- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Σούπα με ψητές ντομάτες και τορτελίνια

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι βασισμένος σε αληθινά γεγονότα και θα μπορούσε να αποτελεί μέρος στιχομυθίας που έχει λάβει χώρα σε ένα οποιοδήποτε σπίτι μιας οποιασδήποτε οικογένειας:

– “Τι καλό θα φάμε σήμερα;”, ακούγεται η μαγική ερώτηση σε συνδυασμό με μερικά γουργουρητά από την κοιλιακή χώρα του ομιλούντος.

– “Α, σήμερα το μενού έχει σούπα!”, καταφθάνει η ενθουσιώδης απάντηση (σε μια κρυφή προσπάθεια ο ενθουσιασμός να συμπαρασύρει και τον συνομιλητή).

– “Σούπα;”, επανέρχεται ο πρώτος ομιλών, προσπαθώντας απεγνωσμένα να επιβεβαιώσει ότι τα αυτάκια του δεν του έπαιξαν κάποιο άσχημο παιχνίδι.

– “Ναι, σούπα!”, ξανά η ενθουσιώδης απάντηση (σερβιρισμένη με έξτρα χαμόγελο, μπας και βοηθήσει τον συνομιλητή να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων).

– “Γιατί, καλέ; Άρρωστοι είμαστε;”, ο αφοπλιστικός επίλογος που δεν ξέρεις αν εκφράζει περισσότερο απορία ή παράπονο.

Κι όμως υπάρχουν φαγητά καταδικασμένα να κουβαλούν μια αιώνια ρετσινιά. Είναι τα μαύρα πρόβατα της κουζίνας, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της γευστικής απόλαυσης. Είναι τα φαγητά που πολλοί θα εξόριζαν ευχαρίστως στη γαστριμαργική Σπιναλόγκα. Όχι γιατί δεν είναι νόστιμα (τις περισσότερες φορές ισχύει το ακριβώς αντίθετο, εφόσον μαγειρευτούν σωστά), αλλά επειδή κάποιος κάπου κάποτε τους κόλλησε μια ταμπέλα που τόσο τα αδικεί. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι σούπες είναι ένα από αυτά. Διότι και μόνο στο άκουσμα της λέξης, πολλοί κοιτάζουν τριγύρω ψάχνοντας το θερμόμετρο. Όχι, βέβαια, ότι δεν κατανοώ τη συμπεριφορά τους. Ποιος ξέρει τι άνοστο νερόπλυμα αναγκάστηκαν να καταναλώσουν κάποια στιγμή που αρρώστησαν κι από τότε το σουπο-τραύμα τούς ακολουθεί κατά πόδας; Μα ως μπλόγκερ που πιστεύει πως όλα τα φαγάκια αξίζουν μία ευκαιρία, αποφάσισα τούτη την Κυριακή να μεταμορφωθώ σε υπερασπιστή των αδικημένων και σκοπεύω να αποδείξω πως μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα νοστιμότατο γεύμα, που δεν συνδέεται απαραίτητα με θερμόμετρα και βεντούζες. Νομίζω ότι η σούπα με ψητές ντομάτες και τορτελίνια που ακολουθεί είναι το καλύτερο επιχείρημα. Δοκιμάστε τη και αφήστε τη γλύκα από τα ψητά ντοματίνια και το άρωμα του βασιλικού να συντροφεύσουν επάξια τα τορτελίνια.

υ.γ. Αν είστε από αυτούς που ήδη αγαπούν τις σούπες, μπορείτε εκτός από την σούπα που ακολουθεί να δοκιμάσετε ακόμη τη δυναμωτική κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ σε μπολ που τρώγεται, τη σούπα με κοκκινόψαρο, γαρίδες και νουντλς καθώς και την βελουτέ μανιταρόσουπα με μπέικον και ψητό ψωμάκι.

Σούπα με ψητές ντομάτες και τορτελίνια

 

Σούπα με ψητές ντομάτες και τορτελίνια

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 4 μικρές μερίδες τορτελίνια με γέμιση τυριού (βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
  • 750-800γρ. ντοματίνια
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 4 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό ή 1/2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για σοτάρισμα + λίγο έξτρα ελαιόλαδο για τα ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
  • 4 κουτ. σούπας κατίκι ή κατσικίσιο τυρί ή τυρί κρέμα
  • 4 φυλλαράκια βασιλικού για διακόσμηση
  • αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση και τα τοποθετείτε σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.

Τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και τη ζάχαρη και τα αλατοπιπερώνετε.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230°C, για 15′.

Τα βγάζετε από το φούρνο και τα πολτοποιείτε στο multi.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι να μαραθεί καλά (προσέχοντας να μην πάρει χρώμα).

Μόλις μαραθεί, προσθέτετε τα πολτοποιημένα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες, τον βασιλικό και τον ζωμό.

Σιγοβράζετε για 10′-15′ (ή μέχρι να γίνει η σούπα όσο πηχτή τη θέλετε).

Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνετε.

Μοιράζετε τα βρασμένα τορτελίνια σε πιάτα και τα περιχύνετε με τη σούπα. Γαρνίρετε με 1 κουταλιά της σούπας τυρί και 1 φυλλαράκι βασιλικού. Απολαμβάνετε όσο είναι ζεστό.

Tip1: Αν δεν θέλετε να είναι εμφανείς οι λιαστές ντομάτες μέσα στη σούπα, μπορείτε να τις πολτοποιήσετε κι εκείνες αντί να τις ψιλοκόψετε.

Tip2: Για να μαραθεί το κρεμμυδάκι χωρίς να πάρει χρώμα, πρέπει να το σοτάρετε σε μέτρια φωτιά.

 

Σούπα με ψητές ντομάτες και τορτελίνια