- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Σάντουιτς με μοσχάρι και άλειμμα πιπεριάς

Η μέρα σου ξεκινάει μ’ ένα βασιλικό χουζούρι γεμάτο τεντώματα και χασμουρητά ευδαιμονίας. Το άχαρο ντριν από το κακούργο ξυπνητήρι, που επιμένει να σου διαταράσσει τον ύπνο (και το νευρικό σύστημα) τις καθημερινές δεν ακούγεται. Όχι γιατί χάλασε (πού τέτοια τύχη…). Αλλά γιατί σήμερα είναι Κυριακή. Η μέρα της ξεκούρασης και της ραστώνης! Το δικαιούσαι άλλωστε μετά από τόσες δουλειές που έκανες όλη την εβδομάδα, μετά από τόσο τρέξιμο και τόσες υποχρεώσεις.

Σηκώνεσαι λοιπόν με την ησυχία σου (σε λογικά πλαίσια βέβαια, μη σε πάρει και το βράδυ), πίνεις το καφεδάκι σου χωρίς βιασύνη και άγχος (διαπιστώνοντας για πολλοστή φορά ότι έχει καλύτερη γεύση από τον καφέ που πίνεις τις καθημερινές), βάζεις τη φόρμα σου (αρκετά άβολα τακούνια/ταγιεράκια/γραβάτες/κοστούμια λάνσαρες όλη την εβδομάδα, καιρός να φορέσεις κάτι πιο άνετο) και βγαίνεις στους δρόμους. Είναι αυτή η -σχεδόν καθιερωμένη- κυριακάτικη βόλτα με το παιδί/σύζυγο/σκύλο/κολλητό στο πάρκο/πλατεία/παιδική χαρά της γειτονιάς που σου επιτρέπει να φορτίσεις μπαταρίες για όλη την εβδομάδα χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Κουτσομπολεύεις, χαζεύεις τους γύρω σου, λιάζεσαι και τέλοσπάντων κάνεις όλα αυτά που σου έχουν λείψει τις έξι προηγούμενες μέρες. Μα η ώρα περνάει και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι πεινάς. Η κοιλιά σου αρχίζει να γουργουρίζει και κοιτάζοντας γύρω σου, διαπιστώνεις πως όλοι κάτι τσιμπάνε. Όλοι εκτός από σένα…

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσες να επιστρέψεις στο σπίτι και να φας κάτι εκεί, μα δεν θέλεις να τελειώσει ακόμη η βόλτα. Κι έτσι παίρνεις τη μεγάλη απόφαση ν’ αγοράσεις ένα σάντουιτς απ’ έξω. Μέγα λάθος! Όχι μόνο γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα αυτού που αγοράζεις (εκτός κι αν είσαι του Υγειονομικού και έχεις ελευθέρας στις κουζίνες των μαγαζιών…), αλλά και γιατί κατά πάσα πιθανότητα καταλήγεις να τρως το γνωστό βαρετό τρίπτυχο ζαμπόν-τυρί-ντομάτα (άντε και μαρούλι στο τσακίρ κέφι!). Κι όμως, αν προετοιμαστείς κατάλληλα, η κυριακάτικη βόλτα στο πάρκο μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική γευστική απόλαυση. Με πολύ μικρή προετοιμασία (που πίστεψέ με θα σε ανταμείψει απόλυτα), μπορείς να έχεις ένα απολαυστικό σάντουιτς με μοσχάρι και άλειμμα πιπεριάς, που θα εύχεσαι να μην τελειώσει. Μη σε φοβίζει το μοσχάρι και νομίζεις ότι θα πρέπει να μαγειρεύεις με τις ώρες για ένα σάντουιτς. Χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!

ΥΓ. Το συγκεκριμένο σάντουιτς τρώγεται πολύ ευχάριστα και στο γραφείο. Προσοχή μόνο στους πεινασμένους συναδέλφους…

Σάντουιτς με μοσχάρι και άλειμμα πιπεριάς

Σάντουιτς με μοσχάρι και άλειμμα πιπεριάς

Υλικά (για ένα σάντουιτς)

  • 1 ατομική τσιαπάτα ή χωριάτικη μπαγκέτα
  • 150γρ. κόντρα μοσχαρίσια (κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες)
  • 4 λεπτές, στρογγυλές φέτες μελιτζάνας
  • 2-3 λεπτές φέτες μοτσαρέλα
  • λίγα φύλλα από σπανάκι (τρυφερό)
  • αλάτι/πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη

 

Για το άλειμμα πιπεριάς:

  • 1-2 πιπεριές φλωρίνης ψημένες (τις βρίσκετε έτοιμες σε βαζάκι στο σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
  • αλάτι/πιπέρι

 

Εκτέλεση

Λαδώνετε και αλατοπιπερώνετε τις φέτες μελιτζάνας και τις λωρίδες από το μοσχάρι.

 Τα ψήνετε για λίγα λεπτά στο γκριλ, σε τηγάνι με ραβδώσεις ή σε γουόκ. Πρέπει να έχετε υψηλή θερμοκρασία και να μην ψήσετε πολύ το κρέας γιατί σκληραίνει.

Για το άλειμμα πιπεριάς:

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αλέθετε μέχρι να πολτοποιηθούν οι πιπεριές.

Σύνθεση:

Απλώνετε τα 2/3 από το άλειμμα πιπεριάς στην μία φέτα της μπαγκέτας (την από κάτω).

Από πάνω βάζετε το σπανάκι, τις μελιτζάνες, το μοσχάρι και τη μοτσαρέλα (με αυτή τη σειρά).

Τελειώνετε με το υπόλοιπο άλειμμα πιπεριάς και σκεπάζετε με τη δεύτερη φέτα μπαγκέτας.

Μπορείτε να το φάτε ζεστό αλλά τρώγεται εξίσου ευχάριστα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Tip: Αν θέλετε να αποφύγετε το κρέας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μοσχάρι με μανιτάρια (κατά προτίμηση πορτομπέλο ή πλευρώτους). Αν χρησιμοποιήσετε πλευρώτους, το σάντουιτς θα πρέπει να καταναλωθεί όσο είναι ζεστά γιατί μετά σκληραίνουν.

Σάντουιτς με μοσχάρι και άλειμμα πιπεριάς