- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Φουσίλι με κιμά και φακές (ή πώς να κάνετε τους “δύσκολους” να φάνε όσπρια)

Υπάρχουν δύο κατηγορίες οικιακών μαγείρων…

Κατηγορία νούμερο 1:
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι χρησιμοποιούν μικρές κατσαρόλες και εκείνα τα γλυκούλικα τηγανάκια που χωράνε όλο κι όλο ένα αυγό. Είναι εκείνοι που βάζουν στο τραπέζι μονό σερβίτσιο και δεν ασχολούνται με φαγητά που δεν τους αρέσουν (εκτός κι αν οι εξετάσεις χοληστερίνης, ο κακούργος διαιτολόγος ή η ανάγκη να βγουν άμεσα στην παραλία τούς αναγκάζουν να αλλάξουν προσωρινά μενού). Είναι αυτοί που έχουν εξορίσει στο πυρ το εξώτερον τα φαγητά που τους την έσπαγαν όταν ήταν παιδιά. Με άλλα λόγια, σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι μαγειρεύουν μόνο για την αφεντιά τους και σύμφωνα με τα δικά τους γούστα.

Κατηγορία νούμερο 2:
Τούτη η σαφώς πολυπληθέστερη κατηγορία χωρά όλους εκείνους που δεν μαγειρεύουν μόνο για την τέρψη του δικού τους στομαχιού αλλά και για παιδιά, συζύγους, συντρόφους, ή όποιον άλλον τελοσπάντων έχει πρόσβαση στην κατσαρόλα τους. Είναι οι λεγόμενοι ταχυδακτυλουργοί της κουζίνας. Εκείνοι που σε καθημερινή βάση οφείλουν να κάνουν τα μαγικά τους για να συνδυάσουν γεύση, θρεπτικά συστατικά και πρωτοτυπία (διότι το κοινό είναι απαιτητικό και βαριέται τα ίδια και τα ίδια). Και εντάξει, τις μέρες που το σπίτι μοσχομυρίζει μπριζόλα και πατάτες τηγανιτές δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Τι γίνεται όμως τις μέρες που στο μενού φιγουράρουν όσπρια ή ζαρζαβατικά; Τότε αρχίζουν οι δολοφονικές ματιές, τα παρατεταμένα “μπλιαχ” και οι απειλές για ντελίβερι από την πιτσαρία της γειτονιάς.

Κι όμως, η ζωή των μαγείρων της δεύτερης κατηγορίας θα μπορούσε να γίνει σαφώς ευκολότερη με μερικές συνταγές καμουφλάζ. Αυτές οι συνταγές βασίζονται σε μία βασική αρχή: Οι δύσκολες τροφές πρέπει να κρύβονται. Με άλλα λόγια, πιστεύετε ότι είναι πιο εύκολο το απαιτητικό κοινό να φάει όσπρια αν παρουσιαστούν στο πιάτο του σκέτα ή καμουφλαρισμένα επιδέξια μέσα σε μια μακαρονάδα; Η συνταγή που σας προτείνω σήμερα ίσως σας βοηθήσει να απαντήσετε. Όπως και να έχει πάντως, τα φουσίλι με κιμά και φακές που ακολουθούν είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε. Και πού ξερετε… Ίσως έτσι πείσετε τους δύσκολους να δοκιμάσουν επιτέλους όσπρια…

Φουσίλι με κιμά και φακές (ή πώς να κάνετε τους “δύσκολους” να φάνε όσπρια)

 

Φουσίλι με κιμά και φακές (ή πώς να κάνετε τους “δύσκολους” να φάνε όσπρια)

Υλικά

  • 4 μερίδες φουσίλι (ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας)
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 – 1 1/2 φλιτζ. βρασμένες φακές
  • 1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • αλάτι / πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο.

Μολις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτετε τις φακές, τον κιμά, τον κόλιανδρο και τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς.

Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας και το νερό και αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο παραπάνω νερό.

Σερβίρετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα του κιμά και απολαμβάνετε.

Tip1: Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό με ελάχιστο αλατάκι και τις σουρώνετε πολύ καλά πριν τις χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να τις έχετε έτοιμες και από προηγούμενη μέρα.

Tip2: Μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα από τις φακές, ανάλογα με το πόσο δεκτικοί στα όσπρια είναι όσοι θα φάνε το πιάτο.

Φουσίλι με κιμά και φακές (ή πώς να κάνετε τους “δύσκολους” να φάνε όσπρια)