- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Νηστίσιμα κεκάκια με μήλο και σοκολάτα

Ομολογώ ότι ανήκω στους ανθρώπους που, πριν καλά καλά τελειώσει η μία χρονιά, προμηθεύονται ένα ημερολόγιο και αρχίζουν να ψάχνουν μανιωδώς τις αργίες τους επόμενου έτους. Είναι κάτι σαν χόμπι ή, τελοσπάντων, ένας σίγουρος τρόπος για να ξέρεις τι έχεις να περιμένεις από τις 365 μέρες του χρόνου. Και επειδή το συγκεκριμένο χόμπι είναι άκρως διασκεδαστικό, φροντίζω να το επαναλαμβάνω και κατά τη διάρκεια του έτους. Διότι μπορεί να ξέρεις ότι η επόμενη αργία πέφτει Δευτέρα αλλά είναι πάντα υπέροχο να το ξαναβλέπεις στο ημερολόγιό σου. Είναι αυτές οι μικρές απολαύσεις της ζωής που δεν μπορούν να μετρηθούν με χρήματα αλλά έχουν ανεκτίμητη αξία.

Για να μην νομίζετε, όμως, ότι με ενδιαφέρουν μονάχα οι αργίες και βιαστείτε να μου κολλήσετε τη ρετσινιά της αρχιτεμπέλας, θα σας πω ότι σε αυτές τις ημερολογιακές αναζητήσεις μου κοιτάζω πάντα με ενδιαφέρον και τις διεθνείς ή παγκόσμιες ημέρες. Αυτές που μπορεί να μην σου χαρίζουν τη σιέστα των αργιών αλλά σε καλούν να γιορτάσεις κάτι. Άλλες είναι περισσότερο γνωστές (Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Πατέρα, Ημέρα της Γυναίκας) και άλλες λιγότερο αναγνωρίσιμες (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ, Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπόλεμου). Πάντως καθεμιά παρουσιάζει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και σίγουρα καθένας από εμάς μπορεί να βρει μία που τον εκφράζει και θα ήθελε να τη γιορτάζει κάθε χρόνο. Μια από τις δικές μου αγαπημένες είναι η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας, που καταφθάνει σε τέσσερις μέρες. Κι επειδή στο μυαλό μιας food blogger η ευτυχία περνάει συνήθως από το στομάχι, η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για γαστριμαργικές δημιουργίες.

Αν κι εσείς ανήκετε σε αυτούς που θα ήθελαν να γιορτάσουν φέτος τη Μέρα Ευτυχίας, θα σας πρότεινα να μπείτε στα άδυτα της κουζίνας. Μην ανησυχείτε καλέ, δεν θα είναι για πολύ. Μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να φτιάξετε κάτι που θα χαρίσει χαμόγελα ευτυχίας σε εσάς και τους αγαπημένους σας. Παρακάτω θα βρείτε μια πολύ εύκολη συνταγή για νηστίσιμα κεκάκια με μήλο και σοκολάτα που υπόσχονται να γεμίσουν την κουζίνα σας υπέροχα αρώματα. Δοκιμάστε τα και ίσως βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη ευτυχία…

Νηστίσιμα κεκάκια με μήλο και σοκολάτα

 

Νηστίσιμα κεκάκια με μήλο και σοκολάτα

Υλικά (για 12 κεκάκια)

  • 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 μήλο κομμένο σε μικρά κυβάκια (όχι τριμμένο)
  • 60γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια (όχι τριμμένη)
  • 1/3 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο (ή 2/3 κουτ. γλυκού κανέλα)
  • άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το γαρύφαλλο.Προσθέτετε και τον χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και ανακατεύετε, ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτετε και το μήλο και την κουβερτούρα και ανακατεύετε απαλά, ίσα να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Μοιράζετε το μείγμα σε χάρτινες θηκούλες που έχετε τοποθετήσει σε ειδική φόρμα για μάφιν και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 25′.

Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα βγάλετε από τη φόρμα. Τα απολαμβάνετε σκέτα ή πασπαλισμένα με άχνη.

Tip1: Αν δεν χρησιμοποιήσετε χάρτινες θηκούλες, θα πρέπει να βουτυρώσετε πολύ καλά τη φόρμα σας για να μην κολλήσουν τα κεκάκια. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να τα βγάλετε από τη φόρμα πριν κρυώσουν.

Tip2: Το μήλο κάνει τα κεκάκια σας ζουμερά και μυρωδάτα.

Tip3: Πασπαλίστε με άχνη τα κεκάκια μόνο όταν έχουν κρυώσει, αλλιώς η άχνη λιώνει και υγροποιείται.

Tip4: Όσο μεγαλύτερα κόψετε τα κομμάτια της κουβερτούρας τόσο πιο ευδιάκριτα θα είναι μέσα στο κεκάκι.

Νηστίσιμα κεκάκια με μήλο και σοκολάτα