- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Εύκολο τσιζκέικ σοκολάτας με λάιμ και σαβαγιάρ

Δεν ξέρω τι κάνετε εσείς την ημέρα του Πάσχα, πάντως εγώ βογκάω. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε, βογκάω! Με αυτά τα μακρόσυρτα βογκητά δυσφορίας και πόνου, που συνήθως συνοδεύονται από μεγαλόστομες υποσχέσεις του τύπου “Δεν θα το ξανακάνω!” και “Τελευταία φορά που παρασύρομαι έτσι!”. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε τι εννοώ…

Το κακό ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα και, πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Εκεί, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, που σύσσωμο το πανελλήνιο έχει αναφωνήσει “Χριστός Ανέστη” και έχει ανταλλάξει σταυρωτά φιλιά με συγγενείς και φίλους. Διότι, μετά τους εναγκαλισμούς, ακολουθεί η παρέλαση. Μαγειρίτσες, κόκκινα αβγά και συκωταριές παρελαύνουν στο πιάτο μου. Δεν έχει σημασία αν νήστευα για 40 μέρες ή όχι. Οποιοδήποτε νορμάλ στομάχι θα αναστέναζε, αν τσιτωνόταν από πασχαλινά καλούδια μετά τις 12 το βράδυ. Και αν φυσικά ανήκεις σε οικογένεια -όπως η δική μου- που θεωρεί τη μαγειρίτσα πρώτο πιάτο και για δεύτερο σερβίρει κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, το στομάχι από το πολύ τσίτωμα γίνεται λάστιχο. Εκεί πέφτει το πρώτο βογκητό. Ένα βογκητό σχετικά ήπιο, που υποχωρεί μετά από πέντε-έξι ποτήρια αναψυκτικού. Μα υπάρχει και συνέχεια…

Διότι, ξημερώνει Κυριακή του Πάσχα και -παρόλο που ούτε κατά διάνοια δεν έχω χωνέψει όσα έφαγα πριν μερικές ώρες- συνοδεύω τον πρωινό καφέ μου με μια αθώα φετούλα τσουρέκι. Ε, πώς να του αντισταθώ έτσι μυρωδάτο που κάθεται και μου κάνει ματάκια από τον πάγκο της κουζίνας; Βέβαια, επειδή έχω ήδη πάει ως τον πάγκο, “δοκιμάζω” και μερικά πασχαλινά κουλουράκια (για να δω αν πέτυχαν ή αν θα πρέπει ν’ αλλάξω συνταγή του χρόνου). Και πάνω εκεί που λέω, τώρα θα χαλαρώσω γιατί θέλω να βγάλω τη μέρα όρθια και όχι στα Επείγοντα, κάνει πανηγυρική είσοδο ένα άψογα ψημένο κοκορέτσι. Σιγά που δεν θα φάω το καλύτερο! Οπλίζομαι με πιρούνι και κάνω βουτιά στο βασίλειο της χοληστερίνης. Μα το κοκορέτσι είναι μόνο η αρχή. Διότι, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το αρνάκι, που εμφανίζεται αμέσως μετά. Ε, δεν γίνεται να μην δοκιμάσω. Θα προσβληθεί ο ψήστης και δεν κάνει χρονιάρα μέρα. Γι’ αυτό, τραβάω μια τραγανή πετσούλα. Ύστερα, κι άλλη μία, γιατί η πρώτη ήταν ωραία αλλά λίγη. Και μετά, κόβω και λιγουλάκι ψαχνό για το καλό. Κάπου εκεί ακούγεται το δεύτερο βογκητό. Είναι σαφώς πιο έντονο από το πρώτο, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με αναψυκτικό και συνοδεύεται από τον ήχο του φερμουάρ (που ανοίγω διακριτικά, αφού κοντεύω να σκάσω).

Κάπως έτσι, καταλήγω να βογκάω τη μέρα του Πάσχα. Και θα μου πείτε, μετά από τόσο βογκητό θες και γλυκό; Κι εγώ θα σας απαντήσω ευθαρσώς “ναι!”. Εννοείται ότι θέλω και γλυκό. Γιορτινή μέρα χωρίς γλυκό δεν γίνεται ,πώς να το κάνουμε… Άσε που γιορτάζω κιόλας. Όμως, θέλω ένα γλυκό ελαφρύ. Κάτι που δεν θα με μπουχτίσει (περισσότερο) και θα έχει και γιορτινή εμφάνιση, ταιριαστή με την ημέρα. Αν συμφωνείτε μαζί μου, τότε δεν έχετε παρά να φτιάξετε το τσιζκέικ σοκολάτας με λάιμ και σαβαγιάρ που ακολουθεί. Γίνεται πανεύκολα (ούτε καν βάση δεν χρειάζεται να φτιάξετε, αφού θα χρησιμοποιήσετε σαβαγιάρ), δεν απαιτεί ψήσιμο και είναι πολύ εμφανίσιμο και γευστικό. Αν πειστήκατε, η παρακάτω συνταγή είναι όλη δική σας…

υ.γ. Αν μέχρι την επόμενη Κυριακή έχετε ακόμη αυγά και αρνάκι/κατσικάκι στο ψυγείο σας, μην ανησυχείτε καθόλου. Πάντα υπάρχουν τρόποι για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα ενός πασχαλινού γεύματος…

 

Εύκολο τσιζκέικ σοκολάτας με λάιμ και σαβαγιάρ

Εύκολο τσιζκέικ σοκολάτας με λάιμ και σαβαγιάρ

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα 26 εκατ. με αποσπώμενα τοιχώματα)

  • 1 πακέτο (280γρ.) οβάλ σαβαγιάρ (θα σας περισσέψουν μερικά)
  • 1 ½ φλιτζ. χοντροκοπανισμένα φουντούκια

 

Για την σοκολατένια κρέμα:

  • 300γρ. philadelphia (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 3 κουτ. σούπας (γεμάτες) μερέντα

 

Για την κρέμα λάιμ:

  • 200γρ. philadelphia (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 50γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200γρ. άχνη
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
  • ανοιχτό πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε μορφή πάστας)
  • ξύσμα από ένα λάιμ

Εκτέλεση

Για την σοκολατένια κρέμα:
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει (χωρίς να γίνει σαντιγί).

Χτυπάτε το philadelphia με τη μερέντα για να αναμιχθούν.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε απαλά τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με το μίγμα της μερέντας ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Για την κρέμα λάιμ:
Χτυπάτε το philadelphia, το βούτυρο, την άχνη και το χυμό λάιμ μέχρι να ενωθούν καλά και να δημιουργήσουν ένα μίγμα σαν παχύρρευστο γλάσο.

Παίρνετε με την μύτη μιας οδοντογλυφίδας λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής, το βάζετε στην κρέμα λάιμ και ανακατεύετε (καθώς ανακατεύετε, η κρέμα θα χρωματίζεται). Συνεχίζετε να προσθέτετε χρώμα σταδιακά, μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύνθεση:

Τοποθετείτε γύρω γύρω στα τοιχώματα της φόρμας τα σαβαγιάρ όρθια.

Στρώνετε και τον πάτο της φόρμας με σαβαγιάρ (μην ανησυχείτε αν έχετε μικρά κενά ανάμεσα στα σαβαγιάρ).

Πάνω από τα σαβαγιάρ, ρίχνετε τη σοκολατένια κρέμα και την απλώνετε με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού (φροντίστε να ακουμπήσει καλά στα πλαϊνά σαβαγιάρ).

Πάνω από τη σοκολατένια κρέμα ρίχνετε τα χοντροκοπανισμένα φουντούκια.

Πάνω από τα φουντούκια ρίχνετε την χρωματισμένη κρέμα λάιμ και την απλώνετε καλά με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ανασηκώνοντας απαλά την κρέμα με το κουτάλι, μπορείτε να δημιουργήσετε “κύματα” στην επιφάνεια του τσιζκέικ.

Σε αυτό το στάδιο -αφού έχετε τελειώσει και με τα κύματα-, μπορείτε να βουτήξετε μια οδοντογλυφίδα στο χρώμα ζαχαροπλαστικής και να κάνετε γραμμές με την οδοντογλυφίδα πάνω στην κρέμα (σαν αυτές που βλέπετε στις φωτογραφίες).

Στο τέλος, πασπαλίζετε το τσιζκέικ με το ξύσμα λάιμ, το καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ώστε να σφίξει. (Μπορείτε να το φτιάξετε και από το προηγούμενο βράδυ.)

Προτού σερβίρετε, αφαιρείτε προσεκτικά τα αποσπώμενα τοιχώματα της φόρμας και κόβετε σε κομμάτια.

Εύκολο τσιζκέικ σοκολάτας με λάιμ και σαβαγιάρ

 

Tip1: Αν δεν έχετε χρώμα ζαχαροπλαστικής, μπορείτε να το παραλείψετε και να διακοσμήσετε το τσιζκέικ σας μόνο με ξύσμα λάιμ. Η κρέμα σας δεν θα έχει πράσινο χρώμα, αλλά η γεύση θα είναι ίδια.

Tip2: Χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας θα βρείτε στην οδό Ευρυπίδου, σε κάποια από τα μπαχαράδικα, καθώς και σε ορισμένα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής. Το χρώμα που χρησιμοποίησα εγώ ήταν η απόχρωση “Green leaf”.

Tip3: Προσπαθήστε το ξύσμα από το λάιμ να περιέχει μόνο το πράσινο μέρος της φλούδας και όχι το λευκό που πικρίζει.

Tip4: Αν δεν θέλετε τα σαβαγιάρ να εξέχουν, μπορείτε να φτιάξετε διπλάσια δόση σοκολατένιας κρέμας και κρέμας λάιμ.

Tip5: Αν θέλετε να παρουσιάσετε το τσιζκέικ σε τραπέζι, μπορείτε να το διακοσμήσετε τυλίγοντας το με κορδέλα ή πολύχρωμο σπάγκο.

 

Εύκολο τσιζκέικ σοκολάτας με λάιμ και σαβαγιάρ