- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Χταπόδι με άρωμα ούζου & μελωμένη κόκκινη σαλάτα

Υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί ανάμεσά μας που, ως υπεύθυνη και ευσυνείδητη μπλόγκερ, οφείλω να τακτοποιήσω. Διότι, την περασμένη Κυριακή το δήλωσα κατηγορηματικά και με περισσή περηφάνια ότι έχω λάβει δύο βραβεία. Παρόλα αυτά, έγραψα μόνο για το ένα. Ήταν που δεν ήθελα να μακρηγορήσω και να κουραστούν τα ματάκια σας από το πολύ διάβασμα. Ευθύς αμέσως όμως θα επανορθώσω λέγοντας σας και για το δεύτερο!

Το βραβείο λοιπόν μου το χάρισε η Gabbie από το G Creations και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι συνοδεύεται και από ερωτήσεις (άλλη μια ευκαιρία να με γνωρίσετε καλύτερα, τυχερούληδες!). Η Gabbie είναι η δημιουργός μιας σειράς παιχνιδιάρικων και πολύ πρωτότυπων κοσμημάτων, τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε κάνοντας μια βόλτα από το μπλογκ της. Τα δικά μου αγαπημένα είναι όσα σχετίζονται με φαγητό (τυχαίο…;)

Και τώρα οι ερωτήσεις (με υπόκρουση ντραμς, παρακαλώ, για την δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας):

  1. Αγαπημένο περιοδικό;
    Δεν υπάρχει, γιατί απλά οποιοδήποτε πέσει στα χέρια μου το ξεκοκαλίζω. Ειδικά αν είναι καλοκαίρι και βρίσκομαι αγκαζέ με καμιά ξαπλώστρα…
  2. Αγαπημένος τραγουδιστής – μουσική;
    Αν πρέπει να κάνω την καρδιά μου πέτρα και να διαλέξω μόνο έναν, θα πω τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο τραγούδι του που δεν μου αρέσει.
  3. Αγαπημένη you tube guru;
    Δεν έχω και μάλλον δεν θα αποκτήσω ποτέ. Γιατί στο you tube βλέπω ως επί το πλείστον animation μικρού μήκους. Αν νομίζετε ότι τα animation είναι μόνο για παιδιά, δείτε αυτό και ξανασκεφθείτε το.
  4. Αγαπημένο είδος μακιγιάζ;
    Ρουζ (διακριτικό!) και μάσκαρα (διότι πού πας τη σήμερον ημέρα χωρίς βλεφαρίδα-πεταλούδα…;)
  5. Αγαπημένο μέρος διαμονής;
    Βαρκελώνη. Γιατί στη Βαρκελώνη art is in the air (κατά το γνωστό άσμα “love is in the air”) και γιατί μου αρέσει η χαλαρή διάθεση των κατοίκων (είναι υπέροχο να βλέπεις τον κοστουμάτο επιχειρηματία να πηγαίνει στο γραφείο με το μετρό, φορώντας ακουστικά για να ακούει στη διαπασών την αγαπημένη του μουσική και όχι τα τελευταία νέα του χρηματιστηρίου). Α, και ο κόσμος είναι αρκετά άνετος ώστε, αν βγεις στο δρόμο για να αγοράσεις πατατάκια και περπατήσεις 8 τετράγωνα φορώντας τις πιτζάμες σου, κανείς δεν θα σε λοξοκοιτάξει (μιλάει η πείρα…)
  6. Αγαπημένη ταινία;
    Πώς να διαλέξω μία; Είναι σαν να με βάζεις μπροστά σε τρίμετρο μπουφέ και να μου ζητάς να φάω μόνο ένα φαγητό… Απλά δεν γίνεται! Ενδεικτικά, θα αναφέρω: Κοτόπουλο με δαμάσκηνα (όχι, δεν μιλάει για φαγητό), Το δέρμα που κατοικώ (αθάνατος Αλμοδοβαρ), Αγάπα με αν τολμάς (λατρεμένη Κοτιγιάρ σε μια πολύ γλυκιά ταινία). Αν περιμένατε μπλοκμπάστερ, λυπάμαι…
  7. Πόσα ζευγάρια παπούτσια έχεις;
    Πολύ περισσότερα απ’ όσα πρέπει, πολύ λιγότερα απ’ όσα θα ήθελα.
  8. Αγαπημένο χρώμα;
    Το πράσινο. Έχω και παρατσούκλι λόγω του κολλήματος μου με το συγκεκριμένο χρώμα. Ίσως σας το αποκαλύψω κάποτε…

Ερωτήσεις τέλος (με υπόκρουση ντραμς για δυναμικό φινάλε). Μερικά ακόμη κομμάτια από το παζλ που λέγεται κυριακάτικο κουτάλι ήρθαν στο φως. Αναρωτιέμαι πόσα θα αντέξετε ακόμη…

Βραβειάκι όμως μου χάρισε και η Αννιώ από το μπλογκ Της Αννιώς.

Μπορεί την Αννιώ να την ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα, αλλά ήδη με έχει κερδίσει με τον τρόπο γραφής της και τις όμορφες δημιουργίες της. Περάστε μια βόλτα για να θαυμάσετε τα χειροποίητα μαξιλάρια της, με τα χαρούμενα χρώματα και σχέδια.

Gabbie και Αννιώ, σας ευχαριστώ πολύ για τα βραβεία. Βέβαια, σύμφωνα με τους όρους τους, και τα δύο πρέπει να χαριστούν σε άλλα μπλογκς. Παρόλα αυτά, εγώ θα τα χαρίσω σε όποιον διαβάσει αυτή την ανάρτηση (μέχρι τέλος! δεν θέλω ζαβολιές!). Χάρισμά σας λοιπόν με όλη μου την αγάπη!

Και επειδή όσο καλή κι αν είναι η αγάπη δεν σε χορταίνει, εκτός από τα βραβεία θα σας χαρίσω και μία πολύ νόστιμη συνταγή. Πρόκειται για χταπόδι με άρωμα ούζου & μελωμένη κόκκινη σαλάτα. Φτιάχνεται πολύ εύκολα και μέρος της προετοιμασίας μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη, ενώ η γεύση είναι πραγματικά υπέροχη και αντάξια της εμφάνισης. Δοκιμάστε το συγκεκριμένο πιάτο και θα γίνετε φανατικοί της νηστείας…

 

Χταπόδι με άρωμα ούζου & μελωμένη κόκκινη σαλάτα

Χταπόδι με άρωμα ούζου & μελωμένη κόκκινη σαλάτα

Υλικά

Για το χταπόδι:
• 1 χταπόδι μικρό
• λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη
• 2-3 κουτ. σούπας ούζο για επάλειψη
• 3 μπαχάρια
• 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο (ολόκληρο)
• Πιπέρι
• λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
• λίγο ξύδι για το σερβίρισμα

Για τη σαλάτα:
• 4-5 βρασμένους βολβούς παντζαριών (κομμένους σε μικρά ορθογώνια στικς)
• 2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβύθια
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (κομμένο σε ροδέλες)
• 5-6 λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες από το λάδι και κομμένες σε κομματάκια)
• 2 κουτ. σούπας μέλι
• 3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
• 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
• αλάτι / πιπέρι

Χταπόδι με άρωμα ούζου & μελωμένη κόκκινη σαλάτα

Εκτέλεση

Για το χταπόδι:
Πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Βάζετε στο χέρι σας ελαιόλαδο και λαδώνετε το χταπόδι καλά παντού. Επαναλαμβάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία και με το ούζο, ώστε να αρωματιστεί καλά όλο το χταπόδι.

Βάζετε το χταπόδι σε λαδόκολλα μαζί με τα μπαχάρια και το δεντρολίβανο. Ρίχνετε πιπέρι κατά βούληση (αλάτι δεν βάζουμε γιατί θα σκληρύνει). Κλείνετε τη λαδόκολλα σαν να φτιάχνετε πουγκάκι και στη συνέχεια τυλίγετε το πουγκάκι με αλουμινόχαρτο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50′-60′. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε και το σερβίρετε με ξύδι, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το χταπόδι θα έχει μαγειρευτεί με τα υγρά του και θα είναι πολύ μαλακό, σαν να το βράσατε.

Για τη σαλάτα:
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα παντζάρια και το φρέσκο κρεμμυδάκι, μέχρι το τελευταίο να μαραθεί ελαφρώς (προσοχή να μην πάρει χρώμα).

Ρίχνετε το μέλι και το μπαλσάμικο και σιγοβράζετε μέχρι να πιει τα υγρά.

Αφού πιει τα υγρά, προσθέτετε τα ρεβύθια, τις λιαστές ντομάτες και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και τα ρεβύθια να πάρουν χρώμα από τα παντζάρια.

Η σαλάτα σερβίρεται ζεστή, ως συνοδευτικό στο χταποδάκι.

Tip: Εξοικονομήστε χρόνο βράζοντας τα ρεβύθια και τα παντζάρια (αν δεν τα πάρετε έτοιμα βρασμένα από το σούπερ μάρκετ) από την προηγούμενη μέρα.

 

Χταπόδι με άρωμα ούζου & μελωμένη κόκκινη σαλάτα