- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Γλυκές αυγοφέτες με σοκολάτα και ρόδι (ή πώς να αξιοποιήσετε τη βασιλόπιτα τσουρέκι που σας περίσσεψε)

Και να που φτάσαμε σ’ αυτό το κομβικό σημείο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ξέρετε ποιο σημείο εννοώ. Αυτό που, από τη μια, αισθάνεσαι ότι έχεις μεταμορφωθεί σε χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα (διότι η γέμιση βρίσκεται πλέον στο δικό σου στομάχι) και, από την άλλη, προετοιμάζεσαι ψυχολογικά για το γαστριμαργικό όργιο της Πρωτοχρονιάς (είναι μάταιο να το αρνείσαι -όσο κι αν ξεσάλωσες στα χριστουγεννιάτικα τραπεζώματα, όλο και κάτι θα “τσιμπήσεις” και στους πρωτοχρονιάτικους μπουφέδες). Και την ίδια στιγμή νιώθεις την παλιά χρονιά -με τις όμορφες και άσχημες στιγμές της- να σε αποχαιρετά και μια νέα, γεμάτη ελπίδες, χρονιά να σε καλωσορίζει. Κι εσύ τι κάνεις ενώ στέκεσαι στο κατώφλι του 2014, περιμένοντας να μετρήσεις αντίστροφα την αλλαγή του έτους; Αν είσαι σαν τον περισσότερο κόσμο (και σαν την υποφαινόμενη), ξεκινάς με έναν μίνι απολογισμό (κοινώς, μια σούμα όσων κατάφερες ή δεν κατάφερες τις 365 μέρες που πέρασαν) και τελειώνεις με όλες εκείνες τις αποφάσεις που σκοπεύεις να εφαρμόσεις τη νέα χρονιά. Αποφάσεις απλές, που όμως πρόκειται να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη και θα σε βοηθήσουν να χαμογελάς σαν πρωταγωνιστής διαφήμισης οδοντόπαστας.

Ως βετεράνος σε τέτοιες αποφάσεις, θα ήθελα να προειδοποιήσω όλους εσάς εκεί έξω ότι μερικές από αυτές είναι εξ ορισμού αδύνατο να πραγματοποιηθούν -όσο καλές προθέσεις κι αν έχετε. Αν δεν θέλετε, λοιπόν, να χάνετε το χρόνο σας παραμυθιάζοντας τον εαυτό σας και τους γύρω σας με μεγαλόστομες υποσχέσεις, αποφύγετε να δηλώσετε με περισσή αποφασιστικότητα ότι με το νέο έτος:

– θα πάψετε να φυλάτε στη ντουλάπα σας εκείνη την μπλούζα που φορούσατε στην πενταήμερη, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα σας κάνει ξανά…

– θα σταματήσετε να πηγαίνετε στη δουλειά αργοπορημένοι προβάλλοντας ευφάνταστες δικαιολογίες του τύπου “ο σκύλος ξανάφαγε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και έπρεπε να πάρω λεωφορείο”, ενώ όλοι ξέρουν ότι το αγαπημένο σας σπορ είναι το χουζούρεμα…

– θα αρχίσετε να πηγαίνετε γυμναστήριο τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα και η αθλητική σας δραστηριότητα δεν θα εξαντλείται στο βάδειν μέχρι το περίπτερο…

– θα πάψετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό στον υπολογιστή τα γενέθλιά σας ή το ακόμη πιο δημιουργικό 1-2-3-4-5…

– θα κόψετε μαχαίρι τα γλυκά και, αντί για σοκολάτες, θα καταβροχθίζετε περιχαρείς καρότα και μπρόκολα…

Το να σας αναλύσω γιατί οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν μάταιες υποσχέσεις, που πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν, είναι μάλλον περιττό. Αντί γι’ αυτό, θα σας προτείνω να συμπεριλάβετε στη λίστα με τις αποφάσεις σας μία, που όχι μόνο είναι ευκολότερο να υλοποιηθεί αλλά θα σας χαρίσει και πολλές όμορφες-νόστιμες στιγμές. Πριν, λοιπόν, περάσετε το κατώφλι του 2014, υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως από τη νέα χρονιά θα αρχίσετε να αφιερώνετε λίγο περισσότερο χρόνο στο πρωινό σας. Όχι σε ένα πρωινό βιαστικό και αγχωμένο, αλλά σε ένα πρωινό φτιαγμένο με μεράκι. Ένα πρωινό που θα σας βοηθήσει να ξεκινάτε τη μέρα σας με όμορφες γεύσεις και αρώματα. Όπως ακριβώς, δηλαδή, σας αξίζει…

Για την πρώτη μέρα του νέου έτους θα σας πρότεινα να φτιάξετε τις γλυκές αυγοφέτες με σοκολάτα και ρόδι που ακολουθούν. Είτε γιατί είναι φοβερά αφράτες και νόστιμες, είτε επειδή είναι ένας ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσετε τη βασιλόπιτα τσουρέκι που πιθανότατα σας περίσσεψε, αξίζει να τις δοκιμάσετε. Έτσι θα ξεκινήσει γλυκά το 2014…

Καλή χρονιά σε όλους! Καλά πρωτοχρονιάτικα ξεφαντώματα!

υ.γ. Εάν βρίσκεστε ακόμη σε αναζήτηση πρωτοχρονιάτικου μενού, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ. Και αν σας έχουν περισσέψει μελομακάρονα, δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτά τα μήλα βαρκούλες.

Γλυκές αυγοφέτες με σοκολάτα και ρόδι (ή πώς να αξιοποιήσετε τη βασιλόπιτα τσουρέκι που σας περίσσεψε)

Γλυκές αυγοφέτες με σοκολάτα και ρόδι (ή πώς να αξιοποιήσετε τη βασιλόπιτα τσουρέκι που σας περίσσεψε)

Υλικά

  • 4 μεγάλες φέτες βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (όχι τύπου κέικ!)
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας άχνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα + έξτρα κανέλα για πασπάλισμα
  • 2 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 50γρ. κουβερτούρα
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας ρόδι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά. Προσθέτετε το γάλα, το αλεύρι, την άχνη, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και ανακατεύετε πολύ καλά, ώστε να μην έχει σβόλους από το αλεύρι.

Βουτάτε μία-μία τις φέτες από τη βασιλόπιτα στο μείγμα με το γάλα και τις αφήνετε μέσα 1′ να ρουφήξουν καλά το υγρό. Τις βγάζετε, τις πασπαλίζετε με έξτρα κανέλα και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο (ώστε να στραγγίξουν ελαφρώς).

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε 1/2 κουτ. γλυκού βούτυρο και προσθέτετε την πρώτη φέτα της βασιλόπιτας. Την αφήνετε (σε μέτρια φωτιά!) να ροδίσει από τη μία πλευρά και τη γυρίζετε και από την άλλη.

Μόλις ροδίσει και από τη δεύτερη πλευρά, την βγάζετε από το τηγάνι και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και για τις τρεις υπόλοιπες φέτες (βάζοντας πάντα 1/2 κουτ. γλυκού βούτυρο στο τηγάνι).

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζετε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σερβίρετε τις ζεστές αυγοφέτες αφού τις περιχύσετε με τη λιωμένη σοκολάτα και τις γαρνίρετε με το ρόδι.

Tip1: Κόψτε τη βασιλόπιτα σε σχετικά χοντρές φέτες για να απορροφήσουν το γάλα χωρίς να διαλυθούν.

Tip2: Αφήστε τις φέτες της βασιλόπιτας να ρουφήξουν καλά το γάλα, αλλιώς θα είναι στεγνές μέσα.

Tip3: Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μέτρια θερμοκρασία όταν ψήνετε τις αυγοφέτες, αλλιώς θα καούν εξωτερικά και μέσα θα παραμείνουν υγρές, αφού δεν θα προλάβουν να ψηθούν.

Γλυκές αυγοφέτες με σοκολάτα και ρόδι (ή πώς να αξιοποιήσετε τη βασιλόπιτα τσουρέκι που σας περίσσεψε)