Ελαφρύ ριζότο με φαγόπυρο και λαχανικά

Ω, ναι, είναι γεγονός! Η παγωτομηχανή μας ξεμύτισε από τα άδυτα των ντουλαπιών για να πάρει και πάλι την περίοπτη, τιμητική θέση της πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αυτό σημαίνει 3 (υπέροχα) πράγματα…

Πρώτον, το καλοκαιράκι είναι επισήμως εδώ. Όχι πως οι ηλιόλουστες μέρες δεν έχουν κάνει εδώ και καιρό την μεγαλόπρεπη εμφάνισή τους, αλλά η επίσημη έναρξη της παγωτο-σεζόν έχει άλλη αίγλη και χάρη. Και βέβαια, όχι πως δεν τρώμε παγωτά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά το καλοκαίρι αγαπάμε ιδιαίτερα και να τα φτιάχνουμε.

Δεύτερον, θα περάσουμε πολλές ώρες πάνω από αυτή την πολυαγαπημένη συσκευή, συζητώντας για την επόμενη γεύση που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε/φτιάξουμε. Αχ, πόσο λατρεύω αυτές τις παγωτοσυζητήσεις. Έχουν μια αξιαγάπητη επισημότητα που θυμίζει υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου καθένας μας προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους για την υπεροχή της δικής του πρότασης (γεύσης). Βλέπετε, σε αυτό το σπίτι το παγωτό δεν είναι μια απλή συνήθεια αλλά τρόπος ζωής και αγαπημένο σπορ (εκεί που οι άλλοι τρέχουν στο στίβο, εμείς τρέχουμε στο περίπτερο για πύραυλο).

Τρίτον, η διατροφή μας θα πρέπει να τροποποιηθεί ελαφρώς (ή βαρέως) προκειμένου να χωρέσουν σε αυτή και όλες οι παγωτοθερμίδες χωρίς να καταλήξουμε σε ολική αλλαγή γκαρνταρόμπας. Κι αν αυτό σας ακούγεται λιγότερο υπέροχο από τα προηγούμενα δύο, για μένα είναι άκρως διασκεδαστικό. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια εξαιρετική αφορμή να καταναλώσουμε πιο υγιεινά (αλλά εξίσου νόστιμα) γεύματα. Κι αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως θα δοκιμάσουμε νέες συνταγές και υλικά που ενδεχομένως να μην είχαμε φιλοξενήσει στο τραπέζι μας μέχρι σήμερα.

Κάπως έτσι, αφού αυτή τη βδομάδα θα λάβει χώρα η πρώτη μας επίσημη παγωτοδημιουργία, θα κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο τραπέζι μας και το φαγόπυρο. Το φαγόπυρο, ή αλλιώς μαυροσίταρο, είναι μία σούπερ τροφή εξαιρετικής διατροφικής αξίας, που πρέπει να δοκιμάσει ο καθένας. Προέρχεται από την Ανατολή και πρόκειται για τους σπόρους ενός θάμνου με γήινη γεύση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Αυτοί οι καφέ, τριγωνικοί σπόροι είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, αμινοξέων, βιταμινών και μετάλλων. Δεν περιέχουν γλουτένη και βοηθούν σε προβλήματα υπέρτασης, χοληστερόλης, σακχαρώδη διαβήτη και κυκλοφορικού. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις πολλές δυνατότητες του φαγόπυρου στη μαγειρική το κατέστησαν εύκολα έναν άξιο υποψήφιο για να πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι μας.

Κι επειδή ίσως κι εσείς σκέφτεστε ενόψει καλοκαιριού να υιοθετήσετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, το φαγόπυρο μπορεί (και πρέπει) να μπει στην κουζίνα σας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να το δοκιμάσετε, αλλά εγώ σκέφτηκα να σας προτείνω το ελαφρύ ριζότο με φαγόπυρο και λαχανικά που ακολουθεί. Ένα ριζότο κατ’ ευφημισμόν, αφού δεν περιέχει καθόλου ρύζι αλλά φαγόπυρο. Είναι ένα νόστιμο πιάτο που θα σας χορτάσει χωρίς να σας βαρύνει. Ιδιαίτερα ωφέλιμο χάρη στο φαγόπυρο αλλά και τα λαχανικά, που προσδίδουν γεύση αλλά και χρώμα στη διατροφή σας. Επίσης, επειδή το φαγόπυρο αντικαθιστά το ρύζι, μπορείτε να ζητήσετε και δεύτερη μερίδα χωρίς τύψεις. Ακόμη, είναι γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για τις μέρες που δεν έχουμε πολύ χρόνο. Τέλος, μπορείτε να το μεταμορφώσετε δοκιμάζοντας μια διαφορετική εκδοχή κάθε φορά, ανάλογα με τα λαχανικά που έχετε στη διάθεσή σας.

Δοκιμάστε λοιπόν το ριζότο που ακολουθεί και βάλτε κι εσείς το φαγόπυρο στην κουζίνα σας χωρίς δεύτερη σκέψη!

Ελαφρύ ριζότο με φαγόπυρο και λαχανικά

Ελαφρύ ριζότο με φαγόπυρο και λαχανικά

Ελαφρύ ριζότο με φαγόπυρο και λαχανικά

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

  • 1 φλιτζ. φαγόπυρο ψημένο
  • 3 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 φλιτζ. αρακά
  • 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τον αρακά για 2′.

Προσθέτετε και το φαγόπυρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1′ ακόμα. Αλατοπιπερώνετε.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε 1 φλιτζ. ζεστό ζωμό και περιμένετε να απορροφηθεί για να ρίξετε το επόμενο. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να γίνει το φαγόπυρο (περίπου 15′-20′).

Μόλις είναι έτοιμο το ριζότο, κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε το τυρί κρέμα με το ριζότο με απαλές κινήσεις.

Σερβίρετε αμέσως, αφού γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και στύψετε λίγο χυμό λεμονιού.

Μικρά μυστικά

Tip1: Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαυροσίταρο το βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής. Είναι σπόρος με υψηλή διατροφική αξία που βοηθά στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων και προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Το ψημένο φαγόπυρο ξεχωρίζει χάρη στο καφέ χρώμα του.

Tip2: Ο ζωμός πρέπει να είναι ζεστός για να μην πέφτει η θερμοκρασία του ριζότο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Tip3: Το ριζότο μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσει. Αν όταν τελειώσει ο ζωμός δεν έχει γίνει το φαγόπυρο, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα.

Tip4: Μπορείτε να δοκιμάσετε κι άλλες παραλλαγές με βάση τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας. Λαχανικά που ταιριάζουν επίσης είναι τα μανιτάρια, το μπρόκολο, τα φρέσκα φασολάκια, το καλαμπόκι, τα κολοκυθάκια και τα σπαράγγια.

Tip5: Προσθέστε περισσότερο τυρί κρέμα, αν θέλετε το ριζότο σας πιο κρεμώδες ή αφαιρέστε το εντελώς, αν ακολουθείτε διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά ή αν νηστεύετε.

Tip6: Αν σας αρέσει το ριζότο, δείτε και αυτό το γήινο ριζότο με κολοκύθα και καρύδια αλλά και το πλούσιο σε γεύση ριζότο με μανιτάρια, κρόκο και Σαν Μιχάλη.

Ελαφρύ ριζότο με φαγόπυρο και λαχανικά

Ελαφρύ ριζότο με φαγόπυρο και λαχανικά

0 σχόλια

υποβολή σχολίου
my little cosy world (πριν από 2853 ημέρες)

Τι νόστιμο φαγάκι είναι αυτό κοριτσάκι!!! Καταγράφηκε και θα δοκιμαστεί άμεσα! Φιλιααα

Υποβολή Σχολίου