- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Γλυκά πουράκια με μπανάνα, μασκαρπόνε και oreo (ή πώς να αξιοποιήσετε τις ξεχασμένες μπανάνες)

– Μήπως ανήκετε σε αυτούς που απολαμβάνουν να επικοινωνούν μπλογκάροντας, αλλά τώρα τελευταία θα ήθελαν και κάτι παραπάνω/διαφορετικό;

– Μήπως έχετε σκεφτεί να ξεμυτίσετε από το διαδικτυακό καβούκι σας, αλλά απεχθάνεστε τις επισημότητες και δεν ξέρετε πώς να το κάνετε;

– Μήπως έχετε περιέργεια να γνωρίσετε επιτέλους εκείνους με τους οποίους εδώ και καιρό ανταλλάσσετε επισκέψεις στα μπλογκοσπιτάκια σας;

– Μήπως έχετε ήδη γνωρίσει κάποιους μπλογκοφίλους αλλά θα θέλατε να γνωρίσετε ακόμη περισσότερους;

Αν απαντήσατε θετικά σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, ήρθε η ώρα για καφεδάκι γνωριμίας!

Πού; Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Γκάζι.

Πότε; Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και ώρα 19.30

Γιατί; Γιατί είναι ωραίο να “μιλάς” διαδικτυακά αλλά ακόμη ωραιότερο να τα λες με κάποιον από κοντά.

Ποιοι το διοργανώνουν; Η Sundayspoon (η υποφαινόμενη) και η Dark Chef (από το μπλογκ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ), δυο μπλογκοφίλες που αποφάσισαν να γνωριστούν επιτέλους από κοντά και σκέφτηκαν ότι ίσως θα ήθελαν κι άλλοι να πιουν καφέ μαζί τους. Έτσι απλά, χωρίς επισημότητες και προβολείς δημοσιότητας.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν; Όλοι!

Προϋποθέσεις συμμετοχής; Καλή διάθεση, καλή διάθεση και καλή διάθεση!

Αν θέλετε, λοιπόν, κι εσείς να συμμετέχετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας ενημερώσετε με ένα mail ή με ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για τις λεπτομέρειες της συνάντησης.

Καλέ, μην αρχίζετε ακόμη την περισυλλογή για το αν θα έρθετε. Δεν τελείωσε ακόμη η ανάρτηση! Έχει κι άλλο! Και συγκεκριμένα έχει βραβειάκι με ερωτήσεις από την πολυαγαπημένη μπλογκοφίλη και εξαιρετική μαγείρισσα Κική, που δεν κουράζεται ποτέ να μαγειρεύει και να μοιράζεται μαζί μας τις δημιουργίες της. Αν δεν έχετε κάνει μια βόλτα από το μπλογκ της Tante Kiki, καιρός να την επισκεφθείτε. Το βραβείο, λοιπόν, συνοδεύεται από τις παρακάτω ερωτήσεις:

– Πες τα εξής: Όνομα, Καταγωγή, Ζώδιο, Blog platform
Πριν κάμποσα χρόνια οι γονείς και ο νονός μου είχαν την ιδέα να με βαφτίσουν Αναστασία (σε μία σεμνή τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας συγγενείς και φίλοι περίμεναν εναγωνίως να δουν πόσο θα κλάψω -και δεν τους απογοήτευσα, το δάκρυ πήγε κορόμηλο). Πριν ένα χρόνο και κάτι ψιλά αποφάσισα να ξαναβαφτιστώ. Πλέον κυκλοφορώ με το όνομα Sundayspoon ή, ελληνιστί, Κυριακάτικο Κουτάλι. Είναι σίγουρα πιο καλλιτεχνικό…
Αν και οι γονείς μου αρνούνται να το επιβεβαιώσουν, είμαι σίγουρη ότι κατάγομαι από μεγάλο τζάκι. Μέχρι να ανακαλύψω λεπτομέρειες, αρκούμαι στο να αισθάνομαι βασίλισσα της κουζίνας μου…
Αφού η ερώτηση δεν διευκρινίζει ωροσκόπιο, θα σας αποκαλύψω ότι στο κινέζικο ωροσκόπιο είμαι σκύλος. Δεν μένει παρά να μου κουνήσετε κάποιο κόκκαλο για να δείτε αν λέω αλήθεια…
Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να περιοριστώ σε μπλογκοπλατφόρμες. Εγώ είμαι κάτοικος όλης της μπλογκόσφαιρας…

– Ποιο είναι το moto του μπλογκ σου; Αν δεν υπάρχει, σκέψου ένα τώρα.
Φυσικά και υπάρχει! Για κοιτάξτε πάνω αριστερά, κάτω από το όνομα του μπλογκ, και θα το ανακαλύψετε. Νομίζω ότι μου ταιριάζει, αν σκεφτεί κανείς ότι τις Κυριακές η κουζίνα μου παίρνει φωτιά!

– Αν το blogging ήταν παιδικό παιχνίδι, ποιο θα ήταν και γιατί;
Νομίζω θα ήταν φρίσμπι. Γιατί το ξεκινάς για πλάκα αλλά μπορείς να πορωθείς χωρίς να το καταλάβεις. Γιατί παίζεται πολύ καλύτερα με παρέα. Γιατί όλοι μπορούν να παίξουν αρκεί να το θέλουν. Γιατί ένας παίκτης μπορεί να μπει στο παιχνίδι ανά πάσα στιγμή, ενώ αν βγει οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν χωρίς πρόβλημα. Γιατί και τα δύο βασίζονται σε ένα συνεχές και άκρως διασκεδαστικό αλισβερίσι.

– Όταν γίνω διάσημη blogger θα….
… θυμάμαι όλους εσάς που με στηρίξατε στο ξεκίνημά μου και θα δίνω στις σύνταγές μου τα ονόματά σας, όπως κοτόπουλο αλά Πηνελόπη και κρέπες της Ελένης. (Έτσι, για να μη νομίζετε ότι είμαι καμιά αχάριστη…)

– Κάνε φίρμα τη λιγότερο δημοφιλή ανάρτησή σου.
Δεν ξέρω αν είναι η λιγότερο δημοφιλής, αλλά είναι η πρώτη μου ανάρτηση και είμαι σίγουρη ότι την έχετε ξεχάσει. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για μερικούς αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα;

– Ποια κατηγορία ιστολογίων θα ήθελες να εξαφανίσεις από τη μπλογκόσφαιρα και γιατί;
Θα ήθελα να το παίξω υπεράνω και να πω ότι όλοι οι καλοί χωράνε, αλλά ευχαρίστως θα εξαφάνιζα από την μπλογκόσφαιρα τα ιστολόγια που “δανείζονται” αναρτήσεις χωρίς καν να ρωτήσουν αυτόν που κόπιασε τόσο για να τις φτιάξεις και τις παρουσιάζουν ως δικές τους, δίχως την παραμικρή αναφορά στον πραγματικό δημιουργό τους. Να υποθέσω ότι το αγαπημένο τους μάθημα στο δημοτικό ήταν η Αντιγραφή;

– Τι θα άλλαζε στη ζωή σας αν δεν υπήρχε το μπλογκοσπιτάκι σας.
Πολλά, αλλά κυρίως ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Αφού ο φούρνος θα έπαυε να δουλεύει διπλοβάρδιες…

Όπως ξέρετε, είμαι άκρως αναποφάσιστο ον και γι’ αυτό έχω μεγάλη δυσκολία στο να διαλέξω σε ποιους θα χαρίσω το βραβείο. Για να μην μας πάρει λοιπόν το ξημέρωμα, όσοι μπλόγκερ διαβάσουν αυτήν την ανάρτηση και δεν έχουν πάρει ήδη το συγκεκριμένο βραβείο μπορούν να το λάβουν. Και επειδή η τελευταία ερώτηση είναι πάντα διαφορετική, ας απαντήσουν στο εξής:

-Μαζί με ποιον διάσημο θα θέλατε να γράφετε τις αναρτήσεις σας από δω και μπρος και γιατί;

Και μετά από τις ερωτήσεις, έφτασε η μεγάλη στιγμή που όλοι περιμένατε. Η στιγμή της συνταγής! Μήπως ανήκετε σε αυτούς που κατά καιρούς βρίσκονται με ξεχασμένες μπανάνες οι οποίες πρέπει να καταναλωθούν επειγόντως; Αν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση διότι ακολουθούν γλυκά πουράκια με μπανάνα, μασκαρπόνε και oreo. Μια λιχουδιά που συνδυάζει το τραγανό φύλλο με την κρεμώδη γέμιση, την μπανάνα με τη σοκολάτα, το food recycling με την υπογλυκαιμία. Απολαύστε τα!

Γλυκά πουράκια με μπανάνα, μασκαρπόνε και oreo (ή πώς να αξιοποιήσετε τις ξεχασμένες μπανάνες)

 

 

Γλυκά πουράκια με μπανάνα, μασκαρπόνε και oreo

Υλικά (για 14 πουράκια)

  • 7 φύλλα κρούστας
  • 2 μπανάνες μετρίου μεγέθους
  • 125 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
  • 8 μπισκότα oreo
  • 2-3 κουτ. σούπας άχνη (ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε)
  • 125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  • 3-4 κουτ. σούπας φιστίκι Αιγίνης κοπανισμένο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο για επάλειψη

 

Εκτέλεση

Περνάτε τα oreo από το multi μέχρι να γίνουν σαν χοντρά χαλίκια. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Βάζετε στο multi τις μπανάνες, το μασκαρπόνε και την άχνη και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μεταφέρετε και το μείγμα της μπανάνας στο μπολ με τα oreo και ανακατεύετε καλά.

Κόβετε όλα τα φύλλα κρούστας στη μέση (κατά μήκος της μικρής πλευράς), ώστε να έχετε 14 ορθογώνια φύλλα.

Παίρνετε ένα φύλλο, το βουτυρώνετε και το διπλώνετε στη μέση (κατά μήκος της μακριάς πλευράς, ώστε να γίνει στενόμακρο).

Βάζετε στην άκρη του φύλλου 1 κουταλιά της σούπας γέμιση, διπλώνετε τις άκρες ώστε να θωρακίσετε τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολάκι.

Επαναλαμβάνετε για όλα τα φύλλα και τοποθετείτε τα ρολάκια πάνω σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα, με το σημείο της ένωσης του φύλλου προς τα κάτω.

Τα αλείφετε με βούτυρο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, μέχρι να ροδίσουν (15′-20′).

Τα βγάζετε από το φούρνο και αφού τα αφήσετε 5′ να κρυώσουν, τα βουτάτε στην λιωμένη κουβερτούρα (ώστε να καλυφθεί ένα μέρος τους) και ύστερα ακουμπάτε την άκρη στο φιστίκι Αιγίνης.

Αφήνετε πάνω σε σχάρα ή σε λαδόκολλα να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και απολαμβάνετε.

Εναλλακτικά, τα πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη.

 

Γλυκά πουράκια με μπανάνα, μασκαρπόνε και oreo (ή πώς να αξιοποιήσετε τις ξεχασμένες μπανάνες)

 

Tip1: Για να λιώσετε την κουβερτούρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μπεν μαρί, δηλαδή μεταλλικό μπολ πάνω από κατσαρολάκι με νερό που βράζει. Προσοχή το νερό να μην ακουμπάει το μεταλλικό μπολ.

Tip2: Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, μπορείτε να λιώσετε περισσότερη κουβερτούρα και να καλύψετε ακόμη μεγαλύτερο μέρος ή και ολόκληρα τα πουράκια.

Tip3: Αν τα πουράκια σάς δυσκολεύουν, μπορείτε να δώσετε στο φύλλο σας ό,τι σχήμα θέλετε. Το σημαντικό είναι να κλείνει καλά το φύλλο για να μην χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Tip4: Αν σας περισσέψει γέμιση, μην αγχώνεστε καθόλου! Τρώγεται ευχαρίστως και σκέτη με κουτάλι.