- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα

Αποφάσισα να το δηλώσω δημόσια μπας και δεσμευτώ και το κάνω επιτέλους… Ξεκινάω σωστή διατροφή! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί πίσω από κάθε δίαιτα κρύβεται μια (φουλ στα λιπαρά και στις αμαρτωλές γεύσεις) ιστορία και έχει έρθει η ώρα να μοιραστώ τη δική μου μαζί σας…

Γνωρίζετε ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε λίγο και, παρόλα αυτά, τείνουν να παίρνουν τα κιλάκια τους ή να μην μπορούν να ξεφορτωθούν αυτά που ήδη έχουν; Εγώ, λοιπόν, δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Παχαίνω όταν τρώω (πολύ/άτσαλα/χωρίς μέτρο/λαίμαργα -διαλέξτε όποια περιγραφή σας αρέσει περισσότερο). Και χάνω κιλά, ψωμάκια και φραντζόλες όταν σταματήσω να τρώω σαν λύκος που τον βάζεις ανάμεσα σε αρνάκια γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι πριν φτάσω στο σημείο να βλέπω ζυγαριά και να βγάζω μαύρο μαντήλι για να πενθήσω προκαταβολικά το νούμερο που θα δείξει, παρέλασαν από μπροστά μου (και από το πιάτο μου) ουκ ολίγες νοστιμιές.

Κάνοντας έναν μικρό (αλλά αρκετά επίπονο) απολογισμό, θα έλεγα πως:

– τίμησα με ιδιαίτερη ευλάβεια παντός είδους μπεργκεροειδές και πιτσοειδές κυκλοφορεί εκεί έξω (όσοι με παρακολουθείτε στο Instagram (εκεί όπου τολμώ να δείξω αρκετές από τις “ατασθαλίες” μου, μάλλον το είχατε ήδη καταλάβει…).

– συνέβαλα σημαντικά στο να γίνει ελαφρώς πλουσιότερος ο ιδιοκτήτης του γειτονικού σουβλατζίδικου (άτιμε ροδοψημένε γύρε, εσύ τα φταις όλα!).

– κατανάλωσα με μηδενικές τύψεις παγωτά, σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου μου τόσο, ώστε στις φλέβες μου να μην ρέει αίμα αλλά σιρόπι σοκολάτας.

– κατάφερα (με μεγάλη επιτυχία) να αλείψω πραλίνα σε οτιδήποτε φαγώσιμο (βλέπε μπισκότα, κρέπες, ψωμί, τσουρέκι, φρυγανιές, φράουλες, μπανάνες, κρουασάν, πορτοκαλόπιτα -και η λίστα συνεχίζεται…) και να ταχυδρομήσω το πραλινοπακέτο εξπρές προς το στομάχι μου.

– παραβίασα τον χρυσό κανόνα μου περί δοκιμής των φαγητών που ετοιμάζω για το μπλογκ, με αποτέλεσμα όχι απλά να τα δοκιμάζω για να έχω άποψη αλλά να καθαρίζω πιάτα και πιατέλες καλύτερα κι από το πιο ισχυρό πολυκαθαριστικό της αγοράς.

Κι αν όλα τα παραπάνω θα ήταν απλά πταίσματα εφόσον είχαν συνδυαστεί με έντονη γυμναστική, το γεγονός ότι το πρόγραμμά μου τους τελευταίους μήνες δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση γυμναστικές επιδείξεις και λοιπές αθλοπαιδείες καθιστά το πταίσμα κακούργημα και εμένα πανηγυρικά ένοχη.

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα πολύ να προσποιηθώ ότι δεν τρέχει τίποτα και να σφυρίξω αδιάφορα παραγγέλνοντας ένα ακόμη πιτόγυρο με απ’ όλα. Όμως, η ζυγαριά, ο καθρέφτης, τα φερμουάρ στα παντελόνια μου που εντελώς ξαφνικά άρχισαν να ζορίζονται ιδιαίτερα κατά το κλείσιμο και ένα εντελώς καλοπροαίρετο αλλά 100% αληθινό σχόλιο για τα “μαγουλάκια μου που αφράτεψαν” δεν μου αφήνουν και πολλά περιθώρια να εθελοτυφλήσω.

Και για να σας αποδείξω πως έχω πάρει σοβαρά τον αγώνα που με περιμένει, έχω να δηλώσω τα εξής:

1. Αυτή τη στιγμή, δίπλα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μου βρίσκεται, έτοιμο προς κατανάλωση, ένα λιτό και απέριττο γιαουρτάκι (σκέτο, χωρίς πραλίνα).

2. Οι όποιες παρασπονδίες μου (έχει και ο κανόνας τις εξαιρέσεις του) θα σχετίζονται αποκλειστικά με συνταγές του μπλογκ και με την ιδιότητά μου ως food blogger (θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα το φάω το παχυντικό, αν είναι για το καλό του blogging…).

3. Υπόσχομαι να μοιραστώ μαζί σας όσες από τις λάιτ συνταγές μου καταφέρουν να με κάνουν να ξεχάσω (έστω και για λίγο) σουβλάκια με έξτρα σος και πάστες αμυγδάλου. Για την ακρίβεια, ξεκινάω σήμερα κιόλας με μια τέτοια συνταγή. Είναι η μεξικάνικη σαλάτα με κινόα που ακολουθεί. Εξαιρετικά νόστιμη, ευχάριστα πολύχρωμη και ιδιαίτερα θρεπτική. Μία ιδανική λύση για αυτούς που θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους, αφού το βασικό της συστατικό (κινόα) δεν περιέχει γλουτένη και είναι σημαντική πηγή μετάλλων, βιταμινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδοτικών. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κινόα, μπορείτε να κάνετε την αρχή σήμερα κιόλας με αυτή την πεντανόστιμη σαλάτα. Καλή σας όρεξη!

Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα

Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη βινεγκρέτ:

Εκτέλεση

Βάζετε την κινόα με τον ζωμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό (περίπου 15 λεπτά).

Την αφαιρείτε από το κατσαρολάκι και την αφήνετε να κρυώσει καλά.

Βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σε μια σαλατιέρα και τα ανακατεύετε με την κρύα κινόα.

Αναμειγνύετε καλά τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνετε τη σαλάτα. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο έξτρα ελαιόλαδο.

Την απολαμβάνετε ως ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό στο φαγητό σας.

Tip1: Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό, μπορείτε να διαλύσετε 1/2 κύβο λαχανικών σε 1 1/2 φλιτζ. νερό. Αν δεν έχετε ούτε κύβο, μπορείτε να βράσετε την κινόα με σκέτο νερό και λίγο αλάτι. (Σε κάθε περίπτωση, ο ζωμός θα προσφέρει έξτρα γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.)

Tip2: Πριν βράσετε την κινόα, θα πρέπει να την ξεπλύνετε με νερό, ώστε να φύγει η τυχόν πικρή γεύση της.

Tip3: Ο φρέσκος κόλιανδρος και ο χυμός λάιμ ταιριάζουν περισσότερο στη μεξικάνικη σαλάτα. Αν όμως δεν τα έχετε, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μαϊντανό και χυμό λεμονιού αντίστοιχα.

Tip4: Όσο πιο κρύα είναι η σαλάτα, τόσο πιο νόστιμη είναι. Γι’ αυτό, πριν προσθέσετε τη βινεγκρέτ, μπορείτε να την αφήσετε για λίγο στο ψυγείο.

Tip5: Όσοι νηστεύετε το τυρί, απλά παραλείψτε το τσένταρ ή αντικαταστήστε το με νηστίσιμο τυρί.

Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα