- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Ανάποδη τάρτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα

Υπάρχουν φορές που ξυπνάς με τις καλύτερες προθέσεις για την πορεία της μέρας σου, αλλά το σύμπαν έχει αποφασίσει πριν από σένα για σένα. Είναι εκείνες οι μέρες που σου πάνε όλα ανάποδα…

Το ξυπνητήρι αποφασίζει να κάνει απεργία και δεν χτυπάει ποτέ. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι σαν αφιονισμένο αγριοκάτσικο, για να ετοιμαστείς με την ταχύτητα του φωτός, και χτυπάς το πόδι (για την ακρίβεια το μικρό δαχτυλάκι -εκείνο που πονάει πιο πολύ απ’ όλα) στο κομοδίνο. Με το ένα πόδι να κουτσαίνει και μια έκφραση που δηλώνει τις δολοφονικές σου τάσεις προς το άμοιρο κομοδίνο ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, ψάχνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Μα εκείνα έχουν αποφασίσει να παίξετε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού (πόσο σου άρεσε αυτό το παιχνίδι όταν ήσουν παιδί! -πόσο σε αποσυντονίζει τώρα που μεγάλωσες!). Μετά από ανασκαφές στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού τα βρίσκεις, αλλά οι αναποδιές δεν τελειώνουν εδώ. Εννοείται ότι αυτήν ακριβώς τη μέρα όλα τα σκουπιδιάρικα-τρόλει-νταλίκες-σχολικά που κυκλοφορούν στους δρόμους επιλέγουν όχι μόνο την ίδια διαδρομή με αυτή που κάνεις εσύ, αλλά και τη λωρίδα στην οποία οδηγείς. Κι ύστερα, όταν έρχεται η ώρα να παρκάρεις, ζεις συνέχεια την ίδια σκηνή: ο μπροστινός βρίσκει μια ωραιότατη θέση που θα ταίριαζε γάντι στο αυτοκινητάκι σου κι εσύ αναρωτιέσαι πώς θα γινόταν να βάλεις το αμάξι στην τσάντα σου και να το πάρεις  μαζί σου στο γραφείο (κάτι σαν το σκυλάκι της Πάρις Χίλτον…). Και φυσικά, όταν φτάνεις στο γραφείο και βάζεις ένα φλιτζάνι καφέ για να πάρεις δυνάμεις, εκείνο καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να προσγειωθεί στην ολοκαίνουργια μπλούζα σου. Και όλα αυτά λίγα δευτερόλεπτα προτού μπεις σε κείνο το σημαντικό μίτινγκ, για το οποίο προετοιμαζόσουν βδομάδες ολόκληρες. Και, για να μην τα πολυλογούμε, κάπως έτσι εξελίσσεται και η υπόλοιπη μέρα σου. Διότι, συνήθως, ό,τι αρχίζει στραβά συνεχίζει στραβά και τελειώνει θεόστραβα.

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα! Τι κάνεις όταν βιώνεις μια καθόλα ανάποδη μέρα;
Λύση Α: Θυμώνεις, τα βάφεις μαύρα και αναθεματίζεις το άκαρδο σύμπαν για τα παιχνίδια που παίζει εις βάρος σου; Α, πα πα! Τα μουτρωμένα προσωπάκια κάνουν ρυτίδες και είναι κρίμα να γεράσεις πριν την ώρα σου…

Λύση Β: Πας για ψώνια και κάνεις στον εαυτό σου τόσα δωράκια όσες και οι αναποδιές που βίωσες; Όχι, βέβαια! Αυτό το σπορ ανήκει σε Π.Ι.Α εποχές (Π.Ι.Α.= Προ Ισχνών Αγελάδων).

Λύση Γ: Το ρίχνεις στο ποτό για να ξεχάσεις; Σιγά μη γίνεις και Ορέστης Μακρής επειδή είχες μερικές δύσκολες στιγμές.
Η λύση είναι μία: Μαγειρεύεις! Διότι η μαγειρική είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Ξεχνιέσαι, χαλαρώνεις και γεμίζεις και την κοιλίτσα σου (που μάλλον είναι άδεια, γιατί διορθώνοντας αναποδιές δεν πρόλαβες να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου).

Όμως, ποιο είναι το κατάλληλο φαγητό για να μαγειρέψεις μια ανάποδη μέρα; Μα τι άλλο εκτός από μια ανάποδη τάρτα! Όχι μόνο γιατί ταιριάζει με το κόνσεπτ όλης της μέρας αλλά και επειδή είναι πεντανόστιμη και πολύ εύκολη. Η λογική της είναι ίδια με τις ανάποδες τάρτες (tart-tatin) με μήλο ή αχλάδι, που οι περισσότεροι έχουμε ήδη δοκιμάσει. Μπαίνει πρώτα, δηλαδή, η γέμιση στο ταψί και από πάνω η βάση της τάρτας. Με αυτό τον τρόπο, η γέμιση παραμένει πολύ ζουμερή. Η συγκεκριμένη αλμυρή εκδοχή είναι ανάποδη τάρτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα και μπορεί να γίνει και με έτοιμο φύλλο σφολιάτας (σε αυτή την περίπτωση, η όλη διαδικασία θα σας πάρει ελάχιστα λεπτά). Παρόλα αυτά, εγώ σας δίνω συνταγή για να φτιάξετε και μόνοι σας την ζύμη της τάρτας σας (σε περίπτωση που όλες αυτές οι αναποδιές σάς άνοιξαν την όρεξη για ακόμη περισσότερη μαγειρική). Ό,τι κι αν επιλέξετε, καλή σας απόλαυση!

υ.γ. Πριν προχωρήσω με τη συνταγή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γλυκιά Silena από το “γευστικότατο” μπλογκ Άρωμα κουζίνας για το βραβείο που μου χάρισε. Σιλένα μου, ευχαριστώ πολύ που με επέλεξες! Ο μόνος λόγος που δεν προβαίνω σε 11 αποκαλύψεις είναι γιατί το έχω κάνει ήδη πριν μερικές εβδομάδες.

Και τώρα η συνταγή!

Ανάποδη τάρτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα

Ανάποδη τάρτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα

Υλικά (για ταρτιέρα 28cm)

  • 22-24 ντοματίνια κομμένα στη μέση (ανάλογα το μέγεθος)
  • 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

 

Για τη ζύμη:

  • 280 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία ψυγείου) κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 100 ml παγωμένο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Για τη μαρινάδα:

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι/πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, τη μαργαρίνη και το αλάτι και τρίβετε με τα δάχτυλα σας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με άμμο.

Προσθέτετε σιγά-σιγά το νερό και δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια πολύ λίγο (ίσα να γίνει μια μαλακή ζύμη). Δίνετε σφαιρικό σχήμα στη ζύμη, την τυλίγετε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30′.

Όσο η ζύμη είναι στο ψυγείο, βάζετε τα ντοματίνια με όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και τα αφήνετε να μαριναριστούν.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια δίνοντας της ορθογώνιο σχήμα.

Διπλώνετε τις δύο άκρες της ορθογώνιας ζύμης (σαν να διπλώνετε επιστολόχαρτο), γυρνάτε τη ζύμη 90° και την ξανανοίγετε σε ορθογώνιο.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία του διπλώματος 2 φορές και την τελευταία φορά δίνετε στρογγυλό σχήμα στη ζύμη (και μέγεθος ίσο με την ταρτιέρα σας).

Βουτυρώνετε την ταρτιέρα σας και απλώνετε λαδόκολλα σε όλη την επιφάνειά της (βάση και πλαϊνά τοιχώματα).

Βγάζετε τα ντοματίνια από τη μαρινάδα και τα στρώνετε σε όλη την επιφάνεια της ταρτιέρας (με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στη βάση του σκεύους).

Πάνω από τα ντοματίνια, πασπαλίζετε τη μοτσαρέλα.

Πάνω από τη μοτσαρέλα στρώνετε τη ζύμη.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει η ζύμη (περίπου 30′).

Όταν ροδίσει, βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να σταθεί για 10′.

Αναποδογυρίζετε προσεκτικά την τάρτα σας πάνω σε στρογγυλή πιατέλα και απολαμβάνετε.

Tip1: Αν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να φτιάξετε ζύμη, αντικαταστήστε τη με έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Tip2: Αν θέλετε να “εμπλουτίσετε” την τάρτα σας, αφού την αναποδογυρίσετε στην πιατέλα, προσθέστε πάνω από κάθε κομμάτι μία λεπτή φέτα προσούτο ή καπνιστό αλλαντικό καλής ποιότητας.

Ανάποδη τάρτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα