- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Γλυκό στεφάνι (κέικ βανίλιας με κρέμα τυριού και φράουλες)

Έχω τρεις πολύ καλούς λόγους για να σου παρουσιάσω σήμερα γλυκό. Όχι ότι χρειάζονται δικαιολογίες όταν υπάρχει γλυκό στο τραπέζι. Ποιος στέκεται σε τέτοιες μικρολεπτομέρειες την κρίσιμη στιγμή; Αλλά, να, σκέφτηκα να σου δώσω 3 σημαντικά επιχειρήματα για να μη νομίζεις πως το κάνω (μόνο) από ζαχαροεθισμό.

Ο πρώτος λόγος που σήμερα πρωταγωνιστεί γλυκό στο μπλογκοσπιτάκι μου είναι ότι σε λίγες μέρες θα γιορτάσεις παρέα με συγγενείς, φίλους, σκυλιά, γατιά και λοιπούς αγαπημένους την υπέροχα ανοιξιάτικη γιορτή που λέγεται Πάσχα. Και αφού το Πάσχα -τουλάχιστον στην Ελλάδα- συνοδεύεται από κατανάλωση μιας διόλου ευκαταφρόνητης ποσότητας κρέατος, κάποια στιγμή θα καταλήξεις να ζητάς γλυκό απεγνωσμένα. Και θα θέλεις κάτι νόστιμο, ελαφρύ και αέρινο. Κι αν τυγχάνει να είσαι και η οικοδέσποινα της ημέρας, θα το θες και εμφανίσιμο. Μην αγχώνεσαι. Σου έχω το κατάλληλο επιδόρπιο για το πασχαλινό σου τραπέζι

Ο δεύτερος λόγος που μου δίνει κάθε δικαίωμα να σου παρουσιάσω σήμερα γλυκό είναι πως -εκτός από το Πάσχα- θα γιορτάσεις και την Πρωτομαγιά σε λίγες μέρες. Και θα ξεχυθείς στα βουνά και στα λαγγάδια για να φτιάξεις λουλουδένια στεφάνια που θα αναβλύζουν τη ευωδιά της Άνοιξης. Τι κρίμα να μείνεις μόνο στο λουλουδένιο στεφάνι που θα κρεμάσεις στο μπαλκόνι σου, όταν μπορείς να υποδεχτείς τον Μάιο με το πιο γλυκό “στεφάνι” ακουμπισμένο στο τραπέζι σου

Ο τρίτος λόγος που μπήκα στην κουζίνα μου αποφασισμένη να γλυκοδημιουργήσω είναι πως θέλω να σε κεράσω για τη γιορτή μου. Εντάξει, το κέρασμα θα είναι λίγο πρόωρο, αλλά τη μέρα της γιορτής μου (aka Πάσχα) σκοπεύω να την περάσω αγκαλιά με δυο λιλιπούτεια πλασματάκια που δεν επιτρέπουν διαλείμματα για σερφάρισμα και blogging. Μην νομίζεις όμως πως θα σε αφήσω παραπονεμένο. Αντιθέτως. Σκοπεύω να σε γλυκάνω με κέρασμα τόσο αέρινο, προκλητικό και φραουλένιο όσο ακριβώς το φανταζόμουν τη στιγμή που ξεκινούσα να το φτιάχνω…

Αν σου έχω ήδη εξάψει τη φαντασία, να ξέρεις πως δεν θα σε κρατήσω άλλο σε αγωνία. Ακολουθεί η συνταγή για το γλυκάκι που σου υποσχέθηκα. Ή αλλιώς, το επιδόρπιο στο πασχαλινό σου τραπέζι, το γλυκό στεφάνι για να υποδεχτείς τον Μάη και το κέρασμα για τη γιορτή μου. Είναι ένα ανάλαφρο και εξαιρετικά εθιστικό κέικ βανίλιας με κρέμα τυριού και φράουλες, που κατά τη γνώμη μου ταιριάζει ιδιαίτερα στην Άνοιξη. Μπορεί να παρουσιαστεί πολύ εύκολα σε ένα γιορτινό τραπέζι και θα εκτιμηθεί σίγουρα από τους καλεσμένους τόσο για την εμφάνιση όσο και για τη γεύση του. Μην διστάσεις να το φτιάξεις. Σου υπόσχομαι ότι θα το λατρέψεις. Κόψε, λοιπόν, κομμάτι και καλή απόλαυση!

Γλυκό στεφάνι (κέικ βανίλιας με κρέμα τυριού και φράουλες)

Γλυκό στεφάνι (κέικ βανίλιας με κρέμα τυριού και φράουλες)

Υλικά (για 1 στρογγυλή φόρμα 22cm και 15 cupcakes)

Για το κέικ:

Για την επικάλυψη:

Για τη διακόσμηση:

Εκτέλεση

Για το κέικ:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το baking powder και τη σόδα.

Χτυπάτε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5′ να αφρατέψουν πολύ καλά.

Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.

Ρίχνετε το ξύσμα και τις βανίλιες.

Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το γάλα.

Ρίχνετε το μείγμα του κέικ σε στρογγυλή φόρμα καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη (και όσο περισσεύει το μοιράζετε σε φορμάκια για cupcakes, επίσης βουτυρμένα και αλευρωμένα).

Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για περίπου 45′ (τα cupcakes χρειάζονται λιγότερο ψήσιμο).

Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα και μετά το ξεφορμάρετε.

Για την επικάλυψη:

Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σχηματίζει απαλές κορυφές.

Χτυπάτε το τυρί κρέμα για να αφρατέψει.

Ενώνετε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τη μαρμελάδα σε ένα μπολ και ανακατεύετε απαλά.

Στήσιμο:

Βάζετε το κέικ σε πιατέλα και επικαλύπτετε με την κρέμα τυριού (η κρέμα τυριού που θα περισσέψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα cupcakes).

Διακοσμείτε με φρέσκες φράουλες στην κορυφή και στο κέντρο του κέικ καθώς και με πεταλούδες από royal icing (για τις πεταλούδες δείτε λεπτομέρειες παρακάτω). Τρώγεται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και ψυγείου.

Μικρά μυστικά

Tip1: Μην αμελήσετε να τηρήσετε τις θερμοκρασίες των υλικών (θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείου) όπως αναφέρονται στη συνταγή, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Tip2: Επειδή δεν έχουν όλοι οι φούρνοι την ίδια ισχύ, καλό είναι να ελέγξετε το κέικ σας καθώς ψήνεται. Βυθίστε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του και βεβαιωθείτε ότι αυτό βγαίνει στεγνό, πριν βγάλετε το κέικ από το φούρνο. Αν το κέικ έχει ροδίσει πολύ στην επιφάνεια αλλά εσωτερικά δεν είναι έτοιμο, καλύψτε το με λίγο αλουμινόχαρτο για να ψηθεί κι άλλο εσωτερικά χωρίς να καεί εξωτερικά. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να ανοίξετε το φούρνο για έλεγχο πριν τα πρώτα 20′.

Tip3: Οι πεταλούδες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση του κέικ είναι βρώσιμες και φτιαγμένες από royal icing (χρησιμοποίησα το έτοιμο μείγμα για royal icing της εταιρείας Silikomart). Για να φτιάξω τις πεταλούδες, ετοίμασα το royal icing σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και με ένα κορνέ σχεδίασα τις πεταλούδες πάνω σε λαδόκολλα. Άφησα τις πεταλούδες να στεγνώσουν 12 ώρες προτού τις χρησιμοποιήσω, ώστε να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα χωρίς να σπάνε.

Tip4: Η φόρμα που χρησιμοποίησα για το κέικ είναι η φόρμα σιλικόνης Armony της εταιρείας Silikomart.

Ευχαριστώ την εταιρεία Silikomart για την ευγενική προσφορά των προϊόντων της.

Γλυκό στεφάνι (κέικ βανίλιας με κρέμα τυριού και φράουλες)