- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Αλμυρό κέικ με σπανάκι και καπνιστό ζαμπόν

Μου είναι φοβερά εύκολο να σας αναφέρω εκατοντάδες (και βάλε…) λόγους για τους οποίους λατρεύω τη μαμά μου. Ναι, μπορείτε ελεύθερα να με χαρακτηρίσετε μαμόθρεφτο, να με αποκαλέσετε μαμάκια ή τελοσπάντων να μου κολλήσετε οποιαδήποτε ταμπέλα έχει ως πρώτο συνθετικό το “μαμά” (με κεφαλαία γράμματα που αναβοσβήνουν, παρακαλώ). Δεν πρόκειται να σας θυμώσω, δεν πρόκειται καν να σας φέρω αντίρρηση ή να ισχυριστώ ότι έχετε άδικο. Άλλωστε, οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Και -κακά τα ψέμματα- όλοι δικαιούμαστε να έχουμε μια τόση δα αδυναμία στη μαμά μας.

Η δική μου, λοιπόν, μαμά έχει κερδίσει αυτή την αδυναμία με το σπαθί της. Μέρα με την ημέρα. Λεπτό με το λεπτό. Κάνοντας όλα αυτά που κάνουν (ή πρέπει να κάνουν) όλες οι μαμάδες του κόσμου (και πολλές φορές ακόμη περισσότερα). Κρατώντας μυστικά, κάνοντας αστεία, διαβάζοντας παραμύθια, παρηγορώντας, αγκαλιάζοντας, φιλώντας και φυσικά… μαγειρεύοντας (μη μου πείτε πως δεν το περιμένατε!). Οι μαγειρικές της επιλογές και δημιουργίες με συντροφεύουν σαν πολύτιμη κληρονομιά, που έχει καταγραφεί στο νου και την καρδιά μου. Κάτι σαν γαστρονομικό DNA.

Μιλώντας για μαγειρικές επιλογές, δεν αναφέρομαι όμως μονάχα στις γεύσεις που αναδείκνυε, αλλά και σε αυτές που “συγκάλυπτε”. Σε εκείνα τα υλικά που κατάφερνε να “κρύβει” με τέχνη μέσα στα φαγητά της. Με μαεστρία σίγουρα αξιοθαύμαστη και σαφέστατα μαμαδίστικη. Διότι, μπορεί τώρα πια να έχω εξελιχθεί σε ον παμφάγο, μα αυτό δεν σημαίνει πως ως παιδί που σεβόταν τον εαυτό του δεν το έβαζα στα πόδια όταν ερχόμουν αντιμέτωπη με φαγητά δύσκολα (τουτέστιν υγιεινά). Κι αφού η μανούλα μου δεν σκόπευε να μετεξελιχθεί σε δρομέα για να με κυνηγάει με το πιάτο και το πιρούνι ανά χείρας, επέλεγε (πολύ σοφά) να μεταμορφώσει τις γεύσεις που απέφευγα σε εδέσματα νόστιμα και θελκτικά.

Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει και το κέικ που ακολουθεί. Διότι, τι κάνεις όταν έχεις ένα παιδί που έχει δηλώσει πως θα μεταναστεύσει σε άλλη χώρα (ενδεχομένως και σε άλλη ήπειρο) αν χρειαστεί να φάει σπανακόρυζο; Αδιαφορείς παντελώς, φτιάχνεις το σπανακόρυζο βγάζοντας λόγο για τα οφέλη που έχει το σπανάκι και -σε περίπτωση που συναντήσεις αντίσταση- καπελώνεις το ατίθασο τέκνο με το φαγητό που αρνείται σθεναρά να καταναλώσει; Μέγα λάθος. Γιατί και το τέκνο θα μείνει νηστικό και εσύ θα πρέπει να καθαρίζεις το σπανακόρυζο από τα πατώματα. Ή μήπως, κάνεις την καρδιά σου πέτρα και το παίρνεις απόφαση πως το παιδάκι σου δεν θα φάει ποτέ σπανάκι; Όχι δα. Τουλάχιστον όχι, αν είσαι μια μανούλα πολυμήχανη σαν τη δική μου, η οποία δέχεται να “εξορίσει” το σπανακόρυζο από την κουζίνα της, αλλά φροντίζει να το αντικαταστήσει με ένα ωραιότατο κέικ φουλ στο σπανάκι. Κάπως έτσι το τέκνο τρώει σπανάκι και ζητάει και δεύτερη μερίδα.

Αν κι εσείς έχετε δύσκολους “θαμώνες” στην κουζίνα σας ή αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε τη μαγειρική της μανούλας μου, θα σας πρότεινα να φτιάξετε το αλμυρό κέικ με σπανάκι και καπνιστό ζαμπόν που ακολουθεί. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να καταναλώσει κανείς σπανάκι, ακόμη κι αν δεν το πολυσυμπαθεί. Τρώγεται εύκολα σαν σνακ όλες τις ώρες αλλά σερβίρεται ιδανικά και σε κάποιο τραπέζι. Έξτρα μπόνους το ότι δεν χρειάζεται μίξερ για την παρασκευή του. Δοκιμάστε το και δείτε το σπανάκι με άλλο μάτι!

υ.γ.1 Η συγκεκριμένη ανάρτηση γράφτηκε με αφορμή το μπλογκοπαιχνίδι με θέμα τη μαμαδίστικη κουζίνα, στο οποίο με προσκάλεσε η πάντα ευρηματική The Dark Chef. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και ελπίζω να ανταποκρίθηκα επάξια στην πρόκληση!

υ.γ.2 Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους εσάς που τις ημέρες των γιορτών επιλέξατε να φτιάξετε συνταγές μου για τα γιορτινά σας τραπέζια. Ήταν μεγάλη χαρά για μένα να λαμβάνω τα μηνύματά σας αλλά και τις φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς που με εμπιστεύεστε και με τιμάτε!

Και τώρα η συνταγή που σας υποσχέθηκα (άρτι αφιχθείσα από την κουζίνα της μαμάς μου)!

Αλμυρό κέικ με σπανάκι και καπνιστό ζαμπόν

Αλμυρό κέικ με σπανάκι και καπνιστό ζαμπόν

Υλικά (για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρετε το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει και να μην έχει υγρά.

Προσθέτετε στο τηγάνι την πιπεριά, το ζαμπόν και το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1′-2′. Αλατοπιπερώνετε και κατεβάζετε από τη φωτιά, για να κρυώσει ελαφρώς.

Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το σπορέλαιο και προσθέτετε το τριμμένο τυρί και το μείγμα με το σπανάκι, που έχει κρυώσει. Ανακατεύετε ξανά.

Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί και ρίχνετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ.

Ψήνετε σε αερόθερμο, 160 βαθμούς, για περίπου 60′ και το αφήνετε να σταθεί λίγα λεπτά, προτού το κόψετε.

Tip1: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καπνιστό ζαμπόν με μπέικον, λουκάνικο ή γαλοπούλα.

Tip2: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο σπανάκι, το οποίο θα σοτάρετε καλά για να μαλακώσει και να μην έχει υγρά.

Tip3: Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω το κέικ με τριμμένο τυρί, σουσάμι ή ηλιόσπορους πριν το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.

Αλμυρό κέικ με σπανάκι και καπνιστό ζαμπόν