Τραγανές φωλιές με χοιρινό

Νιώθω βαθύτατα συγκινημένη, καθώς έχω βάσιμες υποψίες πως ο βαρύς, γκρίζος, ατελείωτος χειμώνας οδεύει επιτέλους προς το τέλος του. Είναι τέτοια η χαρά μου, που σκέφτομαι να βγω στους δρόμους και να αρχίσω να πανηγυρίζω με το αντηλιακό μου στο ένα χέρι και το ψάθινο καπελάκι μου στο άλλο.

Δεν κάνω πλάκα! Πώς θα μπορούσα άλλωστε να αστειεύομαι μετά από τόσο παγωμένο αέρα που έχω νιώσει να “τσιτώνει” τα μαγουλάκια μου σαν τριπλό λίφτινγκ τους τελευταίους μήνες; “Χειμώνας είναι”, θα μου πείτε και δεν θα έχετε άδικο. Μα θυμάστε τους χειμώνες των προηγούμενων χρόνων; Θυμάστε αυτή τη γλυκιά εναλλαγή μεταξύ κρύου και ζέστης; Θυμάστε πώς ο υδράργυρος έπεφτε αλλά δεν ξεχνούσε να ξανανέβει πού και πού (επιτρέποντάς μας να κάνουμε καμιά βόλτα χωρίς να φοράμε τέσσερα πουλόβερ και δύο παλτά); Όλα αυτά last year

Φέτος προπονούμασταν επισήμως για μετοίκηση στην “εξωτική” Αλάσκα. Και δεν είναι ότι δεν αγαπώ τις πανέμορφες πολικές αρκούδες ή ότι δεν θα μπορούσα να πιάσω φιλίες με τις γλυκύτατες φώκιες της περιοχής, αλλά αλλιώς ήμουν μαθημένη η δόλια. Μην με παρεξηγήσετε. Σκοπός μου δεν είναι να γκρινιάξω για τον χειμώνα που μας κατσικώθηκε τόσους μήνες και δεν έλεγε να φύγει. Αλλά θέλω, βρε παιδί μου, να μοιραστώ με κάποιον τον ενθουσιασμό μου για τα γάντια που επιτέλους θα βγουν από τα χεράκια μου και το κασκόλ που θα πάψει να είναι φυσική προέκταση του λαιμού μου. Αν μάλιστα λάβετε σοβαρά υπόψη σας το γεγονός ότι ανέκαθεν ήμουν παιδί της άνοιξης και του καλοκαιριού και ότι φέτος ο οργανισμός μου είχε αποφασίσει να προβάλει ακόμη λιγότερες αντιστάσεις στο κρύο απ’ ό,τι συνήθως, μάλλον θα καταλάβετε το μέγεθος της χαράς μου για την αλλαγή που βλέπω να κοντοζυγώνει.

Και ξέρω ότι είναι πολλοί εκεί έξω που νιώθουν ακριβώς όπως εγώ. Είναι όλοι αυτοί που κάθε βράδυ κοίταζαν με τρόμο το δελτίο καιρού να προμηνύει ότι και η επόμενη μέρα θα ήταν το ίδιο ή και περισσότερο μπούζι από την προηγούμενη. Και δεν αντιμετώπιζαν την επέλαση του χιονιά ως ευκαιρία για να φτιάξουν έναν ακόμη χιονάνθρωπο (πόσους πια να φτιάξεις μέσα σε έναν χειμώνα;), αλλά ως αιτία για να ζητήσουν άδεια διαρκείας και να κουκουλωθούν κάτω από το πουπουλένιο πάπλωμά τους μέχρι ο υδράργυρος να ξαναπάρει τα πάνω του.

Με όλους αυτούς τους συμπάσχοντες θα ήθελα να μοιραστώ αυτό το σπουδαίο μήνυμα αισιοδοξίας. Λίγη υπομονή ακόμη, φίλτατοι κρυουλιάρηδες! Τα βάσανά μας τελειώνουν! Η εαρινή ισημερία είναι πολύ κοντά. Στις 21 Μαρτίου κάνει επίσημη άφιξη η γλυκιά άνοιξη! Βάλτε, λοιπόν, το ημερολόγιο σε περίοπτη θέση και αρχίστε να μετράτε μέρες αντίστροφα (ναι ναι, σαν τους φυλακισμένους που περιμένουν πώς και πώς την αποφυλάκιση). Κι αφού φτάσει η πολυπόθητη ημερομηνία, μη μείνετε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχετε κάθε λόγο να το γιορτάζετε. Διοργανώστε ένα πάρτυ για να καλωσορίσετε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Καλέστε τους φίλους σας, στολίστε το σπίτι με φωτεινά χρώματα (και ομπρέλες θαλάσσης) και ετοιμάστε έναν νόστιμο μπουφέ γεμάτο λιχουδιές για μικρούς και μεγάλους. Και μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε τι να φτιάξετε ή ότι δεν θέλετε να περάσετε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα. Διότι λύσεις πάντα υπάρχουν (ρίξτε μια ματιά στη λίστα με φαγητά για πάρτυ που υπάρχει εδώ και θα καταλάβετε τι εννοώ).

Και επειδή θα ήταν παράλειψη να μην συμπεριλάβετε στον ανοιξιάτικο μπουφέ σας και μερικές λαχταριστές φωλίτσες, ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για τραγανές φωλιές με χοιρινό. Πανεύκολες, εμφανίσιμες, παιχνιδιάρες. Ιδανικές για να αγαπηθούν από μικρούς και μεγάλους σε κάθε πάρτυ. Δοκιμάστε τες και καλωσορίστε την άνοιξη όπως της αξίζει!

Τραγανές φωλιές με χοιρινό

Τραγανές φωλιές με χοιρινό

Τραγανές φωλιές με χοιρινό

Υλικά (για 12 φωλιές)

  • 3 φύλλα κρούστας
  • 350γρ. χοιρινό, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 3 μικρές πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη), κομμένες σε κύβους
  • 1 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο έξτρα ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
  • 12 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας)
  • αλάτι
  • βούτυρο ή ελαιόλαδο για επάλειψη του σκεύους

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές για 1′ σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτετε και το χοιρινό και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1′ ακόμη.

Προσθέτετε θυμάρι, πάπρικα, αλάτι και τον ζωμό και σιγοβράζετε για 40′ (ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό).

Μόλις είναι έτοιμο, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.

Όσο κρυώνει η γέμιση, εσείς ετοιμάζετε τα φύλλα.

Κόβετε κάθε φύλλο σε 12 τετράγωνα (συνολικά θα έχετε 36 τετράγωνα από τα τρία φύλλα).

Με ένα πινέλο λαδώνετε ελαφρά τα τετράγωνα και τα τοποθετείτε ανά τρία σε 12 θήκες για μάφιν (τις οποίες έχετε βουτυρώσει ή λαδώσει καλά). Στο τέλος, θα έχετε 12 φωλιές με 3 τετράγωνα φύλλα σε κάθε φωλιά.

Μοιράζετε τη γέμιση στις 12 φωλιές και πασπαλίζετε κάθε φωλιά με 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα.

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, για 25′ (ώστε να ροδίσουν οι φωλιές).

Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά προτού τις μετακινήσετε (αλλιώς θα σπάσουν).

Tip1: Προτιμήστε σπάλα ή λαιμό για το χοιρινό και κόψτε το σε πολύ μικρά κομματάκια, ώστε να μην είναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια μέσα στη γέμιση.

Tip2: Μπορείτε να φτιάξετε τις φωλιές και με κοτόπουλο. Προτιμήστε φιλέτο μπούτι ή στήθος.

Tip3: Αν οι φωλιές δεν προορίζονται για παιδιά, μπορείτε αφού σοτάρετε το χοιρινό να το σβήσετε με 1 σφηνάκι λευκό κρασί και μετά να προσθέσετε τα μυρωδικά και τον ζωμό.

Tip4: Αν όταν είναι έτοιμο το χοιρινό η γέμισή σας έχει ακόμη υγρά, δυναμώστε τη φωτιά για λίγα λεπτά ώστε να εξατμιστούν τα υγρά. Η γέμιση δεν πρέπει να είναι πολύ υγρή, γιατί θα υγρανθούν τα φύλλα κρούστας και δεν θα γίνουν τραγανές οι φωλιές.

Τραγανές φωλιές με χοιρινό

Τραγανές φωλιές με χοιρινό

25 Σχόλια

υποβολή σχολίου
dolmadaki (πριν από 3296 ημέρες)

καλημερούδια!!!! εγω θελω κρυο θελω βοριο πολο!! ηδη μας χιόνισε!! χαχα!! αυτες οι φωλιτσες τι τελειες!! και ωραια ιδεα για παρτυ!!

    Αναστασία (πριν από 3296 ημέρες)

    Εσύ καλέ, είσαι μαθημένη εκεί στα βόρεια! Ρώτα κι εμένα που έχω δεινοπαθήσει όλο το χειμώνα! Αλλά είπαμε, η 21η Μαρτίου πλησιάζει!!! 😉

Χρυσαυγή (πριν από 3296 ημέρες)

Αυτό το λιωμένο τυρί που βλέπω και αυτά τα φύλλα που δεν τολμώ να σκεφτώ με πόσο θόρυβο θα σπάσουν στο στόμα μου με έχουν αφήσει να χαζεύω τις φωτογραφίες σου για ήδη δύο λεπτά!
Πολύ ωραίο και ιδιαίτερο πιάτο για μπουφέ! Εναν μποφέ γεμάτο άνοιξη, αυτή που όλοι περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες Αναστασία μου!!!

Καλημέρα!!!!!!1

    Αναστασία (πριν από 3296 ημέρες)

    Χρυσαυγή μου, εγώ για να εμπεδώσω το “κρατς-κρατς” του φύλλου κατέληξα να φάω τα πρώτα έξι πριν καν ξεκινήσω να φωτογραφίζω… (μεγάλη ζημιά σου λέω!)
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!!

Parentslandgr (πριν από 3296 ημέρες)

Και εμενα δεν με τρελαινει ο χειμώνας αλλά οταν κάνει κρύο ειναι που θέλεις πολύ ενα τετοιο φαγητό!!!! Εχει και τα καλά του.Φιλάκια πολλά.

    Αναστασία (πριν από 3296 ημέρες)

    Αχ, εγώ βαρέθηκα να τουρτουρίζω, βρε παιδί μου! Και σήμερα που ένιωσα τον ήλιο να με ζεσταίνει, πήρα τις φωλίτσες μου ανά χείρας και είπα να το γιορτάσω! 😉
    Φιλάκια!

Amelie (πριν από 3296 ημέρες)

Αγαπητή Ανασταζί, σήμερα θίγεις ένα πονεμένο θέμα για εμένα που κυκλοφορώ με δίτροχο. Το τουρτούρισμα είναι μόνιμο στην κατάστασή μου. Αν με δεις πριν ανέβω στο μηχανάκι μου θα γελάσεις με τον…επαγγελματικό μου εξοπλισμό που περιλαμβάνει δυο-τρια κασκόλ, γάντια, σκουφί και κράνος (με αυτή τη σειρά!). ΟΛΑ μαζί ε? Anyway, πού θα πάει όπως λες κι εσύ, θα μας έρθει η άνοιξη και θα περιοριστώ στο…ένα κασκόλ!!! Το φαγητό σου είναι πολύ ευπαρουσίαστο, σίγουρα νόστιμο και αγαπητό σε όλους, περιλαμβάνει επιτυχημένους συνδυασμούς γεύσεων!

    Αναστασία (πριν από 3295 ημέρες)

    Αμαλία μου, ο επαγγλεματικός σου εξοπλισμός με βρίσκει απολύτως σύμφωνη! Πώς να αντιμετωπίσεις διαφορετικά το “αγιάζι” πάνω στο δίτροχο! Καλό κουράγιο όσο ακόμη κρατάει ο χειμώνας!
    Πολλά φιλιά!!!

kiki (πριν από 3296 ημέρες)

αχ αναστασια τις μερες και τις ωρες μετραω γιανα μεχρι να ερθει η ανοιξη και η καλοκαιρια της!!!!αντε να δουμε!!!!
καλα τι τελεια λιχουδια ειναι αυτη,ηδη φανταζομαι τις φωλιτσες σου σε μπουφε,σε παρτυ,σε μπυρομεζε……μμμμμ!!!!μαρεσε πολυ!!!!
φιλιααααα

    Αναστασία (πριν από 3295 ημέρες)

    Κι εγώ μετράω αντίστροφα σαν τους φυλακισμένους! 9 και σήμερα! χαχαχα!

cook (πριν από 3296 ημέρες)

α παπα!!!…και νηστευω…..

    Αναστασία (πριν από 3295 ημέρες)

    Πού θα πάει, θα τελειώσει η νηστεία και θα μπορέσεις να τις απολαύσεις δίχως τύψεις! 😉

Penelope (πριν από 3296 ημέρες)

Το κρύο να σου πω κοπέλα μου γλυκιά δεν το “σκιάζομαι” και πολύ, άμα ντυθείς με δυο-τρία-τέσσερα-πέντε πουλόβερ κι’ ένα αμπέχονο σαν αυτά από το έπος του ’40, την βγάζεις!!
Εκείνο που δεν αντέχω άλλο είναι την υγρασία και τον νοτιά.
Πάει σκέβρωσα 😉 πια. Φταίει και η ηλικία προφανώς…
Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί λοιπόν, η αποχώρηση του κρύου…και της υγρασίας…

Εξαιρετικό μεζεδάκι, για ένα μπουφέ που θέλεις να βγάλεις “εναλλακτικό” κρεατικό.

Χαιρετισμούς και φιλιά στο μουτράκι (ε, και σ’ εσένα φυσικά)!

    Αναστασία (πριν από 3295 ημέρες)

    Λες να κρυώνω πολύ επειδή μου λείπει το αμπέχονο, βρε Πηνελόπη μου; Μάλλον εκεί είναι το λάθος μου!
    Λίγα τα “ψωμιά” του χειμώνα πάντως! Σύντομα θα έρθει η άνοιξη και ποιος μας πιάνει!
    Φιλιά!

ΚΑΛΛΙΟΠΗ (πριν από 3296 ημέρες)

Μου τρέχουν τα σάλια….!!!! είναι και η ώρα φαγητού…..Λαχταριστές!!!!

    Αναστασία (πριν από 3295 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ, Καλλιόπη μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν! :-)

Ερμιόνη (πριν από 3296 ημέρες)

Πάρα πολύ ωραία ιδέα για τον μπουφέ και το πάρτι Αναστασία μου.
Και πρέπει να σου ομολογήσω ότι πείνασα βλέποντας τις φωτογραφίες και διαβάζοντας τη συνταγή σου.
Φιλιά!

    Αναστασία (πριν από 3295 ημέρες)

    Να είσαι καλά, Ερμιόνη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!
    Φιλάκια!

Γιώτα (πριν από 3295 ημέρες)

Καλημέρα. Μου αρέσει ο Χειμώνας και αν δεν ήταν ακριβό το πετρέλαιο δεν θα γκρίνιαζα καθόλου. Μου αρέσει όμως ότι οι άνθρωποι γύρω μου αρχίζουν και νιώθουν αισιόδοξοι μόνο και μόνο λόγω άνοιξης! Η σημερινή συνταγή σου, μου αρέσει πολύ και θα δοκιμαστεί σίγουρα!

    Αναστασία (πριν από 3295 ημέρες)

    Γιώτα μου, για μένα άνοιξη και αισιοδοξία πάνε πακέτο! Και επειδή τον βαρέθηκα τον χειμώνα και θέλω επιτέλους λίγο ήλιο χωρίς δόντια, ανυπομονώ για την 21η Μαρτίου!
    Ελπίζω να τις απολαύσετε τις φωλίτσες!
    Φιλάκια!!!

spoon-stories (πριν από 3295 ημέρες)

Αναστασία μου εμένα πάντα μου άρεσε ο χειμώνας!! Φέτος λοιπόν είναι η πρώτη φορά που ανυπομονώ να έρθει η Άνοιξη (που ήρθε) και το Καλοκαιράκι!! Μάλλον από τις πολλές βροχές βαρέθηκα, τι να πω?
Τώρα η σημερινή σου συνταγή είναι ότι πρέπει για μπουφέ!!Όχι ότι με χαλάει να το φτιάξω και για πάρτυ μου μόνο δηλαδή ε?Πολλά φιλιά!!

    Αναστασία (πριν από 3294 ημέρες)

    Κι εγώ το ίδιο έχω πάθει! Βαρέθηκα και θέλω Άνοιξη τώρα!!!!!!!!!!!! 😉

Tante Kiki (πριν από 3293 ημέρες)

Πού θα πάει Αναστασία μου;;; Θα έρθει η άνοιξη!!! Αλλά αυτή η συνταγή σου βρε παιδί μου είναι κόλαση!!!!
Καλή Κυριακή!!

Iris mama goes vintage (πριν από 3292 ημέρες)

Ιδανική πρόταση για τραπέζι, οι φωλιές δίνουν άλλον αέρα!!!! Τέλειες!!!!

mookies (πριν από 3292 ημέρες)

Το τραγανό φύλλο και το λιωμένο κασέρι, είναι εθυστικά! Αυτά τα 3 που βλέπω είναι μόνο για δοκιμή;
Eγώ προσωπικά γκρινιάζω για τη ζέστη το καλοκαίρι, οπότε δεν βιάζομαι και πολύ!
Φιλιά

Υποβολή Σχολίου