- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κοχύλες γεμιστές με μανιτάρια και μπέικον

Ελάτε, παραδεχτείτε το. Ο Φεβρουάριος είναι ένας κατεξοχήν αγαπησιάρικος μήνας. Είναι ο μήνας των ερωτευμένων, της καρδούλας και του ζουζουνίσματος (από το γνωστό ρήμα ζουζουνίζω=κάνω τσαχπινιές στον αγαπημένο μου). Είναι ο μήνας που τα ανθοπωλεία πουλάνε τα περισσότερα κόκκινα τριαντάφυλλα (εννίοτε και ροζ για τους πιο ρομαντικούς της υπόθεσης) και τα ράφια των βιβλιοπωλείων γεμίζουν ευχετήριες κάρτες, που ξεχειλίζουν μελιστάλαχτα μηνύματα με όρκους αιώνιας αφοσίωσης.

Ίσως όλα τα παραπάνω να μην σας αγγίζουν καθόλου. Διόλου κατακριτέο. Προσωπικά, όμως, αυτόν τον μήνα δηλώνω φουλ ερωτευμένη. Με έρωτα κεραυνοβόλο, που υπόσχεται να κρατήσει παντοτινά και να μην ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Έρωτα που νιώθω την ανάγκη να βροντοφωνάξω. Το έχω ήδη δηλώσει στα κοντινά μου πρόσωπα. Ήρθε η ώρα να το εκμυστηρευτώ και σε εσάς. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας μιλήσω λίγο για το αντικείμενο του πόθου μου και θα καταλάβετε πως ο έρωτάς μου είναι αληθινός και απόλυτα δικαιολογημένος.

Ο έρωτας που με έχει κάνει να παραμιλάω ονομάζεται… κοχύλες (αν περιμένατε κάποιο αντρικό όνομα, λυπάμαι που σας απογοητεύω). Είναι εκείνα τα ζυμαρικά που έχουν την εμφάνιση άδειων κοχυλιών (εξ ου και η ονομασία) και τα βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ (δυστυχώς όχι σε όλα προς το παρόν). Σκεφτείτε τα σαν μικρές αγκαλιές που περιμένουν υπομονετικά να γεμίσουν από αγάπη (ή αλλιώς τη γέμιση της επιλογής σας). Κάθε μπουκιά πλημμυρίζει το στόμα και σε κάνει να ανυπομονείς για την επόμενη (όπως κάθε έρωτας, που σε κάνει απλά αχόρταγο). Ανάλογα με τη γέμιση που θα επιλέξεις, μπορούν να μεταμορφωθούν και να σε καταπλήξουν (ένας έρωτας οφείλει να είναι γεμάτος ευχάριστες εκπλήξεις) και φυσικά είναι αδύνατον να φας μόνο ένα (γιατί είπαμε, στον έρωτα θέλεις πάντα περισσότερα).

Έχοντας ήδη δοκιμάσει αρκετούς διαφορετικούς συνδυασμούς, τολμώ να πω ότι ο συγκεκριμένος έρωτας έχει μέλλον. Και για να μυήσω και εσάς σε αυτό το υπέροχο συναίσθημα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα πιο πρόσφατα τρυφερά τετ-α-τετ με το αντικείμενο του πόθου μου. Παρακάτω θα βρείτε μια εξαιρετικά εύκολη συνταγή για κοχύλες γεμιστές με μανιτάρια και μπέικον. Είναι ένα πιάτο λαχταριστό, πλούσιο σε γεύση (και λιπαρά, αλλά who cares…), που θα αγαπήσουν εύκολα και τα παιδάκια σας. Μπορείτε να το φτιάξετε και σε μπουφέ για πάρτυ, αφού είναι εύκολο ο καθένας να βάλει στο πιάτο του όσες κοχύλες επιθυμεί (και αφού τις φάει, να τρέξει στον μπουφέ για να ξαναβάλει).  Δοκιμάστε το λοιπόν και… ερωτευθείτε το άφοβα!

Κοχύλες γεμιστές με μανιτάρια και μπέικον

Κοχύλες γεμιστές με μανιτάρια και μπέικον

Υλικά

Εκτέλεση

Βράζετε τις κοχύλες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 11′ (τις θέλουμε να κρατάνε ελαφρώς), τις στραγγίζετε καλά και τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο (για να μην λασπώσουν).

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια και το κρεμμύδι (περίπου 3′-4′), φροντίζοντας να ανακατεύετε για να μην καεί το κρεμμύδι και πικρίσει. Προσθέτετε και το μπέικον και σοτάρετε για 1′ ακόμη.

Ρίχνετε στο τηγάνι την κρέμα γάλακτος, τον χυμό ντομάτας, τον βασιλικό και αλατοπίπερο. Αφήνετε να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ώστε να δέσει ελαφρώς.

Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τα 2 φλιτζ. παρμεζάνα. Ανακατεύετε και αφήνετε 2′-3′ να κρυώσει ελαφρώς.

Γεμίζετε τις κοχύλες μία-μία με τη γέμιση (χρησιμοποιήστε ένα μικρό κουταλάκι) και τις τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένο ή βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.

Περιχύνετε με όση σάλτσα από τη γέμιση σάς περισσέψει, πασπαλίζετε με το 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, για 15′. Ξεσκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε να ψηθεί λίγα λεπτά ακόμη για να ροδίσει το τυρί.

Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 1′-2′ να σταθεί και το καταναλώνετε ζεστό.

Tip1: Τα μανιτάρια πρέπει να σοταριστούν σε δυνατή φωτιά, αλλιώς βγάζουν υγρά.

Tip2: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κίτρινο τυρί σάς αρέσει στη θέση της παρμεζάνας. Προτιμήστε κάτι σχετικά πικάντικο, όπως μια πιπεράτη γραβιέρα, προσαρμόζοντας πάντα το αλάτι.

Tip3: Για μια πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαταστήστε το μπέικον με καπνιστό ζαμπόν ή καπνιστή γαλοπούλα. Η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι light.

Tip4: Αν δεν σας αρέσει ο βασιλικός, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με θυμάρι στις ίδιες αναλογίες.

Tip5: Αν δεν σας περισσέψει σάλτσα από τη γέμιση για να περιχύσετε τις κοχύλες πριν το ψήσιμο, μπορείτε να ανακατέψετε λίγη κρέμα γάλακτος με λίγο χυμό ντομάτας και να τα περιχύσετε με αυτό. Στη συνέχεια, πασπαλίζετε με τυρί, όπως λέει η συνταγή.

Κοχύλες γεμιστές με μανιτάρια και μπέικον