- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Βασιλόπιτα κέικ με καρύδια και βουτυρόκρεμα

Πρόσφατα ενημερώθηκα πως, μετά τα αλλεπάλληλα γιορτινά μου ψησίματα και τις μεταμεσονύχτιες διπλοβάρδιες στην κουζίνα (με το ένα μάτι κλειστό από τη νύστα και το άλλο να τσεκάρει με ζήλο το περιεχόμενο του φούρνου), η ΔΕΗ σκοπεύει να με ανακηρύξει εθνικό ευεργέτη. Και παράλληλα, μαζί με τον επόμενο λογαριασμό, σκέφτεται να μου στείλει και τα έντυπα αίτησης δανείου. Διότι ένα μικρό δανειάκι θα το χρειαστώ για να εξοφλήσω τις ατέλειωτες ώρες λειτουργίας μίξερ-κουζίνας-φούρνου και όλων των λοιπών ηλεκτρικών συσκευών, που έκαναν τόσες υπερωρίες για χάρη μου, ώστε σκέφτονται να ζητήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση. Την ίδια στιγμή, αναρωτιέμαι αν στην επόμενη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας το πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι η επιβολή προστίμου για κάθε νέα μου απόπειρα ψησίματος από τις κυρίες που διαιτούνται -και με τις μυρωδιές που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας μου κοντεύουν να κάνουν χαρακίρι.

Για να γλυτώσω λοιπόν τα χειρότερα (και για να ξεκουραστώ και λιγάκι), αποφάσισα να βάλω μια μικρή άνω τελεία. Μην ανησυχείτε. Τα μαγειρικά μου δρώμενα δεν σταματούν εδώ. Απλά, θα κάνω ένα μικρό, τόσο δα, διαλειμματάκι. Θα αφήσω κατά μέρος τα ταψιά και τα γουδοχέρια, θα κρεμάσω τις κουτάλες και θα επιτρέψω (προτρέψω) να με κακομάθουν οι αγαπημένοι μου με αλμυρές και γλυκές νοστιμιές, φτιαγμένες από τα χεράκια τους. Εντάξει, ένα μικρό τραπέζωμα θα το κάνω κι εγώ, αλλά αυτό δεν πιάνεται (είναι η εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα της ξάπλας και της καλοπέρασής μου). Εγώ, λοιπόν, θα κάθομαι (και θα παίζω κουκου-τσα) και οι λοιποί θα με ταϊζουν, θα με ποτίζουν και γενικότερα θα με φροντίζουν.  Εννοείται πως το δικαιούμαι! Δεν θέλω αντιρρήσεις…

Ανανεώνω, λοιπόν, το μαγειρικό μας ραντεβού για το νέο έτος. Ως τότε, σας στέλνω 2015 ευχές και όλη μου την αγάπη. Όσο για τις γιορτινές μέρες, σας συμβουλεύω να τις περάσετε αγκαλιά με τους αγαπημένους σας. Με γέλια, με πειράγματα, με τραγούδια και -φυσικά- με καλό φαγητό. Μην τσιγκουνευθείτε κανένα όμορφο συναίσθημα. Αφήστε τα να σας πλημμυρίσουν και, με τη σειρά σας, χαρίστε τα απλόχερα στους γύρω σας. Να θυμάστε ότι τα περιμένουν. Ακόμη κι αν δεν σας το έχουν πει ποτέ…

Και φυσικά -ως μπλόγκερ που σέβεται τον εαυτό της-, θα αποχαιρετήσω εσάς και το 2014 με μια συνταγή. Αλλά όχι μια οποιαδήποτε συνταγή. Μια συνταγή για τη βασιλόπιτα που έχει στοιχειώσει τα όνειρά μου. Διότι, δεν φτάνει που την τρώω την ημέρα (ναι, έχω φυλάξει μερικά κομμάτια μόνο για μένα και τα τρώω σιγά-σιγά για να μην τελειώσουν…), αλλά τη βλέπω και στον ύπνο μου. Είναι γεγονός πως αυτή τη βασιλόπιτα την έχω λατρέψει. Έχει γεμάτη γεύση, με το καρύδι να πρωταγωνιστεί μέσα σε μια υπέροχη ζύμη κέικ. Όσο για τη διακόσμηση, εντυπωσιακή και απίστευτα νόστιμη (και καθόλου light, αλλά ποιος ασχολείται με θερμίδες τέτοιες μέρες;). Είναι μια βασιλόπιτα που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο (όσο κι αν έχει φάει στο γιορτινό τραπέζι). Αρωματική (χάρη στο μανταρίνι), παιχνιδιάρα (χάρη στο ρόδι και τη σοκολάτα), εντυπωσιακή (χάρη στην πλούσια διακόσμηση -που μπορεί να καλύψει και τυχόν μικροατέλειες στην εμφάνιση). Δοκιμάστε αυτή τη βασιλόπιτα κέικ με καρύδια και βουτυρόκρεμα και σίγουρα θα τη λατρέψετε. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2015!

Βασιλόπιτα κέικ με καρύδια και βουτυρόκρεμα

Βασιλόπιτα κέικ με καρύδια και βουτυρόκρεμα

Υλικά (για ένα μέτριο ταψί)

Για το κέικ:

Για τη βουτυρόκρεμα:

Για τη διακόσμηση:

Εκτέλεση

Για το κέικ:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 5′, ώστε να αφρατέψουν καλά (όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα).

Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να χτυπηθεί καλά το καθένα για να ρίξετε το επόμενο.

Ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.

Ρίχνετε και το γιαούρτι.

Αφού έχουν ομογενοποιηθεί καλά όλα τα προηγούμενα υλικά, ρίχνετε τον μισό χυμό και ύστερα το μισό αλεύρι. Τελειώνετε με τον υπόλοιπο χυμό και το υπόλοιπο αλεύρι, μαζί με το baking powder.

Μόλις ομογενοποιηθεί το αλεύρι στο μείγμα (μην το χτυπήσετε περισσότερο), σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε τα καρύδια. Ανακατεύετε απαλά να πάνε παντού.

Ρίχνετε το μείγμα του κέικ σε ένα καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 50′-60′ (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας).

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει προτού το ξεφορμάρετε.

Για τη βουτυρόκρεμα:

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει και, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, προσθέτετε σιγά-σιγά την άχνη.

Λίγο πριν ρίξετε όλη την άχνη, ρίχνετε και το γάλα.

Σύνθεση:

Όταν το κέικ σας έχει κρυώσει τελείως και αφού το έχετε ξεφορμάρει και έχετε τοποθετήσει το φλουρί από την κάτω πλευρά, απλώνετε τη βουτυρόκρεμα (με μια σπάτουλα) ώστε να καλύψετε την επάνω επιφάνεια και τα πλαϊνά.

Διακοσμείτε με τα καρύδια, το ρόδι και τη σοκολάτα.

Tip1: Είναι πολύ βασικό τα υλικά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και η άχνη της βουτυρόκρεμας να είναι κοσκινισμένη (αλλιώς θα έχει άσχημη υφή στο στόμα).

Tip2: Ο χρόνος ψησίματος του κέικ εξαρτάται από την δύναμη του φούρνου και το μέγεθος του ταψιού. Εγώ το έψησα σε ταψί 28εκ. και χρειάστηκε 60′. Σε κάθε περίπτωση, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα και βεβαιωθείτε ότι βγαίνει χωρίς υπολείμματα, προτού βγάλετε το κέικ από το φούρνο. Εννοείται ότι απαγορεύεται να ανοίξετε τον φούρνο πριν το πρώτο μισάωρο, γιατί το κέικ δεν θα φουσκώσει.

Tip3: Για το ξύσμα σοκολάτας, παίρνετε μια πλάκα σοκολάτα και “ξύνετε” την επιφάνειά της με ένα κοφτερό μαχαίρι. Εναλλακτικά, κόβετε τη σοκολάτα με ένα μαχαίρι σε πολύ μικρά, ακανόνιστα κομματάκια.

Tip4: Αν αφού χτυπήσετε τη βουτυρόκρεμα δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο γάλα ακόμη και να ξαναχτυπήσετε. Προσοχή να μην την κάνετε πολύ αραιή.

Tip5: Ακόμη κι αν το κέικ σας κατά το ψήσιμο έχει κάποια ατέλεια, μην ανησυχείτε. Η βουτυρόκρεμα θα καλύψει οποιοδήποτε “μελανό” σημείο. Και τυχόν ατέλειες στη βουτυρόκρεμα θα καλυφθούν από τα καρύδια, το ρόδι και τη σοκολάτα.

Βασιλόπιτα κέικ με καρύδια και βουτυρόκρεμα