορείτε αντί για γιαούρτι να βάλετε μαγιονέζα, αλλά το γιαούρτι κάνει πολύ καλύτερη αντίθεση με τα πικάντικα μανιτάρια.
Tip5: Η ποσότητα της γλυκιάς σάλτσας τσίλι είναι ενδεικτική. Διαμορφώστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο πικάντικα θέλετε τα burgers σας.

 

Burger με γεμιστό μπιφτέκι, πικάντικα μανιτάρια και ρόκα