- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Τάρτα σοκολάτας με ολόκληρα φουντούκια και κράνμπερις

 

Θυμάστε την προηγούμενη εβδομάδα που είχα ανέβει στη ζυγαριά και, μετά απ’ ό,τι είχαν αντικρίσει τα τσακίρικα ματάκια μου, είχα ορκιστεί να πέσω με τα μούτρα στις light γεύσεις για να κατευνάσω τις Ερινύες;  Ε, δεν κράτησε για πολύ ο όρκος…

Για να εξηγούμαι, όλα πήγαιναν καλά μέχρι προχθές. Κι όταν λέω καλά, εννοώ πολύ καλά. Δεν είχα βάλει στο στόμα μου τηγανητό, σαλτσερό, γλυκό ή οτιδήποτε τελοσπάντων θα ανέβαζε το αμαρτωλό νούμερο της ζυγαριάς μου. Έπινα και εφτά ποτήρια νερό ημερησίως, όπως συμβουλεύουν άπαντες οι διατροφολόγοι ανά την υφήλιο. Και τραμπαλιζόμουν πάνω σε μια μπάλα πιλάτες, που είχε πιάσει αράχνες από την αχρηστία τους τελευταίους μήνες. Αφού σκεφτόμουν ότι με αυτό το ρυθμό πήγαινα κατευθείαν για top model. (Τρέμε Adriana Lima, καταφθάνει η αντικαταστάτριά σου!) Ώσπου έφτασε η αποφράδα μέρα και το σχέδιό μου για να κατακτήσω τις πασαρέλες του κόσμου ναυάγησε χειρότερα από τον Τιτανικό.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, που ξύπνησα με μια απίστευτη λαχτάρα για γλυκό. Στην αρχή έκανα πως δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε και πίστεψα ότι αργά ή γρήγορα θα ξεχνούσα την “υπογλυκαιμία” μου. Πόσο αφελής ήμουν… Και Αλτσχάιμερ να πάθαινα, τα γλυκά δεν θα έβγαιναν απ’ το μυαλό μου. Που λέτε, όλη μέρα το γυρόφερνα και κατά το απογευματάκι υπέπεσα στο σφάλμα… Πήρα πρώτα ένα σοκολατάκι, ύστερα και δεύτερο, και τρίτο… Στο τέταρτο, και ενώ είχε πια βραδιάσει, κατάλαβα ότι τα σοκολατάκια δεν με κάλυπταν και το έριξα σε κάτι εκλεράκια που με καλούσαν να τα απελευθερώσω από το ψυγείο. Αλλά κι αυτά δεν με ικανοποίησαν απόλυτα. Ήθελα κάτι περισσότερο! Τι να κάνω; Άνθρωπος είμαι κι εγώ και έχω αδυναμίες…

Σήμερα το πρωί λοιπόν, άνοιξα τα ντουλάπια της κουζίνας και είδα ότι είχα αρκετά υλικά για να φτιάξω ένα γλυκάκι της αρεσκείας μου. Όχι τίποτα σπουδαίο. Μια ταρτούλα. Με λίγη σοκολάτα. Άντε και με μερικά φουντούκια. Και μια χουφτίτσα κράνμπερις (που είχαν περισσέψει από την παντζαροσαλάτα της προηγούμενης εβδομάδας). Τα σχόλια δικά σας (και τα κιλά δικά μου…)

Τάρτα σοκολάτας με ολόκληρα φουντούκια και κράνμπερις

Τάρτα σοκολάτας με ολόκληρα φουντούκια και κράνμπερις

Υλικά 

Για την τάρτα:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 125 γρ. μαργαρίνη σε κομματάκια (κατευθείαν από το ψυγείο)
  • 1 αβγό μεγάλο
  • 1 κουτ. σούπας άχνη (γεμάτη, όχι κοφτή)
  • 2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο (εγώ έβαλα με 2% λιπαρά)
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • λίγη μαρμελάδα φρούτα του δάσους (ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει)

 

Για τη γέμιση:

  • 325 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά)
  • 1 κουτ. γλυκού κονιάκ
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 1 χούφτα φουντούκια καβουρδισμένα
  • 1 χούφτα κράνμπερις

Εκτέλεση

Για την τάρτα:

Ρίχνετε όλα τα υλικά -εκτός της μαρμελάδας- σε ένα μεγάλο μπολ και ενώνετε με το χέρι, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα συστατικά και να έχετε μια μαλακή ζύμη.

Δίνετε σφαιρικό σχήμα στη ζύμη (σαν μπάλα) και την καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη.

Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Μπορείτε να έχετε φτιάξει τη ζύμη και από την προηγούμενη μέρα.)

Όταν η ζύμη παγώσει καλά, τη βγάζετε από το ψυγείο, την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγετε με χοντρό πλάστη.

Βουτυρώνετε πολύ καλά μια ταρτιέρα ή μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι (εγώ χρησιμοποίησα το δεύτερο) και στρώνετε μέσα τη ζύμη που ανοίξατε με τον πλάστη. Προσέχετε να “πιάσει” και τα τοιχώματα.

Με ένα πιρούνι, κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Καλύπτετε την τάρτα με λαδόκολλα και από πάνω ρίχνετε φασόλια (ή κάποιο άλλο βαρύ όσπριο). Με αυτό τον τρόπο η τάρτα δεν θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο.

Ψήνετε την καλυμμένη τάρτα στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 20′.

Αφαιρείτε τα φασόλια και την λαδόκολλα, και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15′ (επειδή όλοι οι φούρνοι δεν είναι το ίδιο δυνατοί, μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε την τάρτα νωρίτερα ή αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο μόλις πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αν σκουρύνει πολύ, θα πικρίσει.)

Αφήστε την τάρτα να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, αλείφετε την βάση και τα τοιχώματα με τη μαρμελάδα.

 

Για τη γέμιση:

Κόβετε την κουβερτούρα σε κομματάκια (όσο πιο μικρά, τόσο καλύτερα) και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την κατεβάζετε από το μάτι και τη ρίχνετε πάνω από τη σπασμένη κουβερτούρα.

Ανακατεύετε με μία σπάτουλα, ώσπου να λιώσει η κουβερτούρα και να γυαλίσει το μίγμα.

Εν συνεχεία, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύτε λίγο ακόμη. (Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε άχνη, αν θέλετε πιο γλυκιά τη τάρτα σας.)

 

Σύνθεση:

Ρίχνετε τη γέμιση στην ψημένη τάρτα και κουνάτε λίγο την ταρτιέρα για να πάει παντού το μίγμα. Αν θέλετε, στρώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (να σφίξει).

Τη βγάζετε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν την καταναλώσετε.

 

Tip: Μπορείτε να τη γαρνίρετε με άχνη, σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος και να τη συνοδεύσετε με παγωτό βανίλια. Σε κάθε περίπτωση, φάτε τη πριν σας τη φάνε!

Τάρτα σοκολάτας με ολόκληρα φουντούκια και κράνμπερις