- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Βαρκούλες μελιτζάνας με μοσχάρι και γκοργκοντζόλα (ή πώς να αξιοποιήσετε το κοκκινιστό που περίσσεψε)

Ας ξεκινήσουμε την ανάρτησή μας με ένα κουίζ τύπου “βρείτε τις ομοιότητες”. Τι κοινό έχουν λοιπόν οι δύο εικόνες που θα σας περιγράψω;

Εικόνα Α:

Ένας κύριος ή μία κυρία (το φύλο δεν έχει καμία σημασία) έχει μαγειρέψει ένα ωραιότατο αχνιστό και μοσχομυριστό κοκκινιστό μοσχαράκι. Το έβρασε με κρασί και φρέσκα μυρωδικά μέχρι να μαλακώσει καλά και φρόντισε να προσθέσει στη σάλτσα ντομάτας ένα ξυλαράκι κανέλας (όπως έκαναν οι μαγείρισσες από την Πόλη που κατείχαν τα μυστικά της καλής κουζίνας). Το αποτέλεσμα τον/την δικαίωσε και όλη η οικογένεια χειροκρότησε με ενθουσιασμό. Μα επειδή ο ένας κάτι είχε ψιλοτσιμπήσει πριν το φαγητό, ο άλλος είχε αποφασίσει να ξεκινήσει δίαιτα και ο τρίτος δεν ήθελε να φάει πολύ γιατί το βράδυ θα έβγαινε για φαγητό με κάτι παλιούς συμμαθητές, ένα μέρος από το θεσπέσιο μοσχαράκι έμεινε στην κατσαρόλα και η μοίρα του ήταν να ξαναφαγωθεί την επόμενη μέρα.

Εικόνα Β:

Ένας κύριος ή μια κυρία (είπαμε, το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο) αποφάσισε να μαγειρέψει μοσχαράκι κοκκινιστό. Όμως επειδή ήταν προνοητικό ον και είχε πνεύμα οικονομίας, σκέφτηκε ότι μαγειρεύοντας διπλή ποσότητα θα μπορούσε να έχει έτοιμο κρέας και για επόμενη παρασκευή (γλυτώνοντας ρεύμα, χρόνο και κόπο). Έφτιαξε λοιπόν το μοσχαράκι (με μπαχάρια και ψιλοκομμένο ξερό κρεμμυδάκι να αρωματίζουν τη κόκκινη σαλτσούλα) και το συνόδευσε με ένα κατάλευκο ρύζι μπασμάτι. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στην τρίτη και την τέταρτη πιρουνιά, άρχισε να αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει το υπόλοιπο κρέας που είχε μαγειρέψει.

Λοιπόν, ποιο είναι το κοινό στοιχείο;;; Αν η απάντησή σας στο κουίζ ήταν ότι και στις δύο εικόνες υπάρχει ένα κοκκινιστό μοσχαράκι που περιμένει εναγωνίως να αξιοποιηθεί, το βρήκατε! Διότι και στις δύο περιπτώσεις, είτε επειδή έτυχε είτε από επιλογή, υπάρχει ένα ωραιότατο, καλομαγειρεμένο κοκκινιστό κρέας που μπορεί να μεταμορφωθεί με λίγη μαεστρία.

Τώρα, αν κι εσείς βρεθείτε σε ανάλογη θέση (με ένα κοκκινιστό ανά χείρας), δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε πώς θα το αξιοποιήσετε. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν τη καλή νεράιδα του παραμυθιού που έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει με το ραβδάκι της κολοκύθες σε υπέρλαμπρες άμαξες και αδράξτε την ευκαιρία για να ετοιμάσετε ένα πεντανόστιμο πιάτο. Εσείς, βέβαια, δεν θα χρειαστείτε μαγικό ραβδάκι, παρά μόνο λίγα εκλεκτά υλικά. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο και θα φτιάξετε πανεύκολα βαρκούλες μελιτζάνας με μοσχάρι και γκοργκοντζόλα. Η γκοργκοντζόλα είναι ένα ιταλικό τυρί, που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και συγγενεύει γευστικά με τυριά όπως το blue cheese ή το ροκφόρ. Φτιάξτε λοιπόν τις μελιτζανοβαρκούλες σας και ταξιδέψτε σε πελάγη γευστικής ευτυχίας…

Βαρκούλες μελιτζάνας με μοσχάρι και γκοργκοντζόλα

 

Βαρκούλες μελιτζάνας με μοσχάρι και γκοργκοντζόλα

Υλικά (για 4 βαρκούλες)

  • 2 μελιτζάνες
  • 350γρ. μοσχάρι κοκκινιστό (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
  • 250γρ. μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
  • 100γρ. τυρί γκρογκοντζόλα (κομμένο σε κυβάκια)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • λίγο ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες
  • αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος, ώστε η κάθε μελιτζάνα να σας δώσει 2 βαρκούλες.

Αφαιρείτε το μεγαλύτερο μέρος της ψίχας από τις μελιτζάνες (με το εργαλείο που αδειάζετε τις ντομάτες για τα γεμιστά) και, βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στα χέρια σας, λαδώνετε τις μελιτζάνες καλά μέσα-έξω.

Αλατίζετε τις μελιτζάνες, τις αραδιάζετε σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και τις ψήνετε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, περνάτε τη ψίχα από τις μελιτζάνες στο multi.

Σοτάρετε σε ένα τηγάνι τα μανιτάρια και την πολτοποιημένη ψίχα από τις μελιτζάνες για λίγα λεπτά (ώστε να φύγει η υγρασία από τη ψίχα) και προσθέτετε το μοσχάρι. Ανακατεύετε για να ενωθούν οι γεύσεις και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Προσθέτετε την γκοργκοντζόλα και ανακατεύετε απαλά. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση (προσοχή στο αλάτι γιατί το μοσχάρι είναι ήδη αλατισμένο και η γκοργκοντζόλα είναι σχετικά αλμυρή).

Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το ζεστό μείγμα και ψήνετε στο φούρνο για 3′-4′ (στους 200°C).

Τρώγεται ζεστό.

 

Tip1: Αν θεωρείτε ότι οι μελιτζάνες σας μπορεί να είναι πικρές, αφήστε τις στο νερό για 10 λεπτά προτού τις κόψετε. Εγώ δεν τις άφησα.

Tip2: Το συγκεκριμένο φαγητό τρώγεται σκέτο, αλλά αν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες ή ρύζι.

Tip3: Μπορείτε να κάνετε το συγκεκριμένο πιάτο και με κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί ή κατσικάκι που έχετε μαγειρέψει με κόκκινη σάλτσα.Η μόνη προυπόθεση είναι να είναι μαλακό το κρέας.

Βαρκούλες μελιτζάνας με μοσχάρι και γκοργκοντζόλα