- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Τάρτα σφολιάτας με γαρίδες και λαχανικά

Τα φώτα χαμηλώνουν, η αυλαία ανοίγει κι ένας προβολέας φωτίζει τη σκηνή. Ο κόσμος σταματά να μιλά και όλα τα βλέμματα στρέφονται μπροστά. Η ορχήστρα αρχίζει να παίζει μια μικρή εισαγωγή και, καθώς οι πρώτες νότες πλημμυρίζουν τον χώρο του θεάτρου, εμφανίζεται στη σκηνή ο κύριος Γαρίδας. Είναι τόσο γοητευτικός με το φράκο και το παπιγιόν του… Οι κυρίες του κοινού ζαλίζονται βλέποντας τα επιβλητικά μουστάκια του, που φτάνουν ως το πάτωμα. “Μα τι άντρας!”, ψιθυρίζουν μερικές που δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους. Όμως, ο κύριος Γαρίδας δεν είναι μόνος! Από την άλλη άκρη της σκηνής, κάνει την εμφάνισή της η δεσποινίς Μπρόκολο. Τα πράσινα μαλλιά της είναι πιασμένα σ’ έναν υπέροχο κότσο και η λαχανί τουαλέτα της τονίζει το λεπτεπίλεπτο κορμί της. Περπατούν και οι δύο αργά, μέχρι τα βήματά τους να συναντηθούν στο κέντρο της σκηνής. Τότε ο κύριος Γαρίδας κάνει μια βαθιά υπόκλιση και πιάνει τη δεσποινίς Μπρόκολο από τη μέση (με όλα τα δεξιά του χέρια). Η ορχήστρα ξεκινά να παίζει ένα ρομαντικό βαλς και το κοινό κρατάει την ανάσα του, καθώς το ζευγάρι λικνίζεται με τη συνοδεία της μουσικής. Είναι τόσο αέρινοι, τόσο ταιριαστοί… Μοιάζουν να πετούν… Κάποια στιγμή το τραγούδι τελειώνει, οι χορευτές γυρνάνε προς το κοινό και ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα. “Μπράβο”, φωνάζουν οι πάντες ενθουσιασμένοι και πετούν κόκκινα τριαντάφυλλα στη σκηνή. Ο κύριος Γαρίδας και η δεσποινίς Μπρόκολο υποκλίνονται και στέλουν φιλιά στους θεατές. Είναι αναμφισβήτητα το ζευγάρι της χρονιάς! Αύριο όλες οι εφημερίδες θα μιλάνε γι’ αυτούς…

Αυτό που μόλις διαβάσατε θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από την καινούργια ταινία της Disney για όλη την οικογένεια. Αλλά πριν αρχίσετε να με ρωτάτε πότε θα βγει στις αίθουσες και αν ο Σάκης Ρουβάς θα δανείσει τη φωνή του στον κύριο Γαρίδα, θα σας πληροφορήσω ότι δεν πρόκειται για ταινία. Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι το όνειρο μιας ταπεινής food blogger (με καλπάζουσα φαντασία), που ακόμη και στον ύπνο της σκέφτεται συνδυασμούς υλικών για τις επόμενες συνταγές της…

Τώρα, βέβαια, αν διάβαζε κάποιος ψυχίατρος τη συγκεκριμένη ανάρτηση, μάλλον θα με άρχιζε στις ερωτήσεις τύπου “Πώς ήταν η παιδική σου ηλικία;”, “Μέχρι πότε θήλαζες;” και “Σε έπαιζαν τα άλλα παιδάκια στο σχολείο;”. Αλλά μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο και να μου φορέσουν το “πουκάμισο” που κουμπώνει πίσω (ξέρετε, εκείνο με τα μακριά μανίκια…), είπα να εμπνευστώ από το όνειρο. Και δεν εννοώ, βέβαια, να αρχίσω μαθήματα βαλς ούτε να δηλώσω συμμετοχή στον καινούργιο κύκλο του Dancing with the Stars. Απλά αποφάσισα να δοκιμάσω το ζευγάρι της χρονιάς. Κοινώς, σκέφτηκα να συνδυάσω γαρίδες και μπρόκολο για να φτιάξω μια αλμυρή τάρτα. Και για να έχει ακόμη περισσότερη γεύση και βιταμίνες, είπα να προσθέσω και πατάτα και καρότο (αν και αυτά δεν έπαιζαν στο όνειρο). Το αποτέλεσμα ήταν τάρτα σφολιάτας με γαρίδες και λαχανικά. Δοκιμάστε τη και, πού ξέρετε, μπορεί το βράδυ να την ονειρευτείτε…

Τάρτα σφολιάτας με γαρίδες και λαχανικά

Τάρτα με γαρίδες και λαχανικά

Υλικά:

  • 1 πακέτο σφολιάτας (θα χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα φύλλο)
  • 300 γρ. μπρόκολο (θα χρησιμοποιήσετε μόνο τις φουντίτσες)
  • 3 πατάτες
  • 4-5 καρότα
  • 400γρ. μικρές γαρίδες χωρίς κέλυφος
  • 2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι κοσκινισμένο
  • 1 ποτ. νερού γάλα φρέσκο
  • 1 χούφτα κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας τριμμένο
  • 1/2 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή)
  • λίγο κόλιανδρο ξερό σε σκόνη
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο.

Μόλις κάψει το λάδι, αφαιρείτε το σκόρδο και σοτάρετε τις γαρίδες με την πάπρικα και τον κόλιανδρο για λίγα λεπτά. (Δεν θέλουν πολλή ώρα γιατί θα σκληρύνουν.)

Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζετε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν, και το μπρόκολο για 3′-4′.

Κόβετε τις πατάτες και τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και χωρίζετε το μπρόκολο σε φουντίτσες.

Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το καλαμποκέλαιο, το γάλα και το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς το αλεύρι.

Αφού διαλυθεί το αλεύρι, βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς, ώσπου να πάρει βράση το μίγμα.

Μόλις αρχίσει να πήζει το μίγμα, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί το αβγό εντελώς.

Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε. Αν το μίγμα είναι πολύ παχύρρευστο, προσθέστε λίγο γάλα σιγά σιγά χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα (μέχρι να έχετε μια κρέμα σαν αραιή μπεσαμέλ).

Σε ένα μέτριο ταψάκι, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα, απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας (φροντίστε να “πιάσει” και ένα μέρος από τα πλαϊνά τοιχώματα) και το τρυπάτε με ένα πιρουνάκι.

Στρώνετε τις ροδέλες της πατάτας επάνω στην σφολιάτα. Πάνω από τις πατάτες, αραδιάζετε τις ροδέλες από τα καρότα, τις γαρίδες και τις φουντίτσες του μπρόκολου (με αυτή τη σειρά).

Περιχύνετε την τάρτα με την αραιή μπεσαμέλ και πασπαλίζετε το τριμμένο τυρί. (Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε και λίγη πάπρικα για χρώμα.)

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για περίπου 30′.

 

Τάρτα σφολιάτας με γαρίδες και λαχανικά