- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Μήλα “βαρκούλες” με γέμιση από μελομακάρονα

Στην αρχή η σχέση σας ήταν θυελλώδης, ο έρωτας σας παράφορος. Αφιερώσατε ατέλειωτες ώρες συζητώντας με την κολλητή σας για το πώς θα αναδείξετε τον καλύτερό του εαυτό. Κοπιάσατε για να το πετύχετε, μα όταν τα καταφέρατε, δεν μπορούσατε να πάρετε τα χέρια σας από πάνω του. Το άρωμά του και μόνο σας σκανδάλιζε. Στη θέα του χαμογελούσατε από ευτυχία και λαχτάρα, σαν σχολιαρόπαιδο. Μα καθώς οι μέρες περνούσαν, η λαχτάρα σας ξεφούσκωνε σαν πολυκαιριμένο μπαλόνι. Περνάγατε από δίπλα του χωρίς να του ρίχνετε ούτε ένα βλέμμα. Δεν θέλατε να το παραδεχτείτε ούτε στον εαυτό σας, αλλά σας κούρασε. Δεν αντέχατε καν να βρίσκεστε μαζί του στο ίδιο δωμάτιο. Όλα αυτά που στις αρχές ήταν η γοητεία του, σιγά-σιγά έπαψαν να σας αγγίζουν. Από ένα σημείο και μετά, το μόνο που σκεφτόσασταν ήταν πώς θα βγει από τη ζωή σας. Μα ήταν δύσκολο να ξεγράψετε τις ώρες που περάσατε μαζί, το πόσο γλυκιά έγινε η καθημερινότητά σας μετά την άφιξή του. Αν μη τι άλλο, του χρωστούσατε ένα αξιοπρεπές φινάλε. Και σ’ αυτό ακριβώς θα σας βοηθήσω εγώ…

Όπως θα καταλάβατε, μιλάω για εκείνο το άμοιρο μελομακάρονο που ξεροσταλιάζει στην πιατέλα με τα υπόλοιπα μελομακάρονα και περιμένει να το καταβροχθίσετε με την ίδια λαχτάρα που καταβροχθίζατε τους ομοίους του όλες τις προηγούμενες μέρες. Μα, όσο κι αν περιμένει, αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ. Δεν έχετε άδικο. Πόσα μελομακάρονα να φάει πια κανείς;;; Όσο αρωματικά κι αν είναι, όσο πετυχημένη κι αν ήταν η συνταγή που βρήκατε φέτος, και μόνο η ιδέα ότι θα φάτε άλλο ένα ίδιο και απαράλλακτο μελομακάρονο σάς ανακατεύει το στομάχι. Από την άλλη, λυπάστε και  να το πετάξετε. Με τι καρδιά να αδειάσετε στα σκουπίδια αυτή την πιατέλα; Στο κάτω κάτω, αφιερώσατε χρόνο και χρήματα (πολύτιμα και δυσεύρετα αγαθά στις μέρες μας και τα δύο…) για να φτιάξετε τα μελομακάρονά σας. Μη σκάτε όμως! Σας έχω τη λύση!

Τα μελομακάρονα που φτιάξατε (και όσα σας έφεραν συγγενείς και φίλοι) και περίσσεψαν, δεν χρειάζεται να τα πετάξετε. Αντιθέτως, θα κάνετε ένα αξιοπρεπέστατο food-recycling δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό γλυκό. Αυτό που σας προτείνω είναι γλυκά μήλα με γέμιση από τα περισσευούμενα μελομακάρονα. Είναι ένα πανεύκολο και πολύ μυρωδάτο επιδόρπιο που μπορείτε να φτιάξετε ανά πάσα στιγμή και να το απολαύσετε σκέτο, με κρέμα γάλακτος, με γιαούρτι ή ακόμη και με παγωτό.

Μήλα “βαρκούλες” με γέμιση από μελομακάρονα

Μήλα “βαρκούλες” με γέμιση από μελομακάρονα

Υλικά

  • 4 κόκκινα μεγάλα μήλα
  • 10 μελομακάρονα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 8 μικρά κομματάκια (μέγεθος φασολιού) μαργαρίνη
  • λίγη κανέλα

 

Για το σιρόπι:

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • χυμός από 1/2 λεμόνι

 

Μήλα “βαρκούλες” με γέμιση από μελομακάρονα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα μήλα από τη φλούδα, τα κόβετε στη μέση (κάθετα) και τα “σκάβετε” προσεκτικά με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις ντομάτες για τα γεμιστά. Ξεκινάτε από το κέντρο όπου βρίσκονται τα κουκούτσια και σιγά-σιγά “σκάβετε” και πιο έξω. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε μήλο θα σας δώσει 2 “βαρκούλες”. (Όσο καλύτερα “σκάψετε” τα μήλα, τόσο περισσότερη γέμιση θα χωρέσουν.)

Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τα σκαμμένα μήλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα καλά (μην το παρακάνετε όμως για να μην διαλυθούν).

Εν τω μεταξύ, κάνετε τα μελομακάρονα χοντρά τρίμματα (είτε με πηρούνι είτε στο μπλέντερ). Μην παραλείψετε να βάλετε και τα καρύδια που έχουν πάνω τους τα μελομακάρονα.

Γεμίζετε τις βαρκούλες με τα σπασμένα μελομακάρονα. Πασπαλίζετε με κανέλα, ρίχνετε λίγο μέλι και τοποθετείτε ένα κομματάκι μαργαρίνη στην κορυφή.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 5′ (ίσα να καραμελώσουν).

Tip1: Αν τα μελομακάρονά σας δεν είναι αρκετά μελωμένα, προσθέστε στη γέμιση σας λίγο από το σιρόπι στο οποίο βράσατε τα μήλα για να δώσετε την απαραίτητη “υγρασία”. Λίγες κουταλιές της σούπας αρκούν.

Tip2: Προκειμένου να μην μαυρίσουν τα μήλα (μέχρι να τα καθαρίσετε όλα), μπορείτε να τα περάσετε με λίγο χυμό λεμονιού.

 

Μήλα “βαρκούλες” με γέμιση από μελομακάρονα