- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Αφράτη καλοκαιρινή ομελέτα (φριτάτα) με κολοκυθάκι

Οι μπλογκοεμφανίσεις μου τις τελευταίες 2 εβδομάδες τείνουν να γίνουν πιο σπάνιες και από εμφανίσεις κομήτη στον αττικό ουρανό. Φταίει σίγουρα το γεγονός ότι το προηγούμενο δεκαπενθήμερο κύλησε σε ρυθμούς fast forward. Με άλλα λόγια, οι υποχρεώσεις ήταν πολλές και το 24ωρο αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πολύ μικρό για να χωρέσει το ομολογουμένως βαρυφορτωμένο πρόγραμμά μου (Αλήθεια, πότε θα μου κάνει τη χάρη η μέρα να αποκτήσει 25 ώρες; Τι ψυχή έχει μια ωρίτσα παραπάνω δηλαδή;).

Αν βέβαια είστε οπτικοί τύποι και θέλετε να έχετε και εικόνα για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ, φανταστείτε έναν σίφουνα (that’s me!) να τρέχει πέρα δώθε, κρατώντας μια κουτάλα/σπάτουλα/πιρούνα στο ένα χέρι και ένα σημειωματάριο στο άλλο. Γιατί, τις ώρες που δεν μαγείρευα, έγραφα (ιδέες/σημειώσεις/λίστες/συνταγές). Και τις ώρες που δεν έγραφα, μαγείρευα. Κάποιες στιγμές έκανα και τα δύο ταυτόχρονα (το αποδεικνύουν περίτρανα τα δυο νέα παράσημά μου, aka ένα ωραιότατο κάψιμο στο αριστερό χέρι και ένα υπέροχο κόψιμο-α-λα-Τζακ-Αντεροβγάλτης στον δείκτη του δεξιού χεριού). Υπήρχαν και μερικές ώρες που κοιμόμουν, αλλά αυτές μάλλον δεν πιάνονται. Γιατί είτε ήταν ελάχιστες, είτε συνοδεύονταν από όνειρα γεμάτα μαγειρική και ιδέες/σημειώσεις/λίστες/συνταγές (μια από τα ίδια με τον ξύπνιο δηλαδή).

Δεν έχω φυσικά την παραμικρή πρόθεση να παραπονεθώ. Οι μέρες αυτές μπορεί να ήταν αρκετά κουραστικές και γεμάτες υποχρεώσεις, αλλά είχαν και τα απαραίτητα διαλείμματα χαλάρωσης. Πάνω εκεί δηλαδή που η κούραση έφτανε στο ζενίθ, αντί να καταρρεύσω (όπως θα έκανε κάθε νορμάλ άνθρωπος), εγώ ντυνόμουν, στολιζόμουν και έβγαινα από το σπίτι για να συναντήσω μπλογκοφίλους.

Η πρώτη αφορμή για “ξεπόρτισμα” ήταν το Φεστιβάλ Ευ Ζην (που σας είχα αναφέρει και στην προηγούμενη ανάρτηση). Αφού πέρασα πολλές ώρες “κολυμπώντας” σε έναν ωκεανό από γλώσσες (όντας στην ομάδα που είχε αναλάβει να ετοιμάσει fish pie για το Φεστιβάλ), πήρα τα ταψάκια μου (και την παρέα των πολύτιμων βοηθών μου!) και φτάσαμε οικογενειακώς στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Ο καιρός έκανε τα τσαλίμια του, αλλά όλοι ήταν κεφάτοι και χαμογελαστοί. Περάσαμε ομολογουμένως υπέροχα. Γελάσαμε, φάγαμε, είδαμε παλιούς και γνωρίσαμε νέους μπλογκοφίλους. Και φυσικά, συμμετείχαμε σε μια γιορτή που απώτερο στόχο είχε να βοηθήσει συνανθρώπους μας (σκέφτεστε κάτι καλύτερο;).

Η δεύτερη αφορμή ήρθε με την πρόσκληση των TGI Fridays να γνωρίσουμε το νέο τους μενού, άρτι αφιχθέν από το Μεξικό. Απολαύσαμε υπέροχα δροσιστικά κοκτέιλ και πολύχρωμα πιάτα με πικάντικες γεύσεις που γαργαλούσαν ευχάριστα τον ουρανίσκο μας, φορέσαμε σομπρέσο, βγάλαμε (πολλές) φωτογραφίες (τους εαυτούς μας και τα διάφορα εδέσματα). Κοινώς, κάτι το καλό φαγητό, κάτι η εξαιρετική διοργάνωση της βραδιάς (που σε μετέφερε στα σοκάκια του Μεξικό), κάτι η καλή παρέα, ήταν μάλλον αναμενόμενο να περάσουμε πολύ καλά και εκεί.

Και αφού σας περιέγραψα πώς κύλησαν οι τελευταίες δύο εβδομάδες για μένα, πρέπει τώρα να παραδεχτώ πως μπορεί να πέρασα άπειρες ώρες στην κουζίνα, μα το δικό μας φαγητό ήταν ως επί το πλείστον γρήγορα και εύκολα πιάτα που ετοιμάζονταν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (γιατί όταν μαγειρεύεις για άλλους, συχνά ξεχνάς να μαγειρέψεις για τον εαυτό σου). Ευτυχώς, η εποχή προσφέρει πολλά νόστιμα υλικά για να ετοιμάσεις ένα γεύμα σε ελάχιστα λεπτά και να ικανοποιήσεις δίχως ιδιαίτερο κόπο όλα τα στομαχάκια που γουργουρίζουν.

Κάπως έτσι, ετοιμάσαμε (και καταβροχθίσαμε) την αφράτη καλοκαιρινή ομελέτα (φριτάτα) με κολοκυθάκι που ακολουθεί. Αν είστε φαν των αυγών (όπως εγώ) αλλά έχετε βαρεθεί τις φλατ ομελέτες, σίγουρα θα τη λατρέψετε. Το κολοκυθάκι δίνει στην ομελέτα ιδιαίτερη γλύκα, η πατάτα την κάνει πιο χορταστική και ο τρόπος παρασκευής της μεταμορφώνει κάθε μπουκιά σε μια μικρή, αφράτη  απόλαυση. Αν και είναι προαιρετικό, αξίζει να συνοδεύσετε την ομελέτα σας με λίγη πράσινη σαλάτα, ντοματίνια και κρέμα μπαλσάμικο. Όχι μόνο γιατί έτσι το πιάτο γίνεται ακόμη πιο όμορφο, αλλά και επειδή ο συγκεκριμένος συνδυασμός χαρίζει μια ευχάριστη δροσιά και φρεσκάδα, ιδανική για κάθε καλοκαιρινό πιάτο. Απολαύστε τη ως κυρίως γεύμα ένα μεσημέρι που δεν θέλετε να φτιάξετε κάτι πιο περίπλοκο ή ένα βράδυ που έχετε φίλους στο σπίτι. Η παγωμένη μπύρα είναι προαιρετική αλλά σίγουρα επιθυμητή προσθήκη.

Καλή σας απόλαυση!

Αφράτη καλοκαιρινή ομελέτα (φριτάτα) με κολοκυθάκι

Αφράτη καλοκαιρινή ομελέτα (φριτάτα) με κολοκυθάκι

Υλικά

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

Εκτέλεση

Κόβετε την πατάτα σε λεπτές ροδέλες και τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Τις αφήνετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να απορροφηθεί τυχόν λάδι από την επιφάνεια τους.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.

Προσθέτετε και τα τυριά και χτυπάτε λίγο ακόμη.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα κολοκυθάκια για 2′-3′, ίσα να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτετε και τις τηγανισμένες πατάτες στο τηγάνι και περιχύνετε τα λαχανικά με το μείγμα των αυγών. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.

Καπακώνετε το τηγάνι (με καπάκι ή ένα μεγάλο πιάτο) και αφήνετε να ψηθεί η ομελέτα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να φουσκώσει και να αρχίσει να γίνεται στερεή (περίπου 8′-10′). Η επάνω πλευρά δεν θα έχει σταθεροποιηθεί απόλυτα.

Στη συνέχεια, αναποδογυρίζετε προσεκτικά την ομελέτα (δείτε πώς στα tips) για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά (την αφήνετε για περίπου 5′).

Βάζετε την ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο, προσθέτετε από πάνω την πράσινη σαλάτα της επιλογής σας και μερικά ντοματίνια, περιχύνετε με λίγη κρέμα μπαλσάμικο και απολαμβάνετε.

Tip1: Η ομελέτα πρέπει να μαγειρευθεί καπακωμένη και σε πολύ χαμηλή φωτιά για να γίνει αφράτη. Ενδεικτικά, η δική μου κουζίνα έχει διαβάθμιση μέχρι το 6 και εγώ ψήνω την ομελέτα στο 2.

Tip2: Αν το τηγάνι δεν έχει ελαιόλαδο μετά το σοτάρισμα των λαχανικών, προσθέστε 1-2 κουτ. σούπας έξτρα ελαιόλαδο στο τηγάνι (φροντίζοντας να πάει παντού και να κάψει καλά) και μετά ρίξτε το μείγμα των αυγών (ώστε να μην κολλήσει η ομελέτα κατά το ψήσιμο).

Tip3: Για να μπορέσετε να γυρίσετε την ομελέτα στο τηγάνι και από την άλλη πλευρά χωρίς να σας σπάσει, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο πιάτο. Καπακώστε με το πιάτο το τηγάνι και αναποδογυρίστε το, ώστε να πέσει η ομελέτα στο πιάτο. Στη συνέχεια, αφήστε την ομελέτα να γλιστρήσει απαλά ξανά μέσα στο τηγάνι για να ψηθεί και η άλλη πλευρά.

Αφράτη καλοκαιρινή ομελέτα (φριτάτα) με κολοκυθάκι