- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Δροσιστική λεμονάδα με βύσσινα και δυόσμο & Γλυκά σφολιατίνια

Θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι. Έχω αρχίσει και βαραίνω…

Μα καλά, δεν ντρέπεστε; Κατευθείαν ο νους σας πήγε σε ζυγαριές που αναστενάζουν υπό το βάρος της πικρής αλήθειας και σε παντελόνια με απειλητικά τσιτωμένες ραφές; Γιατί βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα; Διαβάστε και λίγο παρακάτω…

Όπως έλεγα, έχω αρχίσει και βαραίνω. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μου έχει αποκτήσει ενέργεια χελώνας που έχει καταπιεί ένα κουτί μυοχαλαρωτικά. Με άλλα λόγια, αρνείται πεισματικά να κινηθεί, εκτός κι αν πρόκειται για τα απολύτως απαραίτητα (το γνωστό τρίπτυχο μαμ-κακά-νάνι). Για τα υπόλοιπα, προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις και το αφοπλιστικό επιχείρημα “Kι αύριο μέρα είναι!”. Μα, πριν βιαστείτε να με κρίνετε αυστηρά και να με κατατάξετε ελαφρά τη καρδία στην κατηγορία των απανταχού τεμπέληδων, έχω να δηλώσω -προς υπεράσπισή μου- ότι ο μόνος υπαίτιος αυτής της κατάστασης είναι το καλοκαίρι. Αυτό το άτιμο καλοκαιράκι, με τις ζέστες του, τα ατέλειωτα μεσημέρια του και την αίσθηση χαλαρότητας που πλανάται στον αέρα και σε υπνωτίζει. Αυτό το καλοκαίρι, που από τη μια έχει κάνει το σώμα μου πιο αργό κι από νταλίκα σε χωματόδρομο, κι από την άλλη έχει κάνει το μυαλό μου να τρέχει με χίλια…

Θα σας δώσω αμέσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ανοίγω τον υπολογιστή (αφού έχω περάσει καμιά ώρα προσπαθώντας να πάρω τη μεγάλη απόφαση και να σηκωθώ από τον καναπέ για να πάω στο γραφείο) και μπαίνω στο μπλογκοσπιτάκι μου, με σκοπό να γράψω μια ανάρτηση. Αμ δε! Το μυαλό μου έχει άλλα σχέδια. Έτσι, αρχίζουν να ξεπετάγονται από το πουθενά παραλίες με καθάρια νερά και χρυσαφένια άμμο, δροσιστικά κοκτέιλ (διόρθωση: πολλά δροσιστικά κοκτέιλ) με τριμμένο πάγο και χρωματιστά καλαμάκια και μια στοίβα βιβλία, περιοδικά, σταυρόλεξα, sudoku που με καλούν να τα ξεκοκαλίσω. Κι ύστερα, μεταφέρομαι μαγικά σε πλακόστρωτα σοκάκια και κοιτάζω λευκά σπίτια σε γαλάζιο φόντο. Και λίγο αργότερα, μαζεύω κοχύλια και τρώω παγωτό ξυλάκι. Κάπου εκεί, ανάμεσα στη χρυσαφένια άμμο και στο παγωτό ξυλάκι, η ανάρτηση έχει κάνει φτερά…

Για όσους δεν κατάλαβαν, έχω μπει σε mood καλοκαιρινό, που επιβάλλει πολύυυυυυ χαλαρούς ρυθμούς. Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να σας ευχηθώ ένα πανέμορφο, αναζωογονητικό, ξέγνοιαστο καλοκαίρι και να επικαλεστώ την αγαπημένη ατάκα των χειμερινών κινηματογράφων “Ραντεβού το Σεπτέμβρη”. Εντάξει, δεν θα σας αφήσω χωρίς συνταγή. Σκέφτηκα να σας φτιάξω κάτι απλό (είπαμε, δεν είμαι για κοπιαστικές εργασίες), γλυκό (για να γλυκάνω το αντίο μας) και ιδιαίτερα πρακτικό αν περιμένετε κόσμο (γιατί τι είναι το καλοκαίρι χωρίς καλή παρέα;). Ακολουθούν, λοιπόν, μια άκρως αναζωογονητική δροσιστική λεμονάδα με βύσσινα και δυόσμο και πανεύκολα γλυκά σφολιατίνια.

Καλό καλοκαίρι σε όλους σας!!!! (Μπορεί να χαθούμε για λίγο, αλλά από Σεπτέμβρη θα επανέλθω δριμύτερη! Κι αν αυτόν τον καιρό δεν με δείτε στα μπλογκοσπιτάκια σας, μην ανησυχήσετε. Να ξέρετε ότι λιάζομαι σε κάποια παραλία…)

υ.γ. Θέλω να ευχαριστήσω την δημιουργό του μπλογκ “Φοβού… την πεθερά” για το βραβείο που μου χάρισε. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά και τιμή να παίρνω βραβειάκια!

Και τώρα η συνταγή!

Δροσιστική λεμονάδα με βύσσινα και δυόσμο & Γλυκά σφολιατίνια

Δροσιστική λεμονάδα με βύσσινα και δυόσμο & Γλυκά σφολιατίνια

Υλικά

Για τη λεμονάδα:

  • 1 1/2 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • μερικά βύσσινα από γλυκό του κουταλιού ή από κονσέρβα (στραγγισμένα)
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου
  • λίγη καστανή ζάχαρη για τα χείλη του ποτηριού
  • πάγος
  • νερό (απλό ή ανθρακούχο) για αραίωμα

 

Για τα σφολιατίνια:

  • 1 φύλλο σφολιάτας κομμένο σε τρίγωνα
  • 2-4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε)
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλο φιλέ
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

Δροσιστική λεμονάδα με βύσσινα και δυόσμο & Γλυκά σφολιατίνια

Εκτέλεση

Για τη λεμονάδα:

Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε, ίσα να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε το ζαχαρόνερο να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει το ζαχαρόνερο, προσθέτετε και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Βάζετε τη λεμονάδα στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Όταν θέλετε να σερβίρετε, βρέχετε τα χείλη ενός ποτηριού και τα “κυλάτε” σε καστανή ζάχαρη για να κολλήσει η ζάχαρη επάνω τους.

Στη συνέχεια, βάζετε στο ποτήρι σας μπόλικο πάγο, δύο-τρία στραγγισμένα βύσσινα και λεμονάδα (με αυτή τη σειρά). Στη συνέχεια, αραιώνετε τη λεμονάδα προσθέτοντας στο ποτήρι παγωμένο νερό (κανονικό ή ανθρακούχο).

Γαρνίρετε με φυλλαράκι δυόσμου και απολαμβάνετε.

Για τα σφολιατίνια:

Σε ένα ταψάκι ή λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόκολλα, τοποθετείτε τα τριγωνάκια της σφολιάτας (όχι πολύ κολλητά το ένα στο άλλο).

Πασπαλίζετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 10′-15′ (ώστε να ροδίσει η σφολιάτα).

Tip1: Μπορείτε να φτιάξετε τη λεμονάδα σας από προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο.

Tip2: Όταν αραιώνετε τη λεμονάδα, καλό είναι να θυμάστε ότι η λεμονάδα θα αραιώνει κι άλλο καθώς θα λιώνει ο πάγος.

Tip3: Αν θέλετε κάτι πιο τολμηρό, μπορείτε να προσθέσετε στη λεμονάδα σας αλκοόλ της αρεσκείας σας.

 

Δροσιστική λεμονάδα με βύσσινα και δυόσμο & Γλυκά σφολιατίνια