- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Μπέργκερ με ψητό κοτόπουλο, ταλαγάνι και πέστο λιαστής ντομάτας

Η ευτυχία είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Δεν μιλάω για την ευτυχία τύπου “έχω τα πάντα, δεν μου λείπει τίποτα, άρα εκ των πραγμάτων είμαι ευτυχισμένος”. Μιλάω για εκείνη την άλλη ευτυχία, την καθημερινή, που χωράει μέσα σε μικρές στιγμές και σε κάνει να χαμογελάς ξαφνικά (ακόμη κι αν οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν απαραίτητα το γιατί και κινδυνεύεις να φορτωθείς προσωρινά ή μόνιμα τη ταμπέλα του χαζοχαρούμενου). Αυτή λοιπόν η ευτυχία είναι εντελώς υποκειμενική…

Υπάρχουν άνθρωποι ανά τον κόσμο που νιώθουν ευτυχισμένοι αν τους δοθεί η ευκαιρία να οδηγήσουν ένα σπορ αμάξι (για κάποιο ανεξήγητο προς την ταπεινή μπλόγκερ λόγο όσο περισσότερο το εν λόγω αμάξι θυμίζει το Batmobil, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευτυχία που τους κατακλύζει). Άλλοι αισθάνονται ρίγη συγκίνησης και απόλυτης πληρότητας όταν η ομάδα τους σκοράρει, ανατρέποντας το αποτέλεσμα του αγώνα ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. (Είναι η στιγμή που οι παίκτες της ομάδας μεταμορφώνονται από “παλτά” σε ήρωες). Κάποιοι (ή μάλλον κάποιες) βιώνουν την μέγιστη ευτυχία ακριβώς τη στιγμή που το πόδι τους γλιστράει μέσα σε κείνη την ψηλοτάκουνη γόβα που για βδομάδες χαλβάδιαζαν στη βιτρίνα του καταστήματος (ασχέτως από το αν τελικά θα την αγοράσουν ή όχι). Και υπάρχουν και κείνοι για τους οποίους η ευτυχία συμπυκνώνεται σε μια μπουκιά… Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκει και η υποφαινόμενη, πράγμα που φαντάζομαι ότι δεν σας εκπλήσσει.

Όταν όμως μιλάμε για μπουκιά, δεν εννοούμε οποιαδήποτε μπουκιά, αλλά την πρώτη μπουκιά που κατακλύζει το στόμα, προϊδεάζοντάς σε ευχάριστα γι’ αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει. Για να γίνω λίγο πιο παραστατική, σκεφτείτε ότι έχετε μπροστά σας ένα νόστιμο και ευπαρουσίαστο (γιατί και η εμφάνιση μετράει!) φαγητό. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για κάποιο κλασικό φαγάκι που συνήθιζε να μαγειρεύει η μαμά σας ή για κάποιο ιδιαίτερο πιάτο υψηλής γαστρονομίας. Σημασία έχει να σας αρέσουν τα υλικά, ο τρόπος μαγειρέματος και το τελικό αποτέλεσμα. Ας πούμε, λοιπόν, ότι το πιάτο που έχετε μπροστά σας συνδυάζει όλες τις παραπάνω αρετές. Κι εσείς, ως λάτρεις του καλού φαγητού, κλείνετε τα μάτια και φέρνετε την πρώτη μπουκιά στο στόμα. Είναι η στιγμή που οι μυρωδιές μπλέκονται στα ρουθούνια σας και οι γεύσεις των υλικών γαργαλάνε τη γλώσσα σας. Είναι η στιγμή που ακόμη κι αν σας πουν ότι κερδίσατε το λαχείο, πρώτα θα μασήσετε ηδονικά τη μπουκιά σας και μετά θα πάρετε τηλέφωνο το αφεντικό σας να του ανακοινώσετε ότι παραιτήστε από αυτό που εκείνος ονομάζει εταιρεία ενώ εσείς (και οι λοιποί εργαζόμενοι) Αλκατράζ. Με άλλα λόγια, είναι η στιγμή της απόλυτης ευτυχίας.
Αν έχετε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί μια μπουκιά να σας χαρίσει την ευτυχία, μπορείτε να κάνετε το παρακάτω πείραμα. Ετοιμάστε το μπέργκερ με ψητό κοτόπουλο, ταλαγάνι και πέστο λιαστής ντομάτας που ακολουθεί και φάτε μια μεγάλη, χορταστική μπουκιά. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μπέργκερ με ψητό κοτόπουλο, ταλαγάνι και πέστο λιαστής ντομάτας

Μπέργκερ με ψητό κοτόπουλο, ταλαγάνι και πέστο λιαστής ντομάτας

Υλικά (για 1 μπέργκερ)

  • 1 ψωμάκι για μπέργκερ
  • 120 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (χτυπήστε το ελαφρά για να πλατύνει και να είναι ομοιόμορφο σε πάχος)
  • 1 μικρό κολοκυθάκι κομμένο σε σχετικά λεπτές ροδέλες (θα χρησιμοποιήσετε 3-4 ροδέλες)
  • 1 φέτα τυρί ταλαγάνι (το βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα των συσκευασμένων τυριών)
  • λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη
  • λίγη πάπρικα
  • αλάτι-πιπέρι

 

Για τη μαρινάδα:

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

 

Για το πέστο λιαστής ντομάτας:

  • 4-5 λιαστές ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας κάσιους
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί τουλάχιστον 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, βάζετε όλα τα υλικά του πέστο στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε.

Όταν το κοτόπουλο μαριναριστεί, το βγάζετε από τη μαρινάδα, το σκουπίζετε ελαφρά και το ψήνετε στο γκριλ και απ’ τις δύο πλευρές.

Λαδώνετε και αλατοπιπερώνετε τις ροδέλες από το κολοκυθάκι, τις πασπαλίζετε με πάπρικα και τις ψήνετε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν (προσοχή στο ψήσιμο, γιατί καίγονται εύκολα).

Ψήνετε στο γκριλ και το ταλαγάνι για 1-2 λεπτά (ίσα να μαλακώσει).

Ψ’ηνετε στο γκριλ και το ψωμάκι του μπέργκερ (ίσα να ζεσταθεί).

Τοποθετείτε πάνω στο ψημένο ψωμάκι το πέστο λιαστής ντομάτας, το ταλαγάνι, το κοτόπουλο και τα κολοκυθάκια και “καπακώνετε” με το άλλο ψωμάκι. Απολαμβάνετε όσο είναι ζεστό.

Tip1: Το κοτόπουλό σας θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο σε πάχος για να ψηθεί καλά παντού.
Tip2: Στο πέστο λιαστής ντομάτας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κάσιους με αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα).
Tip3: Αν δεν έχετε ταλαγάνι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χαλούμι ή μαστέλο.

 

Μπέργκερ με ψητό κοτόπουλο, ταλαγάνι και πέστο λιαστής ντομάτας