- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Δίχρωμη πανακότα σε σούπα φράουλας

Υπάρχουν φορές που καλούμε κάποιον στο σπίτι μας και το μόνο που μας νοιάζει είναι να φάει καλά, κοινώς να φύγει χορτάτος και με μια σόδα ανά χείρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μαγειρέψουμε (εννίοτε και να παραγγείλουμε) κάτι νόστιμο και να φροντίσουμε να μην σηκωθεί από το τραπέζι αν δεν ακούσουμε τον ήχο από τα κουμπιά του παντελονιού του που σπάνε. Στο τέλος της βραδιάς, εκείνος θα φύγει με ένα χαμόγελο ευδαιμονίας (γιατί χορτάτος άνθρωπος=ευτυχισμένος άνθρωπος) κι εμείς θα είμαστε ήσυχοι ότι εκπληρώσαμε στο έπακρο τις προσδοκίες του. Μα υπάρχουν κι εκείνες οι άλλες φορές που καλούμε κάποιον στο σπίτι μας και δεν επιδιώκουμε να τον ταϊσουμε, αλλά να τον εντυπωσιάσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καλεσμένος μπορεί να είναι:

– η μελλοντική πεθερούλα σου, η οποία δεν θα επιτρέψει να σταθεί δίπλα στο βλαστάρι της καμία γυναίκα που δεν παίζει τον Τσελεμεντέ στα δάχτυλα. Το αν οι δικές της μαγειρικές ικανότητες περιορίζονται σε έναν μουσακά πιο βαρύ κι από τσιμεντόλιθο και σε γεμιστά που κάνουν μακροβούτι στο λάδι δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε, κανείς δεν τεστάρει τη δική της μαγειρική δεινότητα…

– το αφεντικό σου, που σε μια στιγμή αδυναμίας αποφάσισες να καλέσεις στο σπίτι σου για γεύμα. Έχει έρθει η στιγμή να του αποδείξεις ότι μπορεί να είσαι γυναίκα καριέρας αλλά παίζεις και τις κατσαρόλες στα δάχτυλα και μπορείς να φέρεις εις πέρας το πιο εντυπωσιακό γεύμα με την ίδια μαεστρία που καταφέρνεις να φέρνεις εις πέρας τις 3.000 αρμοδιότητες που σου αναθέτει κατά καιρούς…

– ο κούκλος με το θεληματικό πηγούνι και τους κοιλιακούς-μάρμαρο που μένει στο από πάνω διαμέρισμα και σε έχει βοηθήσει πολλάκις με τον υπολογιστή. Μετά από τόση βοήθεια (και τόσους κοιλιακούς που διακρίνονταν από το κολλητό του t-shirt την τελευταία φορά), κάπως πρέπει να τον ευχαριστήσεις για την εξυπηρέτηση…

– η γυναίκα σου, που τώρα τελευταία έχει βαρεθεί να βλέπει τις κάλτσες σου ως διακοσμητικά στοιχεία σε όλο το σπίτι. Κι αφού τις κάλτσες δεν έχεις σκοπό να τις μαζέψεις, κάπως αλλιώς πρέπει να κατευνάσεις το Βεζούβιο που ετοιμάζεται να εκραγεί…

– η κοπέλα σου, που επιτέλους κατάλαβες πως είναι η γυναίκα της ζωής σου (καιρός ήτανε!) και πήρες την μεγάλη απόφαση να της το πεις. Εκείνη κόντεψε να βγάλει ρίζες περιμένοντας. Εσύ ξεροσφύρι θα κάνεις την πρόταση…;

– η νέα (και εντελώς συμπτωματικά κούκλα) γειτόνισσα, που μετακόμισε στο από κάτω διαμέρισμα και ξύπνησε μέσα σου τον Ξένιο Δία. Αφού έχεις βάλει σκοπό της ζωής σου να της αποδείξεις πόσο φιλόξενη πολυκατοικία είστε, κάντο σωστά…

Όπως πιθανότατα καταλάβατε, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το στοιχείο του εντυπωσιασμού είναι απαραίτητο και -ευτυχώς- όχι ακατόρθωτο. Όπως λέει και το γνωστό ρητό, “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”. Γιατί αν νομίζετε ότι προκειμένου να εντυπωσιάσετε τον καλεσμένο σας πρέπει να γεράσετε μπροστά στην κουζίνα, πλανάστε πλάνην οικτράν. Αν δεν με πιστεύετε, η απόδειξη ακολουθεί και λέγεται δίχρωμη πανακότα σε σούπα φράουλας. Είναι δροσερή, ελαφριά και τόσο φίνα, που έχετε τα επιφωνήματα θαυμασμού στο τσεπάκι. Όσο για το πόσο εύκολα γίνεται, κρατήστε το μυστικό…

υ.γ. Επειδή στα βραβειάκια που είχα αναφέρει την προηγούμενη Κυριακή ήρθαν να προστεθούν κι άλλα, υπόσχομαι στην επόμενη ανάρτηση να σας τα παρουσιάσω και φυσικά να απαντήσω στις ερωτήσεις που τα συνοδεύουν!

 

Δίχρωμη πανακότα σε σούπα φράουλας

Δίχρωμη πανακότα σε σούπα φράουλας

Υλικά (για 4-6 φορμάκια)

Για την πανακότα:

  • 400ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 120ml γάλα πλήρες
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • σποράκια από 1 λοβό βανίλιας
  • 1 πρέζα τζίντζερ
  • 4 φύλλα ζελατίνης (2γρ./φύλλο)
  • 50γρ. κουβερτούρα τριμμένη (στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
  • λίγο ηλιέλαιο για να αλείψετε τα φορμάκια

 

Για τη σούπα φράουλας:

  • 500γρ. φράουλες (καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κόκκινο γλυκό κρασί (μαυροδάφνη ή βινσάντο)
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι

 

Δίχρωμη πανακότα σε σούπα φράουλας

Εκτέλεση

Για την πανακότα:

Σε ένα μπολ με κρύο νερό, βυθίζετε τη ζελατίνη και την αφήνετε να μαλακώσει καλά.

Όσο η ζελατίνη μουλιάζει, βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κουβερτούρα και το ηλιέλαιο, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς το μέλι.

Μόλις το μείγμα ζεσταθεί καλά (αλλά χωρίς να βράσει), κατεβάζετε το κατσαρολάκι από το μάτι και το αφήνετε στην άκρη για 2′-3′.

Στη συνέχεια, στύβετε πολύ καλά τη μουλιασμένη ζελατίνη και την προσθέτετε στο μείγμα της πανακότας. Ανακατεύετε για να διαλυθεί εντελώς.

Αλείφετε καλά τα φορμάκια με ηλιέλαιο και μοιράζετε τα 3/4 του μείγματος της πανακότας στα φορμάκια.

Στο υπόλοιπο 1/4 του μείγματος που έχει μείνει στο κατσαρολάκι, ρίχνετε την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά για να λιώσει όσο γίνεται περισσότερο και να γίνει το μείγμα σοκολατένιο (ένα μέρος της κουβερτούρας δεν θα λιώσει εντελώς).

Στη συνέχεια, με ένα μικρό κουταλάκι, παίρνετε μέρος από το σοκολατένιο μείγμα και το αφήνετε να στάξει μέσα στο φορμάκι (το σοκολατένιο μείγμα είναι πιο βαρύ εξαιτίας της κουβερτούρας και θα πάει στον πάτο). Επαναλαμβάνετε και για τα υπόλοιπα φορμάκια, μέχρι να τελειώσει το σοκολατένιο μείγμα.

Αφήνετε τα φορμάκια σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα και, εν συνεχεία, τα καλύπτετε με μεμβράνη και τα μεταφέρετε προσεκτικά στο ψυγείο, όπου τα αφήνετε για περίπου 6 ώρες (ώστε να πήξει καλά η πανακότα).

 

Για τη σούπα φράουλας:

Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το γιαούρτι, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Μόλις οι φράουλες αρχίσουν να μαλακώνουν, τις πολτοποιείτε ελαφρά με ένα πιρουνάκι και τις αφήνετε για 1′-2′ ακόμη στο μάτι.

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζετε το μείγμα της φράουλας με το γιαούρτι στο multi και πολτοποιείτε, ώστε να γίνει σαν πηχτή σούπα. Το αφήνετε ένα μισάωρο στο ψυγείο να κρυώσει.

 

Σύνθεση:

Μοιράζετε τη σούπα φράουλας σε βαθιά πιάτα και τοποθετείτε στο κέντρο κάθε πιάτου μία δίχρωμη πανακότα (την ξεφορμάρετε απευθείας στο πιάτο, γιατί αν την ξεφορμάρετε αλλού θα είναι δύσκολο να τη μεταφέρετε).

Γαρνίρετε με φρέσκιες φράουλες, λοβό βανίλιας ή φυλλαράκια φρέσκιας μέντας και σερβίρετε.

Tip1: Μπορείτε να φτιάξετε την πανακότα από το προηγούμενο βράδυ.

Tip2: Αν δεν έχετε γλυκό κρασί για τη σούπα φράουλας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αντίστοιχη ποσότητα χυμού πορτοκαλιού (στυμμένου όχι έτοιμου).

Tip3: Αν δυσκολεύεστε να ξεφορμάρετε την πανακότα, μπορείτε είτε να την ξεκολλήσετε από τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι είτε να βυθίσετε το φορμάκι σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα (προσοχή να μην το αφήσετε πολύ στο ζεστό νερό, γιατί η πανακότα θα λιώσει).

Δίχρωμη πανακότα σε σούπα φράουλας