- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε στα χέρια σας ένα βιβλίο μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής και, καθώς ξεφυλλίζετε τις σελίδες του, να μην μπορείτε να διαλέξετε ποια συνταγή θα φτιάξετε πρώτη; Να σας αρέσουν όλες (μα όλες!) και να ψάχνετε αφορμές για να τις δοκιμάσετε το συντομότερο δυνατόν; Αν ναι, τότε μπορείτε ίσως να φανταστείτε τι έπαθα όταν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο Delicious Cakes των εκδόσεων annie blana. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Πριν λίγο καιρό, η ταλαντούχα και γλυκύτατη Αθηνά από το υπέροχο Craftaholic διοργάνωσε έναν διαγωνισμό, που ομολογώ πως μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, αφού ο τυχερός θα κέρδιζε το βιβλίο Delicious Cakes. Ένα βιβλίο με το οποίο είχα φλερτάρει αρκετές φορές στα ράφια των βιβλιοπωλείων και ήταν απλά θέμα χρόνου να το προσθέσω στη συλλογή μου. Άλλωστε, στη βιβλιοθήκη μου υπήρχαν ήδη και άλλα βιβλία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου και όλα ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη αισθητική τους. Μου άρεσε ο μοντέρνος τρόπος που προσέγγιζαν κάθε συνταγή, οι ζωντανές φωτογραφίες τους αλλά και το γεγονός πως με απλά υλικά μπορούσες να φτιάξεις κάτι πραγματικά εντυπωσιακό και νόστιμο. Ενώ το πρακτικό τους μέγεθος ήταν έξτρα μπόνους (ξέρετε, για εκείνες τις φορές που θες να πάρεις μαζί σου ένα βιβλίο αλλά προτιμάς να μην κουβαλάς στην τσάντα σου τόμο εγκυκλοπαίδειας!).

Όταν η Αθηνά με ενημέρωσε πως είχα κερδίσει στον διαγωνισμό, ενθουσιάστηκα και κάθε μέρα έριχνα κλεφτές ματιές ανυπομονώντας για το δέμα του ταχυδρομείου. Και το δέμα έφτασε και εγώ βρέθηκα να ξεφυλλίζω σελίδες με λαχταριστά κέικ, που στέκονταν φουσκωτά και με προκαλούσαν να τρέξω στην κουζίνα. Ακόμη και ο τρόπος που η εκδότρια Άννυ Μπλάνα προλόγιζε το βιβλίο με γέμιζε λαχτάρα να γευτώ όλα αυτά τα μυρωδάτα, αφράτα γλυκίσματα. Και φυσικά, το γεγονός ότι όλες οι συνταγές ανήκαν στις, φημισμένες για τα κέικ τους αδερφές, Μαργαρίτα και Λούση Έλλιοτ ήταν μία έξτρα εγγύηση για το αποτέλεσμα.

Το μόνο πρόβλημα ήταν πως όσο περισσότερο ξεφύλλιζα το βιβλίο, τόσο δυσκολευόμουν να επιλέξω μια συνταγή για να ξεκινήσω. Ήθελα να τις δοκιμάσω όλες. Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερα, αφού τις επόμενες μέρες πέρασα αρκετές ώρες αγκαλιά με το μίξερ και τον φούρνο μου. Να ανακατεύω υλικά και να ξεφουρνίζω μυρωδάτα κέικ, που φυσικά γίνονταν ανάρπαστα εντός και εκτός οικογενειακής εστίας. Και ύστερα, ακολούθησαν οι πειραματισμοί και οι δοκιμές. Γιατί ένα καλό βιβλίο μαγειρικής σού ανοίγει την όρεξη για δημιουργία. Και σε ωθεί να κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Ένα καλό βιβλίο μαγειρικής σού επιτρέπει και σε προτρέπει να εξελιχτείς.

Κάπως έτσι το προκλητικά αφράτο κέικ μόκα που εμπεριέχεται στις σελίδες του βιβλίου μεταμορφώθηκε σε μια αέρινη τούρτα. Μια τούρτα για γενέθλια αλλά και για οποιαδήποτε άλλη περίσταση απαιτεί γλυκό. Ένα γλυκό που δεν θα βαρύνει και δεν θα λιγώσει όσους το δοκιμάσουν. Η εύκολη και ελαφριά τούρτα μόκα που ακολουθεί είναι ακριβώς αυτό το γλυκό. Με τη επίγευση του καφέ να παιχνιδίζει διακριτικά στον ουρανίσκο και τις στρώσεις του ανάλαφρου κέικ να δένουν άψογα με το σοκολατένιο γλάσο. Μια τούρτα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσει όποιος αγαπά το αναζωογονητικό άρωμα και την μεθυστική γεύση του καφέ. Μια τούρτα που θα βγάλει ασπροπρόσωπο όποιον την φτιάξει. Μια τούρτα που μπορεί να σερβιριστεί και σαν ένα καθημερινό γλυκό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι. Μια τούρτα που μπορεί να γίνει και με παραλλαγές (δείτε τα tips 5 και 6 στο τέλος της συνταγής). Μια τούρτα που σίγουρα θα γίνει η πιο γλυκιά σας συνήθεια…

υ.γ. Μην σας αγχώσει το μέγεθος της συνταγής (επειδή παρουσιάζονται τα βήματα και τα tips αναλυτικά). Είναι πολύ απλή και εύκολη.

Καλή σας απόλαυση!

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Υλικά (για ένα ταψί 24-26 εκατοστά)

Για το κέικ μόκα:

Για το γλάσο:

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):

Εκτέλεση

Για το κέικ μόκα:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα και προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα.

Στη συνέχεια, ρίχνετε και τον καφέ κρύο και χτυπάτε καλά.

Προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Λιώνετε την κουβερτούρα και, αφού κρυώσει λίγο την προσθέτετε και αυτή στο μείγμα και ανακατεύετε.

Ρίχνετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 50′.

Όταν είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει πολύ καλά, το κόβετε κατά μήκος στη μέση, ώστε να δημιουργηθούν 2 ισόπαχοι στρογγυλοί δίσκοι κέικ.

Για το γλάσο:

Χτυπάτε το κρύο γάλα με τη σαντιγί σε σκόνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, μέχρι να στέκεται η σαντιγί.

Χτυπάτε το τυρί κρέμα με τον κρύο καφέ και την άχνη, ίσα να αφρατέψει το τυρί.

Ενώνετε το τυρί με τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σύνθεση:

Τοποθετείτε το ένα κέικ πάνω σε πιατέλα ή τουρτιέρα και από πάνω απλώνετε ένα μέρος του γλάσου (περίπου το 1/3) και πασπαλίζετε με την τριμμένη κουβερτούρα.

Βάζετε προσεκτικά από πάνω και το δεύτερο κέικ και καλύπτετε την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο.

Γαρνίρετε με τριμμένη κουβερτούρα, τρούφα ή ό,τι άλλο σας αρέσει και τοποθετείτε στο ψυγείο για να σφίξει.

Κόβετε σε κομμάτια και την απολαμβάνετε σκέτη ή με μια κούπα καφέ ή τσάι.

Tip1: Το κέικ μόκα που περιέχεται στη συνταγή προέρχεται από το βιβλίο Delicious cakes των εκδόσεων annie blana.

Tip2: Ανάλογα με την ισχύ του φούρνου σας και το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε, ίσως χρειαστεί να ψήσετε λίγο περισσότερο το κέικ (στο δικό μου φούρνο χρειάστηκε ψήσιμο 60′). Το κέικ σας θα είναι έτοιμο όταν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και είναι σταθερή η επάνω επιφάνειά του. Μην ξεχνάτε ότι δεν ανοίγετε ποτέ το φούρνο για να ελέγξετε το κέικ πριν τα 20′ (μπορεί να “πέσει” το κέικ) και ότι ο φούρνος σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος.

Tip3: Αν δεν έχετε υγρή βανίλια, χρησιμοποιήστε βανίλια σε σκόνη. Την υγρή βανίλια τη βρίσκετε σε μπουκαλάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Tip4: Είναι σημαντικό να κοσκινίσετε το αλεύρι. Θα χρειαστείτε μόνο 1′ και το κέικ σας θα βγει αφράτο και ελαφρύ.

Tip5: Αν δεν θέλετε την τούρτα σας σοκολατένια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαντιγί σε σκόνη χωρίς γεύση σοκολάτας.

Tip6: Μπορείτε να αντικαταστήσετε την τριμμένη κουβερτούρα (τόσο στη γέμιση όσο και στη διακόσμηση) με κοπανισμένους ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε καβουρδισμένο αμύγδαλο ή φουντούκι. Για πιο γεμάτη γεύση, μπορείτε να βάλετε και κουβερτούρα και ξηρούς καρπούς.

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)