- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Ριζότο με μανιτάρια, κρόκο και Σαν Μιχάλη

Σε είδα! Ναι, σε σένα απευθύνομαι που σφυρίζεις αδιάφορα και κοιτάς τριγύρω, σαν να μην καταλαβαίνεις τι εννοώ. Σε σένα, που προσποιείσαι ότι δεν ξέρεις τίποτα για τον… φόνο. Και για να παραφράσω το γνωστό θρίλερ “Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι”, ένα έχω να σου πω: “Ξέρω τι έκανες και αυτή την Τσικνοπέμπτη!”. Έλα τώρα, μην το αρνείσαι. Για άλλη μια φορά, αναστέναξαν τα πιρούνια και τα επίπεδα χοληστερίνης ανέβηκαν πιο γρήγορα απ’ ότι ανεβαίνει ο υδράργυρος το Δεκαπενταύγουστο… Φυσικά, δεν έχει σημασία αν το “έγκλημα” έλαβε χώρα στο σπίτι σου, σε φιλικό σπίτι ή στο μεζεδοπωλείο/ ταβερνείο/ εστιατόριο/ σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου. Σημασία έχει ότι έγινε και θα ήταν μάταιο να προσπαθήσεις να το αρνηθείς. Όλα τα στοιχεία δηλώνουν την ενοχή σου…

Εδώ, βέβαια, θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση για να υποβάλλω τα σέβη μου σε περίπτωση που ανήκεις στην τρίτη κατηγορία και να εκφράσω τον απεριόριστο θαυμασμό μου για το θάρρος που σε διακρίνει. Διότι, όπως και να το κάνουμε, χρειάζονται μεγάλα κότσια για να πας σε οποιοδήποτε μαγαζί μια Τσικνοπέμπτη. Είναι σαν να κάνεις κουτσό σε ναρκοπέδιο με την ελπίδα ότι δεν θα σκάσει καμία νάρκη πάνω σου. Και οι νάρκες είναι πολλές… Το παρκάρισμα που θυμίζει “Επικίνδυνες Αποστολές” (γιατί σιγά μην είσαι ο μόνος που αποφάσισε να πάει με αμάξι στο μαγαζί και θέλει να παρκάρει κοντά), τα λάθη στις κρατήσεις (το ότι έκανες κράτηση δεν σημαίνει απαραίτητα και πως θα τη βρούνε την ημέρα του απόλυτου πανικού), η ελαφρώς στριμωγμένη διαρρύθμιση (γιατί αν έχεις την εντύπωση ότι ο μαγαζάτορας δεν θα αξιοποιήσει και την τελευταία ίντσα ελεύθερου χώρου, είσαι βαθιά νυχτωμένος), το ασφυκτικά γεμάτο μαγαζί (είπαμε, δεν είσαι ο μόνος που είχε τη φαεινή ιδέα να φάει έξω), το σέρβις σε ρυθμούς χελώνας (ε, τι να σου κάνει και ο έρμος ο σερβιτόρος όταν έχει να εξυπηρετήσει άλλα 30 τραπέζια, που θέλουν να παραγγείλουν και να φάνε την ίδια στιγμή και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση; Σερβιτόρος είναι, όχι δρομέας που τρέχει κατοστάρι…), το φαγητό που καταλήγει στο πιάτο σου (μάντεψε τι υπερισχύει όταν έχεις να ταΐσεις πολλά περισσότερα στόματα απ’ ό,τι συνήθως, η ποιότητα ή η ποσότητα;;;) και οι συνέπειες όλων των παραπάνω (βλέπε νεύρα, εσάνς τσίκνας και τσιγαρίλας σε μαλλιά και ρούχα, στοματικές διαταραχές, κ.τ.λ.). Κλείνει η παρένθεση.

Όπου λοιπόν κι αν πέρασες την Τσικνοπέμπτη σου, ξέρουμε και οι δύο πολύ καλά πως το πιρούνι σου χτύπησε διπλοβάρδειες. Έφαγες, ξαναέφαγες και, για να μην χαλάσεις το σερί, έφαγες και λίγο ακόμα. Φυσικά, δεν σκοπεύω να σε κρίνω. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αν μπορείς να έχεις ακόμη φαγητό στο τραπέζι σου, καλά κάνεις και τρως. Άλλωστε, κι εγώ μπουκωμένη ήμουν… Όμως, μετά από αυτό το γαστριμαργικό όργιο, καλό θα ήταν να περιορίσεις λιγάκι το κρέας. Εκτός κι αν θέλεις να στεφθείς “Μr/Mrs Τριγλυκερίδια της Χρονιάς”… Αν, ωστόσο, αυτός ο τιμητικός τίτλος δεν είναι στα άμεσα σχέδια σου, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κανένα φαγάκι με λαχανικά. Εντάξει, δεν λέω να τη βγάλεις μόνο με σαλάτα. Υπάρχουν και συνταγές, που δεν θα σε αφήσουν να νιώσεις ούτε στιγμή νοσταλγία για το κρέας. Μία τέτοια συνταγή είναι και το ριζότο με μανιτάρια, κρόκο και Σαν Μιχάλη, που ακολουθεί.

Πρόκειται για ένα πιάτο που σε κερδίζει με το χρώμα, τα αρώματα και τη φίνα γεύση του, τα οποία οφείλονται τόσο στον κρόκο όσο και στο Σαν Μιχάλη. Το τελευταίο είναι ένα ντελικάτο αγελαδινό τυρί από τη Σύρο με πιπεράτη γεύση, που απλά θα απογειώσει το φαγητό.

Ριζότο με μανιτάρια, κρόκο και Σαν Μιχάλη

Ριζότο με μανιτάρια, κρόκο και Σαν Μιχάλη

Υλικά

  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (εγώ έβαλα carnaroli)
  • 200 γρ. μανιτάρια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 1 πράσο (κομμένο σε ροδέλες)
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε κυβάκια)
  • 1 lt ζωμός κοτόπουλου (ζεστός)
  • 1 χούφτα τριμμένο Σαν Μιχάλη Σύρου + μερικές φλοίδες για το γαρνίρισμα
  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σούπας βούτυρο
  • λίγοι στήμονες κρόκου Κοζάνης
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ριζότο με μανιτάρια, κρόκο και Σαν Μιχάλη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο (προσέξτε να μην πάρουν χρώμα και πικρίσουν).

Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε, ώσπου να γυαλίσει.

Προσθέτετε τα μανιτάρια και τους στήμονες και, μετά από 1′, σβήνετε με το κρασί.

Μόλις το ρύζι πιει τα υγρά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγο-λίγο τον ζωμό (περιμένετε να πιει τον ζωμό για να ρίξετε κι άλλο). Κατά διαστήματα, ανακατεύετε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Μόλις χυλώσει (περίπου 20′), το κατεβάζετε απ’ τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρετε αμέσως, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φλοίδες Σαν Μιχάλη.

Tip: Αν δεν μπορείτε να βρείτε τυρί Σαν Μιχάλη, χρησιμοποιήστε μια γραβιέρα καλής ποιότητας ή παρμεζάνα. Παρόλα αυτά, αξίζει να προσπαθήσετε να το βρείτε και συνήθως υπάρχει σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ.

 

Ριζότο με μανιτάρια, κρόκο και Σαν Μιχάλη