- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Μύδια σαγανάκι με σάλτσα μουστάρδας

Σας έχω κουιζάκι! Ποια είναι η καλύτερη εβδομάδα του χρόνου; Μην ψάχνετε πολύ για την απάντηση. Η καλύτερη εβδομάδα του χρόνου είναι αυτή που ξεκινάει με αργία. Διότι, αν οι αργίες είναι η μεγάλη αδυναμία της υποφαινόμενης μπλόγκερ, οι αργίες που πέφτουν Δευτέρα έχουν μια ακόμη πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Είναι βαθύτατα ερωτευμένη μαζί τους (ω, ναι, αυτό το κορίτσι έχει μια τάση να ερωτεύεται τα πάντα…) και δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τη ζωή της μακριά τους. (Στον ελεύθερο χρόνο της δεν διστάζει να τους αφιερώσει ποιήματα ή να τους κάνει καντάδα, όπως γίνεται σε όλους τους καθωσπρέπει έρωτες.)

Εντάξει, το ξέρετε ότι είμαι φανατική οπαδός παντός είδους αργίας. Το έχω δηλώσει πολλάκις ότι κάθε χρόνο τις αναζητώ μανιωδώς (μπορώ από την πρώτη ημέρα του έτους να σας απαριθμήσω πότε ακριβώς πέφτουν όλες οι αργίες της χρονιάς). Άλλωστε, μεταξύ μας, αυτές αποτελούν και τον βασικότερο λόγο για τον οποίο αγοράζω ημερολόγιο. Αξίζει, όμως, να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στις Δευτερο-αργίες. Αυτές που αντικαθιστούν μια μουντή, βαριεστημένη, τυπική, δεν-θέλω-να-σηκωθώ-από-το-κρεβάτι Δευτέρα με μια φωτεινή, διασκεδαστική, ξέγνοιαστη, γιούπι-μπορώ-να-χουζουρέψω Δευτέρα.

Αν δεν είστε ήδη φαν των Δευτερο-αργιών, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι αποτελούν ιδανική αφορμή για:

α) να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα. (Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι μικρές εναλλαγές της καθημερινότητας επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής. Άρα, χάρη στις Δευτερο-αργίες θα ζήσεις περισσότερο. Πώς να μην τις αγαπάς, λοιπόν;)

β) να δεις συγγενείς ή φίλους που έχεις καιρό να συναντήσεις. (Όση όρεξη για μαζώξεις κι αν έχεις, πόσοι πιστεύεις ότι θα ανταποκριθούν στο καλεσμά σου μια τυπική Δευτέρα; Μια Δευτερο-αργία, όμως, όλοι είναι πιο επιρρεπείς στο να ξεμυτίσουν από το σπίτι! Τώρα, αν ανάμεσα στους καλεσμένους είναι και εκείνη η ενοχλητική θεία που επιμένει να σου τσιμπάει τα μάγουλα κι ας έχεις περάσει τα πρώτα -άντα, υπομονή. Έχουν και οι αργίες τα μελανά τους σημεία…)

γ) να πας μια εκδρομή. (3ήμερο=αξία ανεκτίμητη και αξεπέραστη. Κοινώς, έχεις την καλύτερη αφορμή -και υποχρέωση μη σου πω…- να πάρεις τα βουνά και τα λαγκάδια. Κι αν είσαι από αυτούς που θα μείνουν πίσω, έχεις κάθε δικαίωμα να γκρινιάξεις και κανείς δεν θα σε πει περίεργο ή γκρινιάρη.)

δ) να γυμναστείς. (Αν ανήκεις στην κατηγορία “βλέπω διάδρομο και σκέφτομαι πόσα ρούχα θα μπορούσα να κρεμάσω επάνω του”, τότε μάλλον αυτό το επιχείρημα δεν σε πολυενδιαφέρει. Αν, όμως, αγαπάς τη γυμναστική, μια Δευτερο-αργία είναι ιδανική μέρα για να τρέξεις στο πάρκο ή να δοκιμάσεις επιτέλους εκείνο το dvd γιόγκα που έχεις αγοράσει εδώ και καιρό -Γκούχου, γκούχου, για ποιον χτυπάει η καμπάνα…;)

ε) να μείνεις στο κρεβάτι ως αργά. (Θέλει περαιτέρω επεξήγηση αυτό το ιερό επιχείρημα; Δεν νομίζω! Αντί για μένα, ας μιλήσουν τα λατρεμένα μαξιλάρια…)

στ) να φας κάτι ιδιαίτερο. (Μια Δευτερο-αργία σίγουρα προσφέρεται για εξορμήσεις σε ταβέρνες και εστιατόρια. Αν, ωστόσο, αποφασίσεις να φας εντός, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από αυτά που συνηθίζεις να φτιάχνεις. Κάτι λιγάκι πιο γιορτινό. Για να γιορτάσεις το γεγονός ότι είναι Δευτέρα και δεν δουλεύεις, ντε! Όσο για το τι θα μπορούσες να φτιάξεις, αυτό εξαρτάται από τις ορέξεις σου και από την αργία. Αν μιλάμε για Καθαρά Δευτέρα, μπορείς να συνεχίσεις την ανάγνωση, διότι ακολουθεί συνταγή που θα χαρίσει στην αργία σου ανεπανάληπτη γεύση και υπέροχο άρωμα.)

Τα μύδια σαγανάκι με σάλτσα μουστάρδας που ακολουθούν είναι μια πανεύκολη συνταγή, που δεν θα σας κρατήσει στην κουζίνα για περισσότερο από 20 λεπτά. Υπόσχεται όμως να σας αιχμαλωτίσει πάνω από το πιάτο (με το πιρούνι ανά χείρας). Ένας μερακλίδικος μεζές, με μεθυστικό άρωμα ούζου και μια απολαυστικά πλούσια σαλτσούλα μουστάρδας, που σίγουρα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σας. Σημαντική συμβουλή: κρατήστε τη λαγάνα κοντά σας. Θα την χρειαστείτε σίγουρα για βούτες…

(υ.γ. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ξανά μύδια, αυτή η συνταγή είναι ιδανική όχι μόνο για να κάνετε την αρχή αλλά και για να τα καθιερώσετε! Αν πάλι δεν τα αγαπάτε και κανείς δεν μπορεί να σας πείσει να τα βάλετε στο τραπέζι σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο πιάτο με γαρίδες ή χταπόδι από τις άλλες καθαροδευτεριάτικες συνταγές που υπάρχουν εδώ.)

Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή όρεξη σε όλους!

Μύδια σαγανάκι με σάλτσα μουστάρδας

Μύδια σαγανάκι με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά

500 γρ. μύδια καθαρισμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 φλιτζ. ούζο

2/3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών

2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα με σπόρους (ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλετε)

2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού corn flour ή νισεστέ

λίγη πάπρικα γλυκιά για πασπάλισμα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σβήνετε με το ούζο και αφήνετε 1′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτετε τα μύδια, τη μουστάρδα, τον ζωμό και αφήνετε να βράσει για 3′-4′.

Διαλύετε το corn flour σε λίγο νεράκι και το προσθέτετε στη σάλτσα. Αφήνετε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 2′, να χυλώσει.

Κατεβάζετε από τη φωτιά, πασπαλίζετε με γλυκιά πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε και απολαμβάνετε όσο είναι ζεστό.

Tip1: Μπορείτε να καταναλώσετε το σαγανάκι σκέτο, ως μεζέ για το ούζο ή το τσιπουράκι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να το συνοδεύσετε με λευκό ρύζι και να το καταναλώσετε ως κυρίως πιάτο.

Tip2: Αφού πλύνετε τα μύδια, αφήστε τα να στραγγίξουν καλά προτού τα χρησιμοποιήσετε.

Tip3: Η μουστάρδα με κόκκους (τη βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) θα δώσει πιο έντονη γεύση και ενδιαφέρουσα υφή στη σάλτσα σας. Αν, ωστόσο, δεν έχετε τέτοια μουστάρδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλή. Όσο πιο καυτερή μουστάρδα επιλέξετε, τόσο πιο πικάντικο θα είναι το πιάτο σας.

Tip4: Αν δεν νηστεύετε, μπορείτε να προσθέσετε και τυρί φέτα στο σαγανάκι σας. Την ρίχνετε το τελευταίο λεπτό, θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια.

Μύδια σαγανάκι με σάλτσα μουστάρδας