- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κροστίνι σε 4 εκδοχές

Τατατα τα!!! (Όχι, δεν έπαθα εγκεφαλικό. Απλώς κάνω τα απαραίτητα ηχητικά εφέ, διότι ετοιμάζομαι να πω κάτι βαρύγδουπο.) Τατατα τα, λοιπόν!!! Το καλοκαίρι είναι εδώ!!! (Ναι, αυτή ήταν η βαρύγδουπη δήλωση.) Και πριν βιαστείτε να κουνήσετε το κεφάλι με συμπάθεια για την καημένη μπλόγκερ που την έχει βαρέσει η ζέστη κατακούτελα και νομίζει ότι έκανε τη δήλωση του αιώνα, θα σας ρωτήσω: “Έχετε προετοιμαστεί;;;”. Όχι, δεν εννοώ αν έχετε κατεβάσει μάσκες, μπρατσάκια και ψάθινα καπέλα (τύπου Αλίκη Βουγιουκλάκη) από το πατάρι… Η ερώτηση μου είναι αν έχετε προετοιμαστεί να καλωσορίσετε το υπέροχο, ηλιόλουστο, μοναδικό καλοκαιράκι. Μη βιάζεστε να ξανακουνήσετε το κεφάλι. Διαβάστε λίγο παρακάτω και υπόσχομαι να σας αποδείξω ότι η ερώτησή μου δεν αποτελεί προϊόν αμφίβολης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ας υποθέσουμε ότι καλείτε κάποιον στο όμορφο σπιτικό σας. Ο καλεσμένος καταφθάνει στο κατώφλι σας με πλατύ χαμόγελο, μια αγκαλιά δώρα και την καλύτερη διάθεση. Χτυπάει την πόρτα σας (τοκ τοκ!) και…

Σενάριο Νο1:
Του ανοίγετε την πόρτα με χαμόγελο Colgate και τον καλωσορίζετε στο σπίτι σας όσο πιο εγκάρδια μπορείτε. Τον βάζετε να καθίσει στον αναπαυτικό καναπέ σας, του προσφέρετε ένα δροσιστικό κοκτέιλ (κατά προτίμηση με ομπρελίτσα), του δίνετε και γλυκάκι που φτιάξατε με τα χρυσά σας τα χεράκια. Με άλλα λόγια, του δείχνετε όσο καλύτερα μπορείτε πόσο χαίρεστε που τον βλέπετε. Κι εκείνος, φυσικά, ανταποδίδει τη φιλοξενία και την καλή σας διάθεση με τα δώρα που έχει φέρει μαζί του.

Σενάριο Νο2:
Ανοίγετε την πόρτα με ύφος ξινισμένο και διάθεση τύπου “έβλεπα το αγαπημένο μου τούρκικο και με έκοψες την ώρα που η Σεχραζάτ ετοιμαζόταν να κάνει χαρακίρι”. Αφού τον κρατάτε κανένα πεντάλεπτο στο κατώφλι, προσπαθώντας να αποφασίσετε αν θα τον βάλετε μέσα ή όχι, τον περνάτε στο καθιστικό κακήν κακώς. Τον βάζετε να καθίσει στην ετοιμόρροπη και εντελώς άβολη καρέκλα που σας είχε αφήσει κληρονομιά πριν μια εικοσαετία εκείνη η μακρινή θεία και με το ζόρι τού προσφέρετε νερό (βρύσης -γιατί σιγά μην ανοίξετε το ψυγείο για χάρη του). Κι εκείνος, με τη σειρά του, κοιτάζει διαρκώς το ρολόι του και, τελικά, φεύγει τρέχοντας (παίρνοντας μαζί του και όλα τα δώρα που είχε φέρει για να σας χαρίσει).

Και τώρα, ας βάλουμε στη θέση του οικοδεσπότη εσάς και στη θέση του καλεσμένου σας το υπέροχο καλοκαιράκι. Ένα καλοκαιράκι πολλά υποσχόμενο, έτοιμο να σας προσφέρει όμορφες στιγμές, ξεγνοιασιά και ατέλειωτη θαλασσοθεραπεία. Πότε πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να σας χαρίσει τα δώρα του; Αν το καλοδεχτείτε με κέφι και καλή διάθεση ή αν το βάλετε στο σπίτι σας με την ίδια διάθεση που θα υποδεχόσασταν την εφορία…;

Και αφού πλέον έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε το νόημα της αρχικής μου ερώτησης, ξαναρωτώ: “Είστε προετοιμασμένοι να υποδεχτείτε το καλοκαιράκι όπως πρέπει…; Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε για να προετοιμαστείτε, σας έχω τη λύση! Κάντε πάρτυ! Ένα πάρτυ καλωσορίσματος καλοκαιριού! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι: καλή διάθεση και μερικούς φίλους με εξίσου καλή διάθεση (μουρτζούφληδες και γκρινιάρηδες απορρίπτονται!). Όσο για το φαγητό (πάρτυ με άδειο στομάχι δεν γίνεται…), μη νομίζετε ότι χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Φτιάξτε μπουκίτσες για όλα τα γούστα και ξαφνιάστε ευχάριστα τους καλεσμένους σας. Είμαι σίγουρη πως τα κροστίνι σε 4 εκδοχές που ακολουθούν θα σας φανούν πολύ χρήσιμα. Πρόκειται για ψημένα ψωμάκια σε 4 διαφορετικές γεύσεις, που φτιάχνονται πανεύκολα και είναι όχι μόνο νόστιμα αλλά και πολύ ευπαρουσίαστα. Ετοιμάστε τα και… καλό ξεφάντωμα!!!

 

Κροστίνι σε 4 εκδοχές

 

Κροστίνι με φέτα, λιαστή ντομάτα και φύλλα κάπαρης

 

Κροστίνι σε 4 εκδοχές

 

Υλικά (για 10 κροστίνι)

  • 10 λεπτές φέτες μπαγκέτας ψημένες ελαφρά στο γκριλ ή στην τοστιέρα
  • 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
  • 4-5 λιαστές ντομάτες σε λωρίδες
  • 20 φυλλαράκια κάπαρης

 

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το γιαούρτι με τη φέτα και το ελαιόλαδο και μοιράζετε το μείγμα στις φέτες της μπαγκέτας.

Τοποθετείτε πάνω σε κάθε κροστίνι 2 λωρίδες λιαστής ντομάτας και 2 φυλλαράκια κάπαρης

Tip1: Αν δεν έχετε φύλλα κάπαρης, μπορείτε να βάλετε κανονική κάπαρη ή 1 φυλλαράκι βασιλικού.

Tip2: Δεν προσθέτουμε αλάτι στο μίγμα του γιαουρτιού, γιατί η φέτα είναι ήδη αλατισμένη. Αν θέλετε να του δώσετε περισσότερη ένταση, ρίξτε λίγο πιπέρι.

Κροστίνι με αβοκάντο, μάνγκο και μπλε τυρί

Κροστίνι σε 4 εκδοχές

Υλικά (για 10 κροστίνι)

  • 10 λεπτές φέτες μπαγκέτας ψημένες ελαφρά στο γκριλ ή στην τοστιέρα
  • 1 μεγάλο αβοκάντο πολτοποιημένο
  • 3 κουτ. σούπας λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 20 φλοίδες μάνγκο (ώριμο)
  • 70 γρ. μπλε τυρί

 

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το πολτοποιημένο αβοκάντο με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και μοιράζετε το μείγμα στις φέτες της μπαγκέτας.

Τοποθετείτε πάνω σε κάθε κροστίνι 2 φλοιδίτσες μάνγκο και λίγο μπλε τυρί.

Tip1: Για να κόψετε το μάνγκο σε λεπτές φλοίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μαχαίρι είτε το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.

Tip2: Αν δεν σας αρέσει το μπλε τυρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροκφόρ ή μια πιπεράτη φέτα που θα έρχεται σε αντίθεση με τη γλύκα του μάνγκο.

Κροστίνι με ελιά, παρμεζάνα και πολύχρωμες πιπεριές

Κροστίνι σε 4 εκδοχές

Υλικά (για 10 κροστίνι)

  • 10 λεπτές φέτες μπαγκέτας ψημένες ελαφρά στο γκριλ ή στην τοστιέρα
  • 30-40 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • μισή χούφτα καρύδια
  • 10 φλοίδες παρμεζάνα
  • 30 λεπτές λωρίδες πολύχρωμες πιπεριές (πράσινες/κόκκινες/ποροκαλί – 10 λωρίδες ανά χρώμα)
  • 1-2 κουτ. γλυκού μέλι
  • λίγο σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

 

Εκτέλεση

Πολτοποιείτε τις ελιές και τα καρύδια στο μούλτι.

Σε ένα τηγανάκι σοτάρετε τις πιπεριές για 1 λεπτό (ώστε να παραμείνουν τραγανές). Τις περιχύνετε με το μέλι και το σουσάμι, ανακατεύετε και κατεβάζετε από το μάτι.

Μοιράζετε το μείγμα της ελιάς στις φέτες της μπαγκέτας και από πάνω τοποθετείτε 1 φλοίδα παρμεζάνας και 3 πιπεριές (μία από κάθε χρώμα).

Tip: Αν δεν σας αρέσουν οι ελιές Καλαμών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινες. Γενικά αποφύγετε τις χοντρόφλουδες ποικιλίες.

Κροστίνι με ρεβύθι, καραμελωμένο κρεμμύδι και ρόκα

Κροστίνι σε 4 εκδοχές

Υλικά (για 10 κροστίνι)

10 λεπτές φέτες μπαγκέτας ψημένες ελαφρά στο γκριλ ή στην τοστιέρα
200-250 γρ. ρεβύθια βρασμένα
1 χούφτα τριμμένη γραβιέρα
1 κουτ. σούπας λεμόνι
λίγη πάπρικα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη (προτιμήστε καστανή)
1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
10 φυλλαράκια ρόκας
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών

Εκτέλεση

Βάζετε στο μούλτι τα ρεβύθια, την γραβιέρα, το λεμόνι και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και πολτοποιείτε.
Βάζετε το κρεμμύδι σε ένα τηγανάκι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί (προσοχή να μην πάρει χρώμα). Προσθέτετε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο και αφήνετε να καραμελώσει σε χαμηλή φωτιά.
Μοιράζετε το μίγμα των ρεβυθιών στα κροστίνι και πασπαλίζετε με πάπρικα. Από πάνω βάζετε λίγο καραμελωμένο κρεμμύδι και 1 φυλλαράκι ρόκας.