- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Πικάντικη τορτίγια με αυγά & Πιτάκια με αρνί και κολοκύθα (ή πώς να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα απ’ το Πάσχα)

Ξυπνάνε. Πολύ νωρίς. Καμιά φορά πριν κι απ’ το ξυπνητήρι. Για να τραβήξουν τις κουρτίνες να μπει φως παντού.

Τρέχουν. Πολύ και καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Σαν μαραθωνοδρόμοι. Σε μαραθώνιο δίχως γραμμή τερματισμού.

Απλώνουν. Άλλες φορές φρεσκοπλυμένα ρούχα. Κι άλλες φορές τα χέρια για να χαρίσουν αγκαλιές.

Διαβάζουν. Παραμύθια για μαγεμένες βασιλοπούλες. Και συνταγές για αγαπημένα κέικ. Και οδηγίες για αντιπυρετικά.

Φοράνε. Άλλοτε ξεχειλωμένες φόρμες κι άλλοτε στενά ταγιέρ. Μα πάντα το πιο γλυκό τους χαμόγελο.

Κλαίνε. Στα φανερά, από συγκίνηση και περηφάνια. Με δάκρυα αόρατα, όλες τις υπόλοιπες φορές.

Ξορκίζουν. Τους παιδικούς εφιάλτες με νανουρίσματα. Τους δικούς τους φόβους με σκέψεις πολύχρωμες.

Θαυμάζουν. Μια ζωγραφιά. Ένα χιλιοειπωμένο ποιηματάκι σε σχολική γιορτή. Ένα πτυχίο.

Κοιτάζουν. Το ρολόι μετά τις δώδεκα με αγωνία. Τα άλμπουμ με καμάρι. Τον κόσμο μέσα από μάτια παιδικά.

Φωνάζουν. Την αγάπη τους. Όσο πιο δυνατά μπορούν. Τις περισσότερες φορές χωρίς ν’ αρθρώσουν λέξη.

Ελπίζουν. Πως τα ‘καναν όλα σωστά. Πως τίποτα δεν πήγε στράφι. Πως ο κόσμος αύριο θα είναι καλύτερος.

Είναι οι μανούλες του κόσμου! Και σήμερα γιορτάζουν! Κι εγώ θα έπρεπε μάλλον να έχω ετοιμάσει συνταγή για γλυκό. Για να γλυκάνω την λατρεμένη μου μανούλα αλλά και όλες τις μανούλες εκεί έξω. Μα σκέφτηκα πως αυτές οι μανούλες δεν παύουν να είναι και γυναίκες. Πλάσματα θηλυκά, που καμιά φορά ξεχνάνε ή αναγκάζονται να παραμελήσουν για λίγο τη θηλυκή τους φύση. Γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν κάθε μέρα και κείνες πρέπει να τα προλάβουν όλα. Ανάμεσα σ’ αυτά, φυσικά και το μαγείρεμα. Έτσι, σκέφτηκα αντί για γλυκό να τους χαρίσω δυο συνταγές, που δεν απαιτούν πολύ κόπο και θα τις βοηθήσουν να αξιοποιήσουν τα περισσεύματα από το πασχαλινό τους τραπέζι. Πικάντικη τορτίγια με αυγά & Πιτάκια με αρνί και κολοκύθα λοιπόν!

Μανούλες όλου του κόσμου (αλλά και όσοι ακόμη θέλετε να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους), ελπίζω να απολαύσετε τα πιάτα που ακολουθούν και, με τον χρόνο που θα κερδίσετε ετοιμάζοντας αυτά αντί για κάποια μπελαλίδικη συνταγή, να κάνετε κάτι όμορφο για τον εαυτό σας! Η σημερινή μέρα σάς ανήκει δικαιωματικά!

υ.γ.1. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε το Πάσχα για να φτιάξετε αυτές τις συνταγές. Είναι ιδανικές για τα περισσεύματα όλου του χρόνου!

υ.γ.2. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Σταματία από το “Μαμά και όχι μόνο” και την Αναστασία από τις “Χειροποίητες Δημιουργίες” για τα βραβεία που μου χάρισαν. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, κορίτσια. Σας ευχαριστώ ολόψυχα, υπόσχομαι ότι θα απαντήσω στις ερωτήσεις (μόλις προλάβω) και, με τη σειρά μου, χαρίζω τα βραβεία σε όλους εσάς που διαβάζετε αυτό το μπλογκ κάθε Κυριακή (και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας)!

Και τώρα οι δύο συνταγές…

 

Πικάντικη τορτίγια με αυγά

Πικάντικη τορτίγια με αυγά

Υλικά (για κάθε τορτίγια)

  • 1 μεξικάνικη πίτα μεσαίου μεγέθους (τορτίγια)
  • 1-2 αυγά βρασμένα (κομμένα σε κομμάτια)
  • 2-3 κουτ. σούπας βρασμένο καλαμπόκι
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κυβάκια)
  • 2 φέτες γαλοπούλας (κομμένες σε λεπτές λωρίδες)
  • 2 κουτ. σούπας τυρί cottage
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Για την πικάντικη σάλτσα:

  • 1/3 φλιτζ. κρέμα γάλακτος (με λίγα λιπαρά)
  • 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μουστάρδα με σπόρους
  • 1/3 κουτ. γλυκού κάρυ
  • μία πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι/ πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά της πικάντικης σάλτσας, εκτός από το αλάτι και το πιπέρι, σε ένα μικρό τηγανάκι και ανακατεύετε για να ενωθούν οι γεύσεις.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τα κομμένα αυγά, ανακατεύετε και αφήνετε για 1′.

Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση. Κατεβάζετε από τη φωτιά.

Βάζετε το μείγμα των πικάντικων αυγών, το καλαμπόκι, την πιπεριά, τη γαλοπούλα και το τυρί στην τορτίγια. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, κάνετε την τορτίγια ρολό και απολαμβάνετε.

Πικάντικη τορτίγια με αυγά

Tip1: Αν δεν έχετε μουστάρδα με σπόρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την απλή μουστάρδα αυξάνοντας λίγο την ποσότητα για πιο έντονο αποτέλεσμα.

Tip2: Τορτίγιες θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τορτίγια μεγάλου μεγέθους. Σε αυτή την περίπτωση, θα αυξήσετε την ποσότητα της γέμισης.

Tip3: Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τορτίγια, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με αραβική πίτα, προσαρμόζοντας ανάλογα την ποσότητα της γέμισης.

Πιτάκια με αρνί και κολοκύθα

Πιτάκια με αρνί και κολοκύθα

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 300 γρ. ψαχνό από αρνί/κατσίκι (ψητό ή σουβλιστό) κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 150 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
  • 100 γρ. κασέρι (ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας) κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1-2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1-2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1/2 σφηνάκι κρασί λευκό
  • αλάτι/πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • λίγο βούτυρο για επάλειψη

Πιτάκια με αρνί και κολοκύθα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κυβάκια της κολοκύθας για 3′-4′, ώστε να μαλακώσουν.

Προσθέτετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και αφήνετε να μαραθεί ελαφρά για 1′-2′.

Προσθέτετε το αρνί και το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνετε με προσοχή, γιατί το κρέας είναι ήδη αλατισμένο.

Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη μουστάρδα και το τυρί και ανακατεύετε για να ενωθούν οι γεύσεις. Κατεβάζετε από τη φωτιά.

Κόβετε τη σφολιάτα σε τετράγωνα (θα χρησιμοποιηθούν ως βάση στα πιτάκια σας) και σε δίσκους (θα χρησιμοποιηθούν ως “καπάκια”).

Βουτυρώνετε πολύ καλά μεγάλες φόρμες για μάφιν ή μικρά κεραμικά σκεύη και στρώνετε τα τετράγωνα κομμάτια σφολιάτας με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τη βάση και τα τοιχώματα του σκεύους και να εξέχουν ελαφρά.

Με ένα πηρούνι κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας και εν συνεχεία μοιράζετε το μείγμα της γέμισης στα σκεύη.

“Καπακώνετε” το κάθε πιτάκι με τα στρογγυλά κομμάτια σφολιάτας και πατάτε καλά τις άκρες με τα δόντια ενός πηρουνιού για να κλείσουν και να μην χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αφαιρείτε ό,τι περισσεύει.

Με το πηρούνι σας, κάνετε τρύπες και στο “καπάκι” της σφολιάτας.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να ροδίσουν (30′-35′).

Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά για να μπορέσετε να τα ξεφορμάρετε.

Tip1: Αν δεν έχετε κολοκύθα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κυβάκια μελιτζάνας (που επίσης θα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν).

Tip2: Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση σας και σταφίδες.

Tip3: Μπορείτε να διακοσμήσετε τα πιτάκια σας, τοποθετώντας ένα μικρό κλωναράκι δεντρολίβανο πάνω στο “καπάκι” πριν βάλετε τα πιτάκια στο φούρνο.

Tip4: Τα πιτάκια τρώγονται σκέτα, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με γιαούρτι.

Tip5: Για να ξεφορμάρετε εύκολα τα πιτάκια σας, πρέπει να έχετε βουτυρώσει καλά τα σκεύη σας και, αφού κρυώσουν ελαφρά, να περάσετε περιμετρικά ένα μαχαιράκι μεταξύ της σφολιάτας και του σκεύους.

Tip6: Μπορείτε να φτιάξετε τα συγκεκριμένα πιτάκια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με όποιο ψητό κρέας ή κοτόπουλο σάς έχει περισσέψει.

Πιτάκια με αρνί και κολοκύθα