- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Γλυκόξινες φτερούγες κοτόπουλου με πολύχρωμη σαλάτα καλαμποκιού

Έχοντας διανύσει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, μπορώ να πω ότι η σωματική μου ακεραιότητα κινδύνευσε πολλάκις τις τελευταίες επτά ημέρες. Όχι, δεν φταίνε τα extreme sports του καλοκαιριού. Μεταξύ μας, το βασικό extreme sport στο οποίο επιδόθηκα με ζήλο όλο το καλοκαίρι ήταν το βάδην μετ’ εμποδίων, όπου βάδην βάλτε το ρυθμικό περπάτημα από το σαλόνι στο υπνοδωμάτιο και πάλι πίσω (κοινώς, νανούρισμα non stop) και όπου εμπόδια βάλτε καμιά δεκαριά παιχνίδια που τείνουν να ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα πόδια σου σαν μανιτάρια (ειδικά τις στιγμές που είσαι τόσο νυσταγμένος ώστε να μη τα δεις και τόσο ξυπόλητος ώστε να σακατέψουν τα ήδη πονεμένα από την ορθοστασία ποδαράκια σου). Για να επανέλθω, όμως, η σωματική μου ακεραιότητα κινδύνευσε διότι -παρά την πείρα των προηγούμενων ετών- δεν βάζω μυαλό και επιμένω να εύχομαι σε γνωστούς και φίλους “καλό φθινόπωρο”…

Όχι, το “καλό φθινόπωρο” δεν είναι μια απλή ευχή, που όλοι προσμένουν και καλοδέχονται. Δεν είναι καν μια ευχή αδιάφορη, που οι περισσότεροι προσπερνούν χωρίς να τους αγγίζει. Είναι η ευχή που μπορεί να μεταμορφώσει τον συνομιλητή σου σε Τζακ Νίκολσον στη Λάμψη, με το μάτι να γυαλίζει επικινδύνως και το χέρι να ψάχνει για καλοτροχισμένα τσεκούρια. Εντάξει, ως ένα βαθμό είναι κατανοητό και αναμενόμενο. Κάτι που οι διακοπές έχουν τελειώσει και ο μόνος τρόπος να δεις πλέον παραλία είναι στην οθόνη του υπολογιστή σου, κάτι που έχεις “φάει” όλη την άδεια και για να ξεκουραστείς ξανά θα πρέπει να περιμένεις το νέο έτος, κάτι που δεν άφησες παγωτό για παγωτό όλο το καλοκαίρι και ένας θεός ξέρει πώς θα χωρέσεις στη χειμερινή σου γκαρνταρόμπα, κάτι που μέσα στις τρεις μέρες των διακοπών σου κατάφερες να ξοδέψεις μισθό τριών μηνών και οι λογαριασμοί έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν στοίβα πάνω στο γραφείο σου… Λογικό να είσαι λιγάααακι στη τσίτα. Αλλά το να αντιμετωπίζεις την αναγγελία του φθινοπώρου σαν την αναγγελία για το χαμό του Τιτανικού είναι λιγάκι τραβηγμένο. (Τ’ ακούτε όλοι εσείς εκεί έξω που κοντέψατε να με δαγκώσετε;)

Αγαπημένοι μου φθινοπωρο-φοβικοί, μη στενοχωριέστε και μην ετοιμάζεστε να μαυροφορεθείτε ως πρωταγωνιστές αρχαίου δράματος επειδή έφτασε Σεπτέμβρης. Σκεφθείτε άλλωστε ότι τελειώνουν επιτέλους οι βραδιές που ξυπνούσατε λουσμένοι στον ιδρώτα ή πλευριτωμένοι από το κλιματιστικό και θα μπορείτε πλέον να κοιμάστε με το αναζωογονητικό, φθινοπωρινό αεράκι να σας ανεμίζει τα μαλλιά ή -ακόμη καλύτερα- να χουχουλιάζετε κάτω από το ελαφρύ παπλωματάκι σας. Σκεφθείτε ακόμη πως σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές (πόσες πια επαναλήψεις του Ρετιρέ να αντέξει κανείς;). Και μη ξεχνάτε πως πολύ σύντομα θα έχετε μια καλή δικαιολογία για βόλτες στη φύση (τόσα πεσμένα φύλλα περιμένουν να χοροπηδήσετε πάνω τους). Και αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν, αναλογιστείτε πως θα μπορείτε επιτέλους να μπείτε στην κουζίνα και να ετοιμάσετε υπέροχες λιχουδιές για εσάς και τους αγαπημένους σας χωρίς να φοβάστε ότι θα λιποθυμήσετε από τη ζέστη. Ναι, ναι, ο φούρνος σας -που κόντεψε να πιάσει αράχνες όλο το καλοκαίρι- μπορεί να ξαναμπεί σε λειτουργία. Και για να κάνετε καλή αρχή σας έχω και την ιδανική συνταγή…

Οι γλυκόξινες φτερούγες κοτόπουλου με πολύχρωμη σαλάτα καλαμποκιού που ακολουθούν είναι ένα πιάτο που τρώγεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Οι φτερούγες γίνονται πανεύκολα (η μαρινάδα θα κάνει το θαύμα της ενώ εσείς χρειάζεται απλώς να ανάψετε το μάτι του γκριλ), είναι πολύ νόστιμες και συνδυάζονται ιδανικά με την ελαφριά σαλάτα καλαμποκιού. Δοκιμάστε το και καλό φθινόπωρο!

Γλυκόξινες φτερούγες κοτόπουλου με πολύχρωμη σαλάτα καλαμποκιού

Γλυκόξινες φτερούγες κοτόπουλου με πολύχρωμη σαλάτα καλαμποκιού

Υλικά (για 6 φτερούγες)

  • 6 φτερούγες κοτόπουλου

Για τη μαρινάδα:

  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι / πιπέρι

Για τη σαλάτα:

  • 3 φλιτζ. καλαμπόκι βρασμένο
  • 6-7 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1/4 φλιτζ. μπαλσάμικο
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα βάζετε σε μια σακούλα. Προσθέτετε στη σακούλα και τις φτερούγες, την κλείνετε και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα).

Βγάζετε τις μαριναρισμένες φτερούγες από τη σακούλα και τις ψήνετε στο γκριλ για 15′-20′ (αν έχει περισσέψει μαρινάδα στη σακούλα, περιχύστε τις φτερούγες πριν τις ψήσετε).

Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο για να ετοιμάσετε το ντρέσινγκ της σαλάτας.

Βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το ντρέσινγκ.

Σερβίρετε τις ζεστές φτερούγες με την πολύχρωμη σαλάτα και απολαμβάνετε. Μπορείτε να συνοδέψετε και με τηγανιτές πατάτες.

Tip1: Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το γκριλ, καθώς το μέλι της μαρινάδας τείνει να καίγεται εύκολα αν το ξεχάσετε.

Tip2: Η κρέμα μπαλσάμικο θα βοηθήσει το κοτόπουλο να καραμελώσει αντισταθμίζοντας τη γλύκα του μελιού.

Γλυκόξινες φτερούγες κοτόπουλου με πολύχρωμη σαλάτα καλαμποκιού