- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Αν κάνετε μια μικρή αναδρομή στις τελευταίες αναρτήσεις (με πρωταγωνιστές τα cupcakes με υποβρύχιο, τα γλυκά και αλμυρά pancakes και τον σοκολατο-φραουλένιο κορμό), θα καταλήξετε χωρίς δεύτερη σκέψη στο πολύ σωστό συμπέρασμα πως όλες οι συνταγές ακολουθούν ένα άκρως χριστουγεννιάτικο μοτίβο. Είναι γεύσεις που ταιριάζουν με το γιορτινό πνεύμα των ημερών (και με την ακόμη γιορτινότερη διάθεση της μπλόγκερ, η οποία φέτος έχει αποφασίσει να μπει οπωσδήποτε στη λίστα του Άγιου-Βασίλη με τα καλά παιδάκια που θα ανταμειφθούν επάξια -μη μου πείτε ότι δεν προσέξατε το σκούφο του Santa στο λογότυπο;). Κύριος στόχος των εν λόγω συνταγών είναι να ενισχύσουν το xmas mood σας, να πασπαλίσουν με λίγη χρυσόσκονη τα μενού σας και να σας εμπνεύσουν όμορφες ιδέες για “νόστιμα” δωράκια προς τους αγαπημένους σας.

Κάπως έτσι φιλοδοξούν να συνεχίσουν όλες οι αναρτήσεις του μήνα. Εκτός κι αν η μπλόγκερ πάθει υπερκόπωση από το φτιάξε-δοκίμασε-φωτογράφισε-ανάρτησε ή εξοριστεί κακήν κακώς (εκτός οικίας και υπολογιστή) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χρόνο που περνάει κλειδαμπαρωμένη στην κουζίνα. Μέχρι να συμβεί κάποιο από αυτά τα -ομολογουμένως πιθανότατα- σενάρια, οι χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις θα συνεχίσουν ακάθεκτες.

Το ξέρω ότι ήδη αναρωτιέστε πώς αυτός ο μακροσκελής πρόλογος περί Χριστουγέννων συνδυάζεται με τη σημερινή συνταγή. Εντάξει, μπορεί οι γαρίδες να μην είναι το πρώτο πράγμα που φαντασιώνεται κανείς όταν σκέφτεται χριστουγεννιάτικα μενού. Όμως, επιτρέψτε μου να αναπτύξω τον συλλογισμό μου και θα διαπιστώσετε πως η συγκεκριμένη συνταγή έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται εδώ.

Ας ξεκινήσω τον συλλογισμό μου με μία εξίσωση:

Χριστούγεννα=γιορτινή διάθεση=συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα=τραπεζώματα=μαγειρέματα

Σκεφθείτε τώρα ότι στις συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα εμπεριέχονται άτομα που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φάνε κρέας. Ούτε μια τόση δα, μικρή μπουκίτσα. Αυτομάτως, η εξίσωση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Διότι, κακά τα ψέμματα, ο καλεσμένος ενδέχεται να μείνει νηστικός, κοιτάζοντας τους άλλους να φλερτάρουν παράφορα με το ψητό, ενώ εκείνος έχει ραντεβού με… τη σαλάτα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεσαι μια συνταγή-μπαλαντέρ. Δηλαδή, μια συνταγή που α) μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα (ακόμη κι αν ενημερωθείς την τελευταία στιγμή για την άφιξη ενός τέτοιου καλεσμένου), β) είναι ευπαρουσίαστη και χορταστική (ώστε ο καλεσμένος να μην νιώσει πως τον “ξεπέταξες” με κάτι πρόχειρο) και γ) είναι πολύ νόστιμη (και πιθανότατα θα τιμηθεί δεόντως και από άλλους καλεσμένους -άρα δεν θα μείνουν περισσεύματα που θα είσαι αναγκασμένος να τρως για μέρες). Μια τέτοια ακριβώς συνταγή είναι το κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά που ακολουθεί. Εύκολη, γρήγορη, ευπαρουσίαστη και νοστιμότατη. Ένα ελαφρύ πιάτο που στέκεται επάξια σε οποιοδήποτε επίσημο γεύμα αλλά τρώγεται εξίσου ευχάριστα και σε μια χαλαρή οικογενειακή στιγμή.

Πριν σας δώσω τη συνταγή, ωστόσο, θα ήθελα να σας κάνω και ένα δωράκι (είπαμε η μπλόγκερ έχει πολύ γιορτινή διάθεση φέτος και θέλει να σας τη μεταδώσει οπωσδήποτε). Ένας από εσάς μπορεί να κερδίσει το υπέροχο, γεμάτο εύκολες και πολύ ευπαρουσίαστες συνταγές για όλη την οικογένεια, βιβλίο της Ερμιόνης Τυλιπάκη Στην κουζίνα των γεύσεων, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τις οποίες ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την άψογη συνεργασία.

Αν δεν το γνωρίζετε, σας εγγυώμαι πως είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο βιβλίο που θα λατρέψετε. Κι αν το έχετε ήδη στη βιβλιοθήκη σας, είναι ευκαιρία να το κερδίσετε και να το χαρίσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στις γιορτές. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να το κερδίσετε είναι να αφήσετε ένα επώνυμο σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση αναφέροντας τι είδους συνταγές θα σας άρεσε να βλέπατε στο μπλογκ με το νέο έτος και να είστε εγγεγραμμένοι χρήστες του sundayspoon (αν δεν το έχετε ήδη κάνει, απλώς συμπληρώστε το mail και το όνομά σας στη δεξιά στήλη της σελίδας, στο πεδίο “Εγγραφή”). Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως το Σάββατο 13 Δεκέμβρη, στις 24.00 και μπορείτε να συμμετέχετε όλοι όσοι διαμένετε στην Ελλάδα.

Και, βέβαια, μη ξεχνάτε και τον διαγωνισμό που τρέχει ακόμη για το χειροποίητο σκουφάκι της επιλογής σας (για εσάς ή τα παιδάκια σας) από τα χεράκια της ταλαντούχας Βαρβάρας. Περισσότερες λεπτομέρειες και δυνατότητα συμμετοχής εδώ.

Και μετά από αυτόν τον ομολογουμένως μακροσκελή πρόλογο, ακολουθεί η συνταγή για το κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά που σας υποσχέθηκα. Είναι πραγματικά η ιδανική λύση για ένα μη-κρεατοφαγικό τραπέζι! Δοκιμάστε τη και κρίνετε μόνοι σας…

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες για 1′-2′. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι.

Στο ίδιο σκεύος ρίχνετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 3′-4′.

Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτετε και το κριθαράκι και το αφήνετε 1′ να γυαλίσει (χωρίς να πάρει χρώμα). Αλατοπιπερώνετε.

Πρόσθετετε λίγο από το ζωμό (ίσα να καλύψει το κριθαράκι) και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζετε έτσι προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που το κριθαράκι “πίνει” τα υγρά, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός ή να μαλακώσει και να χυλώσει το κριθαράκι (ό,τι από τα δύο συμβεί πρώτο).

Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι, επαναφέρετε στο τηγάνι τις γαρίδες και προσθέτετε και τα ντοματίνια. Ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε από τη φωτιά.

Ρίχνετε στο τηγάνι και το τυρί κρέμα και ανακατεύετε μία τελευταία φορά. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το απολαμβάνετε ζεστό (αφού το αφήσετε 1′ να “σταθεί”).

Tip: Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με 1 lt ζεστό νερό, στο οποίο θα διαλύσετε 1 κύβο λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσαρμόσετε το αλάτι στο πόσο αλατισμένος είναι ο ζωμός σας. Μια ασφαλής επιλογή είναι να αλατίσετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και να προσθέσετε επιπλέον αλάτι στο τέλος, αφού δοκιμάσετε και εφόσον χρειάζεται.

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά