- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Πανακότα λευκής σοκολάτας με κράνμπερις

Ξεκινήσαμε με ένα ελαφρύ και άκρως εορταστικό ριζότο με κολοκύθα και καρύδια, συνεχίσαμε με μια εύκολη και εντυπωσιακή αλμυρή τούρτα πατάτας με τυριά και πράσο και καταλήξαμε σε ένα ζουμερό και αρωματικό μεθυσμένο χοιρινό με πορτοκάλι και μανιτάρια. Και νομίζετε ότι τελειώσαμε; Όχι, βέβαια! Για να ολοκληρωθούν οι χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις του κυριακάτικου κουταλιού, δύο πράγματα χρειάζονται: μια συνταγή για γλυκό και μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους. Και τα δύο άκρως απαραίτητα για τα Χριστούγεννα που καταφθάνουν σε 3 μόνο μέρες…

Ας ξεκινήσουμε όμως με τις οδηγίες ή, για να το θέσω πιο σωστά, με τις συμβουλές που τούτο το μπλογκοσπιτάκι θέλησε να προσφέρει ως ευγενική χορηγία στους θαμώνες του (κάτι σαν δωράκι από τον ιντερνετικό Άγιο Βασίλη). Διότι, φαντάζομαι πως τον τελευταίο καιρό έχετε διαβάσει μπόλικα άρθρα για το πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας στο πνεύμα των ημερών, πώς να φτιάξετε την τέλεια γαλοπούλα, πώς να φάτε την τέλεια γαλοπούλα αλλά να χωράτε στο χριστουγεννιάτικο συνολάκι σας και διάφορα άλλα. Έχετε όμως ενημερωθεί για το πού θα πρέπει να καθίσετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή, για να γίνω πιο συγκεκριμένη, δίπλα σε ποιον δεν θα πρέπει να καθίσετε; Αν όχι, συνεχίστε την ανάγνωση οπωσδήποτε…

Μπορεί να ανήκετε στους προκομμένους, που κάθε χρόνο αποφασίζουν να τραπεζώσουν όλο το σόι και καμιά εικοσαριά φίλους στο σπίτι τους. Μπορεί να ανήκετε σε κείνους που ναι μεν δεν θα μαγειρέψουν αλλά θα καλοφάνε στο σπίτι κάποιου συγγενή ή φίλου. Είτε ως οικοδεσπότης είτε ως καλεσμένος πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ώρες γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να καταλήξουν σε αργό και βασανιστικό μαρτύριο αν καθίσετε δίπλα στον λάθος άνθρωπο. Κι όταν λέω λάθος άνθρωπο, εννοώ έναν από τους παρακάτω:

Ο γκρινιάρης των Χριστουγέννων (ακούει και στο όνομα Γκριντς)

Ο αγαπημένος παιδικός ήρωας του συγκεκριμένου καλεσμένου ήταν ο Γκρινιάρης από τα Στρουμφάκια, ενώ η ατάκα “Μου τη δίνουν τα Χριστούγεννα” θα μπορούσε να είναι κολλημένη στο μέτωπό του και να αναβοσβήνει ως φωτεινή επιγραφή. Δεν θα δυσκολευτείτε να τον αναγνωρίσετε. Για κείνον τα στολίδια είναι τοποθετημένα στραβά και τα φωτάκια αναβοσβήνουν πολύ γρήγορα. Το έλατο τού φέρνει αλλεργία (ναι, και το συνθετικό), ενώ τα κάλαντα τού προκαλούν φοβερή ημικρανία. Όσο για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παγκόσμια σκευωρία με μοναδικό στόχο το πορτοφόλι του. Αν καθίσετε δίπλα του, θα χαρεί ιδιαιτέρως να μοιραστεί τα αστείρευτα αποθέματα γκρίνιας του μαζί σας και δεν θα χάσει την ευκαιρία να σας αναλύσει πόσο καλύτερος θα ήταν ο Δεκέμβρης χωρίς γιορτές και πανηγύρια.

Ο κριτικός φαγητού

Μπορεί να έχει απωθημένο το ότι δεν κατάφερε να προσληφθεί ως μέλος κριτικής επιτροπής σε κάποιο ριάλιτι φαγητού για να στολίσει με αδυσώπητα τριάρια όλους τους παίκτες. Μπορεί απλά να θεωρεί πως ούτε οι πιο καταξιωμένοι σεφ δεν φτάνουν τη δική του μαγειρική τέχνη και μαεστρία. Διότι όταν εκείνος έφτιαχνε μοσχαράκι μπουργκινιόν, ο Jamie και ο Gordon δεν ήξεραν πώς να βράσουν αυγό. Όπως και να ‘χει, αν καθίσετε δίπλα του, καθόλη τη διάρκεια του φαγητού θα σας αναλύει με βασανιστικές λεπτομέρειες πόσα γραμμάρια άχνη έχει πάνω του ο τέλειος κουραμπιές και πώς θα “ακούγεται” καλύτερα το γαρύφαλλο στα μελομακάρονα.

Ο μακρινός συγγενής που έχει να σε δει από παιδί

Πώς θα σας φαινόταν αν όση ώρα οι υπόλοιποι τρώνε τα χριστουγεννιάτικα καλούδια, εσείς είστε αναγκασμένοι να ακούτε πόσο μεγαλώσατε και να βιώνετε το μαρτύριο του μαγουλοξεχειλώματος; Διότι, είναι γνωστό πως οι συγγενείς που έχουν να σε δουν από παιδί, θα θυμηθούν όλες (μα όλες!) τις ιστορίες από την παιδική σου ηλικία (αν δεν ξέρουν πολλές, απλά θα επαναλαμβάνουν την ίδια). Κι αν αυτό δεν σας φαίνεται τόσο τραγικό, μη ξεχνάτε ότι ανάμεσα στις ιστορίες το προσωπάκι σας κινδυνεύει να ξεχειλώσει από το αλλεπάλληλο τσίμπημα-τράβηγμα στα μάγουλα (κι ας μην είστε πια πέντε χρονών).

Ο υπερβολικά πρόθυμος πιατογεμιστής

Ο πιατογεμιστής είναι εκείνος που δεν βάζει φαγητό μόνο στο δικό του πιάτο, αλλά αρέσκεται να περιποιείται και τους διπλανούς του γεμίζοντας και τα δικά τους πιάτα με χριστουγεννιάτικα καλούδια. Αυτή η συνήθεια μπορεί να μην σας φαίνεται κακή. Μπορεί ακόμη και να σας δελεάζει η ιδέα ότι δεν θα χρειαστεί να τεντωθείτε για να φτάσετε το χοιρινό ρολό που σας κοιτάζει θελκτικά από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού, αφού κάποιος άλλος θα φροντίσει να το προσγειώσει στο πιάτο σας. Αγαπημένοι μου φίλοι, μην ξεγελαστείτε. Διότι ο υπερβολικά πρόθυμος πιατογεμιστής δεν έχει όρια. Μάταια θα προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι έχετε χορτάσει μετά το πέμπτο κομμάτι πίτα που θα βάλει στο πιάτο σας. Εκείνος θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο του, μέχρι να μην βλέπετε τους υπόλοιπους καλεσμένους από το “βουναλάκι” φαγητού που θα έχει εναποθέσει μπροστά σας.

Ο μπεκροκανάτας

Μπορεί να είναι το ανηψάκι σας που φέτος ενηλικιώθηκε και για πρώτη χρονιά πίνει στα φανερά (το τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια στα κρυφά είναι άλλη υπόθεση). Μπορεί να είναι ο/η φίλος/η σας που πρόσφατα έφαγε χυλόπιτα, κέρατο ή κάτι παραπλήσιο τελοσπάντων και στον πάτο κάθε ποτηριού βλέπει το παρολίγον έτερόν του/της ήμισυ. Ή μπορεί απλά να είναι εκείνος ο καλεσμένος που πάντα θαύμαζε τον Ορέστη Μακρή και δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον μιμηθεί σε κάθε ευκαιρία. Όποιος από τους παραπάνω και να σας τύχει, μην κάνετε το λάθος να καθίσετε δίπλα του. Το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξετε να τον νταντεύετε όσο οι άλλοι θα απολαμβάνουν το χριστουγεννιάτικο γεύμα τους.

Νομίζω ότι τώρα ξέρετε ποιους θα πρέπει να αποφύγετε για να βιώσετε όσο γίνεται πιο ανώδυνα τα γιορτινά τραπεζώματα και να μπορέσετε να αφεθείτε με την ησυχία σας στο αγαπημένο σπορ των ημερών, που δεν είναι άλλο από το μακροβούτι σε θερμιδοφόρες λιχουδιές. Και μετά τις συμβουλές έρχεται και η τελευταία χριστουγεννιάτικη συνταγή, που δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από γλυκό. Ένα επιδόρπιο που συγκεντρώνει όλες εκείνες τις αρετές οι οποίες το κάνουν ιδανικό για το τραπέζι των γιορτών: εύκολο, νόστιμο και πολύ ευπαρουσίαστο. Πρόκειται για πανακότα λευκής σοκολάτας με κράνμπερις. Αν τη δοκιμάσετε, είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι ο ιδανικός επίλογος σε ένα γιορτινό γεύμα.

υ.γ. Αν ανήκετε σε αυτούς που ψάχνουν ολοκληρωμένες λύσεις, μπορείτε εκτός από τις φετινές συνταγές να δείτε και το περσινό χριστουγεννιάτικο μενού. Η επιλογή είναι δική σας.

Ό,τι κι αν κάνετε, να περάσετε υπέροχα και να απολαύσετε τις γιορτινές μέρες κοντά σε ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν! Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

Πανακότα λευκής σοκολάτας με κράνμπερις


Πανακότα λευκής σοκολάτας με κράνμπερις

Υλικά

  • 600ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 250ml γάλα πλήρες
  • 200γρ. λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια
  • 7 φύλλα ζελατίνης (2γρ/φύλλο)
  • λίγο ηλιέλαιο για επάλειψη

 

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζ. κράνμπερις αποξηραμένα
  • 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

 

Εκτέλεση

Βυθίζετε τα φύλλα της ζελατίνης σε κρύο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν καλά και να μαλακώσουν.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Μόλις λιώσει η σοκολάτα, αποσύρετε από τη φωτιά και, αφού στύψετε καλά τα φύλλα της ζελατίνης, τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε να λιώσουν και αυτά.

Αλείφετε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με ηλιέλαιο και ρίχνετε το ζεστό μείγμα της πανακότας. Το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μόλις κρυώσει, καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για έξι ώρες (ώστε να πήξει).

Για το σιρόπι:

Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τα κράνμπερις σε ένα κατσαρολάκι και βράζετε ανακατεύοντας, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτετε και τα κράνμπερις και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού.

Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Σύνθεση:

Ξεφορμάρετε την πανακότα (για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να περάσετε προσεκτικά ένα μαχαιράκι από τα τοιχώματα της φόρμας, πριν την αναποδογυρίσετε).

Περιχύνετε με το κρύο σιρόπι των κράνμπερις, κόβετε σε κομμάτια και απολαμβάνετε.

Tip1: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο για να μην λιώσει η κρύα πανακότα.

Tip2: Μπορείτε να ετοιμάσετε την πανακότα και το σιρόπι από το προηγούμενο βράδυ. Όμως το σιρόπι θα πρέπει να το ρίξετε πάνω από την πανακότα πριν σερβίρετε, όχι νωρίτερα.

Tip3: Αλείφοντας καλά τη φόρμα σας με ηλιέλαιο, θα μπορέσετε να ξεφορμάρετε ευκολότερα την πανακότα. (Η φόρμα που χρησιμοποίησα ήταν η κλασική μεταλλική φόρμα για κέικ.)

Tip4: Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε πάνω από την πανακότα μαρμελάδα αραιωμένη με λίγο νεράκι. Προτιμήστε μια ξινούτσικη μαρμελάδα για να έρχεται σε αντίθεση με τη γλύκα της λευκής σοκολάτας. Αν η μαρμελάδα σας περιέχει και κομματάκια φρούτων, είναι ακόμη καλύτερα.

Πανακότα λευκής σοκολάτας με κράνμπερις