- sundayspoon - http://www.sundayspoon.gr -

Νηστίσιμη πατατοσαλάτα με χταπόδι

Αν είσαι κι εσύ μανούλα (ή μπαμπάκας) και διαβάζεις αυτή την ανάρτηση, είμαι σίγουρη πως έχεις βρεθεί (πολλάκις) στη θέση να αναρωτιέσαι πώς θα ψυχαγωγήσεις το μικρό (ή και λίγο μεγαλύτερο) πλασματάκι που τριγυρνά ανάμεσα στα πόδια σου και επιζητά με περισσή επιμονή την προσοχή σου.

Είμαι επίσης σίγουρη πως κάμποσες φορές έχεις λοξοκοιτάξει το τηλεκοντρόλ και έχεις μπει στον πειρασμό να ανάψεις το “μαγικό κουτί”.

Ξέρω, επίσης, πως κάποιες φορές ενέδωσες στον πειρασμό χωρίς δεύτερη σκέψη. Και δεν σε κατακρίνω. Γιατί γνωρίζω (από προσωπική εμπειρία) πως ήθελες να κάνεις επιτέλους ένα μπάνιο ή να φας εκείνο το τοστ που ετοίμασες πριν τρεις ώρες και ακόμη ξεροσταλιάζει πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Για όλες όμως τις υπόλοιπες φορές (που και μπάνιο έχεις κάνει και το τοστάκι σου έχεις φάει), υπάρχουν πολύ πιο διασκεδαστικά πράγματα να κάνεις με το παιδάκι σου. Κι όταν λέω διασκεδαστικά, εννοώ και για τους δυο σας!

Πάρε, λοιπόν, μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να σημειώνεις 10 διασκεδαστικά πράγματα που δεν κοστίζουν μια περιουσία και μπορείς να κάνεις σήμερα κιόλας με το παιδάκι σου. Σου εγγυώμαι ότι θα περάσετε πολύ καλά και θα δημιουργήσετε υπέροχες αναμνήσεις (από αυτές που θα αναπολείς αργότερα).

1.Μασκαρευτείτε

Δεν χρειάζεται να είναι Απόκριες. Δεν χρειάζεται καν να αγοράσετε στολές. Το καλύτερο βεστιάριο υπάρχει πιο κοντά από όσο φαντάζεστε και το μόνο που έχετε να κάνετε για να το επισκεφθείτε είναι να ανοίξετε τις ντουλάπες σας. Βγάλτε ρούχα, παπούτσια, καπέλα, τσάντες και οτιδήποτε άλλο σας αρέσει και αρχίστε να μεταμφιέζεστε. Μη φοβηθείτε να ανοίξετε ακόμη και το μπαούλο με εκείνες τις ξεχασμένες τραγιάσκες του παππού. Όσο πιο τρελοί οι συνδυασμοί που θα κάνετε, τόσο περισσότερο θα διασκεδάσετε κι εσείς και τα παιδιά σας. Και φυσικά μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε τα “συνολάκια”.

2. Φτιάξτε μια κάψουλα αναμνήσεων

Όχι, δεν πρόκειται για επιστημονικό πείραμα, αλλά για μια δραστηριότητα άκρως διασκεδαστική. Χρειάζεστε ένα μεταλλικό κουτί ή πλαστικό βάζο με καπάκι και μερικά αντικείμενα. Για την ακρίβεια, τα αντικείμενα που θα θέλατε να ανακαλύψει όποιος ανοίξει την κάψουλα στο μέλλον. Μπορεί να είναι ο μελλοντικός σας εαυτός, κάποιος φίλος σας ή ακόμη και τα εγγόνια σας. Η κάψουλά σας μπορεί να περιέχει ένα γράμμα, κάποια σημαντικά αναμνηστικά αντικείμενα, μια ζωγραφιά, μερικές φωτογραφίες ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Αφού επιλέξετε τα αντικείμενα και τα τοποθετήσετε στην κάψουλα, αποφασίστε πότε ακριβώς θα ανοιχτεί (σε ένα, δέκα ή και εκατό χρόνια) και πού θα την κρύψετε (σε κάποιο μπαούλο, σε μια γλάστρα, στο δάσος). Και φυσικά, μη ξεχάσετε να φτιάξετε και έναν χάρτη που θα καθοδηγήσει τον μελλοντικό παραλήπτη στην κρυμμένη κάψουλα. Κάτι σαν παιχνίδι θησαυρού στο μέλλον!

3. Γίνετε κηπουροί

Αν έχετε κήπο, ήρθε η ώρα να τον εμπλουτίσετε με μερικά νέα φυτά. Πάρτε τσουγκράνες και φτυάρια και επιδοθείτε σε μια από τις πιο χαλαρωτικές ασχολίες, την κηπουρική. Μην χάσετε την ευκαιρία να μεταδώσετε στο παιδάκι σας τις γνώσεις σας περί κηπουρικής (αν δεν έχετε γνώσεις, ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα σε σχετικά σάιτ θα σας μεταμορφώσει σε γκράντε κηπουρό). Αν πάλι δεν έχετε κήπο, μπορείτε να φυτέψετε ένα δεντράκι σε κάποιο κοντινό άλσος (αφυπνίζοντας και την οικολογική συνείδηση του παιδιού) ή απλά να φτιάξετε μερικές γλάστρες με αρωματικά φυτά ή όμορφα λουλούδια για το μπαλκόνι σας. Τι πιο όμορφο από ένα λουλούδι που φυτέψανε δυο παιδικά χεράκια;

4. Δημιουργήστε ένα έργο τέχνης

Πεταχτείτε στο μαγαζί παιχνιδιών της περιοχής σας και αγοράστε έναν λευκό καμβά και μερικά χρώματα. Συγχαρητήρια! Μόλις αποκτήσατε όλα τα υλικά που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα καταπληκτικό έργο τέχνης μαζί με το αγγελούδι σας. Επιτρέψτε στα οικογενειακά ταλέντα σας να αναδυθούν στην επιφάνεια και ξεκινήστε τη ζωγραφική. Πού ξέρετε, μπορεί να κρύβετε έναν σπουδαίο ζωγράφο στην οικογένεια! Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε συμφωνήσει εξαρχής ότι ο πίνακας θα κρεμαστεί σε περίοπτη θέση του σπιτιού (τα σπουδαία έργα τέχνης πρέπει να απολαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, δεν νομίζετε;).

5. Γράψτε μια ιστορία

Εδώ το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τετράδιο και στυλό και να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Σκοπός σας είναι να γράψετε μια ιστορία. Διαλέξτε μαζί με το παιδί σας τους βασικούς χαρακτήρες και αρχίστε να “χτίζετε” παρέα τις περιπέτειές τους. Μπορείτε όχι μόνο να γράψετε την ιστορία σας αλλά να επιμεληθείτε και την εικονογράφηση (ζητήστε από το παιδάκι σας να ζωγραφίσει κάποιες από τις σκηνές της ιστορίας ή κάντε το εσείς αν εκείνο είναι πολύ μικρό). Μόλις τελειώσετε, θα κρατάτε στα χέρια σας όχι απλά μια ακόμη ιστορία που μπορείτε να διαβάζετε το βράδυ πριν από τον ύπνο αλλά το δικό σας μοναδικό και πολύτιμο λογοτεχνικό δημιούργημα.

6. Απολαύστε ένα πικνικ

Δεν χρειάζεστε πολλά πράγματα για να ετοιμάσετε ένα υπέροχο πικνικ σε χρόνο μηδέν. Μια παλιά κουβέρτα, μια μεγάλη τσάντα για να βάλετε μέσα τα καλούδια σας και μερικές νοστιμιές (από αυτές που πάντα έχουμε μέσα στα ντουλάπια μας) είναι αρκετά. Εννοείται ότι θα ζητήσετε από τους μικρούς σας βοηθούς να αναλάβουν σημαντικό μέρος της προετοιμασίας (και θα απολαύσετε την προσήλωση με την οποία θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας την “ιερή” αποστολή τους). Όπου κι αν μένετε, σίγουρα υπάρχει κοντά σας κάποιο πάρκο, ένα άλσος ή μια παραλία. Απλώστε την κουβέρτα σας και αφήστε τη Φύση να “κάνει τα μαγικά της”.

7. Φτιάξτε ένα άλμπουμ

Θυμάστε εκείνο το άλμπουμ που όλο λέτε να φτιάξετε και ποτέ δεν το κάνετε (γιατί δεν έχετε χρόνο επειδή τρέχετε όλη μέρα με τα παιδιά); Ήρθε η ώρα να το κάνετε (με τα παιδιά). Απλώστε στο πάτωμα τις φωτογραφίες και ζητήστε από το παιδάκι σας να επιλέξει ποιες του αρέσουν. Ζητήστε του ακόμα να τις τοποθετήσει μαζί σας στο άλμπουμ και σκεφθείτε μαζί τις κατάλληλες λεζάντες για να γράψετε κάτω από κάθε φωτογραφία. Βρείτε την ευκαιρία να μιλήσετε για κάποιες από αυτές και να θυμηθείτε τις ιστορίες που τις συνοδεύουν. Δεν φαντάζεστε πόσες γλυκές αναμνήσεις θα ξεπηδήσουν ξαφνικά μπροστά στα μάτια σας αλλά και πόσο ενδιαφέρουσες θα είναι οι ιστορίες σας για το μικρούλι σας. Ένα ταξίδι στο (κοντινό ή μακρινό) παρελθόν ξεκινά!

8. Βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη

Τι πιο όμορφο από το να προσφέρετε βοήθεια σε κάποιον που τη χρειάζεται; Είναι πραγματικά απλό και όχι μόνο θα ανακουφίσετε έναν συνάνθρωπό μας αλλά θα χαρίσετε και ένα πολύτιμο μάθημα στο παιδί σας. Μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν κατά κύριο λόγο από το παράδειγμα που εμείς οι ίδιοι τους δίνουμε (και όχι από τις ατέλειωτες συμβουλές και νουθεσίες). Επισκεφθείτε, λοιπόν, ένα γηροκομείο κρατώντας λίγη συντροφιά σε κάποιον μοναχικό ηλικιωμένο, μαγειρέψτε φαγητό για μια οικογένεια που δυσκολεύεται οικονομικά ή περάστε ένα απόγευμα προσφέρoντας εθελοντική εργασία σε κάποιον μη κερδοσκοπικό σύλλογο. Κάποιες φορές οι πιο μεγάλες πράξεις γίνονται μέσα από τα πιο απλά πράγματα…

9. Δημιουργήστε το δικό σας βίντεο

Αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και ετοιμαστείτε να πρωταγωνιστήσετε στα δικά σας βίντεο. Δεν χρειάζεστε απαραίτητα βιντεοκάμερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και το κινητό σας. Όσο για το περιεχόμενο του βίντεο, μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλετε. Ξεχάστε τη σοβαρή σας πλευρά και φτιάξτε ένα αστείο βίντεο γεμάτο γκάφες και κόλπα. Ή ακόμη, βρείτε την ευκαιρία να φτιάξετε ένα τρυφερό βίντεο με λόγια αγάπης προς κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Ή, γιατί όχι, πηγαίνετε στο αγαπημένο σας μέρος και τραβήξτε πλάνα, που αιτιολογούν γιατί το αγαπάτε τόσο. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες και η διασκέδαση δεδομένη!

10. Γίνετε σεφ

Δεν θα βαρεθώ ποτέ να το λέω! Η κουζίνα είναι ένας χώρος μαγικός. Ένας χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν διασκεδάζοντας. Διαλέξτε, λοιπόν, μια αγαπημένη σας συνταγή και δώστε στο παιδάκι σας τον σπουδαίο ρόλο του sous chef. Μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά λατρεύουν να καταπιάνονται με ζύμες, να μετράνε υλικά και να ανακατεύουν με μεγάλες κουτάλες. Φυσικά, σκούφοι και ποδιές είναι απαραίτητα αξεσουάρ για να δώσετε την απαιτούμενη επισημότητα στα μαγειρέματά σας. Κι αν τα παραπάνω σας φαίνονται κάτι συνηθισμένο, τι θα λέγατε να δοκιμάσετε μια συνταγή που δεν έχετε ξανακάνει, ένα υλικό που δεν έχετε ξαναφάει ή, γιατί όχι, μια εντελώς νέα κουζίνα; Η μαγειρική είναι πάντα ένα συναρπαστικό σπορ γεμάτο εκπλήξεις. Απολαύστε το παρέα με το παιδάκι σας!

Τελειώνοντας την ανάρτηση με μαγειρική, δεν θα μπορούσα να μη σας δώσω και μια συνταγή. Ακολουθώντας την δέκατη ιδέα από τη λίστα που σας έδωσα, μεταμορφωθήκαμε μικροί και μεγάλοι σε σεφ και μάθαμε για το χταπόδι. Είδαμε τις βεντούζες, μετρήσαμε τα πλοκάμια και μάθαμε να το καθαρίζουμε. Το αποτέλεσμα; Μια πεντανόστιμη νηστίσιμη πατατοσαλάτα με χταπόδι, που λίγες ώρες αργότερα πρωταγωνίστησε στο τραπέζι μας. Κι αφού διανύουμε περίοδο νηστείας, είπαμε να τη μοιραστούμε και μαζί σας. Είναι πολύ αρωματική χάρη στο πορτοκάλι και ιδιαίτερα νόστιμη. Δοκιμάστε τη και εσείς και σίγουρα θα την αγαπήσετε.

Νηστίσιμη πατατοσαλάτα με χταπόδι

Νηστίσιμη πατατοσαλάτα με χταπόδι

Υλικά

Για το ντρέσινγκ:

Εκτέλεση

Πλένετε το χταπόδι και το αλείφετε καλά παντού με λίγο ελαιόλαδο.

Το βάζετε σε αλουμινόχαρτο μαζί με το δαφνόφυλλο και αφού το κλείσετε σε πουγκάκι, το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 50′.

Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζετε από το αλουμινόχαρτο, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια.

Βράζετε τις πατάτες ολόκληρες σε αλατισμένο νερό, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε κομμάτια.

Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και ανακατεύετε πολύ καλά.

Τοποθετείτε σε σαλατιέρα τις κομμένες πατάτες, το χταπόδι, τις ελιές, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνιθο και περιχύνετε με το ντρέσινγκ.

Tip1: Δεν αλατίζουμε το χταπόδι κατά το ψήσιμο γιατί σκληραίνει. Προσθέτουμε αλάτι μετά στην σαλάτα.

Tip2: Αν δεν έχετε ξύδι ροδιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο ξύδι της επιλογής σας. Προτιμήστε κάτι αρωματικό, που θα ταιριάζει με το πορτοκάλι.

Νηστίσιμη πατατοσαλάτα με χταπόδι