- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Εύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ και καπνιστή γαλοπούλα

Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι βαρέθηκαν να τρώνε ένα απλό τοστ για πρωινό, αλλά το Breakfast at Tiffany’s τούς πέφτει κομματάκι μακριά.

Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι έχουν στα ντουλάπια της κουζίνας τους ψωμί του τοστ (γιατί βάσει του γνωστού κατοχικού συνδρόμου το αγοράζουν -όπως κι εγώ- σε ντουζίνες) και θα ήθελαν να το αξιοποιήσουν με έναν διαφορετικό τρόπο από τα συνηθισμένα.

Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι κάθε βράδυ σχεδιάζουν να φτιάξουν ένα υπέροχο πρωινό για τους αγαπημένους τους, αλλά κάθε πρωί τα σχέδιά τους ναυαγούν στο πέλαγος της νύστας ή παρασύρονται στον κυκλώνα του λιγοστού χρόνου.

Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι σκοπεύουν να φιλοξενήσουν φίλους/συγγενείς/γνωστούς/αγνώστους στις γιορτές που πλησιάζουν και θα ήθελαν να τους περιποιηθούν με σπιτικές λιχουδιές χωρίς να αφιερώσουν αμέτρητες ώρες στην κουζίνα.

Νομίζω ότι βλέπω ήδη πολλά χεράκια σηκωμένα και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Γιατί έχω τη λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Μία και μοναδική λύση που καλύπτει και εσένα που κουράστηκες να τρως τα ίδια και τα ίδια, και εσένα που πρέπει επειγόντως να αξιοποιήσεις το περιεχόμενο των ντουλαπιών της κουζίνας σου αλλά δεν ξέρεις πώς, και εσένα που δεν έχεις αρκετό χρόνο ή την απαιτούμενη διάθεση να φτιάχνεις σούπερ-ντούπερ πρωινά με το ένα μάτι κλειστό, και εσένα που θες εύκολες ιδέες για να ικανοποιήσεις τις ορδές των βαρβάρων που θα κατασκηνώσουν σπίτι σου και αυτές τις γιορτινές μέρες. Ναι, το ξέρω ότι θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες. Μη μου αγχώνεσαι. Γι’ αυτό ακριβώς είμαι εγώ εδώ. Για να σου δώσω τη λύση ή αλλιώς τη συνταγή που θα μεταμορφώσει το ψωμί του τοστ σου σε ένα πανεύκολο σουφλέ. Και αν δεν σε έπεισα ήδη, σου απαριθμώ ευχαρίστως μερικές από τις αρετές αυτής της συνταγής…

Αρετή νο. 1: Το ψωμοσουφλεδάκι σου θα το φτιάξεις πολύ πολύ πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται να έχεις μαγικές μαγειρικές ικανότητες. Αλήθεια σου λέω. Ακόμη κι αν ο δρόμος σου δεν καταλήγει συχνά στο δωμάτιο του σπιτιού που ονομάζεται κουζίνα, αυτή τη συνταγή μπορείς να τη φέρεις εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Αρετή νο. 2: Τα υλικά πιθανότατα υπάρχουν ήδη στο ψυγείο και στα ντουλάπια σου. Κι αν ακόμη σου λείπει κάτι, σίγουρα δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία για να το προμηθευτείς. Άσε που μπορείς να αλλάξεις τα υλικά, κάνοντας δικούς σου συνδυασμούς. Έτσι, με μια βασική συνταγή και μικρές παραλλαγές, μπορείς να έχεις διαφορετική γεύση κάθε φορά.

Αρετή νο. 3: Μπορεί να μην πρόκειται για το κλασικό σουφλέ που θα συναντήσεις σε ένα γαλλικό εστιατόριο με τον μετρ να αναφωνεί “oh la la!” καθώς θα σου το σερβίρει, αλλά το ψωμοσουφλεδάκι σου υπόσχεται να σου κλέψει την καρδιά με την απλότητα και τη νοστιμιά του. Γιατί έχει αυτό το κάτι ξεχωριστό. Αυτό που το κάνει να θυμίζει λίγο πίτσα, με τα λιωμένα τυράκια, τη ροδοψημένη γαλοπούλα και τη μυρωδιά από το θυμάρι να σε κερδίζουν με την πρώτη μπουκιά.

Αρετή νο. 4: Φτιάχνεται από το προηγούμενο βράδυ, μπαίνει στο ψυγείο και περιμένει νωχελικά να ξημερώσει η μέρα για να ψηθεί και να πλημμυρίσει την κουζίνα σου μεθυστικά αρώματα. Κοινώς, ξυπνάς, το βάζεις στο φούρνο και μέχρι να πλυθείς και να ντυθείς, σε περιμένει να το απολαύσεις.

Μη μου πεις πως θες κι άλλες αποδείξεις για το μεγαλείο αυτής της συνταγής. Το μόνο που χρειάζεσαι πια είναι να σου πω τον τρόπο για να φτιάξεις κι εσύ αυτό το εύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ και καπνιστή γαλοπούλα. Ακολούθησε λοιπόν τις οδηγίες που θα βρεις παρακάτω και σίγουρα το επόμενο πρωινό σου θα είναι συνώνυμο της απόλαυσης αλλά και της ευκολίας. Και μην ξεχνάς ότι όλη η προετοιμασία (αυτή η λίγη προετοιμασία που χρειάζεται) γίνεται το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Τι περιμένεις λοιπόν; Δοκίμασέ το σήμερα κιόλας!

Εύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ και καπνιστή γαλοπούλα

Εύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ και καπνιστή γαλοπούλα

Υλικά (για 1 μέτριο πυρέξ)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αυγό, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το ελαιόλαδο και το θυμάρι και χτυπάτε ελαφρά το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Βουτυρώνετε καλά ένα πυρέξ και αραδιάζετε σε μία στρώση το μισό ψωμί του τοστ. Από πάνω ρίχνετε τη μισή γαλοπούλα και το μισό τυρί.

Συνεχίζετε φτιάχνοντας και μία δεύτερη ίδια στρώση πάνω από την πρώτη -ρίχνοντας το υπόλοιπο ψωμί του τοστ, την υπόλοιπη γαλοπούλα και το υπόλοιπο τυρί (με αυτή τη σειρά).

Περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος, αραδιάζετε τα κομματάκια του βουτύρου και αλατοπιπερώνετε.

Το αφήνετε στο ψυγείο όλο το βράδυ (ή τουλάχιστον 2 ώρες για να “πιει” τα υγρά) και το επόμενο πρωί -αφού το αφήσετε λίγα λεπτά εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου- το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, μέχρι να ροδίσει ωραία (περίπου 25′).

Το απολαμβάνετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου (όσο κρυώνει, γίνεται καλύτερο).

Tip1: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γαλοπούλα με ζαμπόν, λουκάνικο ή μπέικον. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κίτρινο τυρί σας αρέσει. Μπορείτε, να αντικαταστήσετε το θυμάρι με ρίγανη ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.

Tip2: Για να κόψετε το σουφλέ σε κομμάτια ευκολότερα, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά αφού το βγάλετε από το φούρνο. Επίσης, το βούτυρο κόβεται εύκολα σε κομματάκια αν είναι ελαφρώς κρύο.

Tip3: Εκτός από πρωινό, το συγκεκριμένο σουφλέ μπορεί να καταναλωθεί και ως βραδινό ή ελαφρύ γεύμα.

Εύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ και καπνιστή γαλοπούλα