- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Κουνουπιδοκεφτέδες

Ξέρω ότι η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό. Κάποιον που εγώ τον βλέπω Κουασιμόδο, εσύ μπορεί να τον θεωρείς γοητευτικό. Και κάποιος που για μένα είναι σούπερ σέξι, μπορεί για σένα να μην αξίζει δεύτερη ματιά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άνθρωποι που κατά γενική ομολογία γεννιούνται έτοιμοι για καλλιστεία. Κάτι οι τέλειες αναλογίες προσώπου, κάτι οι ακόμη πιο τέλειες αναλογίες σώματος, είναι δύσκολο να μην τους κατατάξεις στους ωραίους και μοιραίους τούτης της πλάσης. (Υπάρχουν και αυτοί που καταλήγουν ωραίοι και μοιραίοι μετά από καμιά δεκαριά επισκέψεις σε πλαστικό, αλλά αυτοί ανήκουν σε άλλη κατηγορία που δεν μας αφορά επί της παρούσης.)

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο βασίλειο της γεύσης. Υπάρχουν φαγητά που και μόνο στη σκέψη τους νιώθεις να σε διαπερνούν ρίγη συγκίνησης. Φαγητά που κοιτάζεις τη φωτογραφία τους στην οθόνη του υπολογιστή και τα σάλια σου φτάνουν μέχρι το πληκτρολόγιο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα τρίπατο παγωτό με τα σιρόπια του, τα κερασάκια του και όλα τα κομφόρ του τελοσπάντων ή ένα ζουμερό μπέργκερ που ξεχειλίζει σος ή ακόμη ένα κομμάτι πίτσα με το λιωμένο τυρί να ρέει μπροστά στα μάτια σας. Ε. μη μου πείτε ότι θα μένατε ασυγκίνητοι μπροστά στο θέαμα…

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνα τα φαγητά που δεν κάνουν την καρδιά σου (και το πιρούνι σου) να χτυπά με την πρώτη ματιά. Και πιθανότατα δεν θα έβγαιναν στην πρώτη πεντάδα, αν κάποιος διοργάνωνε τα πρώτα food-o-καλλιστεία. Όχι γιατί δεν είναι νόστιμα. Αλλά γιατί εμείς έχουμε μάθει να τα συνδέουμε με γεύσεις χλιαρές. Ίσως και άνοστες. Πάρτε για παράδειγμα ένα πρασόρυζο και πείτε μου με κάθε ειλικρίνεια αν θα σας έκανε ποτέ να κάνετε σπριντ μέχρι το ψυγείο μέσα στα άγρια μεσάνυχτα. Μάλλον όχι.

Στην παραπάνω κατηγορία, νομίζω πως οι περισσότεροι θα κατέτασσαν δίχως πολλή σκέψη και το κουνουπίδι. Μερικοί δεν θα δίσταζαν να το κοιτάξουν ακόμη και υποτιμητικά. Μα η αλήθεια είναι πως αυτό το αγαπημένο ζαρζαβατικό έχει την δική του ξεχωριστή ομορφιά. Αρκεί να την αναδείξουμε. Και για να την αναδείξουμε, δεν αρκεί να το φτιάξουμε (για χιλιοστή φορά) νερόβραστο και να το σερβίρουμε με λίγο λαδολέμονο. Πρέπει να το μεταμορφώσουμε και να το κάνουμε άξιο φιναλίστ των food-o-καλλιστείων. Τρόποι υπάρχουν πολλοί (ναι, ναι, πολλοί) κι εγώ σκοπεύω να μοιραστώ ευθύς αμέσως έναν εύκολο και πεντανόστιμο μαζί σας.

Τι θα λέγατε λοιπόν αν το απλό, λιτό και απέριττο κουνουπιδάκι μεταμορφωνόταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε χρυσαφένιους κουνουπιδοκεφτέδες; Με τραγανό περίβλημα και ελαφρώς κρεμώδες εσωτερικό; Κι αν σας έλεγα πως αυτή η μαγική μεταμόρφωση θα γίνει χωρίς ιδιαίτερο κόπο και (πολύ βασικό!) χωρίς να αποκτήσει το σπίτι σας τη γνωστή κουνουπιδοεσάνς που κάνει τόσο εσάς όσο και τους γείτονές σας να βάζετε μανταλάκι στη μύτη; Δοκιμάστε, λοιπόν, τους κουνουπιδοκεφτέδες που σας προτείνω και δείτε το κουνουπίδι με άλλο μάτι! Και πού ξέρετε, μπορεί και τα παιδάκια σας να αρχίσουν να σας ζητούν ξαφνικά κουνουπίδι…

Κουνουπιδοκεφτέδες

Κουνουπιδοκεφτέδες

Υλικά (για 20 μικρά κεφτεδάκια)

Εκτέλεση

Ρίχνετε τα 7 πρώτα υλικά της λίστας σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, μέχρι να κάψει καλά.

Παίρνετε, με τη βοήθεια δύο κουταλιών, 1 κουτ. σούπας από το μείγμα και τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνετε και για το υπόλοιπο μείγμα.

Μόλις χρυσαφίσουν από την κάτω πλευρά οι κεφτέδες, τους γυρίζετε και από την άλλη.

Όταν είναι έτοιμοι με ωραίο χρώμα και από τις δυο πλευρές, τους βγάζετε και τους τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί.

Τρώγονται ζεστοί, ως συνοδευτικό στο τραπέζι σας ή ως μεζές σε κρασάκι, ούζο ή τσίπουρο.

Tip1: Το κουνουπίδι το τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

Tip2: Θέλουν ελάχιστο τηγάνισμα από κάθε πλευρά, αρκεί το λάδι να έχει κάψει πολύ καλά. Διαφορετικά, θα “τραβήξουν” λάδι και θα έχουν βαριά γεύση.

Tip3: Εσωτερικά, θα είναι ελαφρώς κρεμώδεις, ενώ εξωτερικά θα γίνουν τραγανοί.

Tip4: Το μείγμα θα είναι αρκετά κρεμώδες και θα κολλάει στα χέρια. Γι’ αυτό, χρειάζεστε τα κουτάλια ώστε να παίρνετε μέρος του μείγματος και να το ρίχνετε στο τηγάνι. Με τη βοήθεια των δύο κουταλιών μπορείτε να δώσετε ελαφρώς στρογγυλό σχήμα στους κεφτέδες σας, αν θέλετε να έχουν “παραδοσιακή” εμφάνιση.

Κουνουπιδοκεφτέδες