- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Μπολάκια γλυκιάς τορτίγιας με καραμελωμένο ανανά και καρύδα

Εσύ που μπήκες εδώ μέσα από λάθος, αλλά έμεινες από επιλογή…

Εσύ που ξετρύπωσες αυτή τη γωνιά ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες παρόμοιες γωνιές της μπλογκογειτονιάς…

Εσύ που έγινες θαμώνας στα κυριακάτικα μαγειρέματά μου…

Εσύ που διάβασες τις αναρτήσεις μου και (χαμο)γέλασες με τις αράδες μου…

Εσύ που έρχεσαι και φεύγεις αθόρυβα, χωρίς να μιλάς, μα συνεχίζεις να με διαβάζεις…

Εσύ που μπήκες στον κόπο να μοιραστείς τη σκέψη σου μαζί μου μία ή περισσότερες φορές…

Εσύ που έβγαλες απ’ τα ντουλάπια της κουζίνας σου κατσαρόλες και ταψιά για να φτιάξεις κάτι που συνάντησες εδώ μέσα…

Κι εγώ που πριν ένα χρόνο (και κάτι ψιλά μετρημένα σε μέρες) μεταμορφώθηκα από Αναστασία σε Κυριακάτικο Κουτάλι για να σε ξεναγήσω στα τσουκάλια μου…

…γιορτάζουμε!!!

Ναι, ναι, καλά το καταλάβατε! Η παρέα του κυριακάτικου κουταλιού γιορτάζει και η σημερινή ανάρτηση δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένη σε αυτή τη γιορτή. Διπλή γιορτή! Γιατί και μετράμε πλέον έναν χρόνο συντροφιάς και συνταγών αλλά και γιατί οι φίλοι αυτής της συντροφιάς έφτασαν αισίως τους 200! Και να σκεφτεί κανείς πως όταν άνοιγε τούτο το μπλογκοσπιτάκι, η δημιουργός του αναρωτιόταν αν θα πέρναγε κανείς άλλος το κατώφλι του πέρα από την ίδια… Κι όμως, μετά από έναν χρόνο, το μπλογκοσπιτάκι όχι μόνο υπάρχει ακόμη άλλα έχει γεμίσει και μουσαφίρηδες…

Και τώρα κουίζ: Ποια είναι τα τρία συστατικά μιας επιτυχημένης γιορτής; Μη μου κουράζεστε, έτοιμη σας την έχω την απάντηση: Ευχές, δώρο και κέρασμα!

Το πρώτο το αφήνω πάνω σας. Ε, πόσα ποια να κάνει και η μπλόγκερ; Χρειάζεται να συνδράμουν και οι φίλοι της…

Το δεύτερο το έχω φροντίσει (τι, έτσι θα σας άφηνα;). Σας έχω δωράκι σε συνδυασμό με κλήρωση. Και για να γίνω πιο σαφής, ένας από εσάς θα κερδίσει ένα βιβλίο με συνταγές από όλο τον κόσμο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε ή να γίνετε μέλη του μπλογκ (για να γίνετε μέλη θα πατήσετε το σχετικό εικονίδιο που βρίσκετε στη δεξιά στήλη) και να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση. Το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει η κλήρωση ανάμεσα στις έγκυρες συμμετοχές και στην επόμενη κυριακάτικη ανάρτηση θα μάθετε ποιος είναι ο τυχερός, που θα μπορεί να μαγειρεύει στους αγαπημένους του (και στον εαυτό του) λιχουδιές από όλο τον κόσμο (λαμβάνοντας και τα ανάλογα εύσημα βεβαίως βεβαίως!).

Όσο για το κέρασμα, σας έχω γλυκάκι ελαφρύ και πολύ πολύ γρήγορο (ε, δεν μπορώ να περάσω όλη τη μέρα κλεισμένη στην κουζίνα τέτοια γιορτινή μέρα!). Μπολάκια γλυκιάς τορτίγιας με καραμελωμένο ανανά και καρύδα θα σας κεράσω. Δεν ξέρω αν το καλύτερο σε αυτό το γλυκό είναι η ευκολία με την οποία ετοιμάζεται, η τόσο φίνα γεύση ή το γεγονός ότι μπορείς να το φας χωρίς τύψεις. Αν θέλετε, δοκιμάστε το και αποφασίστε εσείς…

Χρόνια μας πολλά!!!

Μπολάκια γλυκιάς τορτίγιας με καραμελωμένο ανανά και καρύδα

Μπολάκια γλυκιάς τορτίγιας με καραμελωμένο ανανά και καρύδα

Υλικά (για 4 μπολάκια)

Για τα μπολάκια:

  • 4 τορτίγιες μικρές (θα τις βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 1/3 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
  • λίγο βούτυρο για επάλειψη

 

Για τη γέμιση:

  • 5-6 φέτες ανανά (κομμένες σε κύβους)
  • 1 σφηνάκι ρούμι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 σπόρους κάρδαμου
  • 1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι (συνολικά 400γρ.)
  • 4 κουτ. γλυκού τριμμένη καρύδα (κατά προτίμηση καβουρδισμένη)
  • 4 φυλλαράκια μέντας

 

Εκτέλεση

Για τα μπολάκια:

Βουτυρώνετε την κάθε τορτίγια (μόνο από τη μία πλευρά) και την πασπαλίζετε με ζάχαρη, τζίντζερ και κανέλα.

Βουτυρώνετε καλά 4 μικρά πυρίμαχα σκεύη και τοποθετείτε μέσα σε κάθε ένα από αυτά από μία τορτίγια (η πλευρά της τορτίγιας που δεν έχετε βουτυρώσει θα ακουμπάει στο σκεύος). Καθώς βάζετε την τορτίγια μέσα στο σκεύος, εκείνη θα διπλώσει προκειμένου να χωρέσει. Αυτά τα διπλώματα, θα δωσουν “δαντελωτό” σχήμα στο μπολάκι σας.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 15′).Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν (θα σκληρύνουν καθώς κρυώνουν).

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε τους κύβους του ανανά και τους σπόρους του κάρδαμου και σοτάρετε για 1′-2′.

Σβήνετε με το ρούμι και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το μέλι και πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο.

Μόλις καραμελώσει ο ανανάς (θα χρειαστεί περίπου 2′-3′), αποσύρετε από τη φωτιά.

Σύνθεση:

Σε κάθε μπολάκι τορτίγιας βάζετε μισό κεσεδάκι γιαούρτι και μερικά κομμάτια ανανά. Πασπαλίζετε με 1 κουταλάκι καρύδα και γαρνίρετε 1 φυλλαράκι μέντα.

Tip1: Για να καβουρδίσετε την καρύδα, την βάζετε σε αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς καμία λιπαρή ουσία και την αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ελαφρά χρώμα. Μην την αφήσετε να σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει.

Tip2: Αντί για γιαούρτι, μπορείτε να γεμίσετε την τορτίγια σας με παγωτό ή με σαντιγί. Σε αυτή την περίπτωση, οι θερμίδες θα ανέβουν αρκετά…

Tip3: Μην παραλείψετε να αφαιρέσετε τους σπόρους του κάρδαμου από τον ανανά, προτού τον καταναλώσετε.

Μπολάκια γλυκιάς τορτίγιας με καραμελωμένο ανανά και καρύδα