- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Φιλέτα παγκάσιους με ντοματίνια και ούζο

Όσοι διαβάζετε συστηματικά αυτό το μπλογκ (ναι, εννοώ εσάς που δεν κοιτάζετε μόνο τις φωτογραφίες αλλά κάνετε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά και στα κείμενα που τις συνοδεύουν), θα έχετε πιθανότατα σχηματίσει μια μικρή ιδέα για τη δημιουργό του (αφού συχνά πυκνά αρέσκεται στο να σας χαρίζει σκέψεις της, αναμνήσεις της και κομμάτια από την καθημερινότητά της). Αυτό που δεν ξέρετε (αλλά γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ -για να σας το αποκαλύψω) είναι πως η εν λόγω δημιουργός μπορεί να έχει χιλιάαααδες αρετές αλλά διαθέτει και ένα τόσο δα, μικρούλι μειονέκτημα. Είναι “ελαφρώς” αναποφάσιστη. Προσοχή: δεν μιλάμε για έλλειψη αποφασιστικότητας μπροστά σε σοβαρά διλήμματα ζωής. Αυτό θα ήταν μάλλον λογικό. Μιλάμε για εκείνη την αναποφασιστικότητα που σε κάνει να κοιτάς τον κατάλογο του εστιατορίου τόση ώρα, ώστε οι υπόλοιποι της παρέας σου να χασμουριούνται πια απροκάλυπτα και ο σερβιτόρος -που ξεροσταλιάζει σαν άγαλμα πάνω απ’ το κεφάλι σου- να ρίχνει δολοφονικές ματιές που θα σκότωναν και ελέφαντα.

Σε ένα τέτοιο, λοιπόν, άκρως αναποφάσιστο ον είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να κάνεις ερωτήσεις του τύπου “ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;”, “ποιο είναι το ομορφότερο μέρος που έχεις επισκεφθεί;”, “ποιο είναι το μοναδικό πράγμα που θα έπαιρνες μαζί σου σε ένα ερημονήσι;”. Διότι το αναποφάσιστο ον θα αρχίσει να ατενίζει το υπερπέραν με τις ώρες, ψάχνοντας μια απάντηση. Κι αν η ερώτηση δεν ζητά μία αλλά έξι απαντήσεις, ο χρόνος αναζήτησης εξαπλασιάζεται και τα μάτια κοντεύουν να αλληθωρίσουν απ’ το ατέλειωτο focus στο υπερπέραν.

Τώρα που ξέρετε όλα τα παραπάνω για την υποφαινόμενη, μπορείτε να μαντέψετε πόσες ώρες πέρασε προσπαθώντας να καταλήξει στο τοπ 6 των πιο όμορφων αρσενικών. Όχι, δεν συμμετείχε σε κριτική επιτροπή ανδρικών καλλιστείων, αλλά (με μεγάλη χαρά) αποδέχτηκε την πρόσκληση της Dark Chef από το νοστιμότατο, με άρωμα μπύρας, μπλογκ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ για το παιχνίδι  The beautiful people, όπου έπρεπε να φτιάξει μια εξάδα με όμορφα ανδρικά πρόσωπα. Και παρόλο που το διασκέδασε πολύ, έχει μια μικρή ανησυχία για το αν θα της μείνει μόνιμα το αλληθώρισμα ύστερα από τόσες ώρες σκέψης… Πέρα απ’ την πλάκα, Dark, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, χάρηκα πολύ που συμμετείχα και ελπίζω (μετά από τόση φιλοσοφική αναζήτηση…) η εξάδα μου να είναι της προκοπής. Ακολουθεί, λοιπόν, το τοπ 6 μου…

Νο.1 – Al Pacino

Ναι, το ξέρω ότι ξεκινάω λίγο παράδοξα, αλλά θα ήταν αδύνατον να μην συμπεριλάβω τον συγκεκριμένο κύριο στην λίστα μου. Διότι, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, για αυτόν τον άντρα ισχύει ότι και για το καλό κρασί. Όσο παλιώνει, τόσο καλύτερο γίνεται. Προσωπικά, έχω φανταστεί άπειρες φορές τον εαυτό μου να χορεύει εκείνο το υπέροχο ταγκό στο Άρωμα Γυναίκας… Αφήστε που είναι all time classic σκληρός άντρας μετά από τόσα κακά παιδιά που έχει ενσαρκώσει. Όπως λέει και μια φίλη μου “και σοβαρός κι αλήτης”. (Υποσημείωση: Τον προτιμώ χωρίς τις τελευταίες πλαστικές. Αφού του πάει το σταφίδιασμα, γιατί πάει κόντρα στη φύση;;; Άτιμο Χόλιγουντ με τα νυστέρια σου…)

Νο.2 – Viggo Mortensen (ή καλύτερα Aragorn)

Εδώ πρέπει να κάνω μια σημαντική διευκρίνιση. Ο Viggo Mortensen ως Viggo Mortensen δεν μπορώ να πω ότι μου λέει και πολλά. Κοινώς, αν μου ζητούσε να βγούμε, μάλλον θα έτρωγε χυλόπιτα (γιατί είμαι και πολύ σκληρή γυναίκα). Ο Viggo Mortensen, όμως, ως Aragorn στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών έχει κάθε λόγο να βρίσκεται σ’ αυτή την εξάδα. Αν δεν καταλαβαίνετε γιατί, ξανακοιτάξτε τη φωτογραφία (ή, ακόμα καλύτερα, δείτε την ταινία). Και να φανταστεί κανείς ότι δεν είχε σκοπό να παίξει στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, αλλά -ευτυχώς για τον γυναικείο πληθυσμό- τον έπεισε ο γιος του που ήταν φαν των βιβλίων.

Νο.3 – Javier Bardem

Ταλαντούχος ηθοποιός, περήφανος μπαμπάς και Ισπανός. Το τελευταίο μπορεί να μην ακούγεται σημαντικό, αλλά ξανασκεφτείτε το όταν θα έχετε όρεξη για αυθεντική παέγια. Το μόνο κακό είναι ότι θα πρέπει να τον πάτε εσείς στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τα υλικά, αφού ο ίδιος δεν οδηγεί. Μήπως στο καθημερινό περπάτημα οφείλεται και αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο κορμί; Ας το λάβετε σοβαρά υπόψη όσοι άντρες δεν πάτε με τα πόδια ούτε μέχρι το περίπτερο…

Νο.4 – Jason Momoa

Αν είστε από αυτούς που έχουν εντρυφήσει στη σειρά Game of Thrones, μάλλον αυτή η φατσούλα κάτι σας θυμίζει (ναι, ναι, είναι ο Kahl Drogo). To αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι όμορφος δεν το λέω εγώ, αλλά ο καθρέφτης του. Αυτό που θα πω εγώ είναι ότι ο εν λόγω κύριος απεχθάνεται την τεχνολογία (δεν έχει κινητό ούτε τηλεόραση) και προτιμά να περνά τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας με τα παιδιά του, γρατζουνώντας την κιθάρα του και διαβάζοντας ιαπωνική ποίηση. Και κούκλος και εναλλακτικός. Τι άλλο να ζητήσει πια κανείς;;;

Νο.5 – Clive Owen

Εντάξει, πώς θα μπορούσα να μην τον συμπεριλάβω; Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν οι ταινίες του (όπου μπορείτε να τον απολαύσετε ως αρσενικό που συνδυάζει δύναμη και εξυπνάδα -συνδυασμός διόλου ευκαταφρόνητος) ή η βαθιά φωνή του, έχετε προσέξει τα μάτια του; Ε, αν δεν σας λέει τίποτα αυτό το βλέμμα, προφανώς τα γούστα μας διαφέρουν πολύ…

Νο.6 – Αλκίνοος Ιωαννίδης

Καταλαβαίνω ότι για πολλούς κλείνω αυτή την εξάδα λιγάκι περίεργα. Όμως, αφήστε για λίγο τους κοιλιακούς στην άκρη και πείτε μου, ένα τέτοιο βλέμμα δεν εκπέμπει ομορφιά; Ξέρετε αυτή την ομορφιά που συνδυάζει πραότητα, ευγένεια και αξιοπρέπεια. Προσθέστε σε αυτή και το πηγαίο ταλέντο και έχετε έναν πραγματικά όμορφο άνθρωπο.

Και επειδή, μετά από τόσο ψάξιμο, δεν έμεινε χρόνος για πολύπλοκες συνταγές, ακολουθεί ένα πιάτο γρήγορο, εύκολο και πολύ νόστιμο. Φιλέτα παγκάσιους με ντοματίνια και ούζο λοιπόν, τα οποία συνοδεύονται από λεπτές τηγανισμένες πατατούλες με θυμάρι. Ένα πιάτο ελαφρύ, βασισμένο σε ένα νόστιμο ψάρι με φίνα γεύση (μοιάζει με τη γλώσσα) και διακριτικό άρωμα ούζου. Όσο για τα κόκαλα, ξεχάστε τα αφού μιλάμε για φιλέτο ψαριού. Δοκιμάστε το.

 

Φιλέτα παγκάσιους με ντοματίνια και ούζο

Φιλέτα παγκάσιους με ντοματίνια και ούζο

Υλικά

  • 2 φιλέτα παγκάσιους
  • 10 ντοματίνια (ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, ανάλογα με το μέγεθος)
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι / πιπέρι
  • λίγο μαύρο σουσάμι

 

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε τα φιλέτα του ψαριού, αφού τα έχετε αλατοπιπερώσει.

Μόλις γίνουν από τη μία πλευρά, τα γυρίζετε προσεκτικά και από την άλλη και ρίχνετε στο τηγάνι και τα ντοματίνια, το θυμάρι και το σουσάμι.

Σβήνετε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αποσύρετε από τη φωτιά.

Συνοδεύετε τα φιλέτα ψαριού με λεπτές, τηγανισμένες πατάτες, που έχετε πασπαλίσει με μπόλικο θυμάρι.

Tip: Αν δεν μπορείτε να βρείτε παγκάσιους, αντικαταστήστε το με φιλέτα γλώσσας.

Φιλέτα παγκάσιους με ντοματίνια και ούζο