- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Τραγανές κοτομπουκιές φούρνου και πατάτες σαν τηγανητές

Αν ήμουν γέννημα θρέμμα Αγγλίδα (με τα “Χάου ντου γιου ντου” μου και την λονδρέζικη αξάντ μου), θα έμενα σε κάποιο διαμερισματάκι κοντά στο Hyde Park. Έτσι, κάθε πρωί που θα πήγαινα στη δουλειά μου αλλά και κάθε απόγευμα που θα επέστρεφα από αυτή, θα είχα την ευκαιρία να περιδιαβαίνω (ως άλλη Λόρα στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι) τους κήπους του πάρκου και να χαλαρώνω αγναντεύοντας το πράσινο (και τους τουρίστες που λιάζονται σε οριζόνται στάση)…

Από την άλλη, αν είχα την τύχη να γεννηθώ στη Βενετία, θα απολάμβανα τη διαδρομή από και προς το γραφείο σουλατσάροντας στα κανάλια. Θα ανέβαινα στις γόνδολες (με τέλεια ισορροπία χάρη στη βενετσιάνικη φινέτσα μου) και θα συζητούσα περί ανέμων και υδάτων (κυρίως υδάτων) με τους γονδολιέρηδες…

Κι αν ζούσα στο Παρίσι (ως γνήσια Γαλλιδούλα με το μπλε μπερεδάκι μου), θα σχόλαγα από τη δουλειά και θα περιδιάβαινα τα μπιστρό με τα μικροσκοπικά τραπεζάκια και τα βουτυράτα κρουασάν (με τις 3.957 θερμίδες έκαστο)…

Μα καθώς η μοίρα το έφερε να γεννηθώ στην Ελλάδα, στην (αν και ομολογουμένως ικανοποιητικά πράσινη) γειτονιά μου δεν υπάρχουν αχανή πάρκα. Και την τελευταία φορά που κοίταξα, δεν έπεσε το μάτι μου σε καμιά γόνδολα ή σε κανένα γαλλικό μπιστρό. Κι όμως, η διαδρομή από και προς το γραφείο είναι εξίσου απολαυστική. Διότι μπορεί στο δρόμο να μην συναντώ γονδολιέρηδες, αλλά έχω την τύχη να περνάω μπροστά από ένα δημοτικό σχολείο. So what, θα μου πείτε. Κι όμως, έχετε σκεφτεί πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο συναπάντημα; Όχι μόνο γιατι τα μικροσκοπικά ποδαράκια που ξεφυτρώνουν κάτω από τις τεράστιες σάκες είναι μια εικόνα που μπορεί πάντα να σου φτιάξει το κέφι, αλλά και γιατί από αυτά τα τετραπέρατα στοματάκια μπορείς να ακούσεις τις πιο πετυχημένες ατάκες. Ναι, ομολογώ ότι πολλές φορές η μέρα μου έχει φτιάξει εξαιτίας μιας ατάκας που τυχαίνει να ακούσω καθώς περνάω από το συγκεκριμένο σχολείο. Και εννοείται ότι οι αγαπημένες μου έχουν να κάνουν με το φαγητό (το χούι βλέπετε…).

Σας παραθέτω την τελευταία που άκουσα, για να καταλάβετε τι εννοώ.Είναι, λοιπόν, μεσημέρι. Το σχολείο έχει τελειώσει και μπροστά μου προχωρά μια γλυκύτατη μαμά με το επίσης γλυκύτατο κοριτσάκι της (όχι μεγαλύτερο από 6 χρονών), που αναρωτιέται τι φαγητό το περιμένει στο σπίτι.
-Μαμά, τι φαγητό έχουμε;
-Αρακά.
-Μαμά, σου έχω πει να κάνεις κοτοπουλάκι.
-Χτες είχαμε κοτόπουλο, αγάπη μου. Δεν γίνεται κάθε μέρα. Η κοτούλα θα ψάχνει τα παιδάκια της. (αθάνατη Ελληνίδα μάνα με τα επιχειρήματά σου…)
-Μαμά, πες στην κυρία κοτούλα να μην ανησυχεί. Θα προσέχω εγώ τα παιδάκια της στην κοιλίτσα μου. (ντόινγκ!!!)

Εννοείται ότι κάτι τέτοιες ατάκες σού φτιάχνουν τη μέρα. Και εννοείται ότι σε αυτό το πανέξυπνο παιδάκι πρέπει να αφιερωθεί η σημερινή συνταγή. Τραγανές κοτομπουκιές φούρνου και πατάτες σαν τηγανητές. Γεύση αγαπημένη για όλα τα παιδάκια, αλλά φτιαγμένη αποκλειστικά στο φούρνο. Έτσι και η γεύση παραμένει και οι γονείς ξέρουν ότι προσφέρουν στα βλαστάρια τους κάτι διατροφικά σωστό. Και έξτρα μπόνους: φτιάχνεται πανεύκολα. Απολαύστε το!

Τραγανές κοτομπουκιές φούρνου και πατάτες σαν τηγανητές

Τραγανές κοτομπουκιές φούρνου και πατάτες σαν τηγανητές

Υλικά (για 20-25 κοτομπουκιές)

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές
  • 4 φλιτζ. δημητριακά τύπου κορν φλέικς χοντροσπασμένα
  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • αλάτι / πιπέρι

Για τις πατάτες:

  • 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • θυμάρι
  • χοντρό αλάτι
  • ελαιόλαδο για επάλειψη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο μπολ βάζετε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και σε ένα τρίτο μπολ αναμιγνύετε τα κορν φλέικς, την παρμεζάνα και το θυμάρι.

Αλατοπιπερώνετε μια μπουκιά κοτόπουλου και την περνάτε από το αλεύρι. Στη συνέχεια, την βουτάτε στο αυγό και τέλος την πανάρετε με το μείγμα δημητριακών, ώστε να καλυφθεί πολύ καλά. Επαναλαμβάνετε και για τις υπόλοιπες κοτομπουκιές.

Τοποθετείτε τις μπουκιές σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 20′ για να ροδίσουν καλά.

Για τις πατάτες, βάζετε στα χέρια σας μια ποσότητα ελαιόλαδο και “πιάνετε” τις πατάτες, ώστε να λαδωθούν καλά όλες.

Αραδιάζετε τις πατάτες σε ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα, τις πασπαλίζετε με θυμάρι και χοντρό αλάτι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, μέχρι να γίνουν χρυσαφιές και τραγανές (20′).

Σερβίρετε τις κοτομπουκιές με τις πατάτες ζεστές και απολαμβάνετε.

Tip1: Τα κομμάτια του κοτόπουλου πρέπει να είναι μικρά και παρόμοια σε μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα στο ίδιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Tip2: Με τα χοντροσπασμένα κορν φλέικς πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα τόσο εμφανισιακά όσο και στη γεύση, καθώς οι κοτομπουκιές γίνονται πιο τραγανές.

Tip3: Οι πατάτες σας θα πρέπει να είναι κομμένες πολύ λεπτές και αραδιασμένες σε μία σειρά, αν θέλετε να γίνουν τραγανές σαν τηγανητές.

Τραγανές κοτομπουκιές φούρνου και πατάτες σαν τηγανητές