- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Σήμερα, θα μου επιτρέψετε να κάνω μόνο μια μικρή, τόση δα, εισαγωγούλα. Θέλω μονάχα να ανακοινώσω το όνομα του τυχερού που κέρδισε τον σκούφο από τα χεράκια της πολυτάλαντης Βαρβάρας. Κι ύστερα, θα σωπάσω και θα σας αφήσω να μελετήσετε με την ησυχία σας το χριστουγεννιάτικο μενού που σας ετοίμασα…

Ο διαγωνισμός, λοιπόν, ολοκληρώθηκε χτες βράδυ και η τυχερή είναι η evi sachinidou (που διάλεξε το σκουφί κουκουβάγια με κωδικό 031). Συγχαρητήρια και καλοφόρετο το σκουφί! Θα επικοινωνήσω μαζί σου μέσω mail για τις λεπτομέρειες.

Και τώρα το Χριστουγεννιάτικο μενού 2014! Ή αλλιώς 5 πιάτα (4 αλμυρά και 1 γλυκό), που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας χωρίς να σας φυλακίσουν ολόκληρα μερόνυχτα στην κουζίνα. Όλα τα πιάτα φτιάχνονται με απλά και οικονομικά υλικά (για να μας μείνουν χρήματα και για τα χριστουγεννιάτικα δωράκια!), μπορούν να φτιαχτούν και από κάποιον αρχάριο στην κουζίνα και σίγουρα θα ικανοποιήσουν γευστικά και οπτικά τους καλεσμένους σας (που θα αναρωτιούνται πόσες ώρες μαγειρεύατε για χατίρι τους). Το μενού είναι ολοκληρωμένο (για εσάς που δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να ψάχνετε τι να φτιάξετε και πώς να συνδυάσετε συνταγές) και αποτελείται από μια σαλάτα στεφάνι (τόσο εντυπωσιακή κι όμως τόσο εύκολη…), μια τάρτα με μανιτάρια και μπέικον (αν σας αρέσει η καρμπονάρα, θα τη λατρέψετε…), ένα σουφλέ ζυμαρικών με λουκάνικο και λαχανικά (αφήστε το λιωμένο τυρί να σας ταξιδέψει σε κάθε λαχταριστή πιρουνιά…), ένα κοτόπουλο γεμιστό στο φούρνο με baby πατατούλες (γεμίζετε το κοτόπουλο με μια γέμιση που φτιάχνεται σε λιγότερο από 10′ και αφήνετε τον φούρνο και τη μαρινάδα να κάνουν τα υπόλοιπα…) και μια τάρτα σοκολάτα με baileys και ρόδι (0% ψήσιμο, 0% κόπος, 100% απόλαυση). Σκέφτεστε κάτι πιο λαχταριστό για το γιορτινό σας τραπέζι; Αν όχι, συνεχίστε την ανάγνωση…

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Σαλάτα στεφάνι (με καραμελωμένο μήλο και φουντούκια)

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Υλικά

Για τη σαλάτα:

Για το καραμέλωμα:

Για τη βινεγκρέτ:

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το μήλο για 1′, να γυαλίσει. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά, να καραμελώσει ελαφρά.

Για τη σαλάτα, βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί με τα καραμελωμένα μήλα σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύετε απαλά.

Για τη βινεγκρέτ, χτυπάτε όλα τα υλικά (στο multi ή με το χέρι) μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το στήσιμο της σαλάτας, βάζετε στο κέντρο μιας πιατέλας ένα ποτήρι και γύρω του τοποθετείτε το μείγμα της σαλάτας, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ.

Προαιρετικά: Κόβετε τη δεύτερη πιπεριά με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσετε δύο καρδιές και δύο μακρόστενες λωρίδες. Τοποθετείτε στη βάση του στεφανιού τις δυο καρδιές αντικριστά και από κάτω στερεώνετε τις δυο λωρίδες, ώστε να δημιουργηθεί ένας φιόγκος.

Σερβίρετε αφού αφαιρέσετε προσεκτικά το ποτήρι από το κέντρο της πιατέλας.

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Tip1: Μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί επιθυμείτε στη θέση της γραβιέρας. Προτιμήστε καλύτερα ένα πικάντικο/πιπεράτο τυρί που θα κάνει ωραία αντίθεση με τη γλύκα του καραμελωμένου μήλου.

Tip2: Αν δεν σας αρέσει το μήλο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αχλάδι. Προτιμήστε αχλάδια ώριμα αλλά σφιχτά.

Tip3: Τα φουντούκια μπορούν να αντικατασταθούν από αμύγδαλα.

Τάρτα με μανιτάρια και μπέικον

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Υλικά (για μια ταρτιέρα 26cm)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια για 2′-3′ σε δυνατή φωτιά. Το τελευταίο λεπτό, προσθέτετε και το μπέικον, για να σοταριστεί και αυτό ελαφρά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε τα μανιτάρια, το μπέικον, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το τυρί και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αλείφετε μια ταρτιέρα με βούτυρο και στρώνετε τη σφολιάτα. Την τρυπάτε με ένα πιρούνι, για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.

Αδειάζετε τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα (με ένα κουτάλι βοηθάτε το μείγμα να πέσει ομοιόμορφα) και πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 35′-40′.

Την αφήνετε να σταθεί λίγο προτού τη σερβίρετε.

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Tip1: Μπορεί να φτιαχτεί και από την προηγούμενη μέρα. Τη φυλάτε στο ψυγείο και τη σερβίρετε, αφού τη ζεστάνετε σε αερόθερμο (σκεπασμένη για να μην καεί).

Tip2: Αν δεν σας αρέσει η σφολιάτα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με φύλλο κουρού.

Tip3: Για περισσότερο χρώμα και φρεσκάδα, πασπαλίστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό πάνω από την τάρτα πριν τη σερβίρετε.

Σουφλέ ζυμαρικών με λουκάνικο και λαχανικά

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Υλικά

Εκτέλεση

Βράζετε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε ρίξει και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Αποσύρετε τα ζυμαρικά 1′-2′ πριν από την ένδειξη που αναγράφεται στη συσκευασία (ώστε να κρατάνε ελαφρώς), τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με τη μαγιονέζα.

Για τη σάλτσα, ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα λουκάνικα, το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2′-3′. Προσθέτετε και το καλαμπόκι, τον χυμό ντομάτας, την κρέμα γάλακτος, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και αλατοπίπερο και βράζετε για 3′-4′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αναμειγνύετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και στρώνετε τα μισά σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ. Από πάνω ρίχνετε την μισή ποσότητα των τριμμένων τυριών (200γρ.). Επαναλαμβάνετε με μια δεύτερη στρώση ζυμαρικών και τελειώνετε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Tip1: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια κίτρινα τυριά σας αρέσουν. Ενδεικτικά μπορείτε να βάλετε μοτσαρέλα, ένταμ, έμενταλ, γραβιέρα, τσένταρ, γκούντα.

Tip2: Το ελαιόλαδο κατά το βράσιμο των ζυμαρικών τα βοηθάει να μην κολλάνε.

Tip3: Η μαγιονέζα με την οποία θα αναμείξετε τα ζυμαρικά, βοηθάει στο να μην ξεραίνονται κατά το ψήσιμο.

Κοτόπουλο γεμιστό με πατάτες baby στο φούρνο

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Υλικά

Για τη γέμιση:

Για τη μαρινάδα:

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Μόλις μαραθεί, προσθέτετε και το ζαμπόν και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1′ ακόμη.

Όταν είναι έτοιμα, αφαιρείτε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.

Γεμίζετε την κοιλότητα του κοτόπουλου με την κρύα γέμιση και “διπλώνετε” την πέτσα του κοτόπουλου για να προστατέψετε τη γέμιση και να μην βγει έξω κατά το ψήσιμο.

Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο ταψί, ενώνετε τα πόδια του και τα δένετε με σπάγκο. Γύρω από το κοτόπουλο αραδιάζετε τις πατάτες.

Αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας και με ένα πινέλο αλείφετε τις πατάτες και το κοτόπουλο (χρησιμοποιώντας τη μισή ποσότητα της μαρινάδας).

Ρίχνετε στο ταψί και το κρασί, καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 50′ στους 200°C.

Μετά τα 50′, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, αλείφετε το κοτόπουλο και τις πατάτες με την υπόλοιπη μαρινάδα και συνεχίζετε το ψήσιμο (χωρίς αλουμινόχαρτο) για 40′ ακόμη (μέχρι να ροδοψηθεί το κοτόπουλο και οι πατάτες).

Το απολαμβάνετε ζεστό, αφού αφαιρέσετε το σπάγκο.

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Tip1: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε τα υγρά του ταψιού ώστε αν τελειώνουν, να προσθέτετε λίγο νεράκι.

Tip2: Σπάγκο κατάλληλο για ψήσιμο μπορείτε να βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορείτε και να μη δέσετε το κοτόπουλό σας, αλλά το δέσιμο θα το κάνει σίγουρα πιο ευπαρουσίαστο.

Τάρτα σοκολάτα με baileys και ρόδι (χωρίς ψήσιμο)

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Υλικά (για μια ταρτιέρα 26cm)

Για τη βάση:

Για τη γέμιση:

Για τη διακόσμηση:

Εκτέλεση

Τρίβετε στο multi τα μπισκότα και τα αναμειγνύετε με το λιωμένο βούτυρο, ώστε να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο. Τα στρώνετε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα (καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μία με αποσπώμενο πάτο) και βάζετε την ταρτιέρα στο ψυγείο, όσο ετοιμάζετε τη γέμιση.

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε την κουβερτούρα με την μισή κρέμα γάλακτος (200γρ.). Μόλις λιώσει η κουβερτούρα και ομογενοποιηθεί το μείγμα, κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το ποτό, ανακατεύετε και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.

Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (200γρ.) σε σαντιγί και την ρίχνετε μέσα στο μείγμα σοκολάτας (που έχει κρυώσει ελαφρά). Ανακατεύετε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ρίχνετε τη σοκολατένια γέμιση πάνω από τη βάση και το βάζετε στο ψυγείο. Αφήνετε το γλυκό να σφίξει για μερικές ώρες (καλύτερα να το κάνετε το προηγούμενο βράδυ).

Πριν το σερβίρισμα, αφήνετε 2′-3′ λεπτά εκτός ψυγείου, γαρνίρετε με το ρόδι και άχνη και απολαμβάνετε.

Χριστουγεννιάτικο μενού 2014

Tip1: Φτιάξτε το γλυκό σας από την προηγούμενη μέρα. Έτσι θα σφίξει καλά η γέμιση και θα κερδίσετε χρόνο.

Tip2: Αν δεν έχετε baileys, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο λικέρ της επιλογής σας.

Tip3: Προσπαθήστε να μην παραλήψετε το ρόδι. Δίνει πολύ όμορφο αποτέλεσμα αισθητικά και έρχεται σε ωραία αντίθεση με τη γλυκιά σοκολάτα, κάνοντας το γλυκό σας πιο δροσερό και ανάλαφρο.