- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κρέπες πορτοκαλιού με σοκολάτα γάλακτος και μπισκότο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο με θέμα μια κοπέλα και το κέικ της στο μετρό της Νέας Υόρκης. Το βίντεο παρουσίαζε μια νεαρή κοπέλα, η οποία καθόταν σε ένα γεμάτο βαγόνι και κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μεγάλο πλαστικό τάπερ. Ξαφνικά, και ενώ το μετρό συνέχιζε κανονικά το συνηθισμένο δρομολόγιό του, η κοπέλα άνοιξε το τάπερ και έβγαλε από μέσα ένα υπέροχο, αφράτο κέικ. Στη συνέχεια, άνοιξε ένα μικρότερο τάπερ που περιείχε ένα σοκολατένιο, κρεμώδες frosting (σκεφτείτε το σαν μεταξένια σαντιγί σοκολάτας). Η κοπέλα άρχισε να καλύπτει το κέικ με το frosting, σαν να βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού της (απτόητη από τα αδιάφορα, περίεργα ή ελαφρώς περιπαικτικά βλέμματα των γύρω της). Αφού τελείωσε με την επικάλυψη, έκοψε το κέικ σε μεγάλα, χορταστικά κομμάτια και το προσέφερε στους συνεπιβάτες της.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πήραν ένα κομμάτι. Αντιθέτως, πολλοί ήταν αυτοί που βιάστηκαν να καταγράψουν το συμβάν με τα κινητά τους τηλέφωνα (για να προλάβουν προφανώς να το ανεβάσουν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης). Ακόμη κι όταν η ίδια η κοπέλα άρχισε να τρώει χαμογελαστή από το κέικ της, οι περισσότεροι επιβάτες προτίμησαν να διατηρήσουν μια απόσταση ασφαλείας από αυτό το περίεργο κορίτσι και το γλυκό του (που είχε το θράσσος να διαταράξει την ψυχρή ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε βαγόνι του μετρό).

Όταν κάποιος ρώτησε την κοπέλα ποιος είχε γενέθλια και του ετοίμαζε τούρτα, εκείνη απάντησε: “όλοι”. Κάποιος άλλος τη ρώτησε αν δούλευε σε ζαχαροπλαστείο (ψάχνοντας πίσω από την κίνησή της κάποιο έξυπνο, διαφημιστικό τρικ). Του απάντησε αρνητικά. Ένας τρίτος τη ρώτησε γιατί αποφάσισε να φτιάξει το κέικ και να το προσφέρει στο μετρό. Είπε πως ήθελε να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, να τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν.

Εννοείται πως το βίντεο κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως στο διαδίκτυο (κάτι έπρεπε να κάνουν άλλωστε όλοι αυτοί οι νηστικοί καλοθελητές με τα κινητά ανά χείρας). Τα σχόλια πολλά. Αρκετοί αναγνώρισαν την υπέροχη πρόθεση αυτή της κοπέλας να διαλύσει έστω και για λίγο το γκρίζο σύννεφο που δεν μας επιτρέπει να δούμε τον διπλανό μας. Κάποιοι προτίμησαν να σχολιάσουν πως είναι ανθυγιεινό να βάζεις frosting μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό…

Μετά από αυτό, εγώ απλώς αναρωτιέμαι:

– Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να αλληθωρίζουν κοιτάζοντας το δέντρο, ενώ μπροστά τους απλώνεται ένα πανέμορφο δάσος;

– Πώς καταλήξαμε να γίνουμε τόσο καχύποπτοι απέναντι στον συνάνθρωπό μας; Σε ποια ηλικία άραγε χάθηκε η παιδική αθωότητα, που μας επέτρεπε να αγκαλιάζουμε τον διπλανό μας και να τον κοιτάζουμε στα μάτια; Πότε ακριβώς αρχίσαμε να ψάχνουμε για κρυφά νοήματα και σκοπιμότητες πίσω από μια ευγενική πράξη;

– Γιατί θεωρούμε τρελούς, επικίνδυνους, ανόητους, ρομαντικούς αυτούς που συνεχίζουν να έχουν λίγη ανθρωπιά και ευγένεια; Γιατί τους βγάζουμε στο περιθώριο και τους κοιτάζουμε περιπαικτικά;

– Γιατί, όταν λάμπει μπροστά μας μια μικρή αχτίδα φωτός, εμείς γυρίζουμε οικειοθελώς το βλέμμα προς το σκοτάδι; Γιατί επιλέγουμε να ζούμε στο γκρίζο;

Η κοπέλα αυτή μάλλον δεν θα διαβάσει ποτέ τούτη την ανάρτηση. Θα ήθελα, όμως, να της πω ένα τεράστιο μπράβο. Όχι μόνο γιατί σκέφτηκε να δώσει χαρά στους συνανθρώπους της. Αλλά και γιατί συνέχισε να χαμογελά ακόμη κι όταν οι περισσότεροι την αρνήθηκαν. Λυπάμαι μόνο που δεν ήμουν μέσα σε κείνο το βαγόνι. Να της πω το μπράβο μου από κοντά. Τρώγοντας ένα κομμάτι από το κέικ της.

Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη σε αυτή την κοπέλα. Ένα γλυκό που μπορεί να σου φτιάξει την μέρα (και μπορεί να μοιραστεί εύκολα και στους γύρω μας). Φτιάξτε κι εσείς αυτές τις κρέπες πορτοκαλιού με σοκολάτα γάλακτος και μπισκότο. Μοσχομυρίζουν πορτοκάλι και πλημμυρίζουν το στόμα υπέροχη σοκολατένια γεύση. Φτιάξτε τες και μοιραστείτε τες. Όχι μόνο με τους αγαπημένους σας. Αλλά με την γειτόνισσα του διπλανού διαμερίσματος, με τον φούρναρη, με τον περιπτερά σας. Με όλους αυτούς που συναντάτε πάντα βιαστικά και ανταλάσσετε μια τυπική καλημέρα. Γιατί είναι ωραίο να ερχόμαστε κοντά. Κι ας το έχουμε σχεδόν ξεχάσει…

Κρέπες πορτοκαλιού με σοκολάτα γάλακτος και μπισκότο

Κρέπες πορτοκαλιού με σοκολάτα γάλακτος και μπισκότο

Υλικά

Για τη ζύμη (14 μικρές ή 6 μεγάλες κρέπες):

Για τη γέμιση:

Για την επικάλυψη:

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο, και ανακατεύετε καλά.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε και αυτό στο μπολ. Ανακατεύετε (κατά προτίμηση με σύρμα για να μην μείνουν καθόλου σβώλοι).

Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Αφού το βγάλετε από το ψυγείο, ζεσταίνετε 1 μικρό κομματάκι βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε λίγο από το μείγμα της κρέπας στο κέντρο του τηγανιού.

Με γρήγορες κυκλικές κινήσεις του τηγανιού, απλώνετε το μείγμα σε όλο το τηγάνι (ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό στερεό στρώμα).

Το αφήνετε να ψηθεί για 1′, το γυρίζετε με προσοχή και από την άλλη πλευρά και ψήνετε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα. Βγάζετε την κρέπα σε ένα πιάτο.

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το μείγμα (βάζοντας πάντα λίγο βούτυρο στο τηγάνι πριν προσθέσετε νέο μείγμα).

Για την επικάλυψη:

Λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί.

Σύνθεση:

Αλείφετε τις κρέπες με μαρμελάδα, πραλίνα ή τυρί κρέμα και πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο μπισκότο.

Τις τυλίγετε σε ρολό και τις περιχύνετε με τη ζεστή σοκολάτα γάλακτος. Καταναλώνετε αμέσως.

Tip1: Η πρώτη κρέπα έχει πάντα λιγότερο καλή υφή από τις επόμενες. Η γεύση της, ωστόσο, είναι εξίσου καλή.

Tip2: Το τηγάνι που θα βάλετε τις κρέπες πρέπει να έχει κάψει πολύ καλά, ενώ το βούτυρο που θα βάζετε πριν από κάθε κρέπα πρέπει να είναι ελάχιστο για να μην βγουν βαριές οι κρέπες.

Tip3: Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι σημαντική προϋπόθεση για να γίνουν οι κρέπες σας ελαφριές.

Tip4: Χρησιμοποιήστε μια κουτάλα σούπας ως μεζούρα για να ρίχνετε πάντα την ίδια ποσότητα μείγματος στο τηγάνι. Έτσι, όλες οι κρέπες σας θα έχουν ίδιο πάχος.

Κρέπες πορτοκαλιού με σοκολάτα γάλακτος και μπισκότο