- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα και τσένταρ & ψητή πατάτα (ή πώς να αξιοποιήσετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν)

Εδώ είμαι κι εγώ! Μετά από μακρά (αλλά ομολογουμένως αναζωογονητική) απουσία, που συνοδεύτηκε από το τρίπτυχο της απόλυτης χαλάρωσης παραλία-παγωτά-παγωμένα κοκτέιλ και παντελή απουσία από τις ιντερνετικές συντροφιές (μπας και καθαρίσει το μυαλό), επέστρεψα ανανεωμένη και έτοιμη για νέες γαστριμαργικές περιπέτειες. Θα σας ευχηθώ από καρδιάς καλό μήνα αλλά θα αφήσω απέξω καταθλιπτικές ευχές τύπου “καλό φθινόπωρο” και “καλό χειμώνα”, οι οποίες συνεπάγονται μόνο ένα πράγμα: επιστροφή σε υποχρεώσεις και ρουτίνα. Όχι, αγαπημένοι μου μπλογκοφίλοι, δεν έχω ουδεμία πρόθεση να σας χαλάσω τη διάθεση. Άλλωστε, ξέρω ότι για πολλούς έχει ήδη αρχίσει η περίοδος της καταμέτρησης…

Ελάτε τώρα. Μην μου πείτε ότι εσείς δεν ανήκετε σε καμία κατηγορία καταμέτρησης (εγώ τουλάχιστον ανήκω σε περισσότερες από μία…). Για την ακρίβεια, αυτόν τον καιρό μπορεί να μετράτε:

– μέρες ως την επόμενη αργία/άδεια. (Όσες φορές κι αν μετρήσετε, δεν θα έρθει νωρίτερα… Δυστυχώς!)

– ώρες μέχρι ν’ ανοίξουν τα σχολεία. (Γιατί μπορεί τα παιδάκια σας να είναι κατά γενική ομολογία σωστά αγγελούδια, αλλά αρκετά τα χάρηκε το σπίτι. Ας τα χαρεί και λίγο η δασκάλα να δει τη γλύκα…)

– μπαλάκια που σας πέτυχαν στο κεφάλι ενώ κάνατε ηλιοθεραπεία. (Είναι γεγονός! Κάθε χρόνο οι Αντρέ Αγκάσι της παραλίας πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα…)

– παγωτά που φάγατε. (Ναι, και οι μεγάλοι μετράνε παγωτά! Κι ας μην το παραδέχονται…)

– χρήματα που ξοδέψατε. (Εντάξει, μπορεί εκείνο το πέμπτο ζευγάρι γυαλιά ηλίου να ήταν υπερβολική αγορά τελικά…)

– ατασθαλίες που κάνατε. (Το έχουμε ξαναπεί, η χωριάτικη σε συνδυασμό με δύο πόντους λάδι και μια φραντζόλα ψωμί δεν εμπίπτει στην κατηγορία σαλατούλα…)

– μερόνυχτα που θα πρέπει να αφιερώσετε στο γυμναστήριο για να αποχαιρετίσετε τα κιλάκια που  αποκτήσατε. (Όχι, τα τάματα δεν αρκούν. Θέλει και κοιλιακούς για να πέσει η κοιλίτσα…)

Σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο καταμέτρησης δεν θέλω φυσικά να σας ταλαιπωρήσω ούτε με πολύπλοκες και κουραστικές συνταγές. Για την ακρίβεια η σημερινή συνταγή είναι ένας τρόπος να ξεκουραστείτε, αφού θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν από προηγούμενη μέρα. Δοκιμάστε λοιπόν τα κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα και τσένταρ & ψητή πατάτα και είμαι σίγουρη ότι θα φροντίσετε να σας περισσεύουν πάντα κεφτεδάκια…

υ.γ. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, θέλω να ευχαριστήσω την Ελισάβετ από το μπλογκ plekta aristoyrgimata για το βραβείο που μου χάρισε. Λυπάμαι που δεν το έκανα νωρίτερα αλλά πού καιρός για υπολογιστές όταν σε περιμένει η ξαπλώστρα…

Και τώρα η συνταγή!

 

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα και τσένταρ & ψητή πατάτα (ή πώς να αξιοποιήσετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν)

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα και τσένταρ & ψητή πατάτα (ή πώς να αξιοποιήσετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν)

Υλικά

  • 15 κεφτεδάκια μαγειρεμένα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (φυλάξτε λίγες ροδέλες για διακόσμηση)
  • 100γρ. τυρί κρέμα
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 1 χούφτα τσένταρ τριμμένο + λίγο έξτρα τσένταρ για διακόσμηση
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι / πιπέρι

 

Για τις ψητές πατάτες:

  • 4 πατάτες μετρίου μεγέθους
  • ελαιόλαδο για επάλειψη
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτετε και τα κεφτεδάκια και το τσένταρ και αλατοπιπερώνετε ελαφρά (γιατί τα κεφτεδάκια έχουν ήδη αλάτι).

Ανακατεύετε ελαφρά για να καλυφθούν με σάλτσα τα κεφτεδάκια και μόλις η σάλτσα αρχίσει να πήζει, αποσύρετε από τη φωτιά.

Για τις ψητές πατάτες:

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζετε σε άφθονο νερό για περίπου 20′-25′ (για να μαλακώσουν τόσο ώστε να τρυπιούνται εύκολα αλλά να μη σπάνε).

Σουρώνετε τις πατάτες και μόλις κρυώσουν ελαφρά (για να μπορείτε να τις πιάνετε), τις αλείφετε καλά με ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με αλάτι-πιπέρι-θυμάρι και τις τρυπάτε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.

Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για περίπου 20′, ώστε να γίνουν τραγανές εξωτερικά.

Πασπαλίζετε τα κεφτεδάκια με λίγο τσένταρ και φρέσκο κρεμμυδάκι και τα σερβίρετε με τις ψητές πατάτες.

Tip1: Ο χρόνος βρασίματος της πατάτας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθός της.

Tip2: Βράζοντας αρχικά τις πατάτες και ψήνοντας τες κατευθείαν στο φούρνο χωρίς να τις καλύψετε με αλουμινόχαρτο, θα έχετε μαλακό εσωτερικό και τραγανό εξωτερικό. Το αλάτι θα βοηθήσει την φλούδα να γίνει ακόμη πιο τραγανή.

Tip3: Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές στη γεύση αλλάζοντας το τσένταρ με άλλα τυριά.

Tip4: Αν η σάλτσα σας πήξει πολύ ή αν θελήσετε να την ξαναζεστάνετε, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο γάλα.

Tip5: Τα κεφτεδάκια σας μπορεί να είναι είτε από κόκκινο είτε από λευκό κρέας.

Tip6: Για πιο ιδιαίτερη εμφάνιση, μπορείτε αφού βγάλετε τις πατάτες σας από το φούρνο να χαράξετε έναν σταυρό και να πιέσετε ταυτόχρονα με τα δάχτυλά σας τα τέσσερα “τετράγωνα” που δημιουργεί ο σταυρός, ώστε να ανοίξουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε την πατάτα σας κατά μήκος, δημιουργώντας δύο “βαρκούλες”.

 

 

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα και τσένταρ & ψητή πατάτα (ή πώς να αξιοποιήσετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν)