- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Δυναμωτική κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ σε “μπολ” που… τρώγεται

Νομίζετε ότι στον κόσμο υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα αποξένωσης; Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα καβούκια τους, χωρίς την παραμικρή ελπίδα να σωθούν από τη μοναξιά που τους κυκλώνει; Δοκιμάστε να μπείτε στο μετρό μια καθημερινή σε ώρα αιχμής και θα αλλάξετε γνώμη! Διότι οι αστικές συγκοινωνίες κάνουν όλους τους επιβάτες μια μεγάλη παρέα. Κάτι σαν τις σαρδέλες κονσέρβας…

Κλείστε τα μάτια και σκεφθείτε για λίγο την υπέροχη εικόνα. Ακούτε από μακριά τον συρμό που πλησιάζει στην αποβάθρα και παίρνετε θέση μάχης όσο πιο μπροστά στην πλατφόρμα μπορείτε. Ο συρμός καταφθάνει και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του. Οι επιβάτες που βρίσκονται ήδη μέσα είναι τόσο ειδυλλιακά στοιβαγμένοι, που δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Είναι όλοι μια υπέροχη μάζα, που σας προσκαλεί να γίνετε ένα μαζί της. Εννοείται ότι τα βλέμματα δυσφορίας των επιβατών που θεωρούν ότι δεν χωράτε στον συρμό -υπερβολές!- δεν σας πτοούν. Σπρώχνετε, λοιπόν, όσο πιο απαλά μπορείτε -και με τα δυο χέρια!-, σας δίνουν και λίγη -εξίσου απαλή- ώθηση οι από πίσω και, στο τέλος, καταφέρνετε να μπείτε (ακριβώς τη στιγμή που οι πόρτες κλείνουν πίσω σας σαν Συμπληγάδες). Ο συρμός ξεκινά κι εσείς είστε πια μέρος αυτής της μεγάλης παρέας. Μπορείτε να συζητήσετε τα τελευταία νέα της επικαιρότητας με τον κύριο που σας πιέζει από τ’ αριστερά ή να διαβάσετε τους τίτλους του περιοδικού που κρατά σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό σας η κυρία στα δεξιά. Είναι υπέροχα σας λέω! Έρχεστε τόσο κοντά με έναν σωρό ανθρώπους που μέχρι πριν λίγα λεπτά ούτε καν γνωρίζατε. Βέβαια, όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Έτσι, εκτός από απόψεις και συναισθήματα, καμιά φορά συμβαίνει να ανταλλάσσετε και μικρόβια με τους καινούργιους σας φίλους… Επειδή λοιπόν αυτή η συμπαθητική ανταλλαγή μικροβίων μπορεί να σας χαρίσει μια ωραιότατη γρίπη (απ’ αυτές που σε κάνουν να αποζητάς  τις φροντίδες της μανούλα σου σαν πεντάχρονο), καλό είναι να έχετε μια συνταγή για δυναμωτική σούπα στο τσεπάκι σας.

Η κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ που ακολουθεί έχει όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός υγρών, πρωτεΐνης, λαχανικών και μπαχαρικών θα σας τονώσει, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και θα βοηθήσει στη δημιουργία αντισωμάτων. Έτσι, θα σταματήσετε την εξάπλωση της ασθένειας και θα αναρρώσετε γρηγορότερα. Μη ξεχνάτε ότι πιπέρι, τζίντζερ, κάρυ και κουρκουμάς είναι αποδεδειγμένα νούμερο ένα σύμμαχοι ενάντια στο κρυολόγημα. Και επειδή όταν είμαστε άρρωστοι έχουμε συνήθως πεσμένη διάθεση, η συγκεκριμένη σούπα έχει αρκετά πρωτότυπη εμφάνιση ώστε να μας φτιάξει το κέφι. Το μυστικό της; Σερβίρεται σε μπολ που τρώγεται… Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος αγαπημένος σας αρρωστήσει (είτε λόγω αστικών συγκοινωνιών είτε όχι), περιποιηθείτε τον με αυτή την νόστιμη σούπα. Αν πάλι αρρωστήσετε εσείς, δώστε σε κάποιον αγαπημένο σας τη συνταγή για να σας περιποιηθεί (όχι και να μαγειρεύετε άρρωστοι άνθρωποι…)

Δυναμωτική κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ σε “μπολ” που… τρώγεται

Δυναμωτική κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ σε “μπολ” που… τρώγεται

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη σούπα:

  • 5 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου (ζεστό)
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο (το καθένα κομμένο στα 3)
  • 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κάρυ σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • αλάτι/πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

 

Για τα μπολ που τρώγονται:

  • 4 ατομικά καρβελάκια χωριάτικα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο σκόρδο σε σκόνη

 

Δυναμωτική κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ σε “μπολ” που… τρώγεται

Εκτέλεση

Για τη σούπα: 

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί (χωρίς να πάρει χρώμα).

Προσθέτετε την γλυκοπατάτα, τη πατάτα, το καρότο, το κάρυ, το τζίντζερ και τον κουρκουμά και σοτάρετε για 1′ (ίσα να βγουν τα αρώματα των μπαχαρικών).

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον ζωμό και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το κοτόπουλο, τον μαϊντανό και το πιπέρι.

Βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και προς το τέλος αλατίζετε (δεν αλατίζετε από την αρχή για να μην σκληρύνει το κοτόπουλο).

Μόλις η σούπα σας είναι έτοιμη, βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Παίρνετε το 1/3 από τη σούπα και το πολτοποιείτε.

Βάζετε τα κομματάκια του κοτόπουλου και την πολτοποιημένη σούπα ξανά στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα και σιγοβράζετε για 1′ ώστε να έχετε μία πηχτή σούπα.

Για τα μπολ που τρώγονται:

Κόβετε την κορυφή από το κάθε καρβελάκι (προσοχή να μην το κόψετε πολύ χαμηλά γιατί το μπολ σας δεν θα έχει βάθος).

Αφαιρείτε προσεκτικά την ψίχα από το εσωτερικό, φροντίζοντας να μην την αφαιρέσετε όλη (με αυτό τον τρόπο τα τοιχώματα και η βάση του “μπολ” δεν θα είναι πολύ λεπτά ώστε να μαλακώσουν γρήγορα). 

Βάζετε σε ένα μπολάκι λίγο λάδι με σκόρδο και, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφετε καλά το εσωτερικό από τα καρβελάκια με το σκορδόλαδο. Αλείφετε ελαφρά και το εξωτερικό.

Τοποθετείτε τα καρβελάκια σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15′-20′ (ώστε να πάρουν χρώμα).

Γεμίζετε τα καρβελάκια με σούπα και καταναλώνετε αμέσως.

Tip1: Βάζοντας σκορδόλαδο στα καρβελάκια και ψήνοντας τα, αδιαβροχοποιείτε τα “μπολ” σας ώστε να αποφύγετε “διαρροές” και τα αρωματίζετε διακριτικά. Αν σας ενοχλεί το σκόρδο, κάντε την ίδια διαδικασία μόνο με λάδι.
Tip2: Η συγκεκριμένη ποσότητα κάρυ δίνει ωραία αντίθεση στη γλύκα της γλυκοπατάτας χωρίς να κάνει τη σούπα σας καυτερή. Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, αυξήστε την ποσότητα του μπαχαρικού.
Tip3: Πολτοποιούμε ένα μέρος από τη σούπα ώστε να μην είναι εντελώς υδαρή (γιατί θα μουσκέψει αμέσως το καρβελάκι) αλλά ούτε και βελουτέ. Αν δεν τη σερβίρετε μέσα σε καρβελάκι ή αν η σούπα σας έχει ήδη πήξει κατά το μαγείρεμα, δεν χρειάζεται να πολτοποιήσετε.
Tip4: Μην πετάξετε τη ψίχα που θα βγάλετε από τα καρβελάκια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε κρουτόν.
Tip5: Η συγκεκριμένη σούπα, λόγω εμφάνισης αλλά και γεύσης, είναι ιδανική και για τραπέζι (ως πρώτο πιάτο ή και ως κυρίως).

Δυναμωτική κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ σε “μπολ” που… τρώγεται